fbpx

Ce trebuie sa stii despre analizele tiroidiene.

Topics: Sistemul imunitar

 

Chiar daca analizele tiroidiene sunt efectuate regulat, multe persoane sufera luni si ani de zile din cauza disfunctiilor tiroidiene, care ar fi putut fi rezolvate in mod real prin diagnostic adecvat. Foarte multe cazuri sunt gresit diagnosticate, iar analizele de sange pentru markerii tiroidieni joaca aici un rol important.

Practica comuna este analizarea singulara a marker-ului TSH, pentru a afla starea tiroidei. Dar acesta este doar unul din cei pana la opt markeri necesari pentru a stabili o interpretare si analiza corecta a starii tiroidei.Mai mult decat atat, gamele de referinta largi utilizate de laboratoare sunt cele “patologice”, menite sa detecteze afectiunea, adica “faza finala”. Pana a ajunge insa in acel punct, sunt multe disfunctii care au loc si care preced afectiunea. Gamele de referinta functionale se refera la analiza valorilor optime si a tiparelor existente intre markeri, acest lucru facand posibila detectarea disfunctiilor si dezechilibrelor cu mult inainte ca boala sa se instaleze. Aceste “valori functionale” au fost indelung cercetate si formulate ca fiind parametrii pentru o sanatate buna a tiroidei.

Referintele laboratorului sunt medii statistice ale persoanelor care au facut analiza de sange in anul precedent. Sunt numite “valori normale”, dar acestea sunt de fapt doar date statistice. Laboratoare diferite pot avea game de referinta diferite. Acestea vor deveni din ce in ce mai largi, pe masura ce oamenii vor deveni din ce in ce mai bolnavi.

Se intampla de multe ori ca un rezultat sa fie interpretat ca fiind “normal” la un laborator si “anormal” la un alt laborator. In realitate, daca valorile laboratorului sunt in aceasta gama de referinta, esti?undeva “la medie”, si nu neaparat sanatos.

Ca toate glandele endocrine, glanda tiroida nu exista in mod independent de alte glande. Tiroida este parte din axa HPT (hipotalamo-pituitara- tiroidiana) si astfel se afla sub influenta mai multor hormoni si “bucle de feedback”. Aditional, tiroida este in mod intrinsec legata de glanda suprarenala si poate fi afectata major de raspunsul organismului la stres. De exemplu, este bine determinat faptul ca un nivel crescut de hormoni glucocorticoizi cum ar fi cortizolul, pot inhiba eliberarea TSH-ului din glanda pituitara, cat si conversia T4 catre T3, care are loc in ficat.

Azi poti afla cu acuratete care este starea glandei tiroide utilizand interpretarea functionala. Click aici pentru detalii.

Analizele tiroidiene: markeri necesari pentru a determina starea tiroidei.

TSH este considerat de multe ori “standardul de aur”, dar alti markeri sunt la fel de importanti si trebuie analizati cu atentie, cum ar fi forma libera a hormonilor T3 si T4 (free T3 si free T4) sau anticorpii TPO (anti-tiroidperoxidaza) pentru a detecta boli autoimune. Daca nu testezi si acesti markeri, exista riscul sa ai valori scazute de T4 si T3 si/sau anticorpi care arata ca glanda ta tiroida se afla in starea de auto-distrugere. Asa frustrant cum suna, daca TSH se afla in “gama de referinta”, ti se poate spune ca tiroida ta functioneaza “normal”.

Hormonii tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) circula in sange legati de proteine transportatoare si sub forma libera. Deoarece TBG – globulina de legare a tiroxinei este afectata de influente endo- si exogene, analiza formei libere a hormonilor (fT3 si fT4) este mai precisa decat masurarea valorilor totale.

TT3 (triiodotironina totala) si TT4 (tiroxina totala).

T3, sau triiodotironina este cea mai activa forma a hormonului tiroidian. Valoarea totala reprezinta suma formelor “legate” cat si a celor libere ale hormonului, si de aceea nu este un bun indicator pentru starea tiroidei asa cum este free T3.

Ca si in cazul T3, total T4 reprezinta suma tiroxinei legate,?cat si a celei libere. Pentru ca T4 este legat de proteine cum ar fi TBG, valorile totale nu sunt asa relevante clinic cum sunt valorile free T4.

Valori scazute de TT3 si TT4?sunt observate la persoanele cu activitate redusa a glandei tiroide, si posibila functie redusa a hipofizei?anterioare. Pentru a intelege starea reala este necesara o analiza mai amanuntita si a celorlalti markeri tiroidieni.

 

TSH (hormon de stimulare tiroidiana) este cel mai comun si sensibil marker eliberat de hipofiza anterioara si semnaleaza in mod direct tiroidei sa produca T4 (tiroxina). Secretia TSH este controlata de hormonul eliberator de TSH (TRH). Un mecanism de feedback negativ in cadrul axei HPT (hipotalamo-pituitara-tiroidiana) regleaza mai departe secretia TSH. O valoare ridicata a TSH este un indicator al activitatii scazute tiroidiene. TSH creste cand T4 scade si scade atunci cand T4 creste.

O valoare a TSH peste 2.5 uIU/mL este considerata a fi un indiciu de hipotiroidism subclinic de catre multi practicanti ai medicinei functionale si integrative. O gama de referinta functionala se situeaza intre 1.8 -3 uIU/mL.

 

Free T4 (Free Thyroxine) este folosit pentru a masura cantitatea de T4 activ, liber din sange. Este ridicat cand exista hipertiroidism si scazut cand exista hipotiroidism. Free T4 masoara cantitatea disponibila de T4 pentru a fi convertita in T3, forma activa de hormon tiroidian.

In timp ce gama de referinta la multe laboratoare se afla intre 0.8 – 2.8 ng/dL, valorile functionale sunt stabilite in cea de-a doua jumatate a gamei de referinta, intre 1.3 si 1.5 ng/dL, aceasta fiind gama in care cele mai multe persoane se simt cel mai bine.

 

Free T3 (Free Triiodothyroxine) masoara hormonul free T3 si este cel mai bun marker pentru a determina hormonii tiroidieni disponibili pentru?receptorii tiroidieni. O valoare scazuta de FT3 este un indicator al activitatii tiroidiene scazute.

In timp ce gama de referinta la multe laboratoare este intre 2.3 si 4.2 pg/mL, practicantii medicinei functionale si integrative au descoperit ca cele mai multe persoane se simt cel mai bine cand valoarea FT3 se regaseste in jumatatea de sus, la un nivel de 3.2 sau chiar 3.7.

 

Reverse T3 masoara cantitatea de T4 care este transformata intr-o forma biologica inactiva de T3. Valori ridicate ale acestui marker pot sugera ca hormonul tiroidian nu se transforma in mod corespunzator din T4 in T3, pentru a fi folosit de celule si poate rezulta in simptome de hipotiroidie, in ciuda celorlalte valori “normale” de free T4, free T3 si/sau TSH.

 

O combinatie de markeri tiroidieni – TSH, free T3, free T4, reverse T3, si daca este necesar anti-tiroidperoxidaza si anti-tiroglobulina ar trebui sa fie utilizati impreuna cu alte analize clinice si chestionare specifice legate de simptomatologie, pentru a determina cu acuratete starea glandei tiroide. A urma un tratament pe baza valorii TSH in mod exclusiv va rezulta intr-un diagnostic gresit pentru un numar mare de pacienti cu disfunctii tiroidiene.

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare