Ar trebui sa ne rostogolim in noroi, sa gradinarim, sa ne luptam cu niste maracini si sa jupuim animale pentru cina. Acestea sunt importante pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos. -Joel Salatin, autor, fermier bio si sustenabil al Polyface Farms, Virgina, SUA
Imunitatea nu se obtine printr-o seringa, pilula sau supliment. Nu vine nici de la folosirea sapunurilor antibacteriene si crearea unui mediu steril, fara „microbi”. De fapt, considerand starea precara de sanatate a multor oameni din societatea moderna, putem spune ca imunitatea nu se mai poate obtine exclusiv in urma unei alimentatii sanatoase si tratarea afectiunilor cu remedii naturale. Nu mai este de ajuns. Epidemia de alergii, obezitate, probleme gastrointestinale, infectii cronice, malabsorbtii si multe altele au o legatura directa cu un sistem imunitar care a suferit profunde disfunctii.
Nu este ironic faptul ca in perioada vietii noastre, cand nu avem practic nici un control asupra mentinerii sanatatii noastre – perioada copilariei, este exact acea perioada in care se va decide cum va evolua sistemul imunitar pe parcursul vietii. Va fi acesta afectat negativ sau pozitiv? Primii 7-8 ani din viata sunt esentiali in acest sens. Dar lucrurile nu se opresc aici.
Asadar, de unde „vine” imunitatea?
Nu este vorba de o pilula miraculoasa, sau o bautura sau planta minune. Sunt lucruri normale pe care oamenii le-au facut de mii de ani, stiind instinctiv ceea ce este bine pentru ei. Societatea moderna a uitat aceste aspecte sau le desconsidera.
Alaptarea.
Acesta este primul pas pentru o viata sanatoasa si mamele ar trebui sa ia in serios acest aspect esential. Laptele matern este primul aliment perfect pentru bebelusi. Acesta contine toti nutrientii esentiali, anticorpi si alti factori importanti pentru o dezvoltare adecvata a copilului. Nu poate fi replicat.
Laptele matern contine de asemenea componente non-nutritionale importante, cum ar fi factori antimicrobieni, enzime digestive, hormoni si factori de crestere care sunt importanti pentru o protectie pasiva impotriva infectiilor si afectiunilor mediate de sistemul imunitar, si moduleaza dezvoltarea imunologica.
In cazurile in care alaptatul nu este posibil (din cauza unor posibile afectiuni si dezechilibre ale mamei), si este prea devreme pentru bebelus sa manance solide si sa bea lapte de vaca, se poate oferi formula de lapte facuta in casa, dupa retetele Fundatiei Weston A. Price. Pe site-ul acesteia poti gasi cele mai studiate si valoroase informatii pe aceasta tema, cat si despre alimentatia traditionala.
Consumul de lapte crud, din ferme traditionale, sustenabile, care cresc animalele pe pasune, este extrem de important in ecuatia imunitatii. Acesta este un aliment bogat in acid conjugat linoleic (CLA), bacterii biodiverse benefice si enzime intacte, care cresc absorbtia mineralelor si ofera o digestie eficienta. Lactatele „vii” cresc imunitatea la infectii, nu o suprima. Ceea ce se vinde in supermarket-uri si este etichetat „lapte” nu constituie un aliment sanatos, nici pentru copii si nici pentru adulti, si este una din cauzele intolerantelor si alergiilor, care au devenit un fenomen comun in ziua de azi. Este de fapt un aliment procesat prin pasteurizare, care distruge multi nutrienti valorosi, si provine de la vaci crescute industrial, cu hrana toxica, in conditii inumane, injectate cu hormoni si antibiotice pentru a compensa lipsa conditiilor sanitare.
Noroi, ferme traditionale, animale domestice.
Ai vazut vreodata un copil mancand pamant? Multi parinti intra in panica cand se intampla acest lucru, dar exista acum dovezi stiintifice care confirma ca astfel de actiuni simple, naturale si instinctuale sunt de fapt normale. Interesant cum oamenii de azi au mereu nevoie de „dovezi stiintifice” pentru absolut orice, ca sa le confirme credintele. O posibila explicatie este faptul ca s-a pierdut intelepciunea ancestrala si astfel oamenii au devenit sclavii stiintei. Fara aceasta, nimic nu mai poate fi validat, nici macar ceea ce stramosii nostri au verificat empiric timp de sute si mii de ani…
Revenind la stiinta, doua studii importante care s-au efectuat trebuie mentionate la acest capitol:PARSIFAL (Prevention of Allergy -Risk Factors for Sensitization in Children Related to Farming and Anthroposophic Lifestyle) si GABRIELA (Multidisciplinary Study to Identify the Genetic and Environmental Causes of Asthma in the European Community Advanced Study). Acestea au demonstrat ca acei copii care au crescut in medii unde li s-a oferit expunere la o varietate de microbi, cum ar fi fermele traditionale, sustenabile, sunt protejati de astma si atopie.
Cercetatori din Indiana, SUA, Elvetia si Germania au efectuat teste asupra copiilor elvetieni si americani cu varste intre 6-8 ani si au oferit rezultatele obtinute Jurnalului de Alergie si Imunologie Clinica (Journal of Allergy and Clinical Immunology).
Deoarece copiii Amish au emigrat din Elvetia si sunt astfel similari din punct de vedere genetic, echipa a comparat copiii din fermele traditionale Amish din Indiana de nord cu copiii elvetieni din Elvetia. Pe langa faptul ca in mediul rural copiii sunt in general mai sanatosi, echipa a descoperit ca cei din societatea Amish aveau un raspuns imunitar superior impotriva alergenilor si a astmei.
In cartea sa, Why Dirt is Good: 5 Ways to Make Germs Your Friends, Mary Ruebush, PhD explica cum la fel ca orice alt muschi din organism, sistemul imunitar are nevoie de exercitiu pentru a se dezvolta corespunzator si a deveni puternic, ca sa poata face fata bolilor. Reubush mentioneaza:
Ceea ce face un copil atunci cand introduce diverse obiecte in gura este sa permita sistemului imunitar sa exploreze mediul inconjurator. Nu numai ca aceasta permite un exercitiu pentru sistemul imunitar, care va fi necesar pentru protectie, dar joaca si un rol critic in procesul de invatare a imunitatii imature, despre ceea ce trebuie ignorat.
Alimentatie si stil de viata sanatos.
Actiunea benefica asupra sistemului imunitar nu se opreste doar la a fi alaptat, a manca sanatos in copilarie, a fi expus la pamant, microbi si animale…O alimentatie neprocesata, fara substante toxice, si un stil de viata sanatos, cu o activitate fizica corespunzatoare, ar trebui sa continue pe parcursul intregii vieti. Cele mai multe boli si un sistem imunitar deficitar sunt generate de acesti factori.
Daca nu stii care sunt alimentele de care are nevoie organismul tau pentru un sistem imunitar robust, atunci poti afla prin testul metabolic. Aceasta metodologie te va invata cum functioneaza metabolismul tau, ce alimente are acesta nevoie pentru o sanatate optima, cum iti poti echilibra biochimia ta unica, si cum sa asiguri reversul simptomelor negative existente. Multitudinea de factori externi care ne-au afectat pe parcursul vietii, cat si mostenirea noastra genetica, joaca un rol important in determinarea alimentelor potrivite pentru organismul nostru.
Natura ne ofera resurse uimitoare pentru a mentine un sistem imunitar puternic. Unii dintre nutrientii preferati pe care ii folosesc in programele mele de sanatate sunt combinatii personalizate de minerale si vitamine (care ar putea include vitaminele A, D, C, zinc si seleniu), aminoacizi precum l-glutamina, plante medicinale precum astragalus si andrographis, ciuperci medicinale , colostru de inalta calitate, ulei de canabis, pre si probiotice. Pur si simplu nu poti gresi cu acestea!
Somn.
Orele insuficiente de somn sau orele tarzii de culcare pot afecta imunitatea intr-un mod semnificativ. Suprarenalele tale risca sa se epuizeze daca nu ai un somn de buna calitate intre orele 10:00 – 2 AM. Multi oameni cu care lucrez de obicei intreprind tot felul de activitati in aceste ore, cum ar fi uitatul la televizor, lucreaza sau fac curatenie in casa. Dar, odata ce isi modifica orele de culcare, se simt surprinsi de impactul imens pe care aceasta schimbare o are asupra starii de spirit, a poftei de mancare de a doua zi, precum si asupra imunitatii. Adevarul este ca, atunci cand imunitatea este scazuta, chiar si o noapte nedormita este suficienta pentru a te face vulnerabil la boli.
Exercitiul fizic.
Exercitiul fizic este necesar pentru o imunitate adecvata. Dar, atunci cand suferi de diferite dezechilibre si boli, exercitiile cardio ar putea fi de fapt daunatoare. Alege exercitiul potrivit pentru corpul tau (practicienii C.H.E.C.K sunt cei mai buni pe care i-as putea recomanda in acest sens) si nu te suprasolicita, altfel vei ajunge sa faci mai mult rau decat bine. Suprenalele care functioneaza bine si un nivel echilibrat de zahar din sange sunt cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa te concentrezi, inainte de a putea alerga distante lungi sau pentru a face aerobic intens.
Activitati fizice extrem de benefice sunt, de asemenea, mersul rapid in parc, gradinaritul, inotul, yoga sau tai-chi in natura.
Sistemul limfatic.
Una dintre functiile sistemului tau limfatic este de a transporta si filtra produsele reziduale otravitoare din fiecare celula, tesut si organ. De asemenea, este o parte esentiala a sistemului imunitar, care mentine nivelurile de fluide si combate infectia. Dar, sistemul limfatic are nevoie de ajutorul tau pentru a trasnporta fluidul prin corp, deoarece nu are o pompa automata precum inima, care misca sangele in sistemul circulator.
Cele mai bune acțiuni pe care le poti intreprinde pentru a-ti ajuta sistemul limfatic sunt: respiratia adecvata, hidratarea, dusurile alternative la cald și la rece, exercitii fizice, in special sariturile pe trambulina, masaj limfatic.
Terapii „mind – body”.
Aceste terapii pentru dezvoltarea armonioasa la nivel psihic si emotional nu trebuie subestimate. Sunt esentiale in orice proces de vindecare a organismului si nu se exclud una pe cealalta, ci se completeaza. Cu siguranta ai nevoie de cel putin o practica din cele prezentate si recomandate in articolul meu Terapii „mind – body” pentru o sanatate mai buna, sau de altele similare, asa cum cu totii avem nevoie. Este la fel precum mancatul sau respiratul. A fost dintotdeauna o necesitate de care oamenii moderni „au uitat” sau nu au fost educati ca exista…
In final, nu exista nici un nutrient, terapie sau pastila „magică” care sa „rezolve” problemele de imunitate, cel putin nu pe termen lung sau in mod rapid, si nici macar pe termen scurt. Dar un program complet de vindecare iti poate oferi toate instrumentele necesare pentru a-ti aduce corpul acolo unde trebuie sa fie in ceea ce priveste sanatatea.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
Ruebush, Mary. Why Dirt is Good: 5 Ways to Make Germs Your Friends
T. Olszak, D. An, S. Zeissig, M. P. Vera, J. Richter, A. Franke, J. N. Glickman, R. Siebert, R. M. Baron, D. L. Kasper, R. S. Blumberg.Microbial Exposure During Early Life Has Persistent Effects on Natural Killer T Cell Function Science, 2012; DOI:10.1126/science.1219328
Getting the Dirt On Immunity: Scientists Show Evidence for Hygiene Hypothesis ScienceDaily
Ober, Clint. Sinatra, Stephen M.D, Zucker, Martin.?Earthing
Exposure to Environmental Microorganisms and Childhood Asthma.?The New England Journal of Medicine: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1007302
Mark Holbreich, et al. ?Amish children living in Northern Indiana have a very low prevalence of allergic sensitization, 19 April 2012.?Journal of Allergy and Clinical Immunology.http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0091-6749/PIIS0091674912005192.pdf