fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Antioxidantii: avem nevoie de ei?

Antioxidantii: avem nevoie de ei?

Topics: Alimentație și nutrienți

 

Cu siguranta cuvantul “antioxidanti” este acum pe buzele tuturor celor care cauta cu interes metode naturale de a se vindeca, cat si al celor care cauta un panaceu pentru multitudinea afectiunilor de care sufera. Astfel putem gasi online, cat si in magazinele naturiste o varietate de antioxidanti pretiosi sub diverse forme: capsule, prafuri, fructe si tincturi, importate din toate colturile lumii. Toata lumea “informata” a aflat deja de acai, goji berries, aronia, ciocolata cruda, ceai verde, afine, dar si de vechea noastra catina locala! Beneficiile pentru sanatate? O lista interminabila…Adevarul? Ca de obicei, se afla undeva la mijloc…

Ce sunt antioxidantii si de ce ne sunt necesari?

Un antioxidant este un nutrient sau o molecula care este capabila sa inhibe oxidarea altei molecule. Antioxidantii inhiba efectele daunatoare ale radicalilor liberi in exces. Acestia sunt de doua feluri: exogeni (din alimentatie, cum ar fi de exemplu vitaminele C, E, A, D) sau endogeni (produsi de catre organism: catalaza, superoxid dismutaza, glutation, coenzima Q10, acid alfa lipoic.)

Alte beneficii importante ale antioxidantilor sunt: repararea moleculelor alterate, efect de chelare asupra metalelor grele, efect protector asupra ADN-ului, producerea de chimicale anti-cancer, imbunatatirea mecanismelor naturale de aparare ale organismului.

Antioxidantii din alimentatie.

Daca consumi alimente bio, de calitate, care sa contina o concentratie buna de antioxidanti, in fiecare zi, ai sanse sa iti asiguri necesarul zilnic. Cu toate acestea, saracirea solului din cauza practicilor industriale a dus la culturi mai slabe calitativ, cu mai putini nutrienti decat in trecut. De asemenea, din cauza toxicitatii mediului inconjurator, organismul are nevoie de o cantitate crescuta de antioxidanti exogeni. Acestia pot fi o modalitate eficienta de a preveni si elimina afectiuni serioase, cum ar fi cancerul. De exemplu, in anumite cazuri, atat terapia cu seleniu, cat si cu vitamina C au fost folosite cu succes in tratarea cancerului si eliminarea unei toxicitati avansate.

Carotenoidele sunt o clasa de peste 700 de antioxidanti cu efecte benefice semnificative si care se regasesc in plantele de culoare galbena, portocalie, rosie, dar si verde. Acestea sunt benefice in special pentru sanatatea cardiovasculara si oculara (luteina in special). Licopenul, una din aceste carotenoide continut de rosii este important pentru sanatatea prostatei. Astaxanthina continuta de somonul salbatic este o carotenoida cu efecte puternice si beneficii semnificative: pentru sistemul imunitar, sanatatea cardiovasculara, oculara, reducerea inflamatiei, protectia creierului si a ADN-ului. Fructele de padure sunt de asemena o sursa bogata de carotenoide si vitamina C.

Legumele bio, proaspete, in special cele cu frunze verzi, cat si vlastarii si mirodeniile (scortisoara, oregano, turmeric, ghimbir, cuisoare) sunt bogati in antioxidanti, reducand inflamatia si compusii cancerigeni.

Glucosinolatii continuti de crucifere precum broccoli activeaza enzimele de detoxifiere in special in sistemul gastrointestinal. Allicina continuta de usturoi, ceapa, sparanghel este un puternic imuno-stimulator si antimicrobian.

Ceaiul verde contine epigallocatechin-3-gallate (EGCG) o catehina si unul din cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, ocular si dezechilibrelor in nivelul colesterolului. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile verzi sunt de calitate; multe brand-uri ieftine sunt contaminate cu fluor, contin compusi din plastic toxici in interiorul plicului, si foarte putin EGCG. Matcha si tulsi ar fi in schimb o alegere buna. De asemenea, nu toate metabolismele obtin efecte benefice in urma consumului de ceai verde. De exemplu, in tipurile proteice determina o crestere a ratei de oxidare, care se traduce cu foame crescuta si transformarea hranei in energie la o rata prea rapida.

Antioxidantii produsi de organism.

Din cei cinci antioxidanti produsi de organism, trei sunt cei mai importanti: catalaza, glutationul si superoxid dismutaza. Acestia pot converti radicalii liberi in oxigen si apa, neutralizandu-i. Multi cercetatori afirma ca si colesterolul poate fi considerat un antioxidant, datorita abilitatii de a inhiba leucotrienele – compusi pro-inflamatorii derivati din acidul arahidonic. Colesterolul are un puternic efect anti-inflamator si are o importanta critica in reglarea inflamatiei si a activitatii radicalilor liberi. Un nivel scazut de colesterol este asociat cu multe afectiuni inflamatorii auto-imune.

Glutation: esentialul mai putin cunoscut.

Glutationul este “master” – antioxidantul din organism, care se regaseste in fiecare celula si are abilitatea de a maximiza performanta tuturor celorlalti antioxidanti. Acesta este sintetizat din trei amino acizi: acidul glutamic, L-cisteina, L-glicina.

Glutationul moduleaza raspunsul sistemului imunitar, in esenta determinandu-l sa functioneze la intregul potential si omorand celulele T citotoxice. Mai mult de 6% din productia totala de ATP (energie biologica) este folosita pentru sintetizarea si reglarea celulara a nivelului de glutation. Glutationul este deosebit de important in procesele de detoxifiere, in special a metalelor grele si chimicalelor diverse si poate repara alterarea produsa la nivel de ADN.

Toate sistemele biologice din corp sunt afectate de capacitatile protectoare puternice si reglatoare ale glutationului. Cu toate acestea, glutationul scade cu varsta – aproape 1% in fiecare an, afectand astfel longevitatea.

Toxicitatea, stresul, infectiile cronice, alterarea produsa de radicalii liberi reduc abilitatea organismului de a produce glutation. Persoanele cu cancer, SIDA, diabet, Alzheimer si Parkinson tind sa aiba un nivel foarte scazut de glutation.

Anumite alimente precum carnea si lactatele crude bio de la animale crescute pe pasune, pestele, ouale, murele, sparaghelul si alte legume verzi contribuie la productia glutationului. Seleniul, folatul, vitaminele B12 si B6 sunt de asemenea nutrienti importanti care asista la sintetizarea glutationului si mentinerea unui nivel optim.

In cadrul programelor de sanatate si detoxifiere pe care le ofer, recomand utilizarea unui supliment unic si extrem de eficient, care contine un precursor al glutationului – N-acetil cisteina, intr-o combinatie complexa de compusi cu rol protector, detoxifiant si de imbunatatire a sistemului imunitar.

Ce se intampla cand ne pierdem rezervele de antioxidanti?

De retinut este ca oxidarea nu este un lucru negativ, ci un proces fundamental al metabolismului. Fara oxidare nu se poate crea energie si corpul uman nu ar putea functiona. Cand se produce oxidarea, rezultatul sunt radicalii liberi – atomi sau molecule cu un electron fara pereche. Un anumit numar de radicali liberi in organism sunt de fapt esentiali pentru buna functionare a celulei si pentru sanatate.

Dar atunci cand oxidarea este scapata de sub control, si /sau sanatatea celulei este compromisa din cauza multor factori, radicalii liberi devin cauza principala de descompunere, imbatranire si moarte celulara. Acest lucru contribuie la afectiunile degenerative cum sunt artrita, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul si Alzheimer. De asemenea, inflamatia cronica din organism poate sa rezulte intr-o activitate excesiva a radicalilor liberi si sa duca la distrugerea tesuturilor.

Antioxidantii pot fi toxici?

Cand un antioxidant distruge un radical liber, antioxidantul insusi se oxideaza. De aceea, rezervele de antioxidanti trebuie refacute continuu in organism. Astfel, in timp ce intr-un sistem anume un antioxidant este eficient impotriva unui radical liber, acelasi antioxidant poate fi total ineficient in alte sisteme. De asemenea, in anumite circumstante, un antioxidant poate deveni un pro-oxidant si poate genera specii toxice de oxigen si nitrogen reactiv. In momentul in care antioxidantii se transforma in pro-oxidanti, lucru care contribuie la indepartarea electronilor de atomi, se alimenteaza productia radicalilor liberi si a daunelor acestora.

Echilibrul intre oxidare si antioxidare este critic in mentinerea unui sistem biologic sanatos. Deci asa cum radicalii liberi pot fi in exces, asa si antioxidantii pot fi in exces, atunci cand se suplimenteaza cu cantitati mari si se dezechilibreaza balanta intre radicali liberi si antioxidanti.

Radicalii liberi sunt necesari pentru viata! Organismul nu poate de exemplu transforma aerul si hrana in energie fara o reactie in lant a radicalilor liberi. Acestia sunt de asemenea o parte importanta a sistemului imunitar, circuland prin vene si atacand intrusii. Contribuie de asemenea la combaterea infectiilor bacteriene. Radicalii liberi sunt un produs al respiratiei. Antioxidantii sunt prezenti pentru a elimina o cantitate dintre acestia. Dar nu prea multi!

In anii ’90 au aparut o serie de studii al caror rezultat a dus la controverse in lumea medicala, deoarece au combatut ideea conform careia antioxidantii sunt mereu necesari si benefici. In 1997 The Lancet a publicat un studiu efectuat pe 2,000 de persoane care au suplimentat cu vitamina E si beta caroten dupa ce au suferit un atac de cord. Atat grupul care a consumat vitamina E, cat si cel care a consumat beta caroten au avut o incidenta mai mare de a suferi un al doilea atac de cord. Alte studii similare efectuate intre 1994 – 1997 au demonstrat ca vitamina C si E sau beta carotenul nu previn cancerul de colon si nici placa ateriala, beta carotenul si seleniul nu au prevenit impotriva cancerului si nici in cazul fumatorilor, unde incidenta de cancer pulmonar a crescut de fapt cu 28% dupa suplimentarea cu beta caroten. 

Ce ne spun aceste studii? Ca intr-adevar suplimentarea cu doze terapeutice de antioxidanti nu este un panaceu, dar nici terapia orientata catre boala, fara a tine cont de individualitatea biochimica a individului nu are succes.

Mancarea (sau antioxidantul) unei persoane poate fi otrava alteia. De aceea este necesar sa suplimentezi doar cu nutrientii necesari pentru tipul tau metabolic. Orice nutrient poate sa scada si sa creasca alti pana la noua nutrienti in organism. De exemplu, a lua doze terapeutice de vitamina C poate cauza cancer in anumite cazuri  vitamina C scade nivelul cuprului si daca esti deja deficient in cupru si suplimentezi cu vitamina C, poti sa-ti compromiti serios sistemul imunitar.

Dieta perfecta cu antioxidanti suficienti?

Asa cum orice remediu sau dieta poate avea efecte diferite in metabolisme diferite, asa si antioxidantii pot avea efecte diferite in functie de metabolismul si afectiunile existente. O dieta bogata in carbohidrati (si implicit antioxidanti), cat si o dieta proteica, dar si una mixta vor oferi necesarul de antioxidanti pentru metabolismul in cauza. Vindecarea poate veni atat in urma unei diete preponderent vegetariene, cat si in urma unei diete proteice, bogata in proteine si grasimi. Afectiuni degenerative cum sunt diabetul, cancerul si bolile cardiovasculare au fost tratate cu succes, atat in urma consumului de sucuri proaspete verzi, cat si al supelor de oase si grasimilor animale.

Intrebarea care apare insa: “ce alimentatie mi se potriveste mie?” are acum insa un raspuns corect si o solutie eficienta prin determinarea tipului de metabolism, conform metodologiei Metabolic Typing.

De asemenea, cand anumite mecanisme ale metabolismului devin dezechilibrate, atunci creste si cerinta pentru anumiti nutrienti si alimente. Alimente care nu ofera nutrientii necesari pentru a corecta aceste dezechilibre, vor contribui de fapt si mai mult la acestea. Deci este necesar ca mai intai sa fie restabilit echilibrul biochimic prin urmarea unui plan care corecteaza si sprijina individualitatea biochimica a individului, si care include de asemenea cantitatea necesara de antioxidanti pentru fiecare metabolism in parte, atat din alimentatie, cat si din suplimentare.

In concluzie, suplimentarea terapeutica cu antioxidanti trebuie facuta la fel cum ar trebui ales si tipul de alimentatie: in functie de cerintele unice, individuale si nutritionale ale fiecarei persoane in parte.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2952083/

http://metabolichealing.com/anti-aging-how-this-powerful-antioxidant-protects-from-devastating-toxicity-free-radicals/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11756405

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8391784

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25425315

The Role of Reactive-Oxygen-Species in Microbial Persistence and Inflammation
Ralee Spooner and ?zlem Yilmaz -?Int. J. Mol. Sci. 2011, 12, 334-352; doi:10.3390/ijms12010334

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare