Cu toate ca declinul cognitiv este un proces complex, cercetatorii au determinat ca unul din factorii cheie care contribuie la acesta este consumul de AGE. Excesul de zaharuri in alimentatie determina hiperglicemie si contribuie la formarea de AGE, care se acumuleaza in diferite regiuni ale creierului – in special cele care influenteaza invatarea si memoria. In creierul pacientilor de Alzheimer si cei cu dementa s-a descoperit ca AGE erau localizati in anumite celule, contribuind la accelerarea formarii de placa in artere si declin cognitiv.
Metode de a diminua producerea de AGE.
Una dintre cele mai mari diferente intre alimentele gatite la temperaturi ridicate si cele crude sau usor gatite este concentratia compusilor de glicare avansata, AGE. Se observa astfel ca cele mai mari variatii in nivelul de AGE provin de la carnea gatita. Cateva exemple se afla mai jos:
Piept de pui crud – 692
Piept de pui prajit in tigaie – 4,444
Carne de vita cruda – 636
Friptura de vita – 5,464
Crane de vita la gratar – 6,674
Carne de vita prajita in tigaie – 9,052
Un alt studiu efectuat pe persoane diabetice a?analizat efectul consumului de alimente gatite la temperaturi scazute, comparat cu consumul de alimente la temperaturi mai ridicate, si cu aceeasi valoare calorica si acelasi continut de proteine, grasimi si carbohidrati.
Grupul care a consumat alimente gatite la temperaturi scazute a prezentat:
Scadere in greutate
Reducerea valorilor de colesterol LDL ?(33%)
Reducerea cantitatii de AGE in sange (40%)
Reducerea markerului inflamator proteina C-reactiva (20%)
Reducerea numeroaselor citokine inflamatorii
Asadar, gatirea la temperaturi scazute, in oala electrica (slow cooker), in aburi sau consumul alimentelor crude (inclusiv carne si lactate nepasteurizate) este o solutie benefica pentru multe persoane.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704564/table/T1/
http://www.lifeextension.com/Newsletter/2008/8/Common-Spices-Help-Inhibit-AGE/Page-01
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12429856
Thangthaeng N, et al. Preserving Brain Function in Aging: The Antiglycating Potential of Berry Fruit. Neuromolecular Med. 2016;18(3):465-73.
Uribarri J, et al. Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. ? J Am Diet Assoc. 2010;110(6):911-16 e12.
Goldberg T, et al. Advanced glycoxidation end products in commonly consumed foods. ? J Am Diet Assoc. 2004;104(8):1287-91.