Mancarea este cel mai puternic „medicament” de pe planeta. O consumam de cateva ori pe zi, in fiecare zi a vietii noastre! Contine sute si sute de nutrienti pe care organismul nostru ii proceseaza si ii utilizeaza ca si „carburant pentru viata”. Hrana noastra poate fi medicament sau poate fi otrava. Are puterea de a vindeca dar si de a te imbolnavi daca nu este potrivita pentru metabolismul tau unic sau este procesata si toxica.
Mai jos iti prezint opt pasi de baza care trebuie implementati in ceea ce priveste o alimentatie sanatoasa, inainte de a incepe orice program de vindecare.
1. Grasimi si uleiuri sanatoase.
Realitatea este ca poate pana la 50% din toate afectiunile existente care incep chiar din primii ani de viata pot fi corectate in mare parte prin consumarea grasimilor sanatoase si eliminarea celor toxice. Cred de asemenea ca raportul omega3 – omega6 poate fi echilibrat prin consumul de grasimi si uleiuri sanatoase, fara a fi nevoie de suplimentare, decat daca exista afectiuni specifice care necesita un aport de omega3.
Cel mai important lucru este eliminarea tuturor uleiurilor si grasimilor nocive din dieta. Acest lucru inseamna a nu mai cumpara margarina, alte imitatii de unt, ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia, si alte astfel de uleiuri polinesaturate. Acestea sunt uleiuri procesate, rafinate, se oxideaza repede si devin rancede chiar inainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, contin cantitati mari de omega 6 si nu sunt stabile la temperaturi ridicate! Acest lucru inseamna ca genereaza radicali liberi. Un consum regulat de astfel de uleiuri genereaza inflamatii in corp, o serie vasta de dezechilibre metabolice si chiar cancer.
Dupa ce te-ai asigurat ca nu mai ai in casa astfel de uleiuri toxice, modifica-ti lista de cumparaturi astfel incat sa elimini toate alimentele procesate care le contin. Alimentele procesate sunt nocive din multe puncte de vedere, dar referindu-ne strict la grasimi si uleiuri, cele hidrogenate sau partial hidrogenate care intra in compozitia acestora se afla in topul substantelor toxice. Grasimile hidrogenate sunt asociate cu o mare varietate de boli degenerative. Vei avea surpriza neplacuta sa constati ca insasi alimentele destinate copiilor, cum sunt dulciurile si cerealele din cutii sunt pline de astfel de uleiuri nocive.
Iata care sunt grasimile si uleiurile sanatoase:
Untul sanatos trebuie sa fie crud (nepasteurizat), facut din lapte (smantana) de la animale sanatoase care ies la pasune. Nu trebuie sa contina hormoni si antibiotice asa cum se intampla in productia industriala a lactatelor. Poti procura un unt sanatos de la fermieri sustenabili, piete cu produse traditionale locale, tarani de incredere cu numar mic de animale. Il poti face de asemenea in casa.
Ghee este untul fara lactoza si caseina si poate fi facut foarte usor din unt crud pus in cuptor sau la foc mic in jur de 30 de minute, pentru ca separarea dintre acestea si grasime sa poata avea loc. Acest unt poate fi consumat chiar si de persoanele cu reactivitate la lactate. Se gaseste de asemenea gata preparat in magazinele cu produse bio.
Uleiul de cocos organic, nerafinat este absolut delicios si poate fi folosit atat la gatit, cat si in diverse retete crude; poate fi si mancat asa cum e, simplu. Pentru cei care nu suporta mirosul sau gustul de cocos, exista si variante rafinate sanatoase care nu le contin, fara a-si pierde insa valoarea nutritive.
Grasimi care provin de la animale sanatoase, care ies la pasune, sunt unul din tipurile de alimente care au oferit o sanatate robusta stramosilor nostri, lipsiti de boli degenerative. Astazi, in era uleiurilor vegetale toxice, situatia s-a schimbat dramatic.
Uleiul de masline extra virgin, nerafinat nu este recomandat pentru gatit la temperaturi prea inalte, dar este perfect pentru salate si soteuri usoare.
Pentru mai multe informatii despre calitatile terapeutice ale acestor grasimi si uleiuri va invit sa cititi un articol anterior : Cum asiguram necesarul de grasimi sanatoase la copii, viitorii adulti!
2. Germinarea si fermentarea cerealelor.
Ce este de fapt alimentul denumit paine de pe rafturile magazinelor? Este un produs dependent de conservanti chimici, care permit transportul pe distante lungi si un termen de expirare indelungat, fara a-si schimba aspectul si fara a folosi refrigerarea.
Azi, un numar record de persoane au devenit complet intolerante si chiar alergice la cereale, datorita modului de maltratare a acestora: epuizarea solului prin folosirea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor, iradierea, macinarea la temperaturi ridicate, rafinarea si extruziunea, care toate denatureaza nutrientii si uleiurile, si asa in numar redus comparativ cu cerealele din trecut.
Incoltirea, inmuierea si dospirea autentica a aluatului pre-digera cerealele, permitand nutrientilor sa fie asimilati si metabolizati mai usor. Aceasta este o practica abordata de mii de ani in majoritatea culturilor traditionale. Incoltirea incepe germinarea care creste activitatea enzimatica in alimente si dezactiveaza substante numite inhibitori de enzime.
Acidul fitic prezent in toate cerealele (inclusiv cele integrale), cat si in leguminoase, alune si seminte, este cel mai putin cunoscut element pentru consumatori. Dar acesta este cel care determina probleme de sanatate prin reducerea absorbtiei mineralelor. Din aceasta perspectiva, singura modalitate sanatoasa de a prepara si consuma cerealele, legumioasele, alunele si semintele este prin inmuierea acestora in starea lor integrala si cruda, in apa calduta, cu o lingura-doua de acid- lamaie sau otet pentru cereale, si apa cu sare pentru seminte si alune. Dupa aceasta inmuiere se poate permite si incoltirea cerealelor si leguminoaselor, care are loc in 2-4 zile. Incoltirea, cat si fermentarea, activeaza fitaza (o enzima ce anihileaza acidul fitic).
Folosirea drojdiei comerciale este o metoda rapida de dospire, dar si inferioara din punct de vedere nutritional. In urma fermentarii acesteia va rezulta alcool, valoarea nutritiva a cerealelor folosite va scadea si painea va fi greu de digerat. In trecut, painea se cocea cu maia, un proces mai lent de fermentare care necesita cateva zile de preparare, dar care activeaza enzima care neutralizeaza acidul fitic. Painea cu maia ofera o calitate superioara, asigura un panel nutritional benefic, un gust deosebit, si mai multe specii de lactobacili benefici sistemului digestiv.
O alta modalitate de a creste digestibilitatea painii, de a diminua inhibitorii enzimatici si acidul fitic este prin inmuierea fainii in lapte batut, zer, chefir, iaurt sau in apa calduta cu doua linguri de suc de lamaie sau otet.
Pentru persoanele cu sensibilitate la gluten si nu numai, experimentarea cu cereale antice cum sunt hrisca, amarantul (stirul), quinoa, meiul si teff va oferi un plus de nutrienti si alternative sanatoase la painea obisnuita. Exista chiar si retete de maia fara gluten, cu sau fara starter.
Pentru cei care nu se feresc de gluten, alegerea speciilor antice de grau cum este einkorn si spelta este mult de preferat graului modern.
Spelta este rezultatul hibridizarii intre specia de grau veche emmer cultivata si o iarba salbatica. Graul modern este descendentul speltei. Din punct de vedere nutritional, spelta are mai mult gluten decat einkorn, care este considerat pana la urma superior celorlate specii de grau. Einkorn si emmer sunt speciile de grau din antichitate care au fost consumate cateva mii de ani fara a genera problemele de sanatate pe care graul contemporan hibridizat le produce.
In procesul de hibridizare, proteina de gluten din grau trece printr-o schimbare structurala considerabila. Astfel, speciile moderne, in comparatie cu cele antice, prezinta o cantitate mai mare de gene pentru proteinele de gluten care sunt asociate cu boala celiaca. Aceasta s-a dublat in ultimii 20 de ani si este de multe ori dificil de diagnosticat.
Pentru mai multe detalii despre subiectul cerealelor si cat de potrivite sunt pentru consumul uman, te invit sa citesti un articol anterior: Cerealele: bune sau rele?
3. Fermentarea legumelor.
Muraturile benefice nu se gasesc pe rafturile supermarket-urilor si nici nu se conserva cu otet! Muraturile pline de enzime si lactobacili benefici se obtin prin metodele traditionale de fermentare in mediu anaerob, cu sare, zer sau prin adaugarea de culturi special selectionate cum sunt cele de la Body Ecology sau Caldwell.
Continutul de lactobacili benefici din muraturi le maresc digestibilitatea si cresc nivelul de vitamine. Aceste organisme benefice produc numeroase enzime cat si substante cu efect antibacterian si anticancerigen. Acidul lactic continut de acestea nu numai ca mentin legumele intr-o stare perfecta de conservare dar genereaza si dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase.
Cu toate acestea, orice lucru bun poate deveni si rau daca este dus in extrem. Alimentele fermentate nu sunt intotdeauna indicate tuturor persoanelor, in toate conditiile, in cantitati mari, si mai ales cand sunt fermentate in mediu aerob. Sunt situatii in care sensibilitatea la concentratia de aldehide din alimentele fermentate (inclusiv vin, bere si kombucha) si infectiile fungale sunt factori care determina minimizarea acestora in alimentatie.
4. Supa de oase.
Desigur, ciorbele nu lipsesc inca de pe mesele multor romani, si acesta este un lucru pozitiv, atata timp cat nu se folosesc carne si oase de la animale crescute industrial. Supa de oase insa este?o supa concentrata dintr-o varietate de oase, fara legume, fiarta la foc mic timp indelungat, si care poate fi bauta ca atare, cat si adaugata intr-o varietate de alte meniuri.
Stiinta valideaza acum ceea ce bunica noastra stia. Supa de oase contine minerale care sunt mai usor absorbite de organism -nu numai calciu, dar si magneziu, fosfor, silicon, sulf si minerale trasoare. Contine substante benefice din cartilaj si tendoane, cum sunt condroitinul sulfat si glucosamina, care sunt acum vandute ca suplimente scumpe pentru artrita si dureri de articulatii.
Supa de peste, conform intelepciunii ancestrale, ajuta baietii sa se dezvolte in barbati puternici, contribuie la o nastere usoara si vindeca oboseala cronica. Supa din capete si carcase de peste contine iod si substante pretioase pentru sanatatea tiroidei. (Sally Fallon, Broth is Beautiful)
Pretioasa gelatina care se formeaza in urma unei supe concentrate de oase s-a demonstrat a fi benefica in tratamentul multor afectiuni cronice, incluzand anemia, diabetul, distrofia musculara si chiar cancer.
In intelepciunea populara, supa concentrata de pui – faimoasa penicilina a evreilor, este un remediu valoros pentru gripe.(…) Patru mii de ani in urma, doctorii chinezi au revigorat pacientii cu o supa facuta din glandele tiroide ale animalelor. Conform textelor antice, acest tratament a ajutat multe persoane sa se simta intinerite, le-a oferit mai multa energie si de multe ori le-a restabilit abilitatile mentale. ( Sally Fallon, Nourishing Traditions)
Supa de oase poate fi facuta in cantitati mai mari si congelata pana la urmatoarea utilizare. Aceasta va tine pana la 5 zile in frigider, si chiar mai mult daca va fi refiarta, si cateva luni in cogelator.
5. Mananca tot animalul.
In trecut oamenii mancau atat organele, grasimea, picioarele, pielea, oasele, maduva, si tot ce puteau obtine de la un animal, nu numai carnea macra care se gaseste in mare majoritate in magazinele din societatea moderna. Dar toate aceste parti „neaspectuoase” care sunt de cele mai multe ori aruncate, atat de magazine, cat si de bucatarii „moderni” sunt de fapt pline de nutrienti valorosi. Ficatul, de exemplu, este o „bomba nutritionala”; este bogat in vitamina A, folati, vitamine B, fier, seleniu si magneziu.
Dietele popoarelor traditionale, neindustrilizate, contineau cel putin de patru ori mai multe minerale si vitamine solubile in apa, si de zece ori mai multe minerale solubile in grasimi?(vitamin A, D, K2). De asemenea, toate culturile traditionale consumau o parte din alimentele de origine animala in stare cruda.
Medicina traditionala ne invata ca pentru probleme de sanatate ale unor organe specifice, trebuie sa se consume acel organ de la animale. In afectiuni serioase unde ficatul este atacat, cel mai bun remediu este sa se consume ficat crud (congelat pentru doua saptamani in prealalbil), pentru probleme cu tiroida sa se consume supe facute cu glandele tiroide ale animalelor, pentru probleme cu articulatiile – cartilaje si tendoane de la oase, maduva pentru persoanele suferinde de leucemie.
6. Lactate crude.
Ceea ce se vinde in supermarket-uri si este etichetat „lapte” nu constituie un aliment sanatos. Este de fapt un aliment procesat prin pasteurizare, care distruge multi nutrienti valorosi. De asemenea, acest lapte provine de la animale crescute industrial, cu hrana toxica, in conditii inumane, injectate cu hormoni si antibiotice pentru a compensa lipsa conditiilor sanitare. Modul in care sunt crescute determina infectii frecvente in randul acestora. Acest?tip de lapte?este unul din cele mai alergenice alimente.
Pe de alta parte insa, laptele crud de la animale crescute pe pasune, in libertate, este un aliment bogat in acid conjugat linoleic (CLA), bacterii biodiverse benefice si enzime intacte, care cresc absorbtia mineralelor si ofera o digestie eficienta. Aceste lactate „vii” cresc imunitatea la infectii, nu o suprima.
7. Moduri de gatire: slow cooker – nou, dar antic.
In trecut, multi din bunicii si strabunicii nostri gateau o ciorba la foc foarte mic sau carbuni incinsi, aproape o zi intreaga. Carnea si legumele proveneau in mare parte din cultura proprie. Gustul era mai mult ca sigur deosebit! In ziua de azi, ingredientele sunt in mare parte de o calitate mai slaba, de provenienta industriala, iar timpul de gatire s-a scurtat foarte mult, mai ales ca exista (inca!) Vegeta, care vrea sa compenseze gustul fad!
Solutia pe care o propun si care nu include nici un element toxic „modern”, dar pastreaza din principiile stravechi este gatitul la „slow cooker„. Aceasta oala electrica face gatitul sa fie simplu, eficient si delicios, chiar si pentru cele mai ocupate si pretentioase familii. Temperaturile scazute de gatire nu denatureaza mancarea asa cum se intampla atunci cand gatim la flacara, la temperaturi ridicate in cuptor sau pe gratar. Mancarea se gateste aici in sucul propriu, intr-un interval de 4-10 ore, timp in care puteti „uita” complet de ea si va puteti continua programul de zi cu zi.
Nu inseamna ca prin slow cooker putem renunta la orice alt fel de pregatiri in bucatarie si alte modalitati de a gati. Dar este un mare ajutor, tocmai pentru a avea timp si de multe alte meniuri sanatoase.
8. Prioritizarea si planificarea.
Foarte multe persoane se afla intr-o continua criza de timp- un caracter comun al societatii moderne cu care toti ne confruntam intr-o anumita masura. Cu toate acestea, cand ne referim la alimentatie sanatoasa este imposibil sa scoatem din ecuatie prioritizarea si planificarea. Pe scurt, ce inseamna aceste lucruri? Procurarea hranei si prepararea acesteia trebuie sa ocupe unul din cele cateva locuri de top ale prioritatilor pe care toti ni le organizam in viata. Chiar daca nu toti simt acest lucru, dar sunt pana la urma la fel de importante ca si serviciul, somnul, timpul liber, etc. De fapt, chiar mai importante pentru ca fara ele nu poti avea un plan clar si eficient de alcatuire a meniurilor sanatoase, care te mentin sanatos.
Planificarea se refera la faptul de a gandi in avans (cel putin cu o zi, doua) ce meniuri vom avea pentru zilele urmatoare si a pregati ingredientele din timp. Printre strategiile familiilor ocupate se numara: fierberea unor cantitati mai mari de fasole uscata, linte si cereale, si congelarea lor in pachetele (exact cat ar fi necesar pentru un meniu), pentru consum ulterior, curatarea si taierea unei cantitati mai mari de legume pentru a fi folosite in urmatoarele 2-3 zile pentru salate, chiar si gatirea unor cantitati mai mari odata si congelarea lor, pentru a fi reincalzite zilele urmatoare. Cerealele, leguminoasele, alunele si nucile se pot pune la inmuiat cu 2-3 zile inainte de consum. Mici painici, „pancakes”, „muffins”, si biscuiti facute toate in casa se pot de asemenea congela si reincalzi in cuptor intr-o dimineata in care sunteti pe fuga.
Acestea sunt doar cateva din multitudinea de actiuni care se pot intreprinde pentru a salva timp si a avea totusi un meniu decent in majoritatea zilelor, cu conditia sa existe determinare, motivatie si…curaj! 🙂
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
Fallon, Sally. Broth is Beautiful?
Price, Weston. Nutrition and Physical Degeneration
Kroeger, Hanna. Ageless Remedies from Mother?s Kitchen