fbpx

Ghee: element esential pentru vindecare intestinala (retete incluse).

Topics: Alimentație și nutrienți

 

Cu ani in urma, „am facut cunostinta” cu ghee, fiind in cautarea de grasimi sanatoase si o alternativa la unt. Ma aflam in perioada in care evitam lactatele din alimentatie, pentru a elimina reactivitatea la acestea si a asigura o vindecare completa a sistemului digestiv. Cu siguranta ghee mi-a fost un aliat de nadejde, in conditiile in care, fiind un tip proteic, am nevoie de o cantitate considerabila de grasimi in alimentatie. Apoi am studiat mai mult despre originile acestuia si acum consider ca este un element esential in multe programe de vindecare intestinala.

Ce este GHEE si de ce este atat de special?

Ghee este o grasime obtinuta din unt prin gatire, care nu mai contine lactoza si caseina, fiind astfel recomandat chiar si persoanelor cu reactivitate la lactate. Este stabila la temperatura camerei si nu rancezeste, daca este de calitate, se depoziteaza cu un capac bine acoperit si nu se introduc linguri umede sau murdare in borcan. Are un punct de fumegare ridicat, si poate fi astfel utilizat cu succes la gatit.

Ghee are rol de vindecare a intestinelor (mai ales in cazurile de sindrom al intestinului permeabil, colita si boala Crohn), rol anti-inflamator si antiviral. Daca untul din care se face ghee provine de la animale sanatoase, crescute pe pasune in sistem traditional, ghee va fi o sursa bogata de vitamine A,D,E si K, atat de importante pentru o buna functionare a sistemului imunitar si osos, a creierului si inimii. Este de asemenea o sursa bogata de acid linoleic conjugat (CLA) si acid butiric, cu efect anti-carcinogen.

In medicina Ayurvedica, ghee este recunoscut ca un aliment cu rol de crestere a „focului digestiv” si un factor important in absorbtie si asimilare. Este un agent lubrifiant pentru tesuturile conective si face corpul mai flexibil.

Cum se prepara GHEE?

Este de preferat sa folosesti unt crud de la animale sanatoase, crescute pe pasune in mod traditional, sau macar bio. Daca folosesti 1 kg de unt vei obtine aproximativ 700 grame de ghee.

Pune untul intr-o oala de fonta sau otel inox, la foc mic. Dupa ce s-a topit, amesteca usor cu o lingura de lemn curata si uscata. Dupa aproximativ 10 minute se va forma o spuma alba deasupra, pe care o poti scoate afara cu grija.

Razuieste usor fundul vasului din cand in cand, pentru ca acolo se acumuleaza depunerile albe si nu trebuie sa se arda. Dupa aproximativ 20-30 de minute, untul va capata o culoare galben aurie iar depunerile albe se vor inchide la culoare. Se va simti un miros ca de popcorn. Ia-l de pe foc si lasa-l sa stea cam 10 minute. (Daca ghee devine portocaliu inchis spre maroniu inseamna ca a stat prea mult pe foc si s-a ars.)

Strecoara-l apoi usor, folosind un tifon impaturit in trei, pe care il pui eventual intr-o strecuratoare curata. Evita sa strecori ultimele linguri care pot contine depuneri mai tulburi. Depoziteaza-l intr-un borcan curat, lasandu-l mai intai sa se raceasca, si abia apoi inchizandu-l cu capac, pentru a evita condensul. Se poate tine la temperatura camerei, intr-un loc racoros sau in frigider.

Triphala cu ghee. Reteta Ayurvedica pentru suport intestinal.

Triphala este un alt remediu Ayurvedic, fiind o pudra formata din trei fructe uscate: amla, bibitaki si haritaki. Este una din cele mai compatibile remedii Ayurvedice (fiind astfel recomandata pentru toate cele trei dosha) si are o paleta larga de intrebuintari si recomandari, de la probleme digestive la cele oculare si diabet. Este folosita in special ca remediu pentru sistemul digestiv si afectiunile din aceasta zona, dar este considerata si un foarte bun tonic pentru sange, oase, ficat si inima. Are un gust amarui si este astringenta, dar in filosofia Ayurvedica, contactul direct cu gusturile si mai putin placute ale plantelor medicinale este foarte importanta. Personal, pot spune ca dupa un timp de exercitiu se poate depasi cu succes rezistenta mentala in acest sens si vei simti beneficiile.

Ingrediente:

7 linguri de ghee

7 lingurite pudra de triphala

1 lingurita miere cruda (optional)

Se amesteca ingredientele si se adauga mai mult ghee eventual, daca compozitia este prea uscata sau se doreste o consistenta mai bogata in grasime. (Tipurile proteice pot renunta la miere si folosi mai mult ghee, tipurile carbohidrat pot folosi mai putin ghee si pot adauga miere, iar tipurile mixte pot alege oricare din variante.)

Se pune compozitia intr-un borcan cu capac si se pastreaza intr-un loc racoros sau in frigider. Reteta de mai sus va ajunge pentru o saptamana.

Se ia o lingurita seara dupa cina. Triphala este un laxativ usor, si poate actiona la anumite persoane cam intr-o ora de la ingestie. In acest caz se va consuma dimineata dupa micul dejun.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare