fbpx

Efectele negative ale antibioticelor. Ce se intampla in organism?

Topics: Sistemul gastrointestinal, Sistemul imunitar

Efectele negative ale antibioticelor sunt subestimate, acestea numarandu-se printre cele mai prescrise medicamente in lume! Dar tratamentele de rutina cu antibiotice si in plus adaugarea lor in alimentatia noastra au dus la efecte negative asupra sanatatii populatiei, care nu mai pot fi ignorate. Sunt instante cand antibioticele pot salva vieti, deci au locul lor stabilit. Dar este o mare diferenta intre a utiliza antibioticele in cazuri specifice, foarte bine determinate, ocazionale, si tratamentele de rutina, continue, ca metoda iresponsabila de “preventie” pentru oameni si animale.

Oamenii au devenit foarte intoleranti in ziua de azi, de fiecare data cand trebuie sa suporte o mica raceala sau infectie. Isi doresc ca aceasta sa dispara imediat, cu orice pret! O lipsa brusca a simptomelor in schimbul unei sanatati precare…Realitatea este ca majoritatea infectiilor NU necesita antibiotice; corpul nostru nu este construit sa functioneze in dependenta de acestea.

Antibioticele si sanatatea.

Intregul tub digestiv din organism este acoperit de un strat bacterian oferind protectie impotriva intrusilor, particulelor de alimente nedigerate, toxinelor si parazitilor. Daca aceasta protectie se deterioreaza…va imaginati probabil ce se poate intampla! Aceasta protectie bacteriana de pe peretii intestinali lupta si impotriva micro-organismelor patogene, producand substante naturale antibacteriene, antifungale si antivirale. Acestea determina sistemul imunitar sa reactioneze in mod corespunzator impotriva intrusilor. Flora bacteriana benefica din organism are o mare abilitate de a neutraliza substante toxice din alimente si mediu inconjurator, de a inactiva histamina si de a chela metale grele si alte elemente toxice. Din nou, acest lucru se intampla doar daca aceasta “bariera de protectie” este intacta…In lipsa unei flore intestinale sanatoase, peretii intestinali nu numai ca raman neprotejati, dar devin si deficienti in nutrienti.

Varietatea functiilor si a rolurilor vitale ale acestei “bariere de protectie intestinala” fac din aceasta esenta sanatatii umane. Cu alte cuvinte, nu putem supravietui fara un sistem digestiv sanatos.

Care este realitatea clinica in ziua de azi? O mare majoritate a populatiei are o flora bacteriana intestinala distrusa iar unul din factorii principali sunt:?antibioticele!

Dr. Natasha Campbell McBride ofera un sumar foarte bine documentat despre cele mai comune efecte dezastruoase asupra sanatatii, care implica in mod direct antiboticele:

  • antibioticele distrug flora benefica din corpul uman, nu numai in intestine, dar si in alte organe si tesuturi
  • antibioticele schimba bacteriile, virusii si ciupercile din starea lor benigna in patogena, oferindu-le oportunitatea sa invadeze tesuturi si sa determine boli
  • antiobioticele determina bacterii rezistente la efectul acestora, deci industria farmaceutica studiaza descoperirea de noi si noi antibiotice mai puternice, care sa atace noile bacterii mutante. Un bun exemplu in acest sens este tuberculoza, unde tratamentele continue cu antibiotice au generat noi variatii ale bacteriei, devenita rezistenta la toate antibioticele existente.
  • antibioticele au un efect direct asupra sistemului imunitar, facandu-l vulnerabil la infectii, care determina un cerc vicios catre mai multe antibiotice si mai multe infectii rezistente, samd.

Din cauza ca nou nascutii au o flora intestinala sterila, mama practic transmite flora ei intestinala copilului prin alaptare. Nu este de mirare de ce problemele digestive se inrautatesc cu fiecare generatie, considerand starea precara de sanatate a mamei si alimentatia cu lapte praf in loc de lapte matern.

Penicilina si alte antibiotice ale caror nume se termina in “-cilina” au un efect devastator asupra a doua mari categorii de bacterii benefice din corpul uman: Lactobacilii si Bifidobacteria. Acest grup de antibiotice permite bacteriilor gasite in mod normal in materiile fecale sa migreze catre intestine, lucru care predispune persoana la Sindromul Colonului Iritabil si alte afectiuni digestive.

Tetraciclinele si alte antibiotice al caror nume se termina in “-ciclina” au un efect particular toxic asupra peretilor intestinali prin alterarea structurii proteinei din membrana mucoasei, facand-o vulnerabila la invazia microbilor patogenici si prin alertarea sistemului imunitar de a ataca proteina modificata, si astfel declansand o reactie auto-imuna in corp impotriva propriului sistem digestiv. Acestea stimuleaza de asemenea dezvoltarea patogenilor Candida, stafilococi si Clostridia.

Gentamicina, Kanamicina, Eritromicina au un efect devastator asupra bacteriilor benefice cum sunt formele fiziologice de E.coli si enterococi. Un tratament prelungit cu aceste antibiotice poate elimina complet aceste bacterii benefice din sistemul digestiv, lasandu-l expus la specii patogene de E.coli si alti microbi.

Antibioticele in alimentatie.

Problema supra-consumului de antibiotice a atins proportii pentru ca nu provine numai din medicamentele prescrise, dar si din practicile industriale de procesare a alimentatiei de pretutindeni! In acest fel suntem expusi in mod indirect la antibiotice din momentul in care ne nastem iar efectele negative sunt reale.

Animalele din fermele industriale primesc regulat antibiotice ca masura de “preventie”, intr-o incercare disperata de a compensa conditiile mizere de crestere a acestora in spatii insalubre, mult prea inchise si mici, cu o alimentatie necorespunzatoare. Aceasta practica asigura de asemenea o crestere anormala, rapida, a animalelor. Astfel, toate produsele care provin de la aceste animale (carne, lapte, oua) vor contine si o cantitate de antibiotice cat SI bacterii rezistente la antibiotice, pe care animalele le au in corp, impreuna cu toxinele pe care aceste bacterii le produc.

In America, aproape 15 milioane de kilograme de antibiotice sunt vandute in fiecare an pentru animale. De fapt, pana la 70% din toata cantitatea de antibiotice vandute in America ?se duc catre animale initial sanatoase, ca masura de “preventie”.

Pestii de acvacultura au de asemenea antibiotice adaugate in alimentatie, iar legumele, fructele si o varietate de alune sunt pulverizate cu antibiotice pentru a controla bolile.

Produsele de curatenie anti-bacteriene.

Microbii nu genereaza boli! Natura nu si-a inconjurat niciodata “copiii” cu inamici. Doar individul este acela care face boala posibila in propriul organism, din cauza unui stil de viata nesanatos…Tantarii sunt aceia care atrag apa statuta, sau apa statuta atrage tantarii? Ar trebui sa invatam ca microbii ne sunt mai degraba prieteni, atrasi de boli, decat inamici care cauzeaza bolile…Atractia fiecarui micro-organism specific va fi determinata de starea de sanatate a unei persoane…Teoria microbului si a vaccinarii au fost tinute in viata de catre comercialism. Dr Robert R. Gross

Timpurile moderne au promovat conceptia comuna ca totul trebuie sa fie dezinfectat si sterilizat. Dar a fost dovedit de numeroase studii ca folosirea constanta a dezinfectantelor si sapunurilor anti-bacteriene omoara bacteriile benefice existente pe maini, care sunt menite sa ne protejeze in mod natural de boli. Cu alte cuvinte, bacteria rezistenta va lua fiinta prin folosirea repetata a acestor produse antibacteriale, si o raceala comuna se va transforma intr-o infectie mult mai virulenta si mai greu de eradicat.

Statistici importante despre supraconsumul de antibiotice si solutii la un pericol global iminent.

Dr. Thomas Frieden, director al Centrului de Control si Preventie a Bolii din America, a anuntat recent noile statistici in legatura cu bacteria supra rezistenta CRE?(carbapenem-resistant Enterobacteriaceae):

  • Institutiile de sanatate din 42 de state americane au identificat in prezent cel putin un caz de CRE.
  • Incidenta rezistentei la antibiotice a clasei generale de bacterii a crescut de cel putin patru ori in decurs de 10 ani.
  • 4.6% din spitalele americane si?17.8% din institutiile de ingrijire prelungita au diagnosticat aceasta bacterie in prima jumatate a anului?2012.

Profesor Dame Sally Davies, Chief Medical Officer in Anglia, a anuntat un raport in care numeste aceasta rezistenta la antibiotice un “pericol catastrofic”, care determina un risc national, la fel de serios ca si terorismul. Astfel, “ne vom afla intr-un sistem de sanatate precar, asemanator celui din secolul 19, unde transplanturile de organe, chimioterapia, si chiar alte operatii minore vor deveni foarte riscante”.

In martie 2012, cercetatorii au publicat un raport despre legatura intre bacteriile existente in carnea industriala de pui si infectiile urinare rezistente la antibiotice. Acestia au comparat mostre de E.coli de la animalele crescute industrial cu o specie de E.coli care cauzeaza infectii urinare si au descoperit ca puiul este sursa acestei bacterii. Acest subiect a fost mediatizat mai intens deoarece un studiu asemanator a descoperit ca puiul crescut industrial si vandut in supermarket-uri avea un nivel foarte ridicat de bacterie rezistenta E.coli; aproape 85% din totalul infectiilor urinare sunt cauzate de aceasta specie de E.coli.

Alt studiu din Germania a demonstrat ca stafilococul auriu rezistent la meticilina se gaseste foarte rar in porcii crescuti fara antibiotice. In mod similar, fermierii care traiesc si lucreaza langa acesti porci sunt mult mai putin susceptibili sa poarte acest stafilococ, decat cei care se afla in proximitatea porcilor crescuti cu antibiotice. Fiind una dintre cele mai notorii bacterii rezistente la o multitudine de medicamente, stafilococul auriu este responsabil de un numar estimat la 19.000 de decese si 360.000 de spitalizari in fiecare an in Statele Unite.

In septembrie 2012, cercetatorii de la Stanford University au concluzionat ca persoanele care consuma carne crescuta fara antibiotice sunt cu 33% mai putin susceptibile sa aiba infectii rezistente la antibiotice decat cele care consuma carne de la animale industriale.

O statistica recenta plaseaza Romania printre tarile europene in care numarul cazurilor de rezistenta a unor bacterii la antibiotice a crescut alarmant.

Avand in vedere toate aceste statistici, ce poti face TU, pentru a preveni rezistenta la antibiotice?

?Nu mai lua antibiotice la primul semn de infectie superficiala, si cauta surse naturale, eficiente, fara efecte secundare, care omoara DOAR bacteriile patogene, nu si cele benefice. Cateva din favoritele mele sunt propolisul crud, extractul de usturoi, mierea Manuka, ghimbirul, astragalus, uleiul de oregano. Daca trebuie insa neaparat sa urmezi un tratament cu antibiotice, intotdeauna suplimenteaza cu pre si probiotice, pentru a contracara efectele negative si a pastra o flora intestinala nealterata.

…cumpara si consuma numai carne de la animale crescute fara furaje, antibiotice si hormoni, in mod traditional si ecologic, pe pasune.

?nu mai folosi sapunuri antibacteriene si produse de curatenie cu chimicale toxice. Exista deja multi producatori locali care ofera sapunuri si produse de curatenie pe baza de plante, fara ingrediente toxice.

…traieste un stil de viata sanatos, consuma alimente ecologice, traditionale, si asuma-ti responsabilitatea pentru propria sanatate, pentru a nu ajunge intr-o institutie cu ingrijire prelungita, de genul celor mentionate mai sus, unde vei fi expus la boli interminabile.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

http://www.wired.com/wiredscience/2013/03/uk-cmo-report/

http://www.wired.com/wiredscience/2013/03/cre-cdc/

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9921927/Antibiotics-are-ticking-time-bomb-warns-medical-chief.html

http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/18/3/11-1099_article.htm

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/fpd.2011.1078?journalCode=fpd&

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273000/

http://www.pewhealth.org/projects/pew-campaign-on-human-health-and-industrial-farming-85899367226

http://www.pewhealth.org/news-room/in-the-news/state-of-the-science-superbugs-and-public-health-85899422917

http://www.ziare.com/social/romani/romania-crestere-alarmanta-a-cazurilor-de-bacterii-rezistente-la-antibiotice-1203591

dr. Campbel McBride, Natasha. Gut And Physiology Syndrome

Credit foto: 
guardian.co.uk

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare