Un microbiom intestinal sanatos inseamna protectie impotriva virusului COVID-19.

microbiom covid-19

Microbiomul ne protejeaza de infectii in mai multe feluri si chiar ne antreneaza celulele imune! De asemenea, joaca un rol foarte important in reglarea inflamatiei si a modului in care functioneaza sistemul nostru imunitar. Au fost multe studii in ultimul deceniu care arata cum sanatatea microbiomului intestinal poate afecta sanatatea plamanilor si raspunsurile imune la infectiile respiratorii.

Persoanele cu risc crescut de infectii cu COVID-19 si microbiomul acestora.

Cercetatorii din intreaga lume investigheaza acum o ipoteza convingatoare potrivit careia microbiomul intestinal joaca un rol esential in protejarea oamenilor de cele mai grave simptome COVID, si cum anumite dezechilibre ale microbiomului fac ca unele persoane sa fie mai sensibile la simptomele severe.

Persoanele cu cel mai mare risc de infectie  cu COVID-19 includ persoanele cu diabet si sindrom metabolic (termenul medical pentru o combinatie de diabet, hipertensiune arteriala si obezitate). Toate aceste afectiuni tind sa fie asociate cu dezechilibre particulare ale microbiomului, care contribuie la inflamatie – atat local in intestin, cat si sistemic in organism.

De exemplu, inflamatia in tesutul adipos (grasimea corporala) sta a baza obezitatii definite medical. Desi exista multi factori care afecteaza greutatea corpului, este din ce in ce mai clar modul in care microbiomul joaca adesea un rol cheie – prin influentarea reglarii zaharului din sange si a absorbtiei de nutrienti, precum si a inflamatiei.

In ultimii ani, cercetarile au aratat ca un microbiom intestinal sanatos ne ajuta sa ne protejam de o activitate excesiva inflamatorie in organism. Un studiu lansat la sfarsitul lunii aprilie 2020, de cercetatorii din China, a dezvaluit ca gravitatea simptomelor COVID-19 poate fi prezisa de un set de proteine ​​prezente in sangele oamenilor. Cercetatorii au corelat aceste proteine ​​cu microbiomul intestinal si au identificat care grupuri de bacterii intestinale au fost asociate cu aceste proteine si care constituie, prin urmare, un profil de risc pentru simptomele infectiei cu COVID-19. Marimea studiului a fost relativ mica (31 de pacienti cu COVID-19 si un grup de 990 de persoane sanatoase), dar aceste descoperiri preliminare sunt un alt indiciu puternic ca sanatatea microbiomului intestinal este un factor cheie in severitatea simptomelor.

Unul dintre cele mai periculoase simptome ale infectiei cu COVID-19 este „furtuna de citokine”. Aceasta este o productie excesiva de anumiti mesageri chimici din organism, ceea ce duce la un fel de hiperinflamare care poate fi mortala.

Citokinele inflamatorii sunt reglate de microbiomul intestinal si acum primim confirmari aditionale, despre care sunt de fapt factorii importanti in severitatea simptomelor si rata deceselor la pacientii cu COVID-19.

Conform mai multor rapoarte, pacientii cu diabet zaharat de tip II si sindrom metabolic ar putea avea un risc de pana la zece ori mai mare de a muri atunci cand contracteaza COVID-19. Aceasta constatare se crede ca se datoreaza starii de inflamatie din organism care ii predispune la o eliberare ridicata de citokine. Nu doar persoanele din aceasta categorie sunt insa la risc de simptome severe in cazul unei infectii virale. In practica mea, observ aceasta stare de inflamatie ridicata chiar si la persoane mult mai tinere si care nu au inca neaparat un diagnostic stabilit. Deci severitatea inflamatiei se produce in timp, gradual, si cu cat este detectata mai devreme, cu atat remedierea situatiei poate fi mai rapida si mai eficienta.

Cauzele unui microbiom dezechilibrat.

Printre factorii care au fost determinati ca fiind cauzele principale in alterarea microbiomului intestinal se numara:

Alimentatia procesata, toxica, restrictiva, incorecta pentru metabolism

Consumul de medicamente

Ratele de operatii cezariene in crestere

Consumul de antibiotice

Reducerea sau eliminarea alaptatului

Utilizarea de produse de igiena antibacteriene

Lipsa exercitiului fizic

Stres ridicat

 

Cum iti poti reechilibra microbiomul?

In general, persoanele care introduc in alimentatie surse de prebiotice si probiotice (din mancare si suplimente) si consuma o cantitate adecvata de fibre din legume si fructe, o multime de „culori” (polifenoli care alimenteaza bacteriile benefice), cat si alimente fermentate traditional, si uleiuri sanatoase, isi vor imbogati flora intestinala cu bacterii benefice.

Cercetatorii din Statele Unite analizeaza rolul prebioticelor in prevenirea spitalizarii pacientilor cu COVID-19 intr-un studiu clinic. Un articol cuprinzator publicat recent intr-o revista medicala olandeza a evidentiat si potentialul utilizarii strategiilor nutritionale, inclusiv probiotice si prebiotice, pentru a sprijini recuperarea de la COVID-19, dar si ca o modalitate de a proteja persoanele din cadrul medical.

Deseori, acest lucru insa nu este suficient pentru a restabili echilibrul in sistemul digestiv; multe alte aspecte trebuie luate in considerare printre care: consumul unei alimentatii potrivite tipului metabolic, consumul potrivit de nutrienti din suplimente, echilibrarea biochimica, vindecarea sindromului „leaky gut”, eliminarea patogenilor intestinali, reducerea inflamatiei si a toxicitatii.

Tractul gastrointestinal este principala modalitate prin care organismul elimina deseurile metabolice si substantele chimice periculoase. Dezechilibre la nivel intestinal cum este constipatia cronica, practic otravesc organismul cu bacterii patogene si substante toxice in mod continuu. Asigurarea unei motilitati intestinale corespunzatoare este asadar esentiala. Pentru acest lucru, nu numai echilibrul digestiv trebuie rezolvat, ci si functia fierei si a ficatului, despre care poti citi mai multe in articolul: Sanatate ficatului in trei pasi: element esential pentru detoxifiere si sanatate.

Alte actiuni benefice si importante pentru mentinerea unui microbiom sanatos pe care le poti intreprinde sunt: evitarea interventiilor medicale care provoaca disbioza (dezechilibru in flora intestinala), evitarea alimentelor procesate, a aditivilor alimentari, a pesticidelor, poluarii, evitarea dietelor restrictive pe perioade lungi, a medicamentelor, in special a antibioticelor si a laptelui praf (pentru sugari). Ca si produse de igiena personala si a casei optati pentru cele naturale, pe baza de uleiuri esentiale si evitati produsele conventionale cu substante antimicrobiene sintetice si toxice. 

In ceea ce priveste detectarea corecta si precisa a prezentei microorganismelor patogene si a celor benefice, cat si a starii microbiomului intestinal, folosesc in practica mea testul GI Ecologix. Este un test revolutionar, care foloseste o tehnologie sofisticata prin analiza ADN si utilizeaza un numar impresionant de markeri digestivi, imuni si microbieni, cat si informatii despre calitatea microbiomului. Rezultatul poate astfel aduce multe informatii clinice importante, care nu pot fi detectate in alt fel si contribuie la dezvoltarea unui plan targetat de vindecare intestinala.

In cadrul programului meu de sanatate, restabilirea echilibrului la nivelul microbiomului intestinal ocupa un loc central si il aplic cu fiecare persoana cu care lucrez, indiferent de afectiunile prezente. Deoarece beneficiul pe termen lung va fi cu siguranta prezent in toate cazurile.

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

Hufnagel et al (2017) The respiratory tract microbiome and lung inflammation: a two-way street Mucosal Immunol. 10(2): 299–306 [2]

Wanglong et al (25 April 2020). “Gut Microbiome May Underlie the Predisposition of Healthy Individuals to COVID-19.” MedRxiv, , 2020.04.22.20076091.

Bornstein et al (02 April 2020) Endocrine and metabolic link to coronavirus infection Nature Reviews Endocrinology 16: 297–298

Dhar et al (13 May 2020) Gut microbiota and Covid-19- possible link and implications Virus Res. 198018

Brodin et al (2015) Variation in the human immune system is largely driven by non-heritable influences Cell 160(0): 37–47