fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Cele 15 minerale: baza sanatatii tale si de ce nu te poti vindeca atunci cand ai deficiente.

Cele 15 minerale: baza sanatatii tale si de ce nu te poti vindeca atunci cand ai deficiente.

Topics: Alimentație și nutrienți

Deseori fac referire la echilibrul mineralelor ca fiind o parte esentiala in echilibrul biochimic al organismului, in absenta caruia nici un program de vindecare nu poate avea succes pe termen lung. Atunci cand construiesti o casa (sanatatea ta) vei incepe inainte de toate cu consolidarea fundatiei (echilibrului biochimic), si nu a ferestrelor, acoperisului, etc. De nenumarate ori observ ca aceasta faza deosebit de importanta de echilibru biochimic, de rezolvare a deficientelor nutritionale este complet ignorata de alte programe de sanatate. Este insa periculos si ineficient sa sari peste aceasta etapa atunci cand iti doresti o sanatate robusta.

Dezechilibrul mineralelor se afla la baza tuturor afectiunilor si simptomelor negative. Vindecarea nu este posibila fara detectarea corecta si precisa a dezechilibrului de minerale, in orice organism.

 

Exista o serie de factori care pot preveni absorbtia mineralelor, chiar si atunci cand acestea sunt disponibile in alimentatie. Disfunctiile la nivel digestiv si in special sindromul intestinului suprapermeabil cat si lipsa de acid gastric vor diminua absorbtia mineralelor importante precum zincul, sodiul, cuprul, magneziul, manganul, seleniul, fierul si cromul. 

De asemenea acidul fitic ramane o problema reala la toate painile comerciale care folosesc drojdie. Acesta scade absorbtia mineralelor cum sunt zincul, calciul si fierul. Acidul fitic se reduce in cereale doar prin germinare sau fermentare. Acesta se regaseste insa si in seminte, nuci si leguminoase. Nucile si semintele pot fi hidratate in apa ci sare pentru a diminua cantitatea de acid fitic.

Cele mai eficiente modalitati de a asigura un nivel adecvat de minerale in organism sunt: urmarea unei diete sanatoase, nutritive si potrivite tipului de metabolism, consumul supei de oase concentrate, bogata in minerale biodisponibile si amino acizi, consumul de sare nerafinata si suplimentarea cu mineralele deficiente. Modul cel mai precis si corect de a determina deficientele exacte de minerale este prin analiza firului de par si cunoasterea tipului metabolic.

Doar asa poti sti cu exactitate cu ce minerale trebuie sa suplimentezi, tinand de asemenea cont de faptul ca toate mineralele lucreaza in antagonie si sinergie unele cu altele. Tocmai de aceea este deseori ineficient si chiar periculos sa suplimentezi minerale la intamplare; prin orice suplimentare vei influenta automat si starea altor minerale, vitamine si nutrienti, prin scaderea sau cresterea lor. Astfel poti inrautati alte deficiente sau poti destabiliza alte minerale sau vitamine. De exemplu, ce se intampla daca suplimentezi cu vitamina D fara sa stii statusul mineralelor? Poti determina o deficienta si mai pronuntata de zinc, potasiu, magneziu sau fosfor, deoarece acestea lucreaza in antagonie cu vitamina D. Asadar, supra-suplimentarea cu vitamina D poate inrautati starea acelor minerale. Dar alti nutrienti precum calciu, magneziu, sodiu, cupru si seleniu lucreaza in sinergie cu vitamina D, asadar o posibila combinare a acestor nutrienti poate fi benefica, daca se determina a fi necesar. Ce se intampla daca suplimentezi la intamplare cu magneziu de exemplu? Poti afecta si starea altor minerale precum calciu, mangan, sodiu si fosfor si le poti inrautati deficientele, daca exista. Pe de alta parte, elementele sinergetice magneziului sunt calciu (functioneaza atat in sinergie cat si in antagonie), potasiu, zinc, mangan, fosfor, crom, vitamina A, B1, B2, B3, C si E.

Metalele grele se afla de asemenea in antagonie cu mineralele din organism si in momentul in care exista o acumulare de metale grele, acestea vor influenta si mai mult deficientele anumitor minerale. Acest lucru determina o complexitate si mai mare atunci cand se analizeaza starea corecta a mineralelor in organism. In concluzie, este esential sa stii cu ce suplimentezi, de ce si ce anume urmaresti prin acest lucru? Acest domeniu este dupa cum observi asemeni unui dans sofisticat unde chiar trebuie sa cunosti pasii!

Care sunt cele mai importante minerale pentru organism care se pot analiza prin analiza de par si la ce sunt necesare?

 

MAGNEZIU

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale si deficienta este frecvent intalnita. Unele dintre principalele functii ale magneziului includ: producerea de energie, reglarea tensiunii arteriale, mentinerea oaselor puternice, echilibrarea oxidului nitric în organism, sustinerea functiei adecvate a nervilor, muschilor si tesuturilor, tranzit adecvat si prevenirea constipatiei

Printre simptomele deficienței de magneziu se numara: angina, anxietate, astm, boli cardiovasculare, constipatie, depresie, dismenoree, oboseala, hipertensiune arterială, acid gastric ridicat, insomnie, batai cardiace neregulate, dureri musculare / articulare, osteoporoza, nervozitate, sindrom premenstrual, transpiratie excesiva, spasme / crampe musculare, migrene / dureri de cap, convulsii.

Alimente bogate in magneziu sunt: spanac, mangold, fasole uscata, migdale, nuci caju, cartofi, seminte de dovleac, avocado, banane, broccoli, varza de Bruxelle.

Exista cel putin sase forme de magneziu in suplimente iar alegerea formei potrivite este foarte importanta in cazul acestui mineral.

MANGAN

Manganul joaca un rol important in numeroase procese chimice, inclusiv sinteza colesterolului,  a carbohidratilor si proteinelor. De asemenea, este implicat in producerea enzimelor digestive, in sprijinul sistemului imunitar, ajuta la echilibrarea hormonilor, a glicemiei si la formarea colagenului.

Printre simptomele deficientei de mangan se numara: disfunctii in producerea de energie, alergii, hipoglicemie, diabet, ameteli, tinitus, slabiciune musculara, fracturi osoase, ligamente si tendoane slabite, disfunctii reproductive, pierderea memoriei, imunitate scazuta.

Alimente bogate in mangan sunt: teff, secara, orez brun, amaranth, alune de padure, fasole adzuki, neagra si alba, naut, nuci macadamia, ovaz, hrisca.

SODIU

Sodiul (impreuna cu potasiul) ajuta la mentinerea echilibrului de fluide ale organismului. Sodiul joaca un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, functia glandelor suprarenale, in contractia musculara si in producerea de acid clorhidric.

Printre simptomele deficientei de sodiu se numara: deshidratarea, tensiunea arteriala scazuta, slabiciune musculara, oboseala, diaree, cantitate prea mare de magneziu, piele uscata, digestie deficitara, retentie de apa, dezechilibru in nivelul de pH.

Pentru un aport adecvat de sodiu in alimentatie se recomanda consumul de sare nerafinata de calitate. Alte alimente bogate in sodiu sunt sfecla rosie, telina, morcov, spanac, alge.

POTASIU

Deficienta de potasiu este una dintre cele mai frecvente deficiente. Potasiul este esential pentru sanatatea nervilor si a celulelor, precum si pentru reglarea batailor inimii, pentru producerea de energie, tensiune arteriala normala, prevenirea crampelor musculare si pentru metabolismul glucidelor.

Printre simptomele deficientei de potasiu se numara: setea excesiva, batai neregulate ale inimii, insomnie, depresie, piele uscata, retentie de sare, extenuare a glandelor suprarenale, alergii, oboseala, pofte de dulce, hipoglicemie, tensiune scazuta.

Alimente bogate in potasiu sunt: fasole alba uscata, avocado, broccoli, cartofi dulci, banane, somon, mazare, sardine, grapefruit, cartofi albi.

ZINC

Zincul este un nutrient esential si in prezent un numar foarte ridicat de persoane sunt deficiente. Poti afla mai multe despre acest mineral in articolul: Deficienta de zinc: o epidemie care poate fi oprita.

Zincul este necesar pentru sute de enzime care controleaza diverse functii cum sunt vederea, auzul, sanatatea pielii, a unghiilor, a parului, a tesuturilor conective, a functiei sexuale, digestiei, sistemului imunitar si multe altele. Zincul este necesar pentru cresterea si dezvoltarea optima a copiilor, este necesar pentru a elibera vitamina A din ficat si la metabolizarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor, la antioxidantul primar al organismului ( enzima superoxid dismutaza), la vindecarea ranilor, eradicarea infectiilor si este de asemenea important pentru sinteza ADN-ului. Este necesar si pentru a produce tesutul intestinal, productia bilei, si a secretiile pancreatice.

Retina ochiului este una din cele mai bogate tesuturi in zinc si una din cele mai dependente de productia de zinc, impreuna cu prostata si intestinele. Zincul este de asemenea un neurotransmitator „calmant”; este necesar pentru functionarea mentala continua si dezvoltarea neocortexului.

Printre simptomele deficientei de zinc se numara: hiperactivitate, ADHD, anxietate, iritabilitate, instabilitate emotionala, incetinirea cresterii si dezvoltarii, imunitate scazuta, diminuarea apetitului, senzatie de gust alterata, si multe alte afectiuni mentale si emotionale. Zincul si cuprul sunt mentinute intr-un echilibru delicat. Multe din problemele premenstruale sunt in directa legatura cu dezechilibre in aceasta categorie.

Alimente bogate in zinc sunt: stridiile, carnea de vita, miel, semintele de dovleac, ghimbir, naut.

CUPRU

Cuprul este necesar pentru fixarea calciului in oase, pentru formarea colagenului si pentru a forma si repara tesuturi conjunctive, producerea energiei, ajuta la absorbtia fierului, se afla in stransa legatura cu metabolismul estrogenului si este necesar pentru fertilitate si mentinerea sarcinii.

Printre simptomele deficientei de cupru se numara: anemie, ateroscleroza, fragilitate capilara, oboseala, pierderea parului, albire prematura, productie hormonala deficitara, lipsa de colagen,
oboseala, osteoporoza, furnicaturi si pierderea senzatiei la picioare si maini, confuzie, iritabilitate, hemoroizi, varice.

Alimente bogate in cupru sunt: ficat, organe, oua, avocado, sparanghel, linte.

SULF

Sulful este un alt mineral important care s-a epuizat considerabil din solurile noastre. Este necesar pentru formarea colagenului si sinteza proteinelor, sanatatea pielii, parului si unghiilor, esential pentru multe reactii enzimatice, sanatatea creierului si a articulatiilor. Sulful este, de asemenea, unul dintre cele mai importante minerale pentru detoxifiere!

Printre simptomele deficientei de sulf se numara: capacitate de detoxifiere deficienta, sinteza deficitara a proteinelor, eczema, dermatita, par si unghii fragile.

Alimente bogate in sulf sunt: oua, peste, carne de pasare, lapte, usturoi, ceapa, broccoli, varza, supa de oase.

BOR

Borul este un mineral foarte important pentru glandele paratiroide. Borul ajuta la utilizarea corecta a calciului si a vitaminei D, la reglarea echilibrului magneziu / fosfor, ajuta la reglarea hormonilor si este esential pentru sanatatea endocrina.

Printre simptomele deficientei de bor se numara: osteoporoza, transpiratii excesive, simptome specifice menopauzei, hipertensiune, artrita, probleme de memorrie, alergii

Alimente bogate in bor sunt: fasole uscata, anghinare, fructe de padure, cirese, cartofi dulci, ceapa, nuci pecan, nuci, prune, piersici, caise, mere, pere, avocado, struguri, urzica.

CROM

Cromul este unul dintre cei mai importanti nutrienți implicati in reglarea zaharului din sange. Cromul este necesar pentru un metabolism adecvat al carbohidratilor si joaca un rol in productia de energie, precum si in reglarea colesterolului.

Printre simptomele deficientei de crom se numara: control deficitar al glucozei din sange, anxietate, oboseala, metabolizare deficitara a colesterolului, energie scazuta, schimbari in apetit si greutate corporala, vedere proasta.

Alimente bogate in crom sunt: oua, vita, crustacee, broccoli, cartofi, usturoi, curcan, fasole verde, mere, banane si cereale integrale bio.

FOSFOR

Fosforul este important pentru structura oaselor si dintilor, functia renala sanatatea celulara, la producerea de energie si mentinerea echilibrului acid-alcalin al organismului. Fosforul se găsește în multe alimente, dar pentru a fi utilizat corect, trebuie să fie în echilibru corespunzător cu magneziu și calciu în sânge. Nivelurile excesive de fosfor din sange, adesea datorate consumului de bauturi racoritoare care contin acid fosforic, pot duce la pierderea calciului si la pofte de zahar si alcool; prea putin fosfor insa inhiba absorbtia calciului si poate duce la osteoporoza si sinteza deficitara a proteinelor.

Printre simptomele deficientei de fosfor se numara: iritabilitate, crampe musculare, slabiciune generala, pierderea poftei de mancare, osteoporoza

Alimente bogate in fosfor sunt: iaurt, lapte, carne, peste, oua, nuci, cereale integrale.

CALCIU

Calciul este vital pentru sanatatea osoasa, dinti puternici, sistemul nervos si cardiovascular, contractia musculara, tensiunea arteriala si a preveni sindromul premenstrual cat si diabetul.

Printre simptomele deficientei de calciu se numara: anxietate, boli cardiovasculare, deshidratare, depresie, dismenoree, oboseala, tensiune ridicata, risc de cancer, insomnie, batai iregulate ale inimii, iritabilitate, pierderi de sarcina, dureri spasme musculare, osteoporoza, sindrom premenstrual, carii dentare.

Alimentele bogate in calciu sunt: lactate bio, nepasteurizate, de la vaci crescute pe pasune, sardine, urzica, broccoli, kale, bame, migdale.

COBALT

Cobaltul este un co-factor important al vitaminei B12. Acest mineral joaca un rol important in sanatatea globulelor rosii, sanatatea nervilor si muschilor, productia de energie si digestia. Cobaltul este necesar si pentru o multime de reactii enzimatice.

Printre simptomele deficientei de cobalt se numara: anemie pernicioasa, pierderea poftei de mancare, leziuni ale nervilor, schimbari de dispozitie, patogeni gastro-intestinali, afectiuni neurologice.

Alimentele bogate in cobalt sunt: ficat, sfecla, varza, spanac, peste.

FIER

Fierul este esential in formarea catalazei, un antioxidant cheie care protejeaza celulele de radicalii liberi, in formarea citocromului, care este baza formarii de ATP si energie si este un co-factor necesar in sinteza neurotransmitatorilor serotonina si dopamina. Aproximativ 70% din fierul din organism se regaseste in celulele rosii ale sangelui denumite hemoglobina si in celulele muschilor denumite mioglobina. Hemoglobina este esentiala pentru a transfera oxigenul din sange catre plamani si tesuturi. Mioglobina accepta, depoziteaza, transporta si elibereaza oxigenul. Mai multe despre deficienta si excesul de fier si de ce nu recomand in general suplimentarea, poti citi aici.

Printre simptomele deficientei de fier se numara: anemie, oboseala, ameteala, dureri de cap, insomnie, incapacitate de a respira bine, batai iregulate ale inimii, slabiciune musculara, functie cognitiva scazuta, schimbari de dispozitie, imunitate scazuta.

Alimentele bogate in fier sunt: ficat, fasole alba uscata, linte, spanac, naut, carne de rata, sardine, carne de vita, miel.

MOLIBDEN

Molibdenul este foarte important pentru metabolismul fierului (impreună cu cuprul), procese enzimatice, si prevenirea acumnularii de substante toxice in organism.

Printre simptomele deficientei de molibden se numara: anemie, rata ridicata a respiratiei si a batailor inimii, dureri de cap, dereglari in functia mentala, detoxifiere deficitara, carii dentare.

Alimentele bogate in molibden sunt: linte, mazare, fasole uscata, naut, ovaz, rosii, castravete, telina, oua, morcovi, ardei, iaurt.

SELENIU

Seleniul este un important antioxidant, important pentru sistemul imunitar, glanda tiroida, si protejeaza impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Printre simptomele deficientei de seleniu se numara: caderea parului, sistem imunitar scazut, disfunctie musculara si osoasa, boli cardiovasculare, astma, infectii, oboseala.

Alimentele bogate in seleniu sunt: nuci de Brazilia, somon, carne de curcan, pui, ciuperci, oua, sardine, seminte de floarea soarelui, carne de vita, ovaz, ficat de vita.

 

Pentru rezolvarea deficientelor tale de minerale si o sanatate optima alege programul MetabolicEnergy!

 

 

Resurse:

Johns, T, and M Duquette,American Journal of Clinical Nutrition, 1991, 53:448-56.

Jacqmin-Gada, H, et al, Epidemiology, 1996, 7(3):281-85; Bellia, J P, et al,Annals of Clinical Laboratory Science, 1996, 26(3):227-33.

Ensminger, A H, et al,The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, 1995, CRC Press, Boca Raton, FL, 586.

Linder, Maria C, ed,Nutritional Biochemistry and Metabolism with Clinical Applications, 2nd ed, 1991, Appleton & Lange, Norwalk, CT, 191-212.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare