fbpx
  1. Prima pagină
  2. Sistemul imunitar
  3. Infectiile cu Candida. Ce presupune vindecarea pe termen lung?

Infectiile cu Candida. Ce presupune vindecarea pe termen lung?

Topics: Sistemul imunitar

Formele miceliale ale Candidei elibereaza zeci de toxine diferite, care altereaza diferite tesuturi si organe, determinand astfel tipul de simptome care vor apare. Aceste toxine pot concura cu receptorii hormonali si cauza astfel hipotiroidism, hipoestrogenism, si pot de asemenea sa se cupleze cu cortizolul, progesteronul si alti hormoni pentru uzul propriu, rezultand in stari de deficienta endocrina. Dr George Georgiou

De ce sunt infectiile cu ciuperca Candida albicans atat de greu de eradicat? Multi doctori iti vor spune ca totul se afla doar in capul tau si nu pot gasi un diagnostic, o confirmare in urma unei analiza standard de laborator si nu iti pot prescrie un tratament adecvat. Cu toate acestea, infectiile cu Candida au crescut la proportii epidemice in zilele noastre. Oare de ce?

Pentru ca niciodata nu va exista o alimentatie sau abordare nutritionala a unei probleme de sanatate care sa functioneze pentru toata lumea! La fel ca si in cazul multor alte afectiuni, abordarile unidirectionale care sunt menite sa suprime simptomele, fara sa gaseasca cauza reala a acestora, sunt de fiecare data sortite esecului.

Ce sunt infectiile cu Candida si cum se manifesta?

Ciuperca Candida albicans traieste in cavitatea bucala, in gat, intestine si tractul genito-urinar al celor mai multi oameni si este considerata de obicei ca fiind o parte normala a florei intestinale. Dar cand sistemul imunitar este slabit, acest organism ia forme patogene, transformandu-se. Este un organism oportunist, care atunci cand i se acorda oportunitatea va incepe sa colonizeze toate tesuturile organismului. Poate cauza infectii locale si sistemice, alergii, si chiar afectiuni autoimune cum ar fi boala celiaca sau Crohn. Candida se afla in stransa legatura cu starea sistemului imunitar si este asociata cu eliberarea de histamine, cresterea citokinelor inflamatorii si a IgE.

Daca afectiunea nu este abordata in mod corespunzator, Candida se poate intinde catre toate partile corpului cauzand o multitudine de simptome, cum ar fi oboseala cronica, infectii fungale cronice (vaginale, anale, la picioare, unghii si pe diverse parti ale corpului), pofte de dulce, ameteli, slaba coordonare, lipsa de concentrare, iritabilitate, migrene, halena, tuse, inflamatii articulare, artrita, probleme cu vederea, dureri de urechi, ochi inlacrimati, mancarimi la ochi, dureri musculare, alergii / reactivitati alimentare, sensibilitati la chimicale, maini si picioare reci, astma, alergii multiple, eczeme, psoriasis, ?infectii parazitare.

In plus, 79 de toxine produse de Candida sunt eliberate de catre aceasta in organism, punand o si mai mare povara asupra sistemului imunitar deja slabit. Acestea intra in circulatia sanguina si apoi catre toate partile corpului, unde vor crea diverse simptome negative.

Factori principali care contribuie la infectiile cu Candida.

Infectiile cu Candida sunt considerate “o epidemie moderna” deoarece s-au dezvoltat pe perioada societatii moderne, ale carei norme sunt o alimentatie precara, procesata, si aflata sub influenta medicamentelor toxice. Factorii cheie care determina un dezechilibru in organism si care ofera astfel posibilitatea Candidei sa devina patogena sunt:

  • antibioticele. Acestea distrug flora bacteriana benefica care in mod normal tin Candida sub control. Acest lucru determina dezvoltarea Candidei in tractul intestinal. Dupa numai 48 de ore de la consumul de tetraciclina, ciuperca poate fi depistata in orice persoana care va lua acest antibiotic. Daca trebuie neaparat sa luati antibiotice, luati si probiotice pentru a repopula sistemul digestiv cu bacterii benefice.
  • steroizii, medicamentele imunosupresive (cum este cortizonul care trateaza probleme alergice severe prin paralizarea abilitatii sistemului imunitar de a reactiona)
  • sarcina si pilulele contraceptive (care deranjeaza echilibrul hormonal al corpului)
  • dietele procesate bogate in carbohidrati rafinati si zahar, drojdie si mucegaiuri, cat si consumul extrem de alimente fermentate.

Proliferarea rapida si directa a ciupercii in urma antibioticului sugereaza ca problema candidei este una care rezulta mai degraba dintr-o stare interna de dezechilibru, decat dintr-un atac din exterior al unui microb sau al unei afectiuni. Acesta este un aspect foarte important de inteles atunci cand se doreste eradicarea infectiei, sugerand ca ciuperca Candida nu este de fapt problema principala, ci inabilitatea organismului de a controla problema. (William Wolcott, Founder of The Healthexcel System of Metabolic Typing)

O abordare completa si individuala pentru vindecare pe termen lung.

Candida nu este problema. Problema este un sistem imunitar compromis, care esueaza in a controla Candida.

Acesta este motivul pentru care atat de multe persoane nu reusesc sa scape de aceste infectii care recidiveaza. Cand vindecarea se limiteaza doar la eradicarea infectiei si distrugerea Candidei, dupa ce se opreste tratamentul antifungic si dieta “anti-candida”, infectia si simptomele negative apar din nou.

Singura solutie reala si finala este restaurarea eficientei sistemului imunitar, lucru care poate fi realizat doar prin indeplinirea cerintelor nutritionale individuale ale fiecarui individ in parte.

De ce este acest lucru necesar?

Pentru ca oamenii au toti metabolisme diferite si biochimii unice, care necesita ratii si tipuri de nutrienti diferiti pentru a sustine sanatatea.

Pentru ca din punct de vedere nutritional, ceea ce poate vindeca o persoana, poate sa nu aiba vreun efect asupra unei a doua persoane si poate chiar sa imbolnaveasca o a treia persoana.

Pentru ca orice simptom negativ sau afectiune degenerativa poate sa apara din cauze total diferite si dezechilibre biochimice total opuse.

Pentru ca realitatea clinica a dovedit de nenumarate ori de-a lungul timpului ca abordarea nutritionala alopata orientata catre suprimarea simptomelor nu are nici o baza reala si este ineficienta.

Deci, de ce recidiveaza atat de des infectiile cu Candida? Luati in considerare urmatorul lucru:

  • Daca persoane diferite au cerinte nutritionale diferite,
  • Daca sistemul imunitar este foarte dependent de un echilibru biochimic adecvat pentru a functiona eficient,
  • Daca sistemul imunitar este menit sa mentina Candida sub control si
  • Daca problema Candidei recidiveaza cand se opreste tratamentul antifungic…
  • atunci este evident ca alimentatia si tratamentul care se urmeaza sunt necorespunzatoare pentru functionarea eficienta a sistemului imunitar, lucru care poate fi in mare parte responsabil pentru esecul organismului in a controla Candida patogena.

Orice “dieta anti-Candida” este ca orice alta dieta universala ineficienta, care presupune ca suntem toti la fel!

Deoarece Candida se “hraneste” din zaharuri, de obicei acest tip de diete impun restrictia considerabila a carbohidratilor bogati in zaharuri (fructe, cartofi, dovleci, fasole uscata, mazare, morcovi, cereale, etc), cateodata in doze minime de doar 60 de grame pe zi. Cu toate ca pentru anumite tipuri metabolice (cum sunt tipurile proteice) acest lucru poate sa fie de folos, pentru altele poate sa fie responsabil de inrautatirea malnutritiei. A “infometa” Candida si a o distruge este un aspect important, dar a infometa pacientul sau a dezechilibra biochimia acestuia poate doar sa duca la slabirea sistemului imunitar si poate fi astfel extrem de ineficient. Personalizarea alimentatiei in functie de metabolismul fiecaruia si ajustarea ratiilor intre proteine, carbohidrati si grasimi in mod corespunzator este “cheia”.?Abia dupa ce se realizeaza acest lucru, se vor face restrictiile de alimente principale care stimuleaza in mod direct dezvoltarea patogena a Candidei in corp:

  • indulcitori artificiali si naturali inclusiv dextroza, fructoza, maltoza, zahar, miere, melasa, etc., cat si sucuri de fructe?si chiar fructele dulci
  • mucegaiuri si alimente fermentate (inclusiv branza fermentata, smantana, lapte acru, otet, ciuperci)
  • produse cu drojdie (bere, vin, paine cu drojdie, drojdie nutritionala)

In general, distrugerea Candidei patogene trebuie sa cuprinda doua obiective principale:

  1. distrugerea coloniilor patogene prin utilizarea substantelor antifungice, si privarea acesteia de alimentele care “hranesc” Candida si o ajuta sa se dezvolte.
  2. restaurarea echilibrului biochimic al organismului si intarirea sistemului imunitar, care va oferi posibilitatea organismului sa mentina controlul asupra Candidei patogene.

Sunt multe substante naturale cu rol antifungic care s-au dovedit foarte eficiente in eradicarea Candidei; propolis crud, acid caprylic, ulei de oregano, berberina, monolaurina sunt doar cateva dintre cele mai uzuale substante care se folosesc in programele antifungice. In infectiile cronice si greu de eradicat trebuie luate in considerare masuri mai complexe, cum ar fi distrugerea biofilmului unde Candida impreuna cu alti patogeni si-au dezvoltat colonii rezistente. Coloniile de Candida pot sapa adanc in peretii intestinali distrugandu-i in acest proces. Colonizarea acesteia se petrece in biofilmul mucoasei si al pielii unde devine foarte rezistenta la eradicare.

Candida si alte microorganisme traiesc in principal in biofilm pentru ca acesta le ofera protectie din partea competitorilor, antimicrobienilor, reactiilor generate de sistemul imunitar si a toxinelor. Biofilmul previne coloniile microbiene de a fi discolate din mediul in care s-au fixat. In momentul in care Candida intra in aceasta stare, se manifesta rezistenta la antifungice. Enzime, agenti de chelare specifici, pre- si probiotice si substante care vindeca peretii intestinali, utilizate impreuna cu antifungicele si o alimentatie personalizata vor putea rupe acest biofilm si expune organismele patogene spre eliminare.

De asemenea, alti factori foarte importanti de luat in considerare cand se doreste eradicarea unei infectii cronice sunt: toxicitatea cu metale grele, co-infectiile parazitare si bacteriene, permeabilitatea intestinala, reactivitatile alimentare si dezechilibrele hormonale.

Infectiile cu Candida sunt pana la urma un simptom ca oricare altul, transmis de catre corpul nostru ca un “semnal” de avertizare, ca exista o serie de dezechilibre biochimice mai serioase in corp si un sistem imunitar slabit, care trebuie abordate ca atare.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

Wolcott, William. CANDIDA ALBICANS . . .Are You Winning Battles But Losing the War?

Scourge Of The 21st Century: Systemic Candidiasis by Dr George Georgiou, British Naturopathic Journal, Vol. 25, No. 1, 2008

The Yeast Connection, by William G. Crook, M.D.

Stephen Olmstead, MD, Dennis Meiss, PhD, and Janet Ralston, BS. Fungal-Type Dysbiosis & Chronic Disease Exploring The Nature of the Yeast Connection

Martin, Jeanne Marie. Complete Candida Yeast Guidebook

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare