fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Erori nutritionale: aciditatea si alcalinitatea in alimentatie.

Erori nutritionale: aciditatea si alcalinitatea in alimentatie.

Topics: Alimentație și nutrienți

Probabil ca sunteti deja familiari cu ideea de “corp alcalin” si cum acesta ar fi telul oricarei persoane care isi doreste sanatate maxima. De cele mai multe ori acest lucru ar implica si renuntarea la carne, care se pare ca induce “aciditate”.

In realitate, conceptul de “corp acidic – corp alcalin” este unul din cele mai mari erori in lumea sanatatii si nutritiei. Sunt multi dieteticieni, nutritionisti, medici si experti in diverse ramuri ale medicinei alternative care recomanda in mod continuu “alcalinizarea” organismului, de obicei printr-un aport crescut de alimente vegetale.

Dar unde se afla mai exact studiul clinic real si expertiza in domeniu? Renumitul expert in medicina de origine romana Emanuel Revici a oferit in cei 77 de ani de cercetari mai mult de 120 de descoperiri medicale semnificative si concepte revolutionare.

El a demonstrat ca pH-ul intr-o persoana normala, sanatoasa trebuie sa oscileze de doua ori in decursul a 24 de ore, peste si sub valoarea medie. Valoarea medie pentru urina este 6.2 iar pentru saliva 6.7. Tot el a demonstrat ca un pH “blocat” intr-un stadiu fie acid, fie alcalin este un semn de patologie si o reactie de aparare a organismului impotriva proceselor degenerative. De exemplu, Revici a descoperit ca anumite tumori canceroase prolifereaza intr-un mediu acid, dar altele se dezvolta intr-un mediu alcalin.

Mai mult decat atat, cand ne uitam la un rezultat al pH-ului care este ori acid, ori alcalin, nu stim daca acesta reprezinta o problema actuala sau reactia de aparare a organismului impotriva unei probleme. Astfel, cand se incearca schimbarea unui rezultat pH care este acid, intr-unul alcalin, la un pacient care are o tumoare alcalina, se afecteaza in mod dramatic si negativ mecanismul de autoaparare al organismului si acest lucru poate chiar sa accelereze dezvoltarea tumorii.

pH-ul este un efect, nu o cauza a problemei.

pH-ul este determinat si reglat de sistemele de control fundamentale care mentin homeostaza in organism – in principal sistemul nervos autonom (simpatic = acid, parasimpatic = alcalin), oxidarea celulara (rapida= acid, inceata=alcalin) si de metabolismul anabolic (anaerobic/ acid) si catabolic (aerobic/alcalin). A spune ca fiecare dintre noi trebuie sa devina mai “alcalin” inseamna sa ignori reguli de baza, fundamentale de biochimie.

De exemplu, activitatea enzimatica simpatica necesita un mediu acid, in timp ce activitatea enzimatica parasimpatica necesita un mediu alcalin. Sanatatea cere ca organismul sa fie capabil sa oscileze fie in starea alcalina, fie in cea acida in functie de situatie.

 

Alimente “acide” si alimente “alcaline”?

In ultimii 35 de ani, sistemul Metabolic Typing a evoluat pe baza precedentului istoric, a marturiilor antropologice si epidemiologice, pe baza stiintei, a observarii clinice si cercetarii empirice. In ziua de azi, acest sistem este capabil sa determine in mod exact cum anume alimentele au efecte de acidifiere sau alcanizare specifice, in metabolisme diferite.

Anumite alimente vor stimula, intari si sprijini sistemul parasimpatic (alcalinizeaza), in timp ce anumite alimente intaresc si sprijina sistemul simpatic (acidifiaza). In sistemul oxidativ, efectele acestor alimente este de fapt inversat! De aceea nutritia poate deveni atat de confuza, complexa si imprevizibila.

Orice aliment poate avea un efect stimulant sau sedativ, acidifiant sau alcalinizant – NU din cauza unei calitati inerente ale alimentului, ci mai degraba din cauza efectului pe care acel aliment il are asupra sistemului de control dominant din organismul respectiv (sistemul parasimpatic sau sistemul oxidativ).

Reziduul acid sau alcalin rezultat din oxidarea alimentelor joaca un rol foarte limitat si minor in determinarea pH-ului. Mult mai potenta este influenta specifica inhibitorie/ stimulatoare a alimentelor si nutrientilor asupra unui sistem dominant al organismului.

Ti-ai observat vreodata reactiile dupa consumul unei portocale intre mese? Alimente bogate in potasiu cum este portocola vor genera o stare alcalina si sedativa in anumite metabolisme. Dar in altele, aceeasi cantitate de potasiu sau o portocala va produce o stare acida si o reactie stimulatoare, hiperactiva.

De ce este acest lucru important? Este o realitate ca acidoza este patologica si poate genera o multitudine de dezechilibre in corp, dar ceea ce nu este prea cunoscut in lumea sanatatii este ca alcaloza (rezultand in pierderea intracelulara a potasiului si a hidrogenului necesar pentru productia de acid gastric) este de asemenea patologica si va cauza la fel de multe, daca nu chiar mai multe probleme si disfunctii in organism.

Dupa cum vedeti, nu exista masuri universale cand vorbim de nutritie. Cunoasterea individualitatii metabolice va aduce deseori raspunsuri la cele mai controversate subiecte in lumea nutritionala si a sanatatii. Deoarece suntem toti diferiti la nivel biochimic asa cum suntem la nivel de amprente. Si orice aliment sau nutrient va avea efecte diferite in metabolisme diferite.

 

Resurse:

Revici, Emanuel. Research in Physiopathology as a Basis of Guided Chemotherapy

Wolcott, William. Core premises: The Healthexcel System of Metabolic Typing

Wolcott, William. The Death of Allopathic Nutrition

The Healthexcel System of Metabolic Typing

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare