fbpx

Tarte „cu-de-toate”.Tarte pentru micul dejun.

Topics: Alimentație și nutrienți
tarte pentru micul dejun

Un numar mare de persoane cu care lucrez intampina cele mai multe dificultati la alcatuirea micului dejun, comparat cu pranzul sau cina. Este probabil un moment mai dificil al zilei cand cei mai multi sunt pe fuga sa plece la servici, la scoala, au o gramada de responsabilitati de rezolvat si se lupta cu lipsa de timp, energie si chiar idei pentru un meniu rapid si sanatos. M-am gandit mai mult timp la un mic dejun ideal, care sa vina in intampinarea acestei probleme si sa indeplineasca toate aceste conditii:

  • sa fie sanatos si sa contina cat mai multi nutrienti
  • sa fie usor si rapid de preparat
  • sa poata fi consumat mai multe zile la rand
  • sa nu contina gluten
  • sa fie gustos si pe placul multor persoane cu gusturi diferite
  • sa poata fi adaptat in functie de tipuri metabolice diferite si cerintele nutritionale unice ale acestora.

Cu toate aceste conditii in minte (nici nu sunt multe, nu-i asa? 🙂 mi-a venit ideea acestei „tarte pentru micul dejun” pe care o recomand tuturor, macar ca o experienta, daca nu ca un meniu care sa dea nastere unui trend! Cu siguranta ca ai mancat macar o data in viata ta un anumit fel de „tarta”, dar probabil ca nu te-ai gandit cat este totusi de versatila, si cum poate fi folosita ca meniu de baza la multe din mesele de dimineata. Deoarece experimentez mult in bucatarie si imi este aproape imposibil sa urmez retete fixe (in mare parte pentru ca imi folosesc mult instinctul si gustul propriu), voi aproxima cantitatile din reteta. Sper sa nu fie un impediment si indicatiile de mai jos sa fie totusi suficiente pentru a te motiva indeajuns sa incerci si sa experimentezi si tu la randul tau. Numai asa vei putea de fapt sa stabilesti o relatie armonioasa cu alimentele si cu ceea ce se intampla de fapt in bucatarie!

 

Tarta „cu de toate” pentru TIPUL PROTEIC.

INGREDIENTE

Aluat

aprox. 350 grame faina bio (am folosit parti egale de hrisca si cassava)*

aprox. 100 grame unt si ulei de cocos bio (in parti egale)**

2 oua bio sau de tara

aprox 2-3 linguri apa

sare

un varf de cutin de fenicul pudra sau seminte de chimen

Topping

un tip sau mai multe de ciuperci

1/2 ceapa

marar, rozmarin sau o combinatie de ierburi aromatice tocate marunt

bacon (sau kaizer sau slanina) traditional

branza mozarella bio sau cascaval romanesc traditional

 

Nota*: poti folosi si alte combinatii de faina fara gluten. Cassava insa nu este o cereala, ci o radacinoasa si o prefer astfel pentru a minimiza consumul de cereale.

Nota** poti folosi doar unt sau doar ulei de cocos, dar am observat ca aluatul devine mai fraged si gustos daca se foloseste unt. Ajusteaza cantitatea de grasime/ ulei mai sus astfel incat sa obtii un aluat care se poate intinde usor, dar fara sa devina prea moale.

 

Indicatii:

Pas 1: amesteca bine ingredientele pentru aluat si dupa ce ai obtinut o compozitie omogena intinde aluatul intr-o forma rotunda de ceramica.

Pas 2: introdu aluatul in cuptor pentru aproximativ 20 min la 150 grade C.

Pas 3: pune intr-o tigaie ciupercile taiate, si caleste-le cateva minute in unt, cu un pic de sare si piper. Dupa ce s-au calit, scurge excesul de lichid, apoi amesteca-le cu marar, si o ceapa feliata.

Pas 4: scoate tarta din cuptor si adauga topping-ul de ciuperci, intinzand-o bine pe toata suprafata. Adauga deasupra felii subtiri de bacon, kaizer sau slanina si de branza sau cascaval.

Pas 5: introdu tarta in cuptor pentru inca alte 10 min aprox, la 180 grade C.

Serveste o felie langa un ou fiert sau ou ochi si o salata de cruditati. A doua zi poti reincalzi urmatoarea felie si poti chiar pune restul in congelator pentru alte zile, cand doresti un mic dejun rapid si trebuie doar sa-ti incalzesti in cuptor o felie.

Alte combinatii de ingrediente care se mai pot folosi pentru topping pentru TIPUL METABOLIC PROTEIC: spanac, sparanghel, masline, anghinare, alte tipuri de branza cu continut mai ridicat de grasime.

Alte combinatii de ingrediente pentru topping pe care le recomand pentru TIPUL CARBOHIDRAT, in locul celor de mai sus :mangold, zucchini, rosii, varza de Bruxelles, ardei gras, ceapa, praz, branza de vaci (optional). Acest tip poate renunta la oul fiert sau ochi, branza grasa si slanina si poate consuma felia de tarta langa o salata de cruditati sau un suc proaspat de legume.

TIPUL MIXT poate folosi reteta de tarta pentru meniul „violet” unde poate include urmatoarele ingrediente pentru topping: ciuperci, spanac, sparanghel, masline, anghinare, branza de vaci sau mozarella bio.

Pentru meniurile „verzi”, TIPUL MIXT poate folosi pentru topping combinatii din urmatoarele ingrediente: dovleac placintar, kale, zucchini, rosie, ardei gras, varza de Bruxelles, ceapa, praz.

Pofta buna!

 

 

Raluca Schachter

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare