fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Oxidul nitric – Importanța pentru sănătate și in infecțiile cu COVID-19

Oxidul nitric – Importanța pentru sănătate și in infecțiile cu COVID-19

Topics: Alimentație și nutrienți, Sistemul imunitar

Oxidul nitric deficitar este un factor major în practic toate afecțiunile. Deoarece este esențial pentru circulație și micro circulație, atât prevenția cât și vindecarea unei afecțiuni necesită un nivel adecvat de oxid nitric. Oxidul nitric joacă un rol esențial în sănătatea cardiovasculară. Studiile clinice la persoane care au consumat nitrați din alimentație au prezentat îmbunătățiri ale tensiunii arteriale, în funcția endoteliile, precum și in rigiditatea arteriala. De asemenea, un nivel corespunzător de oxid nitric a fost corelat cu funcția îmbunătățita a trombocitelor și cu o performantă crescută a exercițiului fizic. Alte beneficii includ o mai bună transmitere a impulsurilor neuronale, o mai buna biogeneză mitocondrială (formarea de noi mitocondrii in celulele îmbătrânite), o îmbunătățire a sindromului metabolic și a disfuncției erectile.

Anumite celule imune produc oxid nitric, acesta acționând ca o moleculă de apărare împotriva bacteriilor și a altor agenți patogeni. De asemenea, reglează activitatea, creșterea și moartea multor tipuri de celule imune și inflamatorii.

Eliberat de stratul interior de celule – endoteliul vaselor de sânge, oxidul nitric relaxează vasele și le menține flexibile, permițând-le sa se dilate, stimulând fluxul sanguin. Oxidul nitric are, de asemenea, efecte antiinflamatorii și ajută la prevenirea dezvoltării plăcii arteriale. Pe măsura ce îmbătrânim, celulele noastre produc mai puțin oxid nitric, astfel vasele de sânge devin mai puțin flexibile, ceea ce contribuie la hipertensiune, inflamații în vasele de sânge și arterioscleroza (acumularea plăcii) – adică boli cardiovasculare. și exista un cerc vicios: creșterea tensiunii arteriale, inflamația și arterioscleroza, la rândul lor, afectează producerea și acțiunea oxidului nitric.

Cauzele deficienței de oxid nitric

Microbiomul uman are un rol deosebit pentru sănătate și acesta este localizat în mai multe locuri din organism. Microbiomul oral este primul pas in procesul de a reduce nitrații din alimentație in nitriți și apoi in oxid nitric. Fără ca bacteriile sănătoase din acest microbiom oral sa acționeze asupra nitraților, procesul este oprit. Un dezechilibru la nivelul microbiomului intestinal va afecta și microbiomul oral. De asemenea, folosirea apei de gura cu compuși sintetici și toxici, cat și antibioticele, ucid bacteriile patogene dar și pe cele sănătoase, cu rol protectiv.

Inhibitorii cu pompa de proton reduc acidul clorhidric (HCL) din stomac, un al doilea compus critic necesar pentru aceasta conversie către oxidul nitric. Aceste medicamente sunt, de asemenea, asociate cu evenimente cardiovasculare crescute, foarte posibil datorita impactului lor asupra producției de oxid nitric.

In plus, oxidul nitric scade aproximativ cu 10-15% pe un deceniu de viată, contribuind in mod clar la un nivel de scădere a vitalității la vârstnici.

Simptomele și efectele deficientei de oxid nitric

Câteva din simptomele care au fost corelate cu o deficienta de oxid nitric sunt:

  • reglarea răspunsului inflamator
  • dereglare a somnului
  • afectare cognitiva și / sau declin
  • afectarea rezistentei la exercițiu fizic
  • reglarea răspunsului inflamator
  • disfuncție erectila
  • neretransmisei compromisa

Mulți cercetători care au analizat oxidul nitric și impactul acestuia pe o perioadă de zeci de ani, au constatat ca epuizarea acestuia poate sta la baza oricărei afecțiuni, indiferent unde se află în corp.

In special in ceea ce privește infecțiile cu COVID-19, trebuie menționat faptul ca oxidul nitric poate bloca replicarea virusurilor periculoase. Oxidul nitric este o molecula antimicrobiana și antiinflamatoare cu roluri cheie in funcția vasculara pulmonara in contextul infecțiilor virale și a altor boli pulmonare. Oxidul nitric joaca roluri cheie in menținerea funcției vasculare normale și in reglarea cascadelor inflamatorii, care contribuie la leziuni pulmonare acute și sindrom de detresa respiratorie acuta (SDRA).

Populațiile vulnerabile din actuala pandemie cu COVID-19 pot avea niveluri mai scăzute de oxid nitric produs endogen. Pacienții cu inflamații vasculare cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, sindromul metabolic, boala pulmonara obstructiva cronică, obezitatea și tulburările autoimune  pot produce mai puțin oxid nitric.

Aportul de oxid nitric in condiții proinflamatorii previne furtuna de citokine, restabilește densitatea capilara funcționala, esențiala pentru eliberarea de oxigen și eliminarea deșeurilor și protejează organele sensibile la oxigen, cum ar fi rinichii. Administrarea de oxid nitric in stadiile incipiente ale infecției cu COVID-19 ar putea limita progresia către SDRA in special la pacienții vulnerabili, care pot avea niveluri scăzute de oxid nitric.

Aproximativ 50-55% din populație prezinta defecte genetice de metilare, contribuind la probleme de toxicitate, care vor modifica cursul normal al producției de oxid nitric.

In starea sa normala, oxidul nitric sintetiza (NOS) transforma aminoacidul L-arginina in oxid nitric (NO), unde L-citrulina este precursorul de oxid nitric. Aceasta cale prin L-arginina este afectata negativ, însă, in prezenta metalelor grele, a stresului oxidativ, a poluării și a medicamentelor precum antiacidele. O mutație MTHFR activata contribuie, de asemenea, la aceasta modificare a procesului obișnuit și epuizează tetrahidrobiopterina (BH4).

Tetrahidrobiopterina  este un cofactor vital pentru numeroase enzime din organism, inclusiv pentru cele implicate în formarea oxidului nitric (NO), precum și pentru neurotransmitatorii cheie dopamină, serotonina și epinefrina. BH4 joaca un rol critic atât in sănătatea inimii, cat și cea cognitiva. Vitamina C, metilfolatul și curcumina contribuie la un nivel optim de BH4.

Daca o mutație MTHFR este activa, aceasta activare poate avea ca rezultat atât modele de supra-metilare, cat și de sub-metilare. Fiecare necesita o strategie proprie de echilibrare, dar ambele implica o disponibilitate redusa de cofactori, cum ar fi vitaminele B, zinc, seleniu, colina etc. Acești factori contribuie la scăderea circulației și micro circulației cu niveluri mai mici de oxid nitric.

Alimente care stau la baza producției de oxid nitric

Nitrații din plante nu sunt la fel ca nitriții și nitrații care se regăsesc in mezelurile procesate. Aceștia sunt transformați in nitrozamine dăunătoare, care sunt corelate cu un risc crescut de cancer. Deci aceasta distincție este esențiala! Nitrații din legume și fructe stau la baza producției de oxid nitric.

Rucola și sfecla roșie au conținutul cel mai ridicat de nitrați necesari la producția de oxid nitric. Spanacul, frunzele verzi, frunzele de coriandru și varza sunt de asemenea surse foarte bogate de nitrați.

Țelina, prazul, ridichile, andivele, fenicul, vinetele, rubarba, busuiocul și morcovii sunt, de asemenea, surse decente de nitrați utilizabili.

Fructele și legumele bogate in vitamina C pot îmbunătăți nivelul de oxid nitric prin creșterea biodisponibilitatii sale, precum și prin maximizarea absorbției acestuia.

Pepenele verde este cea mai bogata sursa de L-citrulina, un aminoacid, care poate fi transformat in oxid nitric.

Spirulina este bogata in vitamine și minerale sănătoase, clorofila protectoare a celulelor și poate creste și nivelul de oxid nitric.

Alunele, nucile și semințele au un conținut ridicat de L-arginina, aminoacid implicat in producerea de oxid nitric. Nucile in mod special sunt benefice pentru producția de oxid nitric.

Usturoiul poate stimula nivelul de oxid nitric prin activarea enzimei care ajuta la conversia oxidului nitric din aminoacidul L-arginina.

Anti-oxidantul cu rol de stimulare mitocondriala, CoQ10 se găsește in carne, păsări de curte și fructe de mare și ajuta la menținerea rezervelor de oxid nitric in organism.

Alte acțiuni benefice pentru creșterea producției de oxid nitric

Exercițiile fizice pot crește in mod semnificativ producția intrinseca de oxid nitric a organismului. De asemenea, urmarea unei alimentații și un stil de viată sănătos sunt fundamentale pentru toate procesele de vindecare. Fără o reglare energetica adecvata, echilibru de nutrimente și fără un intestin / microbiom sănătos, totul va începe sa sufere. Cu dezechilibre ale pH-ului, electroliților, tensiunii arteriale, glicemiei și temperaturii corpului, toate sistemele metabolice pot fi afectate negativ.

Începând cu un microbiom oral echilibrat și terminând cu un nivel adecvat de acid clorhidric in stomac, exista câțiva pași importanți care asigura o metabolizare eficienta a oxidului nitric. De asemenea, expunerea moderată la soare susține producția de oxid nitric, precum și sinteza de vitamina D.

 

Resurse:

https://www.news-medical.net/news/20200721/Nitric-oxide-treatment-can-be-pivotal-in-the-fight-against-COVID-19.aspx

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1089860320301701?fbclid=IwAR2FMVsQL5gMps1HHwGwuEBwwnW1Ga03dnpkofuJOxzlKWQov6q5UlXFCuE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC544093/

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare