Deja sunt zeci de ani de cand populatia a fost inoculata cu ideea ca este bine sa evite alimentele bogate in colesterol, pentru a preveni aparitia bolilor de inima. Cu toate acestea, evidenta clinica si istorica, cat si studiile efectuate au adus dovezi solide, care au demonstrat faptul ca nu exista o legatura reala intre colesterolul din alimentatie si nivelul acestuia din sange; astfel nu exista un motiv intemeiat pentru a evita alimentele cu un nivel ridicat de colesterol. Unul din motivele pentru care nu este recomandat sa evitam aceste alimente bogate in colesterol este dat de prezenta nutrientului colina in acestea.
Colina a fost recunoscuta oficial ca fiind un nutrient esential inca din 1998, si chiar daca a fost considerat un nutrient vital pentru sanatatea umana, un numar destul de scazut al populatiei moderne se bucura de un nivel adecvat in organism.
Cele mai bogate surse alimentare de colina se regasesc in galbenusurile de ou, ficat si carne de vita, care sunt adesea evitate de multe persoane in ziua de azi din cauza fricii neintemeiate de grasimi alimentare si colesterol. Aceste alimente nu numai ca au un continut mare de colina, dar sunt, de asemenea, foarte bogate in multe vitamine si minerale diferite, cum ar fi vitamina A, acidul arahidonic, DHA si vitaminele B. Ficatul de la animale sanatoase crescute pe pasune este un superaliment! Este o sursa excelenta de colina si oligoelemente precum cupru, zinc si crom, plus folat si fier foarte biodisponibili.
De ce este colina un nutrient atat de important in dieta umana
Colina are o varietate de functii in organism, si constituie o componenta esentiala a numeroaselor fosfolipide, care alcatuiesc membranele celulare. Fara colina suficienta in corp, celulele noastre nu isi pot mentine in mod corespunzator structura si nu pot transmite semnale catre alte parti ale corpului. In plus, colina regleaza mai multe cai metabolice, ajuta la detoxifierea in organism, contribuie la un nivel optim de energie, starea ta de spirit, ciclurile de somn si timpul de recuperare dupa o activitate intensa.
In timpul sarcinii, aportul scazut de colina este asociat cu un risc mai mare de defecte ale tubului neural la nou-nascut. Unele studii arata ca atunci cand un fat obtine mai mult colina, acesta are sanse mai bune de a avea mai tarziu o functionare a creierului sanatoasa si un risc mai mic de anomalii cerebrale.
Colina este necesara pentru a crea ADN care este responsabil de construirea intregii structuri a corpului. Aceasta ajuta, de asemenea, la formarea tesutului in sistemul nervos, contribuie la capacitatea de semnalizare a nervilor, sustine integritatea lor structurala si protejeaz membranele neuronale vitale. Actioneaza ca un precursor al anumitor neurotransmitatori importanti, incluzand acetilcolina, care este folosita in functiile nervoase si musculare. Deoarece este o componenta a membranelor celulare si a neurotransmitatorilor folositi in semnalizarea nervilor, colina joaca, de asemenea, un rol in pastrarea memoriei si prevenirea dementei, cat si a altor simptome de declin cognitiv.
Colina mentine functia hepatica sanatoasa. Este necesara pentru a transporta in mod corespunzator grasimea din ficat la celulele din intregul corp si contribuie la prevenirea acumularii de grasimi in ficat. Colina joaca un rol important in transportarea colesterolului si a trigliceridelor, de la ficat la alte parti ale corpului unde sunt necesare.
Folatul si colina ajuta la conversia homocisteinei, care impiedica organismul sa acumuleze prea multa grasime si contribuie la reducerea riscului de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Plasticitatea neuronului se refera la capacitatea creierului de a construi noi conexiuni de neuroni, iar colina este considerata a fi foarte importanta pentru sustinerea elasticitatii si plasticitatii creierului. Copiii trebuie sa aiba un nivel adecvat de colina pentru a forma canale de neurotransmitatori in creierul lor, care vor ajuta la pastrarea informatiilor, abilitati verbale, gandire creativa, abilitati matematice, indicii sociale si multe altele.
Simptomele deficientei de colina.
Deficitul de colina in timp poate avea implicatii grave asupra sanatatii noastre. Printre simptomele deficitului de colina se numara oboseala, insomnia, functia renala slaba, probleme de memorie si dezechilibre nervoase.
Deficitul alimentar extrem de colina poate duce la disfunctii hepatice, boli cardiovasculare, crestere anormala la copii, anomalii in formarea oaselor, lipsa formarii globulelor rosii, infertilitate, insuficienta renala, anemie si hipertensiune arteriala.
Un alt factor important de luat in considerare este faptul ca unele persoane au o variatie genetica comuna, care determina o nevoie mai ridicata de colina pe care trebuie sa o consume. Aceste persoane sunt mai sensibile la deficienta de colina si trebuie sa se asigure ca au o cantitate corespunzatoare in alimentatie.
Persoanele cu o afectiune a ficatului numita ficat gras prezint un risc mai mare de a avea deficienta de colina si de a prezenta simptome negative. Aceasta apare de regula la persoane care au un consum excesiv de alcool, sunt supraponderale, sufera de diabet sau de o forma de rezistenta la insulina sau au alte boli care influenteaza metabolismul grasimilor.
Alimentatia conform tipului metabolic si includerea alimentelor de origine animala este cea mai buna modalitate de a va asigura ca obtineti suficienta colina, concomitent cu o evaluare clinica functionala pentru a determina posibile deficiente.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/choline
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906248
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518394/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071706
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699233
https://www.berkeleywellness.com/supplements/vitamins/article/should-you-boost-your-choline
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071706
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023003
www.westonaprice.org/health-topics/food-features/the-liver-files
chrismasterjohnphd.com/blog/2011/03/09/how-conflating-lipid-hypothesis-wi/