Abordarile nutritionale holistice, integrative, ofera un avantaj semnificativ fata de abordarea conventionala pentru afectiuni tiroidiene tiroidiene, deoarece primele iau in considerare factorii multipli care sunt implicati in sanatatea glandei tiroide. Afectiunile tiroidiene nu se rezuma la?disfunctia tiroidei, generatoare de simptome negative, care trebuie suprimate cu medicamente. Acestea apar din cauza unor disfunctii biochimice mult mai complexe, care trebuie determinate si corectate. Adevaratele cauze pot fi diverse si multiple si toate afecteaza sanatatea tiroidei; disfunctii in sistemul digestiv, ale ficatului, ale glandelor suprarenale, deficiente nutritionale, sunt doar cateva dintre acestea.
Cativa dintre nutrientii cheie care contribuie la buna (sau proasta) functionare a glandei tiroide sunt prezentati mai jos:
Fierul
Deficienta de fier este foarte comuna la persoanele cu hipotiroidism. Fierul este esential in formarea catalazei, un antioxidant cheie care protejeaza celulele de radicalii liberi, prin transformarea peroxidului de hidrogen in apa si oxigen. Printre multele functii, fierul este necesar pentru a forma citocrom, care este baza formarii de ATP si energie. Enzima care transforma iodura in iod pentru a se putea combina cu tirozina si a forma hormonii tiroidieni este dependenta de fier. Fierul este de asemenea necesar in conversia T4 – T3.
Persoanele cu hipotiroidism sufera de insuficienta digestiva, in special de un nivel scazut de acid gastric. Acesta este esential in absorbtia mineralelor cum ar fi fierul, calciul, magneziul si zincul. O activitate scazuta a tiroidei poate deci sa scada absorbtia nutrientilor.
Molecula heme, cea mai importanta componenta a proteinei hemoglobina, este legata de peroxidaza tiroidiana (TPO). Aceasta este o enzima care, impreuna cu tiroglobulina, detine un rol cheie in iodarea L-tirosinei, proces esential pentru formarea hormonilor tiroidieni. O cantitate insuficienta de fier afecteaza hemoglobina, genereaza legare redusa de TPO, deci sinteza scazuta a hormonului tiroidian. Deoarece hormonul tiroidian altereaza rata oxidarii heme in ficat, functia scazuta tiroidiana poate genera un cerc vicios in care este implicata deficienta de fier.
Suplimentarea cu fier nu este recomandata din mai multe motive. Daca exista insuficienta digestiva, asa cum este lipsa de acid gastric, fierul nu poate fi absorbit corespunzator. Apoi, foarte multe forme de fier disponibile in suplimente nu se absorb bine in organism. Fierul este un pro-oxidant puternic, astfel ca organismul are cateva mecanisme prin care previne eliberarea fierului liber. In situatii in care exista un stres oxidativ crescut si activitate crescuta a radicalilor liberi, celulele sunt programate in mod inteligent sa degradeze rapid forma heme, pentru a preveni fierul liber sa intre in circulatie. Suplimentarea cu fier poate sa adauge la aceasta activitate pro-oxidanta, mai ales cand acesta nu este legat de proteine. Asadar la persoanele cu hipotiroidism care au cel putin un nivel moderat de stres oxidativ, suplimentarea cu fier va creste pro-oxidarea.
Formele de fier necesare organismului si tiroidei si care sunt metabolizate corect de catre organism sunt cele din alimentatie, in special in produsele de origine animala.
Iodul
Tiroida transforma tirozina in tiroglobulina si ataseaza intre 1 si 4 atomi de iod pentru a crea T1, T2, T3 si T4. Fara suficient iod tiroida nu poate produce acesti hormoni.
Iodul este un nutrient critic pentru functia optima a tiroidei, iar deficientele sunt comune. Acest lucru nu provine numai sau neaparat doar din deficienta din alimentatie, ci mai degraba din cauza bio-indisponibilitatii iodului in tesuturi. Aceasta se datoreaza toxinelor din mediul inconjurator: bromina, fluor, clor, halogen, metale grele, care blocheaza absorbtia iodului. De aceea rezolvarea cauzei este esentiala – detoxifierea de compusi toxici, si nu neaparat suplimentarea cu iod, la care multe persoane nu reactioneaza pozitiv.
Glutationul
Ca si in cazul seleniului, zincul joaca un rol important in conversia T4 – T3. Cand zincul este scazut hipotalamusul nu poate aprecia corect nivelul de hormoni tiroidieni pentru a creste productia atunci cand sunt insuficienti. Acestea pot de asemenea contribui la o productie insuficienta de hormoni tiroidieni si hipotiroidism.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Referinte:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.0954-6820.1969.tb01517.x/abstract
A possible function of thiols, including glutathione, as cofactors in the conversion of thyroxine to 3,3?,5-triiodothyronine in rat liver microsomes.
Imai Y, Kataoka K, Nishikimi M., Endocrinol Jpn. 1980 Apr;27(2):201-7.
On the role of NADPH and glutathione in the catalytic mechanism of hepatic thyroxine 5?-deiodination. Sato T, Maruyama S, Nomura K. Endocrinol Jpn. 1981 Aug;28(4):451-9.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16837619?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7405879