fbpx

Smoothie pentru imunitate si sanatate gastrointestinala: delicios si atat de benefic!

Topics: Alimentație și nutrienți
smoothie pentru imunitate

 

Internetul este plin de retete pentru „smoothies”, continand in opinia mea, mult prea multe fructe si mult prea putine ingrediente terapeutice. Aceste bauturi pot sa ne aduca un aport de beneficii pentru sanatate, daca contin ingredientele potrivite, fiind in acelasi timp si gustoase.

Deoarece am avut la indemana mai multi nutrienti cu adevarat speciali si deosebit de benefici atat pentru sistemul imunitar, cat si pentru sistemul gastrointestinal si aportul de antioxidanti, m-am gandit sa ii combin in ceea ce am numit un „smoothie terapeutic”. Reteta este mai jos:

1-2 lingurite colostru de la Sovereign
1 lingurita pudra bio amestec de fructe de padure (predominant aronia)
1/3 lingurita matcha bio, din Japonia
1 lingurita pudra acacia
1/3 miere Manuka sau miere cruda, bio, romaneasca (eu consum numai brand-ul Wilhelm Tartler).

Apa filtrata sau lapte crud, bio sau lapte de migdale facut in casa, sau lapte de cocos.

(optional) o banana mica sau un avocado

Dar de ce sunt aceste ingrediente asa speciale si care este mai exact actiunea lor asupra organismului?

COLOSTRUL contine imunoglobuline care ajuta organismul sa elimine bacteriile, virusurile si alti antigeni. Colostrul este de asemenea bogat in lactoferrina, care reduce inflamatia, se leaga de endotoxine, actioneaza ca un prebiotic si stimuleaza cresterea bacteriilor bune din intestin, acționeaza pentru a stimula celulele T imunitare si creste globulele albe naturale.

Contine si substante care ajuta la stimularea cresterii celulare in intestin si stimuleaza GcMAF, un factor de activare a macrofagelor, esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si repararea tesutului deteriorat. Colostrul este bogat si in polipeptide cu un nivel riricat de prolina, care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor virale si bacteriene, minimizeaza efectele alergiilor si procesele auto-imune.

 

FRUCTELE DE PADURE, in special cele de culoare rosie si violet contin un numar ridicat de antioxidanti, cat si polifenoli. Polifenolii actioneaza prin imbunatatirea cresterii bacteriilor benefice din intestine (cum ar fi speciile cheie Akkermansia muciniphila) si prin inhibarea cresterii agentilor patogeni, exercitand astfel efecte prebiotice.

 

MATCHA este un puternic antioxidant cu continut ridicat de catehine cu rol anticancerigen. Este benefic de asemenea pentru sustinerea sistemulu imunitar, imbunatatirea recuperarii dupa exercitiu fizic, cresterea metabolismului si scaderea depunerilor de grasime, scaderea nivelului ridicat de glucoza in sange, rol detoxifiant datorita continutului ridicat de clorofila. Si matcha are rol de hranire a bacteriilor benefice din intestine cum ar fi Akkermansia, si in plus lupta impotriva bacteriilor patogene cum ar fi proteobacteriile si Helicobacter pylori.

Se spune ca matcha induce un sentiment de „calm si alerta”, datorita combinatiei de L-teanina si cafeina. L-teanina este un aminoacid care duce la o stare de „alerta relaxata” si ajuta la cresterea nivelului de dopamina si GABA in creier, benefice in afectiuni precum anxietatea.

 

PUDRA DE ACACIA (pudra din guma de salcam) este o fibra solubila cu rol prebiotic, fermenteaza lent, si stimuleaza cresterea florei intestinale sanatoase, in special Bifidobacteria. Studiile clinice au aratat ca fibra solubila ajuta la calmarea si reglarea motilitatii intestinului, amelioreaza durerile abdominale si crampele prin stabilizarea contractiilor intestinale; atenueaza atat diareea, cat si constipatia.

 

MIEREA DE MANUKA sau MIEREA CRUDA, BIO. Daca vorbim de mierea autentica de Manuka, se stie deja ca aceasta ofera beneficii speciale pentru sanatate. Are un rol puternic antimicrobian, antiinflamator si este activa pentru o gama larga de bacterii patogene, sustine sistemul imunitar si sanatatea gastrointestinala, are rol antioxidant, reduce alergiile si ajuta la un somn linistit. Mierea de calitate cruda, bio, romaneasca, are de asemenea beneficii asemanatoare, la un pret mult mai rezonabil, cu toate ca nu contine compusul special al mierii de Manuka – metilglioxal (MGO). Acesta a fost cel mai studiat pentru proprietatile sale antimicrobiene.

In concluzie, poti consuma acest smoothie atat intre mese, cat si dupa micul dejun si poti avea garantia unei calitati si unor beneficii testate!
Raluca Schachter

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare