• Raluca Schachter
  • Cum te ghidez?
    • Consultație iniţială
    • WORKSHOP-URI
    • Program integrativ – „Echilibrare Digestivă”
    • Mini curs gratuit – 5 acțiuni pentru echilibrare digestivă
  • Recenzii
  • Articole
  • Contact
Prima pagină
Alimentație și nutrienți
Folat, acid folinic si acid folic. Care este forma sanatoasa si potrivita pentru tine?

Folat, acid folinic si acid folic. Care este forma sanatoasa si potrivita pentru tine?

Raluca Schachter
26 noiembrie 2015
Topics: Alimentație și nutrienți

 

Suplimentarea cu acid folic este cunoscuta ca fiind un ingredient comun in multi-vitaminele prenatale (pentru a preveni defectele neurale ale copilului, probleme de crestere si alte probleme neurologice), dar si in multi-vitaminele obisnuite, sau in alimentele procesate si „fortificate”, cum ar fi faina folosita in panificatie. Aceasta suplimentare ascunde insa o mare eroare nutritionala, care este timpul a fi corectata.

Folatul (vitamina B9) este utilizat in organism pentru multe functii, printre care sinteza ADN-ului, producerea de celule rosii, metabolismul amino acizilor, detoxifiere, crestere adecvata, energie, dezvoltarea muschilor, functia creierului.

Probabil ai mai auzit si de alte forme similare de acid folic, cum ar fi folatul, acidul folinic sau chiar 5-MTHF (5-metiltrahidrofolat), ca fiind unul si acelasi lucru. Dar acestea sunt de fapt foarte diferite intre ele si este important sa cunosti diferenta, pentru siguranta si sanatatea ta.

Termenii de acid folic si folat sunt utilizati deseori cu referire la vitamina B9. Dar acestia nu sunt la fel. Acidul folic este forma sintetica a vitaminei B9, care nu se gaseste in mod natural nici in corpul uman si nici in natura. Acidul folic este metabolizat in ficat, iar folatii naturali se metabolizeaza la nivelul mucoasei intestinale.

Cercetatorii au determinat ca acidul folic este o forma oxidata a vitaminei B9 si pentru a deveni activa biologic, nutrientul trebuie sa fie redus in ficat prin intermediul enzimei DHFR (di-hidrofolat reductaza). Iar problema este ca organismul uman nu dispune de suficiente rezerve ale acestei enzime, pentru a metaboliza acidul folic. Rezultatul este ca astfel, acidul folic se va acumula in organism in starea sa nemetabolizata.

Riscurile suplimentarii cu acid folic.

O cantitate mare de acid folic nemetabolizat in organism poate scadea activitatea sistemului imunitar si inhiba enzima MTHFR (enzima care adauga un grup de metil la acidul folic astfel incat sa fie utilizat de organism), mai ales la persoanele cu mutatii ale acestei gene.

In diverse studii s-au gasit corelatii intre consumul de acid folic si formarea cancerului. Un studiu efectuat in 2007 a determinat ca femei si barbati care au suferit de cancer colorectal si care au suplimentat cu 1.000 mcg de acid folic timp de 6-8 ani, au avut o incidenta crescuta de cancer colorectal.

In general, oricare din formele de acid folic, folat sau 5-MTHF poate determina reactii negative cum sunt migrenele, insomnia si anxietatea, deci suplimentarea la intamplare, cu forme gresite de vitamina B9 si in cantitati mari nu este recomandata. Cantitatea si forma de folat pot fi unice pentru metabolismul tau si trebuie determinate in mod corect. De asemenea, vitamina B12 si folatul sunt conectate si astfel o deficienta de B12 poate de fapt cauza si o deficienta de folat, pentru ca B12 este necesara in metilarea corespunzatoare a folatului.

O cantitate mare de acid folic poate masca detectarea deficientei de B12 si poate duce astfel la deteriorarea sistemului nervos central, mai ales la persoanele in varsta. Alte studii au demonstrat incidenta anemiei si declinul functiilor cognitive ca fiind in legatura cu un consum ridicat de acid folic, la persoanele in varsta care aveau si deficienta de B12.

Surse naturale ale vitaminei B9.

Care este solutia cea mai sanatoasa? In primul rand consumul alimentelor bogate in?folat:?ficatul, frunzele verzi (spanac, mangold, kale), broccoli, conopida, sfecla rosie, cerealele integrale si leguminoasele. Pentru ca folatul se distruge relativ repede la temperaturi mari, se recomanda gatirea la temperaturi mai scazute.

Metilfolatul este cea mai activa forma de folat produs de enzima MTHFR si produsa in citoplasma tuturor celulelor. Multe din formele naturale de metilfolat care se gasesc in suplimente au un „L” sau „6S” inaintea numelui, cum ar fi L-5-MTHF. Se recomanda consumul impreuna cu vitamina B12.

Acidul folinic (5-formil tetrahidrofolat) este o alta forma activa de folat, cunoscuta si sub denumirea de calciu sau sodiu folinat. Acidul folinic este produs de enzima SHMT si trebuie transformat de catre enzima MTHFR in metilfolat. Daca enzima MTHFR are activitate redusa, atunci procesul de conversie este suprimat. Cu toate acestea, sunt situatii specifice cand acidul folinic este mai potrivit decat metilfolatul.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

 

Resurse:

Wright AJ, Finglas PM, Dainty JR, Wolfe CA, Hart DJ, Wright DM & Gregory JF (2005) Differential kinetic behaviour and dis- tribution for pteroylglutamic acid and reduced folates: a revised hypothesis of primary site of PteGlu metabolism in humans. J Nutr 135, 619?623.

Steven W. Bailey and June E. Ayling, The extremely slow and variable activity of dihydrofolate reductase in human liver and its implications for high folic acid intake Proc: Natl Acad Sci U S A. 2009 Sep 8; 106(36): 15424?15429.Kelly P1, McPartlin J, Goggins M, Weir DG, Scott JM.?Unmetabolized folic acid in serum: acute studies in subjects consuming fortified food and supplements.?Am J Clin Nutr. 1997 Jun;65(6):1790-5.
Song J, Medline A, Mason JB, Gallinger S & Kim YI (2000) Effects of dietary folate on intestinal tumorigenesis in the ApcMin mouse. Cancer Res 60, 5434?5440.Cole BF1, Baron JA, Sandler RS, Haile RW, Ahnen DJ, Bresalier RS, McKeown-Eyssen G, Summers RW, Rothstein RI, Burke CA, Snover DC, Church TR, Allen JI, Robertson DJ, Beck GJ, Bond JH, Byers T, Mandel JS, Mott LA, Pearson LH, Barry EL, Rees JR, Marcon N, Saibil F, Ueland PM, Greenberg ER; Polyp Prevention Study Group.?Folic acid for the prevention of colorectal adenomas: a randomized clinical trial. JAMA. 2007 Jun 6;297(21):2351-9.
Powers, Hillary; Folic Acid Under Scrutiny: British Journal of Nutrition (2007), 98, 665?666 q The Author 2007
http://ajcn.nutrition.org/content/85/1/193.abstract

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare

Suplimentarea cu vitamina D – Iată de ce poate fi greșită

In ultimul deceniu, vitamina D s-a distins ca un supliment minune; sute de studii de cercetare sugerează ca vitamina D poate ajuta la prevenirea unor multitudini de afecțiuni, de la…
Topics: Alimentație și nutrienți

Cele 15 minerale: baza sanatatii tale si de ce nu te poti vindeca atunci cand ai deficiente.

Deseori fac referire la echilibrul mineralelor ca fiind o parte esentiala in echilibrul biochimic al organismului, in absenta caruia nici un program de vindecare nu poate avea succes pe termen…
Topics: Alimentație și nutrienți

Colina si de ce ai nevoie de alimente bogate in colesterol.

Deja sunt zeci de ani de cand populatia a fost inoculata cu ideea ca este bine sa evite alimentele bogate in colesterol, pentru a preveni aparitia bolilor de inima. Cu…
Topics: Alimentație și nutrienți

Compusii de glicare avansata (AGE): cum te afecteaza si cum ii poti preveni?

Compusii de glicare avansata (Advanced Glycation Products – AGE) sunt rezultatul legarii zaharurilor de molecule de proteine si grasime, un proces numit glicare. AGE activeaza sistemul imunitar, ducand la inflamatie…
Topics: Alimentație și nutrienți
tarte pentru micul dejun

Tarte „cu-de-toate”.Tarte pentru micul dejun.

Un numar mare de persoane cu care lucrez intampina cele mai multe dificultati la alcatuirea micului dejun, comparat cu pranzul sau cina. Este probabil un moment mai dificil al zilei…
Topics: Alimentație și nutrienți

Glutenul: cum iti afecteaza sanatatea si cum poti afla daca ai o sensibilitate?

  Cu aproximativ 50 de ani in urma, foarte putine persoane se ingrijorau cand auzeau cuvantul „gluten”. Termenul nici macar nu era prea cunoscut sau inteles pe atunci si probabil…
Topics: Alimentație și nutrienți

Tot ce trebuie sa stii despre consumul de sare.

In culturile antice, sarea era considerata un cadou de la zei. Cautarea de sare in lumea antica a determinat dezvoltarea rutelor majore de transport. Civilizatiile s-au dezvoltat in zone in…
Topics: Alimentație și nutrienți

Nutrienti cheie in afectiuni tiroidiene. Care este legatura?

  Abordarile nutritionale holistice, integrative, ofera un avantaj semnificativ fata de abordarea conventionala pentru afectiuni tiroidiene tiroidiene, deoarece primele iau in considerare factorii multipli care sunt implicati in sanatatea glandei…
Topics: Alimentație și nutrienți, Sistemul imunitar

Oua si carne de la pasari hranite cu SOIA: de ce sunt nocive?

  Odata cu educatia consumatorului in ceea ce priveste hrana naturala si cum trebuie preparata aceasta, cat si de unde trebuie procurata, cunostintele legate de dieta animalelor sunt la fel…
Topics: Alimentație și nutrienți
deficienta fier

Deficienta de fier, excesul de fier si infectiile.

Printre multe functii critice pe care le detine, fierul este esential in formarea catalazei, un antioxidant cheie care protejeaza celulele de radicalii liberi, in formarea citocromului, care este baza formarii…
Topics: Alimentație și nutrienți

Elemente cheie in consumul apei si deshidratare.

  Organismul nostru contine apa in proportie de aproximativ 65% si deci consumul adecvat de apa este critic pentru sanatate. Cu toate acestea, deshidratarea este foarte comuna in prezent. Multe…
Topics: Alimentație și nutrienți

Erori nutritionale: aciditatea si alcalinitatea in alimentatie.

Probabil ca sunteti deja familiari cu ideea de „corp alcalin” si cum acesta ar fi telul oricarei persoane care isi doreste sanatate maxima. De cele mai multe ori acest lucru…
Topics: Alimentație și nutrienți

Analiza de sange. Ce inseamna interpretarea functionala pentru sanatatea ta?

  Multe din persoanele care aleg sa lucreze cu mine imi adreseaza initial cam aceleasi intrebari: „ce supliment pot sa iau ca sa imi scada durerile?„, „ce remediu exista pentru nivelul…
Topics: Alimentație și nutrienți, Detoxifiere, Sistemul gastrointestinal, Sistemul imunitar
smoothie pentru imunitate

Smoothie pentru imunitate si sanatate gastrointestinala: delicios si atat de benefic!

  Internetul este plin de retete pentru „smoothies”, continand in opinia mea, mult prea multe fructe si mult prea putine ingrediente terapeutice. Aceste bauturi pot sa ne aduca un aport…
Topics: Alimentație și nutrienți

Electrolitii si deshidratarea. Mai comune si mai periculoase decat se crede!

Cat de des se intampla sa observ deshidratarea celulara si dezechilibrul electrolitilor la persoanele cu care lucrez? Foarte des. Chiar daca multe dintre aceste persoane consuma o cantitate corespunzatoare de…
Topics: Alimentație și nutrienți

Ghee: element esential pentru vindecare intestinala (retete incluse).

  Cu ani in urma, „am facut cunostinta” cu ghee, fiind in cautarea de grasimi sanatoase si o alternativa la unt. Ma aflam in perioada in care evitam lactatele din…
Topics: Alimentație și nutrienți

Cinci cauze ascunse care iti submineaza capacitatea de a slabi.

https://metabolicenergy.ro/wp-content/uploads/2017/01/Cinci-cauza-care-iti-submineaza-capacitatea-de-a-slabi.mp3   Ideea comuna este ca obezitatea are o singura cauza: dieta necorespunzatoare. Cu toate ca este esential a consuma o alimentatie sanatoasa, neprocesata, care se potriveste metabolismului tau pentru…
Topics: Alimentație și nutrienți

Valorile colesterolului mai presus de cifre.

Valorile colesterolului dezvaluie o realitate mai complexa decat cea pe care ai auzit-o in mod obisnuit. Mai jos sunt cateva din cele mai importante aspecte de luat in considerare:  …
Topics: Alimentație și nutrienți
vegetarianism

Vegetarianism: este pentru tine?

Realitatea este ca vegetarianismul a devenit un subiect serios in ziua de azi. In timp ce multi adopta acest stil de viata din diverse motive, incepand cu digestia proasta si…
Topics: Alimentație și nutrienți
colesterol scazut

Colesterol scazut si efecte psihologice. Care este legatura?

  Colesterolul scazut a fost deja asociat cu o serie de afectiuni printre care imunitatea scazuta si toxicitatea, infectiile si bolile autoimune. Dar cercetarile din ultimii ani, cum ar fi…
Topics: Alimentație și nutrienți, Sănătatea creierului

Cum asiguram necesarul de grasimi sanatoase la copii, viitorii adulti!

Ce sunt de fapt aceste „grasimi sanatoase”? Multi copii pe care ii cunosc ar termina o jumatate de pachet de unt sau cateva bucati de slanina sau untura intr-un timp…
Topics: Alimentație și nutrienți

Ascultă-ți corpul: folosește jurnale alimentare si asigură reversul afecțiunilor tale

O persoană cu care am colaborat mi-a povestit că, după mulți ani de lupta cu medicină convenționala pentru a rezolva problemele de sănătate debilitante, după multe diete la modă și…
Topics: Alimentație și nutrienți

Dezechilibrul de cupru: o realitate comuna in societatea moderna.

Dezechilibrul de cupru este un fenomen frecvent intalnit in prezent. Auzim adesea persoane care se plang de migrene, oboseala cronica, insomnie, depresie, eczeme, dificultati de invatare sau sindrom premenstrual. Cuprul…
Topics: Alimentație și nutrienți, Detoxifiere

Painea ta trebuie sa contina acest ingredient esential pentru sanatate.

Cei mai multi dintre noi au cel putin o amintire legata de consumul de paine: zilele copilariei cand fugeai la magazinul din colt sa prinzi printre primii painea proaspata si…
Topics: Alimentație și nutrienți

Dieta Metabolic Typing: singura „dieta” de care vei avea vreodata nevoie.

Dieta Metabolic Typing nu este de fapt o „dieta”, ci un program nutritional foarte individualizat pentru o sanatate optima. Majoritatea dietelor impun anumite extreme care nu sunt necesare pentru organismul…
Topics: Alimentație și nutrienți

Scaderea colesterolului si demontarea miturilor despre colesterol!

Scaderea colesterolului poate deveni o actiune periculoasa. Traim intr-o societate in care producatorii de organisme modificate genetic nu ar manca din propriile productii, ci doar ecologic, in care promotorii si…
Topics: Alimentație și nutrienți

Tot ce trebuie sa stii despre consumul de zahar.

Iti aduci aminte de timpurile in care aproape nimeni nu avea diabet? Nu prea mult timp in urma. In ziua de azi insa cei mai multi dintre noi cunosc cel…
Topics: Alimentație și nutrienți

Alimente procesate care produc leziuni la nivelul ADN-ului

Cat de important este ceea ce punem in gura? Cat de multe alimente procesate, cu produsi sintetici creati in laborator, poate ingera o persoana, inainte sa apara simptomele de suferinta?…
Topics: Alimentație și nutrienți

Tipul metabolic si demontarea miturilor nutritionale.

Timp de multi ani, diversi experti nutritionali au promovat pe plan international dietele sarace in proteine si grasimi si bogate in carbohidrati, ca fiind dieta perfecta pentru fiecare persoana. Acestia…
Topics: Alimentație și nutrienți

Alergii alimentare: rezolvare prin reglarea tolerantei orale.

Daca suferi de orice fel de afectiune de sanatate sau daca ai descoperit ca ai alergii alimentare persistente, aceste informatii ar putea sa iti schimbe perspectiva asupra aceastei probleme. Este…
Topics: Alimentație și nutrienți, Sistemul imunitar
Vezi toate articolele

Notă: Informațiile furnizate pe acest site web sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu ar trebui interpretate ca și consiliere medicală personală, diagnostic sau tratament! Nu trebuie luate acțiuni bazate exclusiv pe conținutul acestui site. Vă rugăm să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie!

Meniu
  • Prima pagină
  • Raluca Schachter
  • Cum te ajut?
  • Recenzii
  • Articole
  • Contact
Servicii
  • Consultație inițială
  • Programul nutrițional personalizat Metabolic Energy™
  • Respirație conștientă
  • Analize adiționale
  • Analiza firului de păr
  • Analiza de sânge
  • Interpretare analiza gastrointestinală
  • Analiza genetică
  • Analiză microbiom vaginal Female EcologiX
  • Newsletter
Informații utile
  • Politică Cookies
  • Notă de informare GDPR
  • Termeni și condiții
  • Politică de returnare
  • Sesizări și reclamații
  • Protecția Consumatorilor – ANPC. Tel-Info Consumator: 0219551.
Comunicare
  • Newsletter
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Soundcloud
  • WhatsApp
  • Youtube

Copyright © 2025 MetabolicEnergy™ by Raluca Schachter. Toate drepturile rezervate.
PFA Raluca Schachter, Nr. Reg. Com: F23/366/2015, CIF: 34329157

Website development and maintenance provided by: alphabase