fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Valorile colesterolului mai presus de cifre.

Valorile colesterolului mai presus de cifre.

Topics: Alimentație și nutrienți

Valorile colesterolului dezvaluie o realitate mai complexa decat cea pe care ai auzit-o in mod obisnuit. Mai jos sunt cateva din cele mai importante aspecte de luat in considerare:

 

Intrebarea este, de ce anumite persoane au mai mult colesterol in sange decat altele, si de ce poate aceeasi persoana sa aiba valori diferite ale colesterolului in momente diferite ale zilei? De ce sunt valorile colesterolului diferite in anotimpuri diferite ale anului? Iarna valorile cresc, iar vara acestea scad. De ce valorile colesterolului cresc pana la tavan dupa operatii chirurgicale? De ce acestea cresc cand avem o infectie? De ce cresc dupa un tratament dentar? Sau cand suntem stresati? Si de ce colesterolul revine la valori normale cand suntem relaxati si ne simtim bine? Raspunsul la toate aceste intrebari este: colesterolul este o substanta cu rol de vindecare in organism.” (dr. Natasha Campbell?McBride)

Corpul nostru produce mai mult colesterol ca reactie la inflamatiile existente. Deci colesterolul nu este problema, este de fapt solutia pe care organismul o utilizeaza in incercarea de a se autovindeca. Inflamatia in peretii arteriali este pericolul real si daca nu este determinata si rezolvata cauza, aceasta poate eventual sa opreasca circulatia sanguina catre inima sau creier, care poate cauza un atac de cord sau cerebral.

Care sunt sursele de inflamatie in corp?

Cand nu exista destui antioxidanti in corp, atunci sunt prezenti si radicalii liberi in tesuturi. LDL se oxideaza in corp din cauza consumului de uleiuri si grasimi hidrogenate, uleiuri vegetale rafinate si rancede, organisme modificate genetic, alimente procesate, alcool si din cauza fumatului. Colesterol denaturat se afla in extractele de oua, in lapte praf (adaugat si la varietatea de produse lactate cu grasimi reduse), in carnuri si grasimi care au fost alterate la temperaturi inalte. Valori ridicate de colesterol LDL pot fi cauzate si de toxicitate cu metale grele si chimicale, toxicitate a ficatului, stres, hipotiroidism si disfunctii ale rinichilor.

Colesterol “bun” si “rau”? Nu exista asa ceva!

LDL (low density lipo-protein) este un “transportator” al colesterolului, distribuindu-l catre diferite parti ale corpului, acolo unde este nevoie de acesta. HDL?(high density lipo protein) duce colesterolul inapoi catre ficat. LDL si HDL nu sunt nici “bune”, nici “rele”, sunt doar atat…colesterol.

Niveluri scazute ale HDL reflecta o viata sedentara. Dar valori mai mari de 75 ale HDL sunt de fapt in stransa legatura cu bolile autoimune. Aceasta este cu atat mai posibil cu cat si trigliceridele sunt mai scazute (mai mici de 40). Consumul excesiv de alcool, droguri, hipotiroidismul si excesul de estrogen pot toate sa cauzeze valori prea mari ale HDL.

Valorile colesterolului si ce inseamna acestea.

Valori ridicate ale colesterolului in sange nu spun nimic despre cat colesterol se afla in tesuturi. In momentul in care un organism incepe sa se vindece si sa-si corecteze dezechlibrele metabolice, nivelul de colesterol din sange poate sa urce, pentru ca paraseste tesuturile! Majoritatea persoanelor simt nevoia sa intervina imediat in mijlocul acestui fenomen natural, pentru a “regla cifrele”…In realitate, aceste fenomene temporare nu sunt decat franturi ale unor “imagini” in miscare din complexitatea fiziologica a corpului.

Nu este destul sa ne uitam doar la valorile scazute sau crescute ale LDL si HDL. Marimea particulei de colesterol LDL cat si proteina C reactiva (proteina care se gaseste in sange si a carei valoare creste ca raspuns la inflamatie) trebuie de asemenea verificate.

Ce ne spune particula de colesterol LDL? O particula LDL sanatoasa este mare si “pufoasa” – ca rezultat, circula in mod natural in sistem si nu creeaza probleme. Cu toate acestea, cand particula LDL devine mica si densa nu mai circula cu asa usurinta si are tendinta de a ramane blocata in mici orificii ale arterelor, unde se acumuleaza nutrienti. Cand se intampla acest lucru, asa cum se intampla cu multe alte lucruri stagnante, se creeaza inflamatie si inceputul aterosclerozei.

Biochimii diferite, metabolisme diferite, valori diferite ale colesterolului.

Nu numai ca o valoare totala a colesterolului mai mare de 200 nu este neaparat mare, dar pentru multe persoane este chiar normala si necesara! Tipurile proteina asa cum sunt definite de sistemul Healthexcel Metabolic Typing, au deseori valori mai mari de 200 si se regasesc in metabolisme foarte sanatoase! Aceste metabolisme se nutresc cu ratii mai mari de proteine si grasimi saturate, cat si alimente bogate in colesterol.

Un scurt sumar al functiilor vitale ale colesterolului in organism.

Sa nu uitam deci cat de esential este colesterolul pentru organism! Este menit sa existe in sistemul nostru NU pentru a ne face rau, ci pentru a activa o multitudine de functii fara de care nu am putea supravietui! Mai jos sunt doar cateva dintre acestea:

  • Fiecare celula a corpului are colesterol in compozitia sa
  • Colesterolul mareste integritatea membranei celulei; ii ofera stabilitatea si duritatea necesare
  • Fiecare hormon steroidal este produs din colesterol
  • Abilitatea corpului de a sintetiza vitamina D este dependenta de colesterol
  • Colesterolul este un antioxidant si actioneaza impotriva radicalilor liberi
  • Sarurile biliare sunt produse din colesterol. Bila este vitala pentru digestie si asimilarea grasimilor in dieta
  • Sistemul nostru imunitar are nevoie de colesterol pentru a repara celule denaturate. (asa cum este si in cazul operatiilor, si a denaturarii celulei datorita alimentatiei toxice si a chimicalelor)

Acestea fiind spuse, mesajul este sa ne educam in ceea ce priveste colesterolul si ceea ce inseamna cu adevarat pentru organism inainte de a decide pentru tratamentul cu statine si eliminarea grasimilor saturate si a alimentelor bogate in colesterol. Nici una din aceste metode nu va avea succes fara efecte daunatoare asupra sanatatii. Ar fi ca si cum am ucide mesagerul (colesterolul) ca ne-a dat vesti proaste. Aflarea cauzei reale a disfunctiilor este singura cale care va functiona, nu mascarea simptomelor negative prin medicamente periculoase.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare