fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Cum asiguram necesarul de grasimi sanatoase la copii, viitorii adulti!

Cum asiguram necesarul de grasimi sanatoase la copii, viitorii adulti!

Topics: Alimentație și nutrienți

Ce sunt de fapt aceste “grasimi sanatoase”? Multi copii pe care ii cunosc ar termina o jumatate de pachet de unt sau cateva bucati de slanina sau untura intr-un timp record, daca parintii le-ar oferi aceste optiuni! Dar multi se tem ca aceste grasimi saturate nu ar fi foarte sanatoase, sau nu le dau prea multa importanta. In plus, multi doctori pediatri inca mai recomanda lactate degresate si uleiuri vegetale! Este o alegere foarte gresita ca acesti nutrienti esentiali sa fie eventual inlocuiti cu alte “alternative moderne” cum ar fi suplimente oxidate cu omega3 pentru copii, sau alte “vitamine” comerciale…

Creierul uman este format din 60% grasime iar creierul copiilor are nevoie de grasimi cum sunt colesterolul si grasimile saturate, care sa asigure materia prima pentru o dezvoltare corespunzatoare. Colesterolul este o substanta vitala pentru organismul uman si printre nenumaratele functii pe care le indeplineste, acesta ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos, contribuie la sanatatea intestinelor si la dezvoltarea unui sistem nervos sanatos la copii si bebelusi. 

Realitatea este ca poate pana la 50% din toate afectiunile existente, care incep chiar din primii ani de viata, pot fi diminuate si chiar eliminate prin consumul de grasimi sanatoase si eliminarea celor toxice. Cred de asemenea ca raportul omega3 – omega6 poate fi echilibrat prin consumul de grasimi si uleiuri sanatoase, fara a fi nevoie de suplimentare, decat daca exista afectiuni specifice care necesita un aport de omega3.

Dar cum putem asigura cantitatea necesara de grasimi sanatoase atat la copii, cat si la adulti, pentru a beneficia de un sistem imunitar functional si o sanatate robusta? Pentru inceput, aici sunt cateva sugestii:

  • cel mai important lucru este eliminarea tuturor uleiurilor si grasimilor nocive din dieta. Acest lucru inseamna a NU mai cumpara margarina, alte imitatii de unt, ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia, si alte astfel de uleiuri polinesaturate. Acestea sunt uleiuri procesate, rafinate, se oxideaza repede si devin rancede chiar inainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, contin cantitati mari de omega 6 si nu sunt stabile la temperaturi ridicate! Acest lucru inseamna ca genereaza radicali liberi. Un consum regulat de astfel de uleiuri genereaza inflamatii in corp, o serie vasta de dezechilibre metabolice si in final cancer.
  • dupa ce v-ati asigurat ca nu mai aveti in casa astfel de uleiuri toxice, modificati-va lista de cumparaturi astfel incat sa eliminati toate alimentele procesate care le contin. Alimentele procesate sunt nocive din multe puncte de vedere, dar referindu-ne strict la grasimi si uleiuri, cele hidrogenate sau partial hidrogenate care intra in compozitia acestora se afla in topul substantelor toxice. Grasimile hidrogenate sunt asociate cu o mare varietate de boli degenerative. Veti avea surpriza neplacuta sa constatati ca insasi alimentele destinate copiilor, cum sunt dulciurile si cerealele din cutii sunt pline de astfel de uleiuri nocive.
  • cumparati uleiuri si grasimi sanatoase, care sa stea la baza mancarurilor pe care le preparati acasa.

 

 

UNT CRUD

Untul sanatos trebuie sa fie crud (nepasteurizat), facut din lapte (smantana) de la animale sanatoase care ies la pasune. Nu trebuie sa contina hormoni si antibiotice asa cum se intampla in productia industriala a lactatelor. Puteti procura un unt sanatos de la fermieri sustenabili, piete cu produse traditionale locale, tarani de incredere cu numar mic de animale. Il puteti face de asemenea in casa.

De ce este sanatos untul?

  1. este bogat in cea mai usor de asimilat forma a vitaminei A, necesara pentru sanatatea tiroidei si a glandelor suprarenale
  2. contine acid lauric, care intareste sistemul imunitar
  3. contine lecitina, esentiala pentru metabolismul colesterolului
  4. contine antioxidanti care protejeaza impotriva radicalilor liberi
  5. este o sursa foarte buna pentru vitamina E si K
  6. este o sursa foarte bogata de?seleniu
  7. contine acid linoleic conjugat, care este actioneaza puternic impotriva cancerului, faciliteaza dezvoltarea muschilor si intareste sistemul imunitar
  8. vitamina D?care se gaseste in unt este esentiala la absorptia calciului
  9. protejeaza impotriva cariilor dentare
  10. este o sursa de iod in cea mai usor absorbabila forma a sa
  11. este o sursa de energie rapida si nu se depune in teuturile adipoase ale corpului
  12. colesterolul care se gaseste in unt este esential pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos la copii
  13. contine acid arahidonic care are un rol important in functia creierului si este un component vital al membranelor celulei
  14. protejeaza impotriva infectiilor gastrointestinale mai ales la copii

ULEI DE COCOS EXTRA VIRGIN, NERAFINAT

Acest ulei este absolut delicios si poate fi folosit atat la gatit, cat si in diverse retete “crude”; poate fi si mancat asa cum e, simplu. Pentru cei care nu suporta mirosul sau gustul de cocos, exista si variante rafinate sanatoase care nu le contin, fara a-si pierde insa valoarea nutritiva.

De ce este uleiul de cocos sanatos?

  1. ajuta la sanatatea sistemului digestiv si previne diverse probleme ale stomacului si digestiei. Ajuta de asemenea la absorbtia altor nutrienti cum sunt vitaminele, mineralele si amino acizii.
  2. intareste sistemul imunitar prin lipidele antimicrobiale pe care le contine, cat si a acidului lauric, acidului caprilic, care au proprietati antifungale, antibacteriene si antivirale. Ajuta la combaterea bacteriei nocive cum este listeria si helicobacter pylori, cat si a giardiei lamblia.
  3. contine aproximativ 50% acid lauric, care ajuta la prevenirea diverselor probleme cardiace, probleme legate de colesterol si a tensiunii ridicate
  4. contine acizi grasi cu lant mediu care ajuta la mentinerea unei greutati normale. Este usor de digerat si ajuta la o buna functionare a tiroidei si a sistemului enzimatic.
  5. contribuie la controlul glicemiei, imbunatateste secretia de insulina. Ajuta de asemenea la utilizarea eficienta a glucozei, prevenind diabetul
  6. ajuta la tratamentul pentru probleme diverse ale pielii, incluzand psoriasis, dermatitele si alte infectii ale pielii

 

GRASIMI ANIMALE

Grasimi care provin de la animale sanatoase, care ies la pasune, sunt unul din tipurile de alimente care au oferit o sanatate robusta stramosilor nostri, lipsiti de boli degenerative. Astazi, in era uleiurilor vegetale toxice, situatia s-a schimbat dramatic.

Untura de porc este aproximativ 40% grasime saturata, 48% grasime mononesaturata si 12% polinesaturata. Cantitatea de acizi grasi omega 3 si omega 6 vor varia in functie de ce consuma porcul. Daca porcul este lasat liber, sa poata manca o dieta variata, acesta va alege diverse radacini, ghinde, viermi, insecte si plante verzi care vor determina un continut mai ridicat de omega3. Untura de porc este o grasime stabila la temperaturi inalte si foarte buna pentru prajit din acest motiv, dar si delicioasa de consumat in stare rece. Este de asemenea o sursa excelenta de vitamina D (daca porcul a crescut liber pe pasune, expus la razele solare).

Seul de vaca este 50-55% grasime saturata, aproximativ 40% mononesaturata si contine cantitati mici de grasime polinesaturata. Este de asemenea foarte stabil la temperaturi mari si poate fi folosit la prajit. Este si o sursa buna de acid palmitoleic, cu proprietati antimicrobiene.

Grasimea de la pasari (rata, gasca, gaina) este in proportie de 31-35% grasime saturata, 49-52% grasime mononesaturata si 13-20% grasime polinesaturata. Grasimea de rata si gasca este stabila la temperaturi mari, deci potrivita la gatit si prajit. Cartofii la cuptor facuti in aceasta grasime sunt deliciosi! Continutul de omega3 depinde de ceea ce mananca pasarile. La gaini, o dieta bogata in insecte influenteaza de asemenea pozitiv continutul de omega3.

 

ULEI DE MASLINE EXTRA VIRGIN NERAFINAT

Anchete recente au dovedit ca multi si mari producatori de uleiuri de masline il amesteca cu alte uleiuri ieftine si il vand cu eticheta “extra virgin”. In realitate, cumparatorul consuma un ulei contrafacut, toxic, nociv sanatatii. Gasirea unor surse de incredere, de la producatori mici care ofera un ulei autentic, produs dupa metode traditionale este un beneficiu pe termen lung, care isi va justifica pretul.

Acest ulei nu este recomandat pentru gatit la temperaturi prea inalte, dar este perfect pentru salate si soteuri usoare.

De ce este uleiul de masline sanatos?

  1. un ulei de masline de calitate contine o cantitate mare de polifenoli care sunt benefici pentru sanatatea inimii, sunt antiinflamatori si anticancerigeni.
  2. contine vitamina E, esentiala pentru sanatatea sistemului cardiovascular, sistemului respirator, a creierului si a circulatiei
  3. contine antioxidanti, care combat oxidarea in corp, raspunzatoare de degenerarea tesuturilor, a bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului si de multe alte disfunctii in organism.

 

Cateva cuvinte despre acidul lauric.

Acidul lauric este continut de grasimile saturate mentionate mai sus si este important pentru sanatatea noastra. Cand acidul lauric este prezent in corp, acesta este transformat in monolaurina, o monoglicerida care are proprietati antimicrobiene, antiprotozoare si antifungale.

In dietele procesate moderne, multe alimente sunt sarace in acid lauric. Bebelusii consuma probabil intre 0.3 si 1 gram per kilogram din greutatea lor daca consuma lapte mamar sau lapte praf care are in compozitia sa ulei de cocos. Aceasta cantitate s-a dovedit a avea un rol protector.?Dr. Mary G. Enig, un expert in studiul lipidelor, mentioneaza ca adultii pot beneficia de o cantitate intre 10 – 20 de grame de acid lauric pe zi. Copiii in crestere ar avea nevoie de aceeasi cantitate ca si adultii.

In ultimii 3-4 ani au avut loc reformulari in laptele praf comercial pentru bebelusi, prin care s-a pierdut o cantitate considerabila de ulei de cocos in compozitia acestuia, determinand astfel o scadere si mai pronuntata de acid lauric in alimentatie.

Prin aproximativ o lingura de cocos deshidratat pe zi se poate asigura un consum de 2 grame acid lauric. Uleiul de cocos are cea mai buna concentratie de acid lauric – aproximativ 7 grame intr-o lingura de ulei. Experti in studiul uleiului de cocos cum sunt dr. Mary Enig si Bruce Fife recomanda aproximativ 3 linguri de ulei de cocos pe zi. Aceasta cantitate nu numai ca ajuta impotriva infectiilor cu bacterii si virusi, dar ofera si multe alte beneficii pentru sanatate, mentionate mai sus.

Acestea fiind spuse, ?am convingerea ca prin asigurarea acestor grasimi si uleiuri sanatoase in dieta copiilor va rezulta o scadere substantiala in boli degenerative, disfunctii si infectii atat de prevalente in societatea moderna, atat la copii cat si la adulti. Este clar ca aceasta transformare in dieta merita toata atentia!

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

“The Skinny on Fats”

Health Benefits of Coconut Oil

Health and Nutritional Benefits from?Coconut?Oil: An Important Functional Food for the 21st Century

 

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare