fbpx

Nu greutatea corporala este problema. Lucreaza in schimb la sanatatea ta!

Topics: Alimentație și nutrienți

 

„Greutatea corporala” este o problema care a obtinut o atentie uriasa in ultimul timp in lumea sanatatii naturale. Nu este surprinzator daca ne uitam la statistici (sau in jur…). Organizatia Mondiala a Sanatatii estima in 2008 ca 51% dintre romani erau supraponderali si obezi. Astazi, statisticile locale confirma raspandirea larga a obezitatii la peste jumatate din populatia tarii. Greu de crezut? In Statele Unite doua treimi dintre adulti sunt supraponderali sau obezi. Si aproximativ o patrime din copiii intre varste de 2 si 5 ani, cat si o treime din copiii de scoala (inclusiv adolescenti) sunt supraponderali sau obezi.

S-au scris deja mii de articole si carti care abordeaza aceasta problema a slabitului: prin consumul unui nutrient „minune” sau urmarea unei diete nebunesti, sau a manca ca omul din era Paleolitica, sau restrictionand sever grasimile ori alta grupa principala din dieta umana, sau prin exercitiul fizic extenuant si consumul in exces de sucuri si shake-uri dubioase. Sau si mai „bine”, printr-o rezolvare rapida, o operatie chirurgicala menita sa distruga sanatatea pe viata!

Realitatea este ca sunt intr-adevar nenumarate „remedii” impotriva kilogramelor in plus, una mai periculoasa si mai extrema decat alta. Bineinteles, se pot gasi sfaturi pertinente in abundenta de „informatii”, dar acestea devin din ce in ce mai greu de gasit si deseori nu sunt nici foarte complete.

Dar care este de fapt cauza obezitatii?

Am un raspuns care poate te va soca:

NIMENI NU STIE! Cel putin nu la inceput.

Permite-mi sa explic…

Cand ai o problema cu greutatea corporala si vrei doar ca acele kilograme in plus sa dispara odata, fara sa afli neaparat cauza reala a acestei disfunctii, este ca si cum ai dori sa repari un perete cu mucegai din casa, fara sa investighezi sursa de igrasie care a creat mucegaiul sa apara!

Credinta generala ca singura cauza a greutatii excesive este o dieta necorespunzatoare este de cele mai multe ori gresita. Sunt multi oameni care mananca sanatos, fara alimente neprocesate si cu toate acestea sunt in continuare supraponderali.

Realitatea este ca nimeni nu stie la inceput – nici persoana supraponderala, nici medicul, nutritionistul sau terapeutul – care sunt factorii care au cauzat o greutate excesiva. Dieta este doar unul din potentialii factori care pot cauza o varietate de boli degenerative, de la obezitate, la oboseala cronica, diabet, artrita, cancer, etc.

Pe langa dieta, pot exista si alti factori cum ar fi: stresori energetici, trauma emotionala, stres mental, disfunctii structurale, dezechilibre hormonale, infectii ascunse, stres electromagnetic, toxicitate chimica, reactivitati alimentare, metale grele, patogeni, poluanti, etc. Dieta poate fi intr-adevar un factor principal, SAU poate avea legatura cu un factor secundar, SAU poate sa nu joace nici un rol deoarece orice fel de stresor / factor blocant – pentru ca poate bloca sau dezechilibra functia oricarui sistem de control din organism- poate fi un factor cauzal primar al acestei probleme.

Obezitatea este un simptom degenerativ care indica disfunctie. Nu se poate astepta o schimbare in greutate de lunga durata, pana cand nu se detecteaza cauza disfunctiei. In momentul in care se obtine echilibrul biochimic, eficienta metabolica si o functionare optima, in timp ce se elimina factorii blocanti, si alti indicatori simptomatici care indica lipsa sanatatii optime, greutatea se va normaliza.

Cat timp va dura? Corpul are propriul ritm pentru a rezolva aceste disfunctii, si toate elementele individualitatii metabolice ale unei persoane vor determina cat de repede se pot rezolva aceste disfunctii. A ajunge din punctul A la punctul B este un proces (nu este un tratament, un remediu pentru un simptom) care implica includerea tuturor schimbarilor in bine si eliminarea tuturor factorilor blocanti, in timp ce i se ofera corpului timpul necesar pentru a face schimbarile de rigoare in ritmul propriu, fara efecte secundare.

De ce nu da rezultate programul tau de slabire?

Daca suntem toti la fel, atunci de ce aceleasi diete / remedii nu au efect asupra tuturor, in toate afectiunile si conditiile?

?Suntem toti unici la nivel biochimic asa cum suntem la nivel de amprente. Individualitatea biochimica este responsabila de faptul ca nutrientii se comporta diferit in metabolisme diferite. William Wolcott, fondatorul Sistemului Healthexcel de Metabolic Typing explica :

Grasimile nu te ingrasa. Proteinele nu te ingrasa. Carbohidratii nu te ingrasa. Nici caloriile de fapt nu te ingrasa. Dar ce te ingrasa este inabilitatea de a metaboliza sau a converti in energie carbohidratii, proteinele, grasimile si caloriile. Consuma alimentele potrivite tipului tau metabolic in proportiile potrivite, si vei oferi organismului ceea ce are nevoie pentru a pune in functiune „motoarele” metabolismului tau.

Tema „tipului metabolic” a fost prezenta in toate sistemele medicale din antichitate: Ayurveda, medicina traditionala chineza si egipteana si multe altele au tratat afectiunile prin personalizarea tratamentelor in functie de modul in care functioneaza diferitele metabolisme.

Exista astfel metabolisme care se nutresc din cantitati mai mari de carne rosie si grasimi (gandeste-te la un Eschimos ca la un tip proteic extrem), metabolisme care se nutresc din carne slaba, alba si mai multe vegetale (gandeste-te la un indian Quechua ca fiind un tip extrem carbohidrat), si metabolisme aflate la mijlocul acestor extreme, care se nutresc dintr-o varietate de alimente care trebuie sa fie consumate intr-o anumita combinatie. Ratiile de proteine animale si grasimi, cat si tipul acestora variaza mult de la persoana la persoana, de la cultura la cultura si de la un metabolism la altul.

Astazi?poti afla cu usurinta tipul tau metabolic si incepe procesul de vindecare reala, care descopera dezechilibrele din organism cat si cauza acestora, si determina o greutate normala, intr-un mod sanatos si neinvaziv.

Caloriile sunt inselatoare.

Anumite tipuri de metabolism absorb mai putine calorii din grasimi decat din proteine sau carbohidrati. Altele absorb mai mult de 9 calorii din gramul de grasime si foarte putin din proteine. Sau carbohidrati. Fiecare metabolism este diferit. Modul in care este determinata valoarea caloriilor nu are nici o legatura cu modul in care corpul nostru le proceseaza.

Fiintele umane digera alimentele cu ajutorul enzimelor intr-un proces chimic care elibereaza energie si mult mai important, nutritie pentru celule. Caloriile nu sunt un instrument real de masura a potentialului energetic din alimente si nu au nici o legatura cu determinarea potentialului nutritiv al unui aliment. Toate alimentele contin calorii intr-o masura sau alta, dar nu toate alimentele sunt nutritive. Nutritia este importanta pentru nutrientii necesari pentru producerea si inlocuirea milioanelor de celule care mor in fiecare zi si pentru alimentarea metabolismului celulelor. Caloriile nu produc celule si nici nu le fac sa functioneze mai eficient.?

Cu toate ca sunt situatii unde controlul portiei calorice este importanta si necesara, o dieta saraca in calorii poate de cele mai multe ori sa produca o crestere in greutate dintr-o multitudine de motive, deci clar problema nu este doar numarul caloriilor consumate.

Ce se intampla atunci cand se urmeaza un program corect ?Metabolic Typing? este ca functiile organismului incep sa se normalizeze, incluzand satietatea si apetitul. In momentul in care satietatea se obtine in mod constant iar apetitul se normalizeaza cu timpul, iar alimentele/ caloriile sunt utilizate si transformate in energie intr-un mod mai eficient, nevoia de a numara caloriile nu mai este necesara.

A fi supraponderal este la fel ca orice alta afectiune – un simptom de dezechilibru / ineficienta. Si singurul program de slabire real este cel care reda sanatatea prin consumul acelor nutrienti de care organismul are nevoie si prin eliminarea factorilor blocanti. Doar prin aflarea cauzei reale a supraponderalitatii se poate obtine un remediu eficient si de durata. Orice alt program „de slabire” care nu ia in considerare aceste aspecte nu va fi decat temporar si nu va fi diferit de un tratament alopat: o aspirina pentru o durere de cap, un antihistaminic pentru o alergie, etc.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

http://frac.org/initiatives/hunger-and-obesity/obesity-in-the-us/

România, ţară cu greutate: românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare