fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Colesterol scazut si efecte psihologice. Care este legatura?

Colesterol scazut si efecte psihologice. Care este legatura?

Topics: Alimentație și nutrienți, Sănătatea creierului
colesterol scazut

 

Colesterolul scazut a fost deja asociat cu o serie de afectiuni printre care imunitatea scazuta si toxicitatea, infectiile si bolile autoimune. Dar cercetarile din ultimii ani, cum ar fi si studiul publicat in Journal of Psychiatric Research, au demonstrat ca efectele unui colesterol scazut pot merge chiar si mai departe de afectiunile mentionate, si anume in sfera afectiunilor psihologice.

Prin acest studiu s-a descoperit ca barbatii care sufereau de depresie si aveau un nivel scazut de colesterol, prezentau un risc de 7 ori mai mare sa moara prematur din cauze nenaturale, cum ar fi sinuciderea si accidentele, decat ceilalti barbati din studiu!

Timp de mai multi ani, studii stiintifice au legat colesterolul scazut de depresie și comportamente impulsive, inclusiv sinucidere si violenta.

Un studiu publicat in Lancet in 1993, Plasma cholesterol and depressive symptoms in older men, a raportat: „Printre barbatii cu varsta de 70 de ani si peste, depresia definita categoric a fost de trei ori mai frecventa in grupul cu colesterol plasmatic total scazut … decat la cei cu concentratii mai mari …”

Un studiu din 2000, Higher prevalence of depressive symptoms in middle-aged men with low serum cholesterol levels, realizat pe barbati cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani a constatat ca barbatii cu un nivel scazut de colesterol total pe termen lung „au o prevalenta mai mare a simptomelor depresive” in comparatie cu cei cu un nivel mai ridicat de colesterol.

Femeile cu un nivel scăzut de colesterol sunt, de asemenea, vulnerabile la depresie. Un studiu suedez (Depressive symptoms, social support, and lipid profile in healthy middle-aged women publicat in Psychosomatic Medicine) care a implicat 300 de femei sanatoase, cu varste cuprinse intre 31 si 65 de ani, a concluzionat ca femeile din grupul cu cel mai scazut colesterol au suferit de simptome semnificativ mai depresive decat celelalte femei din studiu.

Pentru multi cei care sufera de depresie, sinuciderea este o realitate tragica. Deoarece colesterolul scazut este legat de depresie, colesterolul scazut devine, de asemenea, un factor de risc in incercarile de suicid. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca persoanele cu un nivel de colesterol total mai mic decât 160 mg / dL aveau mai multe probabilitati de sinucidere decat cele cu un nivel mai ridicat de colesterol.

Sinuciderea nu este singurul tip de violenta asociata cu niveluri mai scazute de colesterol. S-a constatat ca omuciderea si alte acte de violenta comise impotriva altora sunt asociate cu colesterolul scazut. Cand cercetatorii suedezi au comparat nivelul colesterolului la aproape 80.000 de barbati si femei, cu arestarile ulterioare pentru crime violente, au ajuns la concluzia ca „un colesterol scazut este asociat cu violenta criminala ulterioara”.

De ce este colesterolul atat de important pentru sanatatea mentala si emotionala?

Unii cercetatori considera ca nivelurile scazute de colesterol modifica chimia creierului, suprimand productia si / sau disponibilitatea serotoninei sau a altor neurotransmitatori din creier. Dar ceea ce nu trebuie trecut cu vederea este faptul ca aceasta substanta vitala, colesterolul, joaca roluri cheie in corpul uman. In primul rand, este valoros si necesar pentru functionarea optima a creierului, deoarece creierul este organul cel mai bogat in colesterol din organism.

Alte functii esentiale ale colesterolului in organism sunt si urmatoarele:

  • Nervii sunt alcatuiti din colesterol
  • Corpul uman utilizeaza colesterol pentru a produce toti hormonii sexuali si hormonii suprarenali
  • Laptele matern contine peste 50% din caloriile sale sub forma de grasime, in cea mai mare parte saturata, fiind astfel „alimentul” cel mai bogat in colesterol!
  • Fara colesterol si rolul acestuia in digestie nu am putea absorbi nici una din vitaminele solubile in grasimi cum sunt vitaminele A si E
  • Fiecare celula din corp este inconjurata de o membrana continand colesterol si fara aceasta nici o celula din corp nu ar putea functiona
  • Colesterolul este atat de important pentru ficat incat acesta produce 2000 milligrame de colesterol in fiecare zi
  • In urma unei diete sarace in colesterol, ficatul compenseaza diferenta prin producerea unei cantitati mai mari pentru a dispune de cantitatea necesara. (Apoi statinele, desigur, scad aceasta cantitate, accelarand acest proces!)
  • O valoare crescuta de colesterol in sange nu este determinata de alimentele bogate in colesterol; aceasta se datoreaza unui metabolism care nu este eficient in a metaboliza colesterolul de care are organismul nevoie.

Cu reclame constante despre pericolele colesterolului ridicat, care duc la boli de inima, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, multor milioane de persoane le sunt prescrise statine pentru a scadea colesterolul. Despre cat de periculoase sunt de fapt acestea, poti citi mai multe in articolul meu anterior, Scaderea colesterolului si demontarea miturilor despre colesterol.

Probabil esti confuz si chiar nu mai stii ce inseamna o valoare de colesterol ridicata si una scazuta, si ce este de fapt sanatos pentru organismul tau? Dar cu siguranta poti afla azi prin programul Metabolic Typing si printr-o interpretare functionala a analizei de sange, care iti vor oferi raspunsul pe care l-ai cautat atata timp.

 

Resurse:

  1. Sinatra, S. (2009, June). Clearing up the cholesterol confusion. Townsend Letter, 52.
  2. Morgan, R.E., et al. (1993). Plasma cholesterol and depressive symptoms in older men. Lancet, 341(8837), 75-79.
  3. Steegmans, P.H., et al. (2000). Higher prevalence of depressive symptoms in middle-aged men with low serum cholesterol levels. Psychosomatic Medicine, 62(2), 205-211.
  4. Horsten, M., et al. (1997). Depressive symptoms, social support, and lipid profile in healthy middle-aged women. Psychosomatic Medicine, 59(5), 521-528.
  5. Rafter, D. (2001). Biochemical markers of anxiety and depression. Psychiatry Research, 103(1), 93-96.
  6. Borgherini, G., et al. (2002). Serum cholesterol and psychological distress in hospitalized depressed patients. Acta Psychiatrica Scandinavica, 105(2), 149-152.
  7. Shin, J.Y., Suls, J., & Martin, R. (2008). Are cholesterol and depression inversely related? A meta-analysis of the association between two cardiac risk factors. Annals of Behavioral Medicine, 36(1), 33-43.
  8. Perez-Rodriguez, M.M., et al. (2008). Low serum cholesterol may be associated with suicide history attempt. Journal of Clinical Psychiatry, 69(12), 1920-1927.
  9. Atmaca, M., et al. (2008). Serum leptin and cholesterol values in violent and non-violent suicide attempters. Psychiatry Research, 158(1), 87-91.
  10. Golomb, B.A., Stattin, H., & Mednick, S. (2000). Low cholesterol and violent crime. Journal of Psychiatric Research, 34(4-5), 301-309.
  11. Lalovic, A., et al. (2007). Cholesterol content in brains of suicide completers. International Journal of Neuropsychopharmacology, 10(2), 159-166.
  12. Wilson, D. (2010, March 30). Risks seen in cholesterol drug use in healthy people. New York Times, A1.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare