Suplimentarea cu acid folic este cunoscuta ca fiind un ingredient comun in multi-vitaminele prenatale (pentru a preveni defectele neurale ale copilului, probleme de crestere si alte probleme neurologice), dar si in multi-vitaminele obisnuite, sau in alimentele procesate si “fortificate”, cum ar fi faina folosita in panificatie. Aceasta suplimentare ascunde insa o mare eroare nutritionala, care este timpul a fi corectata.
Folatul (vitamina B9) este utilizat in organism pentru multe functii, printre care sinteza ADN-ului, producerea de celule rosii, metabolismul amino acizilor, detoxifiere, crestere adecvata, energie, dezvoltarea muschilor, functia creierului.
Probabil ai mai auzit si de alte forme similare de acid folic, cum ar fi folatul, acidul folinic sau chiar 5-MTHF (5-metiltrahidrofolat), ca fiind unul si acelasi lucru. Dar acestea sunt de fapt foarte diferite intre ele si este important sa cunosti diferenta, pentru siguranta si sanatatea ta.
Termenii de acid folic si folat sunt utilizati deseori cu referire la vitamina B9. Dar acestia nu sunt la fel. Acidul folic este forma sintetica a vitaminei B9, care nu se gaseste in mod natural nici in corpul uman si nici in natura. Acidul folic este metabolizat in ficat, iar folatii naturali se metabolizeaza la nivelul mucoasei intestinale.
Cercetatorii au determinat ca acidul folic este o forma oxidata a vitaminei B9 si pentru a deveni activa biologic, nutrientul trebuie sa fie redus in ficat prin intermediul enzimei DHFR (di-hidrofolat reductaza). Iar problema este ca organismul uman nu dispune de suficiente rezerve ale acestei enzime, pentru a metaboliza acidul folic. Rezultatul este ca astfel, acidul folic se va acumula in organism in starea sa nemetabolizata.
Riscurile suplimentarii cu acid folic.
O cantitate mare de acid folic nemetabolizat in organism poate scadea activitatea sistemului imunitar si inhiba enzima MTHFR (enzima care adauga un grup de metil la acidul folic astfel incat sa fie utilizat de organism), mai ales la persoanele cu mutatii ale acestei gene.
In diverse studii s-au gasit corelatii intre consumul de acid folic si formarea cancerului. Un studiu efectuat in 2007 a determinat ca femei si barbati care au suferit de cancer colorectal si care au suplimentat cu 1.000 mcg de acid folic timp de 6-8 ani, au avut o incidenta crescuta de cancer colorectal.
In general, oricare din formele de acid folic, folat sau 5-MTHF poate determina reactii negative cum sunt migrenele, insomnia si anxietatea, deci suplimentarea la intamplare, cu forme gresite de vitamina B9 si in cantitati mari nu este recomandata. Cantitatea si forma de folat pot fi unice pentru metabolismul tau si trebuie determinate in mod corect. De asemenea, vitamina B12 si folatul sunt conectate si astfel o deficienta de B12 poate de fapt cauza si o deficienta de folat, pentru ca B12 este necesara in metilarea corespunzatoare a folatului.
O cantitate mare de acid folic poate masca detectarea deficientei de B12 si poate duce astfel la deteriorarea sistemului nervos central, mai ales la persoanele in varsta. Alte studii au demonstrat incidenta anemiei si declinul functiilor cognitive ca fiind in legatura cu un consum ridicat de acid folic, la persoanele in varsta care aveau si deficienta de B12.
Surse naturale ale vitaminei B9.
Care este solutia cea mai sanatoasa? In primul rand consumul alimentelor bogate in?folat:?ficatul, frunzele verzi (spanac, mangold, kale), broccoli, conopida, sfecla rosie, cerealele integrale si leguminoasele. Pentru ca folatul se distruge relativ repede la temperaturi mari, se recomanda gatirea la temperaturi mai scazute.
Metilfolatul este cea mai activa forma de folat produs de enzima MTHFR si produsa in citoplasma tuturor celulelor. Multe din formele naturale de metilfolat care se gasesc in suplimente au un “L” sau “6S” inaintea numelui, cum ar fi L-5-MTHF. Se recomanda consumul impreuna cu vitamina B12.
Acidul folinic (5-formil tetrahidrofolat) este o alta forma activa de folat, cunoscuta si sub denumirea de calciu sau sodiu folinat. Acidul folinic este produs de enzima SHMT si trebuie transformat de catre enzima MTHFR in metilfolat. Daca enzima MTHFR are activitate redusa, atunci procesul de conversie este suprimat. Cu toate acestea, sunt situatii specifice cand acidul folinic este mai potrivit decat metilfolatul.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
Wright AJ, Finglas PM, Dainty JR, Wolfe CA, Hart DJ, Wright DM & Gregory JF (2005) Differential kinetic behaviour and dis- tribution for pteroylglutamic acid and reduced folates: a revised hypothesis of primary site of PteGlu metabolism in humans. J Nutr 135, 619?623.