fbpx
  1. Prima pagină
  2. Sistemul gastrointestinal
  3. Nervul vag: de ce trebuie stimulat pentru o sanatate mai buna?

Nervul vag: de ce trebuie stimulat pentru o sanatate mai buna?

Topics: Sistemul gastrointestinal
nervul vag

Nervul vag este cel mai important nerv pe care probabil nu stiai ca il ai! Este extrem de critic pentru sanatatea generala, fiind strans legat de mai multe organe si sisteme ale corpului. Nervul vag are fibre care ating practic toate organele noastre interne. Gestionarea si procesarea emotiilor se intampla prin nervul vag si conexiunea cu inima, creierul si intestinele, motiv pentru care avem o reactie intestinala puternica la stari mentale si emotionale intense.

Tonul nervului vag este esential pentru activarea sistemului nervos parasimpatic. Tonul vagal se masoara urmarind ritmul cardiac alaturi de ritmul respirator. Frecventa cardiaca se accelereaza putin atunci cand respiram si incetineste putin cand expiram. Cu cat este mai mare diferenta dintre ritmul cardiac prin inhalare si cel prin exhalatie, cu atat tonul vagal este mai ridicat. Tonul vagal ridicat inseamna ca organismul tau se poate relaxa mai repede dupa stres.

Nervul vag poate fi afectat de metale grele cum ar fi mercurul, de multiple afectiuni precum diabet, alcoolism, infectii virale respiratorii sau de o parte a nervului taiat accidental in timpul unei operatii. Stresul poate inflama nervul, impreuna cu oboseala si anxietatea, cat si o postura proasta si o alimentatie necorespunzatoare.

Organe si sisteme afectate de functia nervului vag.

Sistemul gastrointestinal.

Data fiind importanta nervului vag in sistemul digestiv, atunci cand acesta nu functioneaza bine cauzeaza o varietate de probleme intestinale printre care: constipatia, dispepsia, gastropareza, refluxul gastroesofagian, colita, anorexia, bulimia, intolerante alimentare, sindromul colonului iritabil. Nervul vag potenteaza aciditatea stomacului, sucurile gastrice și tranzitul. Prin secreţia factorului intrinsec, nervul vag joaca un rol important in absorbtia vitaminei B12. In ficat si pancreas, ajuta la controlul glucozei din sange. In vezica biliara ajuta la eliminarea bilei, care determina si eliminarea toxinelor.

Creier.

In creier, nervul vag ajuta la controlul anxietatii si al depresiei.

Sistemul cardiac.

In inima, nervul vag controleaza variabilitatea ritmului cardiac si tensiunea arteriala. Activarea nervului vag elibereaza dopamina in rinichi, ceea ce ajuta la eliminarea sodiului, scazand astfel tensiunea arteriala.

Rinichi.

Nervul vag sustine functia generala a rinichilor. O stimulare mai scazuta a nervului vag poate determina urinarea frecventa, pe langa nivelul scazut de vasopresina si aldosteron si un nivel crescut de cortizol.

Sistemul hormonal.

Stimularea nervului vag normalizeaza activitatea ridicata a axei HPA – axul hipotalamohipofizocorticosuprarenalian. Insulina activeaza nervul vag, ceea ce duce la scaderea productiei de glucoza in ficat. Pe langa rolul pe care il are in secretia de oxitocina, nervul vag joaca un rol important si in secretia de testosteron, producerea hormonului de crestere si stimularea hormonului paratiroid, important pentru transformarea vitamine D3 in vitamina D activa, calcitriol.

Alte actiuni ale nervului vag in organism:

  • activarea nervului vag va reduce inflamatia in toate organele prin secretia de acetilcolina.
  • ajuta la controlul fertilitatii si al orgasmului feminin prin faptul ca se conectează la cervix, la uter si la vagin.
  • ajuta la controlul gustului si al salivei, si la secretia lacrimilor.
  • stimularea nervului vag ajuta persoanele care sufera de tinnitus datorita legaturii lui cu urechea.
  • este in mare parte responsabil de conexiunea minte – corp si de felul in care interactionam unii cu altii
  • un tonus vagal mai ridicat e asociat cu o capacitate mai mare de a ne apropia de altii si un comportament mai altruist.
  • activitatea nervului vag la copil poate fi influențata de mama lui. S-a descoperit ca bebelusii cu mame care fusesera deprimate/manioase/anxioase pe durata sarcinii aveau o activitate mai scazuta a nervului vag.

 

Tehnici de stimulare a nervului vag.

 

Relatii sociale pozitive.

Un studiu din 2013 a determinat ca exista o legatura intre sanatatea fizica, cea emotionala si placerea sociala. Interactiunile sociale pozitive influenteaza emotiile pozitive, care imbunatatesc tonusul vagal. Studiul a ajuns la concluzia ca „emotiile pozitive, conexiunile sociale pozitive si sanatatea fizica se influentează reciproc intr-o dinamica auto-sustinuta ascendenta, in forma de spirala.” Studiul a constatat, de asemenea, ca meditatia regulata si afirmarea pozitiva ar putea aduce oamenii in interiorul acestei spirale ascendente.

Expunerea la frig.

Dusurile reci sau scufundarea fetei in apa rece stimuleaza functia nervului vag. Terapia cu frigul are multe beneficii, de la recuperarea mai rapida de la exercitii fizice la imbunatatirea functiei imunitare. Expunerea la frig poate creste si activitatea parasimpatica (odihna si digestie) prin nervul vag, scazand răspunsul simpatic (de alerta, lupta-sau-fugi).

Gargara, cantatul sau intonatul mantrelor.

Cantarea sau fredonarea pot fi relaxante, dar exista un motiv fiziologic pentru asta. Nervul vag este atasat de corzile vocale. Cercetarile publicate in „Frontiers in Psychology” arata ca intonatul, cantatul si chiar gargara determina activarea nervului.

Masaj.

Cercetarile sugereaza ca masajul si reflexoterapia piciorului sunt benefice pentru stimularea nervului vag. Intr-un studiu din 2012 sugarii prematuri care au fost masati au avut o crestere in greutate mai mare datorita activitatii vagale. Conform unui studiu publicat in Terapii alternative in sanatate si medicina, reflexoterapia piciorului a crescut modularea vagala, a scazut modularea simpatica si a scazut tensiunea arteriala.

Respiratia profunda.

Este bine știut ca respiratia profunda si lenta, cea diafragmatica ajuta la inducerea relaxarii, imbunatatirea oxigenarii si functiei multor organe si sisteme din corp. Stimularea vagala poate provoca relaxare, dar si reciproca este adevarata. Relaxarea poate stimula nervul vag.

Clismele cu cafea.

Acestea sunt ca “sprinturile” pentru nervul vag. Extinderea intestinului creste activarea nervului vag, asa cum se intampla cu clismele. Aceasta determina cresterea capacitatii ficatului de a detoxifia toxinele din sange si de a le lega de bila. Intregul aport de sange circula prin ficat la fiecare trei minute. Prin pastrarea cafelei 12-15 minute in intestine, sangele va circula de patru pana la cinci ori pentru curatare, la fel ca un tratament de dializa. Continutul de apa al cafelei stimuleaza peristaltismul intestinal si ajuta la golirea intestinului gros cu bila acumulata.

Echilibrarea microbiomului intestinal.

Prezenta bacteriilor sanatoase in intestin creeaza o bucla de feedback pozitiv prin nervul vag, crescand tonusul acestuia. Suplimentarea cu pro- si prebiotice de calitate contribuie la o diversitate si sanatate adecvata a microbiomului si astfel o functie mai buna a nervului vag.

 

Nervul vag a atras multa atentie in ultimul timp pentru toate lucrurile uimitoare pe care le poate face pentru sanatate. Este simplu si usor sa stimulezi nervul vag si sa obtii aceste beneficii, ceea ce face din acesta un mod accesibil (si cu costuri reduse) de a imbunatati sanatatea fizica si emotionala. Lucrez frecvent cu mai multe din aceste tehnici prezentate mai sus, in rutina mea de zi cu zi.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556849/

Kok, B. E. et al. (2013). How Positive Emotions Build Physical Health: Perceived Positive Social Connections Account for the Upward Spiral Between Positive Emotions and Vagal Tone. Psychological Science, 24(7), 1123–1132. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797612470827

Pavlov, V. A., Wang, H., Czura, C. J., Friedman, S. G., & Tracey, K. J. (2003). The cholinergic anti-inflammatory pathway: a missing link in neuroimmunomodulation. Molecular medicine (Cambridge, Mass.), 9(5-8), 125–134. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1430829

Frieda A. Koopman et al. Vagus nerve stimulation inhibits cytokine production and attenuates disease severity in rheumatoid arthritis. PNAS July 19, 2016 113 (29) 8284-8289. https://doi.org/10.1073/pnas.1605635113

Yuan PQ, Taché Y, Miampamba M, Yang H. Acute cold exposure induces vagally mediated Fos expression in gastric myenteric neurons in conscious rats. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2001;281(2):G560-8. https://doi.org/10.1152/ajpgi.2001.281.2.G560

Mäkinen TM et al., Autonomic nervous function during whole-body cold exposure before and after cold acclimation. Aviat Space Environ Med. 2008 Sep;79(9):875-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18785356

Vickhoff, B. et al. (2013). Music structure determines heart rate variability of singers. Frontiers in Psychology, 4, 334. doi:10.3389/fpsyg.2013.00334

 

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare