Afectiunile tiroidiene si cele autoimune cresc vertiginos in ziua de azi, un fenomen comun in majoritatea societatilor moderne. Dar te-ai gandit vreodata ca informatiile pe care le primesti si tipul de tratament pentru bolile tiroidiene si/sau autoimune nu sunt suficiente sau eficiente. In plus, cum poti considera un tratament ca fiind eficient daca starea ta este la fel de proasta si/sau apar noi simptome negative in alte sisteme ale organismului. Realitatea este ca fara sa stii cu exactitate ce se intampla in organismul tau nu poti face alegerea potrivita pentru sanatatea ta. Iar pentru aceasta sunt esentiale cateva notiuni de baza pentru a intelege bolile tiroidiene si/sau autoimune.
Hipotiroidism. Simptome si cauze.
Hipotiroidismul este cea mai comuna disfunctie a tiroidei. Sunt mai multe cauze prezente in aceasta situatie, dar printre cele mai comune se numara disfunctia glandei pituitare, care nu trimite destul TSH catre tiroida, sau tiroida care nu produce destul T4 si T3 pentru celule. Deficientele de nutrienti esentiali pentru tiroida precum seleniu, zinc, fier, vitamina D sau B-uri, dar si tirozina sau iod stau la baza hipotiroidismului.
De cele mai multe ori insa, hipotiroidismul apare ca urmare a tiroiditei Hashimoto, care a progresat indeajuns pentru a distruge tesutul tiroidian.
Hipotiroidismul determina o incetinire a proceselor metabolice iar asta va duce la numeroase simptome negative, printre care: oboseala, probleme de greutate, picioare si maini reci, constipatie, concentrare slaba, libido scazut, infertilitate, depresie, ritm cardiac incetinit, temperatura scazuta a corpului.
Afectiunea autoimuna tiroidiana Hashimoto. Simptome si cauze.
Afectiunile autoimune sunt afectiuni ale sistemului imunitar. In acest caz sistemul imunitar a pierdut controlul si a inceput sa atace un tesut al corpului. Poate fi tesutul tiroidei, sau al intestinelor, poate fi pielea, creierul, pancreasul sau alt organ. Dar indiferent de partea corpului care se afla sub atac, cauza este sistemul imunitar disfunctional, nu tesutul sau organul respectiv! Asadar pentru a trata si a asigura reversul acestor afectiuni este necesara echilibrarea sistemului imunitar.
Afectiunea autoimuna Hashimoto poate fi prezenta in corp timp de ani de zile, fara sa stii, pentru ca simptomele sunt diverse, apar si dispar sau avanseaza in timp?si nu se incadreaza neaparat intr-o categorie aparte. O persoana poate avea simptome legate de sanatatea pielii cu preponderenta, alta poate suferi mai mult de oboseala, depresie, iritabilitate. Dar printre cele mai comune simptome se inscriu: slabiciune, oboseala, crestere in greutate, pierderea parului, constipatia, cicluri menstruale neregulate, sensibilitate la frig, crampe musculare, dureri de muschi si/sau articulare, pierderea memoriei, depresie, piele uscata, etc.
Daca suferi de o boala autoimuna atunci aproape intotdeauna vei suferi si de “leaky gut” –sindromul intestinului suprapermeabil. Acest fenomen apare cand jonctiunile stranse care mentin integritatea peretelui intestinal devin mult prea largite. Acest lucru permite particulelor nedigerate de mancare, toxinelor si microbilor sa intre in circulatia sanguina. Acestea sunt percepute ca invadatori de catre sistemul imunitar, ceea ce va duce la o crestere substantiala a inflamatiei. Acest proces va determina in final ca sistemul imunitar sa piarda controlul si sa atace “din greseala” propriile tesuturi ale organismului.
Glutenul contribuie la bolile autoimune prin alterarea si inflamarea sistemului digestiv si stres asupra sistemului imunitar. Contribuie major la “leaky gut”, pentru ca elibereaza zonulina in intestine, o chimicala care determina largirea si mai pronuntata?a jonctiunilor din membrana intestinala. Proteina de gluten are o structura chimica similara cu cea prezenta in anumite tesuturi din organism, in special in glanda tiroida. Acest lucru determina “mimarea moleculara”, unde organismul ataca din greseala propriile tesuturi “crezand” ca sunt proteine de gluten.
Alte alimente inflamatorii si care trebuie evitate de catre cei cu boala autoimuna Hashimoto sunt produsele de patiserie, zaharurile simple, alimentele procesate, dar si cerealele, leguminoasele, nucile, semintele, solanaceele, ouale, lactatele si cofeina. Acestea nu numai ca supra-stimuleaza sistemul imunitar, dar cauzeaza si “leaky gut”.
Infectii ascunse sau nedetectate cu bacterii precum E.coli, micoplasma sau Borrelia (cauzatoare de Lyme), virusi precum Epstein Barr, Herpes Simplex si alte toxine pot contribui la dezvoltarea bolilor imune. Infectiile cronice cauzeaza un dezechilibru in sistemul imunitar, care este acum mai vulnerabil la atacurile patogene, si mai susceptibil in a ataca propriul organism.
Stresul cronic afecteaza sistemul imunitar, ducand la inflamatie de lunga durata, care nu se opreste atata timp cat stresul persista. Odata ce raspunsul autoimun este prezent, stresul nu va face decat sa exacerbeze reactia. Iar majoritatea afectiunilor autoimune au la baza un stres cronic sau trauma emotionala majora nerezolvata, care contribuie la factorii declansatori principali.
Toxicitatea ridicata a organismului trebuie luata in considerare in bolile autoimune. Multe dintre persoanele cu Hashimoto sunt sensibile la micotoxine, de exemplu – compusi foarte volatili produsi de mucegaiuri toxice care disturba sistemul imunitar. Toxicitatea cu metale grele este foarte reala si comuna si necesita un protocol specific de detoxifiere. Metalele grele?se acumuleaza in organele vitale, dezechilibreaza functiile acestora, inlocuiesc mineralele nutritionale si impiedica activitatea enzimatica, generand dezechilibru biochimic.
Mutatiile genetice cum ar fi MTHFR reduc semnificativ abilitatea de a transforma anumiti nutrienti, care contribuie la metilare cum ar fi vitaminele B, colina, folatul si altele. Cu astfel de mutatii organismul nu are posibilitatea de a utiliza in mod optim nutrienti cheie.
Metilarea joaca un rol important in detoxifiere, utilizarea vitaminelor B1 si B6, a folatului, in formarea glutationului (antioxidant esential in organism), activitatea imuna celulara si functia neurotransmitatorilor. Mutatiile genetice sau enizme de metilare disfunctionale pot dezechilibra acest proces, determinand disfunctii hormonale si inflamatorii. Cateva dintre enzimele / genele de metilare sunt:?MTHFR, MTRR, PEMT, COMT, MAO-ACBS, NOS, FUT2. Prin analiza testului genetic poti afla statusul mutatiilor si cum iti pot acestea afecta santatea.
Deficientele nutritionale sunt de asemenea vitale in modul cum apar si evolueaza afectiunile autoimune. Vitamina D are un rol foate important in sistemul imunitar iar deficientele sunt foarte comune. Aceasta previne autoimunitatea prin stimularea celulelor T reglatoare, care au rolul de a diferentia intre celule invadatoare si celulele proprii ale organismului.
Acizii grasi esentiali omega 3 contribuie la activarea celulelor B si selecteaza productia anticorpilor, care poate reduce raspunsul inflamator.
Vitaminele B controleaza printre altele functia imuna, hormonii, dispozitia, somnul, nervii, circulatia si digestia. Cand ai o deficienta de vitamina B12 de exemplu, numarul leucocitelor?este scazut, ceea ce slabeste sistemul imunitar si-l predispune la atacuri aberante.
Seleniul este esential in reglarea raspunsului imun excesiv si inflamatia cronica in bolile autoimune. Este de asemenea esential pentru functionarea corecta a tiroidei.
Zincul afecteaza multe aspecte ale sistemului imunitar si este esential in producerea leucocitelor. Deficienta de magneziu poate cauza o productie crescuta de citokine proinflamatorii, care cresc nivelul general de inflamatie contribuind la autoimunitate.
Analiza functionala vs. analiza conventionala a markerilor tiroidieni.
In sistemul medical conventional bolile autoimune nu sunt recunoscute ca fiind afectiuni ale sistemului imunitar. Sunt insa tratate ca boli ale unui organ in mod particular. A avea boala autoimuna Hashimoto si a lua medicamente pentru tiroida este exemplul clasic al medicinei alopate care trateaza un organ in mod singular prin suprimarea simptomelor. Aditional, daca suferi de o boala autoimuna precum Hashimoto si cum se intampla adeseori si de alte afectiuni autoimune, vei obtine un tratament de la medicul endocrinolog, un alt tratament de la medicul dermatolog, daca ai probleme cu pielea, un alt tratament de la gastroenterolog daca suferi si de colita ulcerativa, Crohn sau boala celiaca si asa mai departe…Vei ajunge sa consulti o gramada de specialisti, care vor prescrie diferite tratamente individual si nici unul nu va lua in considerare echilibrarea sistemului imunitar si cum sa descoperi cauzele afectiunilor tale, pentru o vindecare reala.
In contrast, medicina functionala si integrativa vede organismul ca un tot unitar si se bazeaza pe principiul ca sanatatea unui sistem afecteaza sanatatea si functia celorlalte. Asadar concentrarea este asupra imbunatatirii sistemului imunitar prin descoperirea cauzelor, care au dus la actiuni aberante ale acestuia si eliminarea lor intr-un mod sistematic, eficient si non-invaziv.
Un alt aspect esential de considerat este analiza markerilor tiroidieni, care de regula nu include panelul complet, inclusiv markerii pentru boli autoimune (Anti-TPO si TgAb). Acest lucru este insa deosebit de important pentru ca de multe ori se pierde din vedere adevaratul diagnostic si astfel preventia altor boli autoimune, care se pot dezvolta in paralel.
Cantitatea cea mai mare de hormoni tiroidieni produsi sunt reprezentati de Total T4, care se va transforma in Total T3 si apoi in hormoni tiroidieni liberi, FreeT4 si Free T3. Asadar Total T4 si Total T3 pot oferi informatii despre ceea ce produce glanda tiroida, ceea ce este desigur util de stiut. Dar este necesar de aflat si cantitatea de hormoni tiroidieni disponibili care actioneaza in tesuturi; aceasta este informatia care va determina metabolismul si functia hormonului tiroidian.
De asemenea, markerul Anti-TPO este necesar pentru a stabili daca este vorba de o boala autoimuna sau nu. Enzima peroxidaza tiroidiana (TPO) este o enzima prezenta in celulele tiroidiene si se exprima la suprafata acestora. Impreuna cu tiroglobulina, aceasta enzima detine un rol cheie in iodarea L-tirosinei, proces esential pentru formarea hormonilor tiroidieni. Din punct de vedere functional, o valoare mai mare de 10 IU/ml a markerului Anti-TPO sugereaza declansarea proceselor de “atac” asupra tiroidei, de catre sistemul imunitar.
Cateodata este necesar si testul altor anticorpi tiroidieni cum ar fi anti-tiroglobulina, pentru ca boala Hashimoto poate sa apara dupa un atac al tiroglobulinei. Astfel poate fi crescuta sensibilitatea tesutului.
Studiu de caz
In cele ce urmeaza voi oferi un exemplu concret, al unei persoane cu care lucrez in prezent; acest exemplu va veni in confirmarea informatiilor de mai sus:
Femeie, 65 de ani, cu simptome de: iritabilitate, digestie ineficienta, sensibilitate la schimbari de temperatura, dureri de genunchi, insomnie, pofte de dulce, de cereale si lactate, un pic supraponderala.
Analiza initiala: analiza de sange completa, incluzand panel complet pentru starea tiroidei (T3, T4, FT3. FT4, TSH, Anti-TPO si game de referinta functionale pentru interpretare.
Valorile markerilor:
TSH: 3.01 IU/mL
Total T4: 7.45 ug/dL
Total T3: 140 ng/dL
Free T4: 1.18 ng/dL
Free T3: 2.81 pg/mL
Anti-TPO: 203 IU/mL
Scenariul 1. Daca persoana ar fi testat doar TSH in acest caz, ar fi aflat doar ca acesta este usor marit, rezultat ignorat de cele mai multe ori in practica conventionala.
Scenariul 2. Daca persoana ar fi testat doar TSH, T3, T4 si/sau FT3 si FT4, ar fi aflat ca TSH este putin marit, FT3 este scazut iar ceilalti se inscriu in limite. (Si doar daca analiza s-ar fi interpretat functional, nu patologic!! ) Asadar este posibil ca diagnosticul sa fi fost hipotiroidism, dar nu ar fi fost garantat, din cauza gamelor de referinta largi practicate de laboratoare.
Scenariul 3. Analiza tuturor markerilor de mai sus impreuna cu Anti-TPO a relevat ca persoana are TSH usor marit, FT3 scazut si Anti-TPO ridicat, ceea ce sugereaza o activitate scazuta a tiroidei si declansarea proceselor autoimune (in acest caz Hashimoto).
Nota: analiza de mai sus nu reprezinta un diagnostic si nu trebuie interpretat ca atare. Interpretarea functionala a analizei de sange este folosita pentru a detecta anumite tendinte si dezechilibre biochimice si nutritionale, care se pot dezvolta in afectiuni mai tarziu daca nu sunt rezolvate.
Informatia este oferita in scop educational si nu trebuie sa fie utilizata ca sfat medical personal, diagnostic sau tratament.
Solutii integrative, functionale si eficiente de vindecare.
O alimentatie corecta, detoxifiere si restabilire a echilibrului biochimic sunt aspecte esentiale atunci cand se doreste reversul bolilor tiroidiene si autoimune. Asa cum se intampla cu toate afectiunile, factorii declansatori si cauzele sunt diverse si diferite la fiecare persoana. Daca se actioneaza doar la nivelul suprimarii simptomelor nu se poate asigura o vindecare reala. A lua medicatie pe viata pentru bolile tirodiene nu va determina glanda tiroida sa functioneze mai bine. Va actiona doar ca un substitut pentru ceea ce tiroida nu poate produce si va cauza efecte negative in alte zone ale organismului.
De asemnenea, nu exista masuri universale cand vorbim de alimentatie, iar aceasta este esentialul in oricare program de vindecare. Nici o dieta sau tratament nu vor functiona pentru toate persoanele. Individualitatea biochimica este prezenta in fiecare celula a organismului.
Asadar este esential in a sprijini organismul intr-o maniera holistica si non-invaziva. Acest lucru inseamna a determina cerintele individuale de ordin genetic, nutritional si biochimic ale fiecarei persoane si a detecta cauzele disfunctiilor, mai degraba decat a trata tiroida.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Referinte:
http://ajcn.nutrition.org/content/68/2/447S.abstract
http://www.nature.com/ejcn/journal/v57/n10/full/1601689a.html