fbpx

Sase pasi pentru a rezolva permanent problemele de glicemie instabila.

Topics: Alimentație și nutrienți

Problemele legate de glicemie instabila si insulina se numara printre cele mai comune si nocive dintre problemele care apar in zilele noastre. Impactul negativ al unui nivel ridicat de insulina in organism inclusiv fluctuatiile in nivelul de insulina prezente de multe ori in corpul nostru provoaca afectiuni si dezechilibre, cum ar fi: ateroscleroza, obezitate si probleme legate de controlul greutatii, simptome neurologice, dereglerari hormonale, disfunctii hepatice, oboseala si probleme mitocondriale, infectii si disfunctii ale sistemului imunitar, pentru a numi doar cateva.

Glucoza este sursa preferata de combustibil a organismului. Creierul, organele, muschii intra in colaps fara glucoza. La cel mai profund nivel, celulele corpului nostru folosesc glucoza pentru a fabrica ATP (adenosine triphosphase) sau energie. Asadar daca celulele noastre nu primesc o cantitate suficienta de glucoza, noi nu putem produce energia necesara functionarii corpului nostru. Fara ATP, hormonii nu se produc la nivelul optim, functiile creierului nu lucreaza ?corespunzator si fiecare sistem al corpului nostru sufera; au de suferit si capacitatea de a dormi, de a slabi, reactia la stress, imunitatea corpului etc.

Atunci cand vine vorba despre cantitatea de glucoza de care are nevoie organismul nostru, exista doar doua modalitati prin care noi o putem obtine- din mancarea pe care o consumam (sursa externa) sau din productie proprie (sursa interna). Nivelul din sange la multe persoane este fie foarte scazut, fie foarte ridicat ceea ce reprezinta un pas inainte spre diabet. Dereglarea in nivelul glicemic este starea in care corpul isi pierde capacitatea de a-si pastra nivelul glucozei stabil. Aceasta are un impact negativ asupra sanatatii intregului corp: slabeste si inflameaza tractul digestiv, slabeste bariera imuna a sistemului digestiv, plamanilor si creierului, forteaza glandele suprarenale pana la epuizare, pune bazele dezechilibrului hormonal, afecteaza detoxifierea, metabolismul acizilor grasi si epuizeaza metabolismul organismului.

In situatia in care pancreasul pompeaza prea multa insulina, in primul rand din cauza consumului de mancare procesata ce foloseste o cantitate foarte mare de zahar, nivelul glucozei din sange alterneaza de la foarte mic la foarte mare. O persoana cu hipoglicemie este predispusa la caderi ale nivelului glicemic in special in jurul orelor 3-4 PM si poate avea scaderi dramatice ale nivelului glucozei la 2-3 ore dupa masa. Aceasta persoana prezinta o pofta continua de dulciuri, este morocanoasa dimineata, devine nervoasa atunci cand? nu mananca, are ameteli, este dependenta de cafea pentru a-i furniza energia necesara corpului, se simte slabita, agitata si nervoasa, se supara foarte repede, are o memorie slaba si lipsa de atentie.

Alte persoane au un nivel glicemic foarte ridicat. Eliberarea de insulina necesara contracararii nivelului ridicat de glucoza din sange epuizeaza celulele pana in punctul in care ele incep sa refuze insulina. Asadar celulele devin rezistente la insulina. Atunci cand ele devin rezistente la insulina iar glucoza nu reuseste sa intre in celula, aceasta circula si se acumuleaza in sistem, provocand pagube arterelor si creierului. Pentru organism normalizarea nivelului glicemic este prioritara si transforma astfel excesul de glucoza in trigliceride ce se depun ca si grasime. Acest proces necesita atat de multa energie incat corpul oboseste foarte tare. Mai mult decat atat, rezistenta la insulina scade capacitatea corpului de a folosi grasimea acumulata pentru furnizarea de energie.

Acest proces creste de asemenea nivelul de serotonina, o substanta care provoaca somnolenta, apatie. Persoanele care dezvolta rezistenta la insulina se simt obosite in cea mai mare parte a zilei ca si dupa mese, se simt infometate, au o pofta de dulciuri care nu se reduce nici dupa le consuma, sunt corpolente, urineaza frecvent, au un apetit ridicat, sete continuua , intimpina dificultati la scaderea in greutate. Rezistenta la insulina constituie un risc maxim in aparitia bolilor de inima si a diabetului, conduce la o activitate scazuta a glandei tiroide, contribuie la aparitia apneei, tulburari ale metobolismului hormonal, obezitate si anumite tipuri de cancer.

Cum rezolvi pentru totdeauna problemele de glicemie instabila?

1. Nu consuma dulciuri sau mancare procesata.

Primul pas adevarat in ORICE tip de vindecare sau de rezolvare a simptomelor negative de sanatate este acela de a elimina orice fel de mancare procesata din bucataria ta. Desi multa lume cunoaste acest lucru deja, nu este intotdeauna usor sa si duci la indeplinire acest obiectiv din doua motive: este posibil sa nu cunosti faptul ca si mancarea care iti apare ca fiind buna din punct de vedere nutrional cum sunt de exemplu sucurile “naturale” imbuteliate sau batoanele proteice ?sunt considerate in multe cazuri junk food, sau chiar nu stii cum sa inlocuiesti aceste mancaruri procesate sau semi-preparate cu produse benefice unei diete corespunzatoare.

Aceasta activitate de eliminare a mancarii procesate reprezinta primul lucru caruia eu ii acord atentie atunci cand lucrez cu clientii mei. Acest lucru il realizez oferind in schimb alternative usoare, rapide si sanatoase de inlocuire a mancarurilor procesate. Fiecare persoana este diferita si are nevoie de metode specifice pentru a putea introduce o noua dieta in modul ei de viata. In acest caz, lucrand cu un specialist poate fi benefic iar pe termen lung se pot economisi bani si timp fara a mai mentiona faptul ca se evita riscul de a primi informatii gresite din punct de vedere nutritional.

Dar ca si prima? regula generala, recomand in mod obisnuit cumpararea de legume si fructe proaspete, carne de calitate si folosirea unor oale de pamant sau fonta pentru o preparare termica lenta. Chiar si cei mai ne-experimentati nu pot da gres cu acest lucru. Exista multe retete simple, prin care se economiseste mult timp si nici nu se distrug nutrientii in timpul procesului de gatire. In mod sigur este un bun inceput care trebuie luat in considerare.

Zaharul genereaza cele mai mari oscilatii in nivelul glicemiei si totodata transmite o continua dorinta de mai mult, arucandu-ne intr-un cerc vicios de simptome negative amplificate si care sunt interconectate. Asadar, este foarte important sa reducem consumul de dulciuri si sa mancam fructe cu moderatie. De exemplu, consumul de dulciuri sau de alte produse cu continut ridicat de zahar inainte de culcare? este unul din cele mai neinspirate lucruri pe care o persoana cu hipoglicemie le poate face. Glucoza din sange se poate disipa in timpul noptii, cu mult inainte ca viitoarea ta masa sa fie gata. Schimbarile care au loc in organism determina adrenalina sa intre in functiune provocand un somn agitat sau trezirea brusca in jurul orei 3 AM.

In cazul in care iti doresti un desert sau o mancare cu un continut ridicat de zahar, trebuie sa le consumi alaturi de o sursa de proteine sau grasime. Acest lucru va incetini ritmul de absorbtie al glucozei in sistemul circulator si va preveni un soc insulinic.

Aceleasi simptome negative poate provoca si? consumul de amidon provenit din carbohidrati (care se transforma in zahar in organism). Cerealele, legumele ce contin amidon cum ar fi de exemplu cartofii sau mazarea pot detemina dereglerari ale glicemiei daca sunt consumate in cantitati mari. ?In general, daca te simti somnoros sau poftesti dulciuri imediat dupa ce ai mancat inseamna ca ai consumat prea mult amidon.

De asemenea, nu trebuie sa uitam de ingredientele ascunse care se gasesc pretutindeni! Putem sa le evitam in totalitate daca citim lunga lista de ingrediente de pe etichetele mancarurilor procesate.

2. Mananca corect tinand cont de propriul metabolism si ia suplimentele adecvate tipului metabolic.

Folosirea adecvata a metodologiei Metabolic Typingse adreseaza tuturor acelor elemente care sunt benefice organismului nostru. Mancarea are puterea de a vindeca. Dar de asemenea are puterea de a te imbolnavi daca nu este consumata potrivit metabolismului propriu. Nu doar ceea ce mananci este important, ci si in ce proportii se consuma macro-nutrientii (proteinele, grasimile, carbohidratii), ceea ce iti permite sa iti maximizezi energia, sa elimini senzatia de foame dintre mesesi pofta de dulce, sa iti poti controla greutatea, sa iti echilibrezi starile emotionale si nivelul glicemic.

Daca urmezi o dieta care este adecvata metabolismului tau, dar iei suplimente care nu sunt potrivite tipului tau metabolic, este ca si cand ai alerga in acelasi timp in doua directii diferite. Suplimentele nutritionale au un potential foarte mare- ele furnizeaza o formula concentrata de nutrienti, care compenseaza cu usurinta lipsurile din hrana noastra atunci cand sunt folosite ca un? ajutor oferit unei diete potrivite tipului metabolic.

Una dintre dezvaluirile surprinzatoare oferite de Metabolic Typing este aceea ca orice nutrient poate avea efecte biochimice diferite, in metabolisme diferite. Motivul este acela ca fiecare nutrient stimuleaza sau inhiba unul sau mai multe din sistemele fundamentale de control homeostatic ale organismului.

Metabolismul este controlat de diferite sisteme de control care dicteaza care nutrienti se potrivesc cu metabolismul unei persoane. Si de asemenea este foarte important sa se obtina cantitatile necesare de nutrienti potrivite pentru tipul metabolic al fiecaruia.

Tehnologia Metabolic Typing care s-a dezvoltat pe parcursul a 25 ani de cercetari asigura cunostintele necesare intelegerii efectelor pe care le au nutrientii asupra organismului, combinate cu abilitatea de a crea suplimente care se asimileaza cu usurinta de catre sistemele organismului. Aceste suplimente se adreseaza necesitatilor biochimice ale fiecarui organism – mai precis, asigura nutrientii corecti, in cantitatea corecta, in locul potrivit din organism, la timpul potrivit si intr-o forma care este usor de utilizat de catre orice tip metabolic.

Scopul principal al suplimentarii nutritionale in cazul problemelor glicemice este acela de a imbunatati ativitatea receptorilor insulinei. Glucoza dauneaza organismului dar motivul pentru care nu patrunde in celulele corpului se datoreaza disfunctiilor aparute in producerea de insulina si/sau aparute la receptorii insulinei. Multe medicamente alopate iar uneori chiar si cele care contin ingrediente naturale scad nivelul glucozei prin stimularea producerii de insulina de catre pancreas. Deoarece un nivel ridicat de insulina duce in primul rand la o rezistenta, iar mai apoi la un nivel si mai mare de insulina, ar putea crea si mai multe disfunctii. Asadar, obiectivul este acela de imbunatati functia de receptor a insulinei si nu doar de a micsora nivelul glucozei. De asemenea, este foarte importanta personalizarea fiecarui nutrient pentru persoana in parte, pentru necesitatile nutritionale si dezechilibrele fiecarui organism.

Dintre nutrientii si plantele pe care le recomand de obicei in cadrul programului Metabolic Typing persoanelor care sufera de disfunctii ale nivelului glucozei sunt suplimentele care contin acidalpha lipoic, crom, carnitina, extract de frunze de banaba, berberina, gymnema Sylvestre, drojdie de bere. Iar ca si alimente, ceapa, usturoiul, ceaiul de frunze de coacaz negru, radacina de ghimbir, pudra de cimbrisor, scortisoara, mustarul, nuscoara? sunt toate aliatii in lupta cu dereglerarile glicemice.

3. Nu sari peste mese.

Deseori am vazut cum oamenii devin sclavii rutinei zilnice in care numai gandul de a lua o pauza pentru a manca o mancare buna iese din discutie!? Intr-adevar avem o viata activa, agitata si nu exista o solutie universal valabila despre cum sa facem schimbarile vitale din stilul nostru de viata, in asa masura incat sa putem oferi organismului o masa corecta la timpul potrivit, mai ales intr-o zi foarte ocupata. Dar va asigur ca SE POATE si sunt martora schimbarii unor oameni, care au ajuns la concluzia ca s-au saturat sa fie bolnavi. Asadar sunt dornici de schimbare. Este foarte important sa primeasca ajutorul necesar si informatiile corecte.

Atunci cand nu poti sa mananci si/ sau simti nevoia de o gustare, consuma o cantitate mica de proteine la fecare 2- 3 ore. Lasand sa treaca o perioada mare de timp fara sa mananci, mai ales atunci cand suferi de probleme in nivelul glicemiei, acestea se intensifica, afectand alte procese metabolice din organismul tau. Nucile, alunele, semintele, ouale fierte, branzeturile, carnea, sau chiar un “shake” cu proteine, dar cu un continut scazut de carbohidrati, reprezinta cateva exemple de gustari ce contin proteine. Pe masura ce organismul isi revine din dereglarile glicemice, pauzele dintre gustari se vor mari.

4. Foloseste un glucometru si interpretarea functionala a markerilor de laborator.

Multi oameni au fost la doctor, si-au facut analizele de sange si sustin ca sunt sanatosi deoarece valorile se incadreaza in limitele stabilite de laborator. Aceste limite sunt folosite pentru a identifica bolile si patologia si nu cat de sanatos din punct de vedere clinic este cel testat.

Pentru o verificare precisa a sanatatii trebuie sa efectuezi analize de sange folosind game de referinte optime, pentru a indentifica schimbarile fiziologice subtile, care contribuie la simptome negative sau nedorite.

Limitele de referinta stabilite de laboratoare sunt realizate utilizand?media datelor statice si nu reprezinta ?nivelul optim. Prin aceasta metoda, rezultatele sunt comparate cu ?media? datelor acelui laborator, ceea ce nu inseamna neaparat si ca esti sanatos. In plus, gama de referinta este foarte larga, iar laboratoare diferite pot folosi limite de referinta complet diferite unul de altul. Asadar, poti fi considerat diabetic de catre un laborator, si in limite normale la altul! Standardul in medicina este de a stabili un punct de referinta? si apoi de a fixa doua variatii, una sub si una peste punctul de referinta. Aceste game de referinta vor continua sa fie din ce in ce mai largi, cu cat pacientii vor fi din ce in ce mai bolnavi.

Valori comune ale markerilor de laborator care indica dereglerari ale glicemiei si tipurile acestora sunt:

Glucoza > 100

Trigliceride >125

Colesterol LDL >150

Colesterol HDL <60

Insulina >6

Proteina C-reactiva >3

Homocisteina >6

LDH >140

Hemoglobina A1C >5.6%

Deoarece reglarea glicemiei implica participarea mai multor elemente ale metabolismului decat orice alta functie a corpului, se poate folosi ca un foarte bun indicator al starii generale a corpului,? al randamentului metabolic si al capacitatii de adaptare. Prin urmare, monitorizarea glicemiei poate actiona si ca un indicator al imbunatarii sau inrautatirii starii de sanatate, ca urmare a unei proceduri pe care o folosim.

Folosind procedura corecta Metabolic Typing  se va observa o echilibrare a functiilor corpului, o eficientizare a functionarii metabolismului, care va rezulta intr-o imbunatatire in nivelul glucozei.

Monitorizarea nivelului glucozei poate fi realizata acasa folosind un glucometru care se poate gasi la orice farmacie. Foloseste glucometrul de 4 ori pe zi, dupa ce te-ai trezit, inainte de pranz, inainte de cina si inainte de culcare. Toate valorile citite trebuie sa se situeze intre 85-100 ( pentru glucometrele calibrate pe plasma ).

 

5. Rezolva cauzele ascunse si reale ale problemelor glicemice.

Sa presupunem ca efectuezi un test parazitologic ,rezultatele sunt pozitive si urmezi tratamentul adecvat. In timpul acestui tratament glicemia scade. Da, ai reusit (temporar) sa scazi glicemia prea ridicata. Dar daca prezenta parazitilor este cauzata de sindromul intestinului permeabil, precipitata de alimebnte reactive, datorata in mare parte producerii deficitare de acid clorhidric, provocata la randul ei de toxicitatea petrochimica sau de prezenta metalelor grele, mai putem vorbi despre o insanatosire a organismului? Cat ajutor ii oferim cu adevarat organismului nostru? Tratand (doar) parazitii si lasand sa actioneze alti factori stresanti si care blocheaza activitatea organismului, riscam sa dezvoltam alte probleme de sanatate in special boli auto-imune sau neuro-degenerative care sunt in mare crestere in prezent. (William Wolcott, Fondatorul Healthexcel System of Metabolic Typing)

Chiar si cu o dieta adecvata, exercitii si suplimente alimentare potrivite, disfunctiile aparute la nivelul glicemiei pot sa nu dispara in totalitate. In acest caz, este important sa mergem mai departe in detectarea factorilor inhibitori care pot proveni de la reactivitati alimentare, permeabilitate intestinala, toxicitate cu metale grele, si dezechilibre hormonale.

Un tipar obisnuit este atunci cand un nivel ridicat de cortizol?duce la un nivel? mare de glucoza in organismul nostru. Un nivel ridicat de cortizol prezent pentru o perioada mai mare in organism produce glucoza, avand drept rezultat un nivel ridicat al glicemiei. Dat fiind faptul ca principala functie a cortizolului este aceea de a contracara efectele insulinei, provocand celulele sa devina imune la insulina, organismul va ramane intr-o stare de imunitate la insulina atunci cand nivelul cortizolului este foarte ridicat. In cele din urma, pancreasul se lupta cu cererea mare de insulina, nivelul de glucoza din sange ramane ridicat, celulele nu isi primesc glucoza de care au nevoie si cercul vicios continua. De asemenea, cortizolul poate sa mobilizeze trigliceridele depozitate si sa le duca in celulele adipoase viscerale (in zona burtii). Asadar, actiunea de a scapa de depunerile de grasime de pe burta nu este usoara, mai ales atunci cand nu actionezi asupra cauzelor reale.

6.Exercitii fizice

Studiile au demostrat faptul ca o combinare a activitatii de intarire si rezistenta cardiovasculara reprezinta un pas important in corectarea dereglarilor glicemice si insulinice. Dar ca si in cazul dietelor, nu exista un tip de exercitii potrivit pentru toata lumea. Adevarul este ca multe tipuri de exercitii pot chiar sa actioneze impotriva noastra daca ele nu sunt adecvate nevoilor organismului.

Este vital sa ne evaluam nivelul de stres inainte de inceperea oricarui tip de exercitii. Atunci cand suntem expusi la orice fel de factori stresanti care ne cresc hormonul de stres peste nivelul optim, hormonii necesari pentru recuperare sunt suprimati. In cazul atletilor, acest lucru are drept rezultat sindromul supra-solicitarii, in timp ce pentru culturisti si alte persoane care vor sa isi remodeleze corpul, rezultatul consta in lipsa de progres.

Multe persoane care practica in mod regulat exercitii fizice extenuante isi incep ziua mancand prea multi carbohidrati (adesea proveniti din mancare procesata) pentru tipul lor metabolic. Acest lucru nu poate decat sa creasca glicemia declasand eliberarea de insulina necesara scaderii nivelul glucozei. Procesul continua pana cand nivelul glucozei este prea scazut provocand eliberarea de glucocorticoizi (hormonii stresului).

Acesti hormoni declanseaza eliberarea rezervelor de glicogen in ficat raspunsul organismului in cazul in care trebuie sa creasca nivelul glucozei. Acest ciclu de crestere si descrestere a nivelului glucozei se repeta pe parcursul unei zile in special din cauza combinarii nepotrivite de macronutrienti, gustari si bauturi dulci cu cofeina, care provoaca dezechilibre metabolice.

Pentru a beneficia cu adevarat de exercitiile fizice, trebuie sa lucrezi cu un specialist si sa iti evaluezi nivelul de stres inainte de inceperea programului.

Sa nu fii surprins daca ti se va spune ca primul pas de facut este acela de a practica exercitii mai relaxante, de reducere a stresului, cum ar fi yoga sau tai chi, in loc sa alergi pana la ultima rasuflare pe pista de alergare. Sau sa introduci in schimb, unele exercitii cardio in rutina zilnica. Totul depinde de starea ta de sanatate, vitalitate si de capacitatea de a te angaja in practicarea unui sport care iti poate aduce reale beneficii.

Asadar, daca

 …nu esti somnoros sau letargic dupa masa ,

…nu esti iritat, confuz, slabit, nelinistit daca nu mananci 2-3ore,

…esti plin de energie dupa masa (dar nu hiperactiv) si esti pregatit pentru plimbare,

…te simti mai odihnit dupa mese,

…nu simti nevoia de dulciuri dupa masa sau in timpul zilei,

…nu te simti mereu infometat sau nu ai senzatia de insatietate,

…si nu ai fluctuatii de greutate,

 

atunci te regasesti printre oamenii moderni, care nu sufera de dereglarea nivelului glucozei din sange. Iar acesti oameni sunt din ce in ce mai putini in zilele noastre.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

The Healthexcel System of Metabolic Typing

Walsh, Bryan, ND. Fat Is Not Your Fault

Check, Paul. Paul?s Check?s ?No workout, workout?.

Kharrazian, Datis. Why Do I Still Have Thyroid Symptoms?

Normalizing Glucose & Insulin Powerfully Decreases Inflammation

Elevated Insulin: The REAL Killer

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare