fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Pericolele unui colesterol scazut pentru sanatate.

Pericolele unui colesterol scazut pentru sanatate.

Topics: Alimentație și nutrienți, Detoxifiere, Sistemul imunitar

 

Persoanele care au o valoare mai ridicata a colesterolului sunt cele mai longevive. Dr. Harlan Krumholz, cardiolog, Yale School of Medicine

Contrar credintei comune, studiile medicale si realitatea clinica au evidentiat ca un nivel prea scazut de colesterol este periculos pentru sanatate. S-a demonstrat ca persoanele cu un nivel scazut al colesterolului au rata cea mai ridicata de mortalitate.(1)

Colesterolul nu este dusmanul sanatatii. Dar ce este atunci?

Colesterolul este o substanta vitala in organism. Nu exista colesterol bun si rau. Atat LDL (low density lipo-protein) cat si HDL (high density lipo-protein) sunt esentiale pentru numeroase functii in orgamism si nu am putea supravietui fara acestea. LDL si HDL sunt lipo-proteine cu functia de a transporta colesterolul din ficat catre tesuturi, sau inapoi, din tesuturi catre ficat.

Cercetari medicale au demonstrat chiar activitatea?anti-inflamatoare a colesterolului, si nu pro-inflamatorie cum s-a presupus initial. Studiile au relevat ca acesta are chiar rolul de a inhiba sinteza leucotrienelor, o clasa de lipide pro-inflamatorie si a tromboxanului, un hormon eliberat de trombocite, care induce agregarea plachetara si constrictia arteriala (2), (3), (4).

Colesterolul LDL asigura si transportul antioxidantilor cum sunt vitamina E, A, D, coenzima Q10, cat si al fosfolipidelor. Fiecare celula din corp are colesterol in compozitia sa, oferind stabilitatea si duritatea necesara. Hormonii steroidieni (vitali pentru toate functiile fiziologice din organism) sunt produsi din colesterol. Creierul uman este alcatuit in mare proportie din colesterol. Sarurile biliare sunt produse din colestero; bila este vitala pentru digestie si asimilarea grasimilor in dieta. Sistemul nostru imunitar are nevoie de colesterol pentru a repara celule denaturate, asa cum este si in cazul operatiilor, si a denaturarii celulei datorita alimentatiei toxice si a chimicalelor. Colesterolul este transportat din ficat, pentru a executa reparatiile necesare in organism.

Deci colesterolul este un raspuns la inflamatie, nu cauza acesteia!

Ce reflecta valorile colesterolului din analiza de sange?

Un nivel total al colesterolului intre 200-240 este asociat cu rata cea mai scazuta de mortalitate. Persoanele cu un nivel al colesterolului mai mare de 200 au si o rata foarte scazuta de infectii. Pe langa functia de transport, HDL are capacitatea de a preveni oxidarea LDL si de a elimina particule oxidate ale LDL. O valoare situata intre 50 – 85 mg/dl este considerata optima din punct de vedere functional.

Numerosi factori pot influenta valorile LDL, printre care: inflamatii, infectii, boli cronice, dezechilibre ale tiroidei, mutatii genetice, toxine, etc. O valoare cuprinsa intre 80 – 150 mg/dl este considerata normala din punct de vedere functional.

Valoarea totala a colesterolului nu este un indicator real si precis in determinarea bolilor cardiovasculare. Raportul LDL/HDL, trigliceridele, glucoza, insulina, markerii inflamatori (proteina C reactiva, homocisteina), activitatea electrolitilor, markerii legati de activitatea ficatului, a glandelor suprarenale, tiroidei si markerii inflamatori ai sistemului digestiv trebuie toti analizati pentru a putea obtine o viziune completa si a intelege ce se intampla cu adevarat in organism, in profunzime. Daca nu se executa si aceste analize, abia daca vei obtine o investigatie clinica superficiala, incompleta, dar si ineficienta.

Afectiuni asociate cu un nivel scazut de colesterol.

Infectii.

Studiile au demonstrat ca LDL are capacitatea de a reduce patogenii si bacteriile infectioase (5). Cand sunt cuplate cu LDL, acestea se dezactiveaza. In plus, cand endotoxinele sunt cuplate cu LDL, sunt incapabile sa declanseze productia citokinelor pro-inflamatorii cum ar fi TNF-a. De aceea, cand exista rezerve insuficiente de colesterol si LDL, o persoana poate avea un risc crescut de infectii.

Adesea, colesterolul scazut este mai periculos decat colesterolul ridicat. De exemplu, in 19 studii ample unde au fost analizate mai mult de 68.000 de decese, de catre pofesorul David R. Jacobs si colegii sai de la Divizia de Epidemiologie a Universitatii din Minnesota, colesterolul scazut a fost asociat cu un risc ridicat de deces din cauza afectiunilor gastrointestinale si respiratorii.(6)

Imunitate scazuta si toxicitate.

Rezerve insuficiente de colesterol si LDL scazut pot determina o imunitate scazuta, cat si inflamatii ridicate, susceptibilitate la infectii, numar redus de antioxidanti si insuficiente hormonale. Din cauza faptului ca aproximativ 80% din colesterolul din sange este produs de ficat, o productie scazuta este reflectata de toxicitate a ficatului si/sau insuficienta biliara. Colesterolul fiind o lipida anabolica (care inhiba inflamatia si degenerarea) sugereaza ca un nivel scazut reflecta catabolism, degenerare si efecte distructive ale radicalilor liberi in celule si tesuturi.

Dr. Mihai Netea si echipa sa de la Departmentul de Medicina Interna si Nucleara, Spitalul Universitar Nijmegen, Olanda, a efectuat un studiu unde a injectat endotoxine in soareci cu un nivel normal al colesterolului, si in soareci cu hipercolesterolemie familiala, care aveau nivelul de LDL de patru ori mai ridicat decat normal. In urma injectarii, toti soarecii cu un nivel normal al colesterolului au murit, in timp ce grupul cu hipercolesterolemie a murit doar in urma unei doze de opt ori mai mare de endotoxine. In alt experiment au injectat bacterii vii si au descoperit ca de doua ori mai multi soareci cu hipercolesterolemie au supravietuit, comparat cu soarecii cu colesterol normal(7). Aceste experimente sunt inca o confirmare a rolului protector pe care il are colesterolul in organism.

Boli autoimune.

Rezerve suficiente de colesterol in tesuturi inhiba cascada de semnale imune pro-inflamatorii, care se afla la baza proceselor auto-imune. O activitate scazuta a colesterolului poate fi un factor primar in dezvoltarea unor afectiuni autoimune.

Persoanele cu boala inflamatorie, autoimuna Crohn prezinta adesea concentratii scazute de colesterol in sange (8). Persoanele cu artrita reumatoida prezinta scaderi semnificative, atat in LDL cat si in nivelul total de colesterol, cu cinci ani inainte de a fi diagnosticati cu artrita reumatoida (9). De asemenea, acest studiu indica tendinta colesterolului scazut la persoanele cu diabet de tip 1 si Sjorgen (10), (11).

Concluziile care se pot trage in urma acestor corelatii se refera la capacitatea anti inflamatorie a colesterolului, iar scaderea in productia acestuia este asociata cu o susceptibilitate la stres oxidativ, infectii, inflamatii si alterare produsa de radicalii liberi. Toate acestea sunt cat se poate de reale la persoanele cu boli autoimune.

Sa nu uitam, asadar, cat de vital este colesterolul pentru o multitudine de functii in organism. Cand exista o cantitate insuficienta de colesterol produs in ficat, acest lucru se reflecta negativ asupra multor functii din organism. Unul din motivele pentru care persoanele care consuma statine se simt lipsite de energie, sufera de extenuare a glandelor suprarenale, imunitate scazuta si se pot afla intr-o stare catabolica de descompunere musculara, se datoreaza insuficientei de?colesterol ? esential pentru producerea hormonilor si functionarea celulara normala.

Deoarece colesterolul este implicat in toate membranele celulare din organism, cantitati insuficiente pot determina formarea de celule fara integritate structurala. In astfel de conditii, celulele se pot descompune in sange, un proces numit hemoliza. Anemia hemolitica poate determina o cascada de afectiuni cum ar fi trombocite scazute, numar redus de celule albe, sangerari vaginale, pierderea cunostintei, oboseala, ameteli, disfunctii ale ficatului.?Intelegerea lantului complex de mecanisme vitale din organism, care implica colesterolul este esentiala pentru o sanatate optima.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3442317/

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19404868

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19404868

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16420478

5. http://qjmed.oxfordjournals.org/content/96/12/927

6.?Jacobs D si altii. Report of the conference on low blood cholesterol: Mortality associations. Circulation 86, 1046-1060, 1992.

7.?Netea MG si altii. Low-density lipoprotein receptor-deficient mice are protected against lethal endotoxemia and severe gram-negative infections. Journal of Clinical Investigation 97, 1366-1372, 1996.

8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562284

9. http://ard.bmj.com/content/69/7/1310.full

10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693966

11. http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/45/4/481.full

Dr. Ravnskov, Uffe. The Cholesterol Myths

Kendrick, Malcolm MD.  The Great Cholesterol Con

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare