fbpx

Elemente cheie in consumul apei si deshidratare.

Topics: Alimentație și nutrienți

 

Organismul nostru contine apa in proportie de aproximativ 65% si deci consumul adecvat de apa este critic pentru sanatate. Cu toate acestea, deshidratarea este foarte comuna in prezent. Multe persoane nu stiu ca sunt deshidratate si nu fac legatura intre aceasta si simptomele negative care apar in urma deshidratarii. Apa este la fel de importanta ca si hrana, iar in societatea moderna, ca si in cazul mancarii, calitatea si frecventa de consum a acesteia a scazut considerabil. In plus, cofeina, alcoolul si medicamentele inrautatesc mult situatia hidratarii organismului.

In discutiile pe care le am cu persoanele care imi urmeaza programele de sanatate, constat ca cele mai multe nu consuma o cantitate suficienta de apa si nici calitatea acesteia nu este prea buna. Deshidratarea are insa efecte negative din cele mai diverse, dar si complet necunoscute de catre populatie.

Ce se intampla cand organismul este deshidratat?

Persoanele deshidratate tind sa prezinte schimbari variate in volumul sangelui. Un tipar primar in cazul deshidratarii este cresterea volumului de sange (hipervolemie). Aceasta poate sa rezulte in aglutinarea celulelor de sange, care scade transportul de oxigen, altereaza transportul de fluid si nutrienti si afecteaza presiunea osmotica. Deshidratarea este in general cauzata de un consum insuficient de apa, dar poate sa includa si consumul de cofeina si alcool, cat si un nivel inadecvat de electroliti.

Electrolitii din sange servesc drept materie prima pentru „bateria celulelor”. Toate celulele si tesuturile necesita suficienti electroliti si echilibru de fluid pentru a permite functii fiziologice fundamentale. Nivelul electrolitilor este influentat de consumul acestora din alimentatie, de gradul de hidratare al organismului si echilibrul de fluid, volumul de fluid intra si ?extracelular si mecanismele regulatoare de tensiune: echilibrul apa/sare, renina (enzima secretata de o zona a rinichiului), angiotensina (hormon care determina vasoconstrictie), starea rinichilor si a ficatului, hormonul antidiuretic, hormoni suprarenali (aldosteron si cortisol).

Afectiuni si simptome negative asociate cu deshidratarea.

Cateva dintre simptomele primare ale deshidratarii sunt: gura uscata, sete care nu trece dupa ce bei apa, cantitate mica de saliva, piele uscata, dureri de muschi, muschi anchilozati.

In cartea sa, The Body’s Many Cries for Water, dr Batmanghelidj afirma ca in momentul in care simtim o mare sete, deja am asteptat prea mult pentru a asigura o hidratare corespunzatoare. Conform cercetarilor sale, o serie de afectiuni pot fi reduse si chiar eliminate doar prin consumul regulat si crescut de apa. Durerile de stomac, artrita, durerile de spate, muschi, migrenele, si multe altele pot beneficia de pe urma consumului crescut de apa, acestea fiind de fapt semnale ale organismului care apar in urma unei deshidratari cronice. De exemplu, durerile de stomac sunt tratate cu antiacide in medicina conventionala, ceea ce are urmari negative asupra sanatatii. Poti citi mai multe despre aceasta intr-un articol anterior: Indigestie? Arsuri? Reflux gastroesofagian? Gaseste si elimina cauza reala fara antiacide!

Aceste dureri insa se pare ca sunt si un simptom al unei profunde deshidratari, care genereaza insuficienta hidratare a mucoasei barierei intestinale. Astfel, aceasta nu va putea retine bicarbonatul si neutraliza acidul gastric, care va penetra si altera mucoasa intestinala, determinand dureri si arsuri. Hidratarea va oferi o protectie mult mai puternica si naturala, decat orice alt medicament, si fara efecte secundare.

Intr-un studiu publicat in Journal of Physiology and Behavior, cercetatorii au efectuat o serie de teste asupra conducatorilor auto care prezentau deshidratare. In mod surprinzator, rezultatele au demonstrat ca erorile facute la volan de catre persoanele deshidratate au avut aceeasi magnitudine cu cele facute de persoanele care au baut alcool si aveau o alcoolemie de 0.08% in sange (limita admisa pentru alcoolemie in Anglia). Deci conducatorii auto care nu sunt suficient hidratati fac aceleasi erori la volan ca cei care beau alcool peste limita admisa.

Conform studiului, deshidratarea poate sa rezulte in functionare mentala deficitara, schimbari de dispozitie, reducere a concentrarii si afectare a memoriei.

Cum determinam deshidratarea cu ajutorul analizei de sange?

Din punct de vedere al interpretarii functionale, o valoare ridicata a ureei din sange, impreuna cu valori ridicate de hemoglobina, hematocrit si albumina pot indica deshidratarea organismului. Valorile ridicate de hemoglobina si hematocrit indica o acumulare de proteine in sange (cum ar fi albumina) si de celule, datorita scaderii continutului de fluid din sange. Cand valoarea acestor markeri este ridicata, este foarte posibil ca si electrolitii (sodiu, potasiu, clorura) sa aiba valori dezechilibrate.

Cum ne putem hidrata corespunzator?

In primul rand, va trebui sa iti rezervi cantitatea de apa filtrata pentru consumul de o zi, astfel incat sa fii sigur ca o vei bea. In general, o persoana trebuie sa consume intre 1.5-3 litri pe zi, in functie de greutatea pe care o are. Apa cea mai sanatoasa este cea de izvor, care este o apa vie, bogata in microrganisme benefice si minerale. Din nefericire, aceasta a devenit o raritate in ziua de azi, o sursa greu de obtinut si poate fi deseori contaminata cu patogeni, metale grele, si alte reziduri nocive – efectele nedorite ale unei societati industrializate.

Bauturile carbogazoase nu sunt o alegere buna deoarece neutralizeaza temporar acidul din stomac. Fara acid nu putem steriliza alimentele, nu putem digera proteine, nu putem activa enzima pepsina necesara la digerarea proteinelor si nu putem utiliza in mod adecvat mineralele, in special calciul. Consumul continuu va cauza dezechilibre in sistemul care regleaza aciditatea si alcalinitatea in corp si productia de acid gastric va scadea considerabil.

Ce optiuni avem atunci? Alegerea ideala este solutia de filtrare a apei cu filtrul Berkey, care utilizeaza o metoda revolutionara de filtrare (inclusiv a metalelor grele), fara a elimina insa mineralele. Pare a fi solutia cea mai potrivita in acest moment!

Alta solutie este cumpararea de apa minerala plata imbuteliata in sticla, nu in plastic. Alege brandurile cu traditie, care au fost testate pentru impuritati si calitatea apei, cum sunt Bucovina, Izvorul Alb- Dorna, Herculane, Borsec. Apa imbuteliata in sticla de plastic nu este sigura pentru ca se poate contamina cu ftalati (mai ales cand este tinuta la caldura) si cu bisfenol A; acestea sunt substante nocive, cancerigene, care afecteaza sistemul endocrin. Asadar, cand este posibil, alege sticla.

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

 

Resurse:

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11547199/Not-drinking-enough-water-has-same-effect-as-drink-driving.html

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare