fbpx
  1. Prima pagină
  2. Sistemul imunitar
  3. Infectiile si biofilmul.

Infectiile si biofilmul.

Topics: Sistemul imunitar

Biofilmul poate determina imposibilitatea eradicarii unor infectii cronice. Un simplu remediu care sa vindece infectiile folosit cu succes in trecut nu mai este suficient in timpurile noastre moderne, din nefericire! In ziua de azi ne confruntam cu multiple si complexe afectiuni sum sunt: intestinul hiperpermeabil, nivel scazut de flora benefica intestinala, rezistenta la antibiotice, patogeni gastrointestinali rezistenti la tratamente, si o imunitate generala scazuta, pentru a numi doar cateva din factorii care fac procesul vindecarii sa fie mai dificil iar infectiile cronice mai greu de eradicat.

Acesta este rezultatul stilului de viata modern, plin de alimente toxice, procesate, nenumarati poluanti, organisme modificate genetic si supramedicatie.

Ce este BIOFILMUL?

Biofilmul este un strat subtire de microorganisme care adera la suprafata unei structuri organice sau inorganice, impreuna cu polimerii pe care ii secreta. Microbii care se dezvolta in interiorul biofilmului pot constitui una sau mai multe specii care comunica si colaboreaza una cu cealalta intr-o comunitate compacta. Biofilmul este fenotipul predominant al aproape tututor formelor de bacterii din habitatul natural, patogene sau de mediu. Au existat dintotdeauna. Si exista de asemenea in intestinele corpului, determinand eradicarea mai dificila a patogenilor. Cum se intampla acest lucru?

Viata in interiorul unui biofilm ofera avantaje semnificative pentru supravietuire a bacteriilor si ciupercilor. Biofilmul adera puternic pe suprafete si rezista la rupturi. Microorganismele care se dezvolta in biofilm sunt foarte rezistente la spectrul de antimicrobiene, de la germicide si dezinfectante pana la antibiotice si bacteriocine produse de probiotice, cat si la imunitatea gazdei.?

Biofimul si-a demonstrat abilitatea de a persista in concentratii foarte ridicate de antibiotice si biocide care pot inhiba celulele planctonice. Diversitatea biofilmului faciliteaza adaptarea la stresori multipli pentru a supravietui celor mai multe terapii de eradicare a patogenilor. Terapii concomitente care actioneaza nu numai in eradicarea bacteriei, dar afecteaza si structura biofilmului si “rup”?comunicarea intre colonii, se dovedesc a fi mai eficiente decat un singur tratament cu antibacteriene sau antifungice.

Datorita metodelor moleculare, stiinta are posibilitatea acum de a detecta biofilmul si a intelege implicatiile haosului de interspecii care contribuie la infectiile cronice.

Cateva dintre infectiile aflate in legatura cu biofilmul.

Se estimeaza ca pana la 80% din totalul infectiilor umane au in componenta lor formarea biofilmului. Aceste infectii pot sa fie infectii urinare, infectii ale urechilor, fibroza cistica, placa dentara, infectii de piele cronice, multe boli cronice, infectii gastrointestinale, si straturi formate pe diverse proteze, catetere, valve cardiace si lentile de contact.

Bacteriile si ciupercile patogene care se dezvolta in biofilm includ Escherichia coli, Candida albicans, Clostridium difficile, Clostridium perfringens, Helicobacter pylori, Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, si Vibrio cholerae.

Sistemul gastrointestinal.

Printre cele mai importante specii implicate in biofilmul gastrointestinal se numara bacteroidele, bacteriile bifido si fusobacteriile. Speciile de fusobacterii par a avea un rol cheie in formarea si mentinerea unui biofilm sanatos. Cu toate acestea, fusobacteriile pot contribui la biofilmul patogenic pentru ca au nevoie de asocierea cu alte specii aerobice in anumite medii si astfel faciliteaza biofilmul cu Helicobacter pylori pe mucoasa intestinala, care este asociat cu ulcerul gastric.?Un biofilm sanatos care a devenit patogenic permite colonizarea si inmultirea unor potentiali patogeni cum sunt Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, si Candida albicans.

In infectiile cronice cu candida, coloniile patogene pot “sapa” foarte adanc in peretii intestinali, afectandu-le permeabilitatea in procesul de colonizare. Colonizarea cu candida se petrece in interiorul biofilmului mucoasei si al pielii, unde este foarte rezistenta la eradicare.

Dantura.

Poate unul din cele mai intalnite tipuri de biofilm este placa dentara si biofilmul Streptococcus mutans care genereaza cariile.

De obicei, biofilmul care se formeaza pe dantura are in compozitie bacterii normale florei orale, care sunt tinute in echilibru de catre o igiena corespunzatoare, celelalte bacterii care coexista si o nutritie benefica dintilor. Cu toate acestea, dinamica din biofilm se poate schimba si poate induce afectiuni precum carii, gingivita si alte probleme specifice dentare. Intotdeauna cand vorbim de sanatatea dintilor, vorbim de sanatatea biofilmului existent in acel moment.

Infectii cronice ale sinusului si urechilor.?

Simptomele rinosinuzitelor (infectii ale sinusului) si otitetlor (infectii ale urechilor) se pot datora unui biofilm rezistent pe care corpul esueaza in a-l elimina. Aceste infectii care se cronicizeaza pot produce efecte devastatoare de durata asupra organismului.

Cum eliminam biofilmul din organism?

Dezechilibrul florei intestinale benefice si a unui biofilm gastrointestinal determina o reactie inflamatorie si expune sistemele de aparare ale organismului la o varietate de patogeni. O alternativa non-farmaceutica care determina eradicarea biofilmului patogen implica folosirea unor enzime specifice si agenti de chelare, probiotice, si nutrienti pentru vindecarea peretilor intestinali permeabili, concomitent cu antifungale, antiparazitice si substante antibacteriene. O dieta personalizata, care sa sprijine toate functiile metabolice si sa asigure imunitatea organismului este de asemenea un factor esential.

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

http://endoexperience.com/userfiles/file/Biofilm_JAMA_Wolcott_and_Ehrlich_2008.pdf

Lewis K. Persister cells, dormancy and infectious disease. Nat Rev Microbiol.
2007;5(1):48-56

InterFase?: Specialized Enzymes Disrupt Biofilm Matrix
that Embeds Potential Gastrointestinal Pathogens. ? Klaire Labs

http://www.frylabs.com/biofilm.php

https://www.protherainc.com/images/prod/brochures/K-INT_Brochure.pdf

https://www.protherainc.com/DisplayDoc.asp

Wolcott, William. CANDIDA ALBICANS . . .Are You Winning Battles But Losing the War?

Stephen Olmstead, MD, Dennis Meiss, PhD, and Janet Ralston, BS.? Fungal-Type Dysbiosis & Chronic Disease?Exploring The Nature of the Yeast Connection

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare