Inflamatia este unul din cele mai comune simptome negative pe care le prezinta persoanele cu care lucrez, dar si toate persoanele in general care sufera de diverse afectiuni. Aceasta poate sa apara sub diverse forme si de cele mai multe ori implica in mod direct un sistem digestiv disfunctional.
De unde vine inflamatia in organism?
Inflamatia este modul in care organismul initiaza vindecarea. Dar atunci cand aceasta este scapata de sub control, poate rezulta intr-o activitate excesiva a radicalilor liberi si distrugere a tesuturilor. Sunt numeroase mecanisme in corp care determina inflamatie. Raspunsul sistemului imunitar este unul din mecanismele primare care initiaza procese inflamatorii. Unele dintre cele mai cunoscute molecule implicate in raspunsul sistemului imunitar sunt citokinele. Acestea sunt responsabile de initierea apoptozei celulare (moarte celulara) si cascade inflamatorii. Un nivel ridicat de citokine este implicat in rezistenta la insulina, diabet si multe alte afectiuni.
Insulina, colesterol, proteina C reactiva.
Unul din markerii principali in declansarea inflamatiei este hiperinsulinemia. In literatura medicala aceasta este un factor primar asociat cu bolile cardiovasculare. Un nivel ridicat de insulina, (peste 4-5), creste initierea mediatorilor pro-inflamatori si este de asemenea asociata cu un nivel ridicat al proteinei C reactive, un marker primar al inflamatiei. Studiile au demonstrat ca nivelul ridicat al proteinei C reactive poate fi determinat in proportie de pana la 73% de consumul grasimilor trans din alimentele procesate.
Colesterolul are un puternic efect anti-inflamator si are o importanta critica in reglarea inflamatiei si a activitatii radicalilor liberi. Un nivel scazut de colesterol este asociat cu multe afectiuni inflamatorii auto-imune.
Ca si in cazul colesterolului ridicat, proteina C reactiva este un raspuns la inflamatie, nu o cauza a acesteia. Cauzele sunt multiple si sunt in mare parte legate de deficientele nutritionale, metabolismul disfunctional al glucozei, hiperinsulinemie, toxicitate si raspunsul organismului la stres. Un nivel mai mare de 3 al acestui marker indica un nivel ridicat de inflamatie. Analiza proteinei C reactive in asociere cu nivelul homocisteinei si al insulinei este esentiala pentru monitorizarea adecvata a inflamatiei in corp.
Disbioza intestinala.
Cercetarile medicale au demonstrat ca inflamatia implica deseori disfunctia digestiva. Bolile autoimune de exemplu, implica foarte des disbioza intestinala si alte multiple infectii cronice, care se omit in tratamentul standard, alopat. De aceea, este esentiala o strategie care sa se concentreze pe restabilirea functiilor digestive si a imunitatii, pentru a normaliza raspunsul proceselor inflamatorii. Alimentele reactive, infectiile cu patogeni si metalele grele sunt de asemenea direct raspunzatoare de alterarea peretilor intestinali si generarea inflamatiilor.
Alimentatia procesata si metode incorecte de preparare a hranei.
Pericolul aici este consumul de uleiuri vegetale procesate si toxice, ridicate in omega6, care stimuleaza cascada acidului arahidonic, producand inflamatie. Afectiunile sunt in mod frecvent cauzate de consumul alimentelor procesate, care contin substante potential toxice si chiar carcinogenice, alimente produse industrial continand ierbicide, pesticide, fungicide si produse de la animale crescute industrial cu steroizi, antibiotice, hrana cu micotoxine (toxine foarte nocive provenite din mucegaiul din cereale) si alti aditivi toxici.
Odata cu Revolutia Industriala si uleiurile procesate bogate in omega 6 precum floarea soarelui, porumbul, soia, rapita, care sunt atat de abundente in alimentatia noastra actuala ? raportul echilibrat intre acizii grasi omega 6 si omega 3, care a stat la baza genomului uman sute de mii de ani, s-a schimbat in mod dramatic. In ziua de azi se estimeaza ca mancam doar o zecime din cantitatea de acizi grasi omega 3 necesari pentru o functionare normala. Acest lucru contribuie la procesele inflamatorii.
Gatirea alimentelor la temperaturi inalte, formarea crustei in urma gratarului, prajelii, etc. pot genera inflamatie ridicata in corp prin intermediul produsilor avansati de glicare (advanced glycation end products AGEs), care se genereaza.
Inflamatia neurologica.
Inflamatia neurologica are loc cand o cascada inflamatorie elibereaza mediatori inflamatorii. Inflamatia neurologica poate fi un rezultat al supra-excitarii neuronale a sistemului nervos si a creierului, ducand la rateuri, extenuare si in ultima instanta moartea acestor neuroni.
Cand neuronii mor, rezulta inflamatia cronica care duce la semnale neuronale slabe si dezechilibre in sanatate. De exemplu, umflatura rosie care se formeaza in jurul unei muscaturi de insecta este de fapt procesul inflamator al corpului pus in functiune. Un proces similar are loc in zonele din jurul neuronilor, chiar daca nu putem vedea acest proces la fel de clar cum putem observa intepatura pe piele. (dr Amy Yasko, Ph.D Neurological Research Institute)
Cauzele care determina procesul de inflamatie neurologica care contribuie la autism si ADHD sunt multifactoriale. Fara existenta unei combinatii particulare de mutatii genetice, toxicitate cu metale grele, infectii virale, fungice si bacteriene cronice, cat si alterare generata de excitotoxine, care duc la o cascada de evenimente neurologice, autismul, ADD / ADHD, Alzheimer cat si alte conditii neurologice nu s-ar manifesta. Si aceiasi factori pot contribui de asemenea la oboseala cronica, fibromialgia si boli cardiovasculare.
De exemplu, excitotoxinele sunt chimicale stimulatorii prezente in multe alimente comune pe care multi copii le consuma, care supra-stimuleaza chimia creierului prin intermediul neurotransmitatorilor si al receptorilor nervosi. Aceasta supra-stimulare poate determina moartea celulelor nervoase, care rezulta in impulsuri nervoase slabe si ulterior in aparitia dificultatilor de comunicare.
Pericolele medicamentelor antiinflamatorii: aspirina, ibuprofen.
Antiinflamatoarele pot cauza: ulcere, sangerari gastrice si complicatii gastrointestinale. 80% din decesele determinate de ulcer au loc la pacientii care iau antiinflamatoare, iar persoanele care urmeaza terapie cu antiinflamatoare au un risc de 5-10 mai mare de a face ulcer. In plus, acestea pot afecta atat functiile rinichilor, cat si ale ficatului, mai ales cand sunt folosite pe termen lung.
Alternative naturale de eliminare a inflamatiei pe termen lung.
Strategia pe termen lung pentru a elimina inflamatia este asigurarea suportului necesar pentru a mentine functii biologice normale. Acest lucru inseamna in primul rand, urmarea unei alimentatii neprocesate, non-toxice, care se potriveste metabolismului. O alimentatie gresita, (chiar daca este “curata”, bio) poate deveni automat un stresor major pentru organism, daca nu corespunde cerintelor unice genetice si biochimice ale acestuia.
De asemenea, este esentiala eliminarea alimentelor inflamatorii (prajeli, zaharuri, alimente procesate, uleiurile vegetale mentionate mai sus, alimente reactive, cum pot fi glutenul si lactatele, aditivi si alte substante toxice, industriale, etc.)
Enzimele proteolitice cum sunt bromelina, pancreatina si serrapeptaza contin puternice proprietati si efecte antiinflamatoare. Au demonstrat a fi eficiente in inhibarea formarii fibromilor, fibrinogenului si coagularii excesive. Serrapeptaza are efecte foarte benefice in afectiuni precum inflamatiile articulare si artrita, fibromi, coagulare excesiva a sangelui, afectiuni respiratorii, exces de mucus, sindromul de tunel carpian, noduli la san.
O varietate foarte mare de plante au o actiune puternic antiinflamatoare, si nu numai; cateva dintre acestea sunt boswellia, scoarta de salcie, turmeric, ghimbir, untul pamantului, gheara diavolului, arnica, musetel, gentiana, coada soricelului.
Reteta pentru bautura antiinflamatoare: “Golden Milk”.
Aceasta bautura isi are originea in practica Ayurveda, cel mai vechi sistem medical din lume. Are un gust deosebit, aromat, si este foarte bogata in proprietati cu rol antiinflamator, anticancerigen, antioxidant, detoxifiant si de intarire a sistemului imunitar.
Reteta originala prevede formarea initiala a unei paste din turmeric, dar acest lucru nu este obligatoriu, asa ca in reteta mea voi folosi turmeric pudra.
Ingrediente:
1 cana de lapte (crud, bio, de vaca, capra sau de cocos, sau de migdale facut in casa)
1/2 – 1 lingurita de turmeric bio
un praf de piper negru (creste absorbtia turmericului)
1/2 – 1 lingurita de scortisoara, ghimbir, vanilie, cardamom, nucsoara (o combinatie din acestea sau toate)
1/2 lingurita miere cruda, bio (optional)
1/2 lingurita ulei de cocos sau crema de cocos (optional)
Instructiuni:
Incalzeste laptele impreuna cu toate ingredientele (exceptand mierea), la foc mediu, fara a da in clocot. Amesteca bine si adauga mierea la sfarsit. Bea acest “cocktail” special cu intentie si placere!
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
http://jn.nutrition.org/content/135/3/562.short
Mucosal Immunol. 2008 Sep;1(5):364-71. Epub 2008 Jul 9.?Joint expedition: linking gut inflammation to arthritis.Jacques P, Elewaut D. Department of Rheumatology, Ghent University Hospital, Ghent, Belgium.