colesterol scazut

Colesterol scazut si efecte psihologice. Care este legatura?

colesterol scazut

Colesterolul scazut a fost deja asociat cu o serie de afectiuni printre care imunitatea scazuta si toxicitatea, infectiile si bolile autoimune. Dar cercetarile din ultimii ani, cum ar fi si studiul publicat in Journal of Psychiatric Research, au demonstrat ca efectele unui colesterol scazut pot merge chiar si mai departe de afectiunile mentionate, si anume in sfera afectiunilor psihologice.

Prin acest studiu s-a descoperit ca barbatii care sufereau de depresie si aveau un nivel scazut de colesterol, prezentau un risc de 7 ori mai mare sa moara prematur din cauze nenaturale, cum ar fi sinuciderea si accidentele, decat ceilalti barbati din studiu!

Timp de mai multi ani, studii stiintifice au legat colesterolul scazut de depresie și comportamente impulsive, inclusiv sinucidere si violenta.

Un studiu publicat in Lancet in 1993, Plasma cholesterol and depressive symptoms in older men, a raportat: „Printre barbatii cu varsta de 70 de ani si peste, depresia definita categoric a fost de trei ori mai frecventa in grupul cu colesterol plasmatic total scazut … decat la cei cu concentratii mai mari …”

Un studiu din 2000, Higher prevalence of depressive symptoms in middle-aged men with low serum cholesterol levels, realizat pe barbati cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani a constatat ca barbatii cu un nivel scazut de colesterol total pe termen lung „au o prevalenta mai mare a simptomelor depresive” in comparatie cu cei cu un nivel mai ridicat de colesterol.

Femeile cu un nivel scăzut de colesterol sunt, de asemenea, vulnerabile la depresie. Un studiu suedez (Depressive symptoms, social support, and lipid profile in healthy middle-aged women publicat in Psychosomatic Medicine) care a implicat 300 de femei sanatoase, cu varste cuprinse intre 31 si 65 de ani, a concluzionat ca femeile din grupul cu cel mai scazut colesterol au suferit de simptome semnificativ mai depresive decat celelalte femei din studiu.

Pentru multi cei care sufera de depresie, sinuciderea este o realitate tragica. Deoarece colesterolul scazut este legat de depresie, colesterolul scazut devine, de asemenea, un factor de risc in incercarile de suicid. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca persoanele cu un nivel de colesterol total mai mic decât 160 mg / dL aveau mai multe probabilitati de sinucidere decat cele cu un nivel mai ridicat de colesterol.

Sinuciderea nu este singurul tip de violenta asociata cu niveluri mai scazute de colesterol. S-a constatat ca omuciderea si alte acte de violenta comise impotriva altora sunt asociate cu colesterolul scazut. Cand cercetatorii suedezi au comparat nivelul colesterolului la aproape 80.000 de barbati si femei, cu arestarile ulterioare pentru crime violente, au ajuns la concluzia ca „un colesterol scazut este asociat cu violenta criminala ulterioara”.

De ce este colesterolul atat de important pentru sanatatea mentala si emotionala?

Unii cercetatori considera ca nivelurile scazute de colesterol modifica chimia creierului, suprimand productia si / sau disponibilitatea serotoninei sau a altor neurotransmitatori din creier. Dar ceea ce nu trebuie trecut cu vederea este faptul ca aceasta substanta vitala, colesterolul, joaca roluri cheie in corpul uman. In primul rand, este valoros si necesar pentru functionarea optima a creierului, deoarece creierul este organul cel mai bogat in colesterol din organism.

Alte functii esentiale ale colesterolului in organism sunt si urmatoarele:

  • Nervii sunt alcatuiti din colesterol
  • Corpul uman utilizeaza colesterol pentru a produce toti hormonii sexuali si hormonii suprarenali
  • Laptele matern contine peste 50% din caloriile sale sub forma de grasime, in cea mai mare parte saturata, fiind astfel „alimentul” cel mai bogat in colesterol!
  • Fara colesterol si rolul acestuia in digestie nu am putea absorbi nici una din vitaminele solubile in grasimi cum sunt vitaminele A si E
  • Fiecare celula din corp este inconjurata de o membrana continand colesterol si fara aceasta nici o celula din corp nu ar putea functiona
  • Colesterolul este atat de important pentru ficat incat acesta produce 2000 milligrame de colesterol in fiecare zi
  • In urma unei diete sarace in colesterol, ficatul compenseaza diferenta prin producerea unei cantitati mai mari pentru a dispune de cantitatea necesara. (Apoi statinele, desigur, scad aceasta cantitate, accelarand acest proces!)
  • O valoare crescuta de colesterol in sange nu este determinata de alimentele bogate in colesterol; aceasta se datoreaza unui metabolism care nu este eficient in a metaboliza colesterolul de care are organismul nevoie.

Cu reclame constante despre pericolele colesterolului ridicat, care duc la boli de inima, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, multor milioane de persoane le sunt prescrise statine pentru a scadea colesterolul. Despre cat de periculoase sunt de fapt acestea, poti citi mai multe in articolul meu anterior, Scaderea colesterolului si demontarea miturilor despre colesterol.

Probabil esti confuz si chiar nu mai stii ce inseamna o valoare de colesterol ridicata si una scazuta, si ce este de fapt sanatos pentru organismul tau? Dar cu siguranta poti afla azi prin programele Metabolic Typing si printr-o interpretare functionala a analizei de sange, care iti vor oferi raspunsul pe care l-ai cautat atata timp.

 

Resurse:

  1. Sinatra, S. (2009, June). Clearing up the cholesterol confusion. Townsend Letter, 52.
  2. Morgan, R.E., et al. (1993). Plasma cholesterol and depressive symptoms in older men. Lancet, 341(8837), 75-79.
  3. Steegmans, P.H., et al. (2000). Higher prevalence of depressive symptoms in middle-aged men with low serum cholesterol levels. Psychosomatic Medicine, 62(2), 205-211.
  4. Horsten, M., et al. (1997). Depressive symptoms, social support, and lipid profile in healthy middle-aged women. Psychosomatic Medicine, 59(5), 521-528.
  5. Rafter, D. (2001). Biochemical markers of anxiety and depression. Psychiatry Research, 103(1), 93-96.
  6. Borgherini, G., et al. (2002). Serum cholesterol and psychological distress in hospitalized depressed patients. Acta Psychiatrica Scandinavica, 105(2), 149-152.
  7. Shin, J.Y., Suls, J., & Martin, R. (2008). Are cholesterol and depression inversely related? A meta-analysis of the association between two cardiac risk factors. Annals of Behavioral Medicine, 36(1), 33-43.
  8. Perez-Rodriguez, M.M., et al. (2008). Low serum cholesterol may be associated with suicide history attempt. Journal of Clinical Psychiatry, 69(12), 1920-1927.
  9. Atmaca, M., et al. (2008). Serum leptin and cholesterol values in violent and non-violent suicide attempters. Psychiatry Research, 158(1), 87-91.
  10. Golomb, B.A., Stattin, H., & Mednick, S. (2000). Low cholesterol and violent crime. Journal of Psychiatric Research, 34(4-5), 301-309.
  11. Lalovic, A., et al. (2007). Cholesterol content in brains of suicide completers. International Journal of Neuropsychopharmacology, 10(2), 159-166.
  12. Wilson, D. (2010, March 30). Risks seen in cholesterol drug use in healthy people. New York Times, A1.
Colina si de ce ai nevoie de alimente bogate in colesterol. 1

Colina si de ce ai nevoie de alimente bogate in colesterol.

colesterol

 

Deja sunt zeci de ani de cand populatia a fost inoculata cu ideea ca este bine sa evite alimentele bogate in colesterol, pentru a preveni aparitia bolilor de inima. Cu toate acestea, evidenta clinica si istorica, cat si studiile efectuate au adus dovezi solide, care au demonstrat faptul ca nu exista o legatura reala intre colesterolul din alimentatie si nivelul acestuia din sange; astfel nu exista un motiv intemeiat pentru a evita alimentele cu un nivel ridicat de colesterol. Unul din motivele pentru care nu este recomandat sa evitam aceste alimente bogate in colesterol este dat de prezenta nutrientului colina in acestea.

Colina a fost recunoscuta oficial ca fiind un nutrient esential inca din 1998, si chiar daca a fost considerat un nutrient vital pentru sanatatea umana, un numar destul de scazut al populatiei moderne se bucura de un nivel adecvat in organism.

Cele mai bogate surse alimentare de colina se regasesc in galbenusurile de ou, ficat si carne de vita, care sunt adesea evitate de multe persoane in ziua de azi din cauza fricii neintemeiate de grasimi alimentare si colesterol. Aceste alimente nu numai ca au un continut mare de colina, dar sunt, de asemenea, foarte bogate in multe vitamine si minerale diferite, cum ar fi vitamina A, acidul arahidonic, DHA si vitaminele B. Ficatul de la animale sanatoase crescute pe pasune este un superaliment! Este o sursa excelenta de colina si oligoelemente precum cupru, zinc si crom, plus folat si fier foarte biodisponibili.

De ce este colina un nutrient atat de important in dieta umana

Colina are o varietate de functii in organism, si constituie o componenta esentiala a numeroaselor fosfolipide, care alcatuiesc membranele celulare. Fara colina suficienta in corp, celulele noastre nu isi pot mentine in mod corespunzator structura si nu pot transmite semnale catre alte parti ale corpului. In plus, colina regleaza mai multe cai metabolice, ajuta la detoxifierea in organism, contribuie la un nivel optim de energie, starea ta de spirit, ciclurile de somn si timpul de recuperare dupa o activitate intensa.

In timpul sarcinii, aportul scazut de colina este asociat cu un risc mai mare de defecte ale tubului neural la nou-nascut. Unele studii arata ca atunci cand un fat obtine mai mult colina, acesta are sanse mai bune de a avea mai tarziu o functionare a creierului sanatoasa si un risc mai mic de anomalii cerebrale.

Colina este necesara pentru a crea ADN care este responsabil de construirea intregii structuri a corpului. Aceasta ajuta, de asemenea, la formarea tesutului in sistemul nervos, contribuie la capacitatea de semnalizare a nervilor, sustine integritatea lor structurala si protejeaz membranele neuronale vitale. Actioneaza ca un precursor al anumitor neurotransmitatori importanti, incluzand acetilcolina, care este folosita in functiile nervoase si musculare. Deoarece este o componenta a membranelor celulare si a neurotransmitatorilor folositi in semnalizarea nervilor, colina joaca, de asemenea, un rol in pastrarea memoriei si prevenirea dementei, cat si a altor simptome de declin cognitiv.

Colina mentine functia hepatica sanatoasa. Este necesara pentru a transporta in mod corespunzator grasimea din ficat la celulele din intregul corp si contribuie la prevenirea acumularii de grasimi in ficat. Colina joaca un rol important in transportarea colesterolului si a trigliceridelor, de la ficat la alte parti ale corpului unde sunt necesare.

Folatul si colina ajuta la conversia homocisteinei, care impiedica organismul sa acumuleze prea multa grasime si contribuie la reducerea riscului de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Plasticitatea neuronului se refera la capacitatea creierului de a construi noi conexiuni de neuroni, iar colina este considerata a fi foarte importanta pentru sustinerea elasticitatii si plasticitatii creierului. Copiii trebuie sa aiba un nivel adecvat de colina pentru a forma canale de neurotransmitatori in creierul lor, care vor ajuta la pastrarea informatiilor, abilitati verbale, gandire creativa, abilitati matematice, indicii sociale si multe altele.

Simptomele deficientei de colina.

Deficitul de colina in timp poate avea implicatii grave asupra sanatatii noastre. Printre simptomele deficitului de colina se numara oboseala, insomnia, functia renala slaba, probleme de memorie si dezechilibre nervoase.

Deficitul alimentar extrem de colina poate duce la disfunctii hepatice, boli cardiovasculare, crestere anormala la copii, anomalii in formarea oaselor, lipsa formarii globulelor rosii, infertilitate, insuficienta renala, anemie si hipertensiune arteriala.

Un alt factor important de luat in considerare este faptul ca unele persoane au o variatie genetica comuna, care determina o nevoie mai ridicata de colina pe care trebuie sa o consume. Aceste persoane sunt mai sensibile la deficienta de colina si trebuie sa se asigure ca au o cantitate corespunzatoare in alimentatie.

Persoanele cu o afectiune a ficatului numita ficat gras prezint un risc mai mare de a avea deficienta de colina si de a prezenta simptome negative. Aceasta apare de regula la persoane care au un consum excesiv de alcool, sunt supraponderale, sufera de diabet sau de o forma de rezistenta la insulina sau au alte boli care influenteaza metabolismul grasimilor.

Alimentatia conform tipului metabolic si includerea alimentelor de origine animala este cea mai buna modalitate de a va asigura ca obtineti suficienta colina, concomitent cu o evaluare clinica functionala pentru a determina posibile deficiente.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

 

Resurse:

https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/choline

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906248

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518394/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071706

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15699233

https://www.berkeleywellness.com/supplements/vitamins/article/should-you-boost-your-choline

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071706

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023003

www.westonaprice.org/health-topics/food-features/the-liver-files

chrismasterjohnphd.com/blog/2011/03/09/how-conflating-lipid-hypothesis-wi/

Pericolele unui colesterol scazut pentru sanatate. 2

Pericolele unui colesterol scazut pentru sanatate.

danger, colesterol

Persoanele care au o valoare mai ridicata a colesterolului sunt cele mai longevive. Dr. Harlan Krumholz, cardiolog, Yale School of Medicine

Contrar credintei comune, studiile medicale si realitatea clinica au evidentiat ca un nivel prea scazut de colesterol este periculos pentru sanatate. S-a demonstrat ca persoanele cu un nivel scazut al colesterolului au rata cea mai ridicata de mortalitate.(1)

Colesterolul nu este dusmanul sanatatii. Dar ce este atunci?

Colesterolul este o substanta vitala in organism. Nu exista colesterol bun si rau. Atat LDL (low density lipo-protein) cat si HDL (high density lipo-protein) sunt esentiale pentru numeroase functii in orgamism si nu am putea supravietui fara acestea. LDL si HDL sunt lipo-proteine cu functia de a transporta colesterolul din ficat catre tesuturi, sau inapoi, din tesuturi catre ficat.

Cercetari medicale au demonstrat chiar activitatea?anti-inflamatoare a colesterolului, si nu pro-inflamatorie cum s-a presupus initial. Studiile au relevat ca acesta are chiar rolul de a inhiba sinteza leucotrienelor, o clasa de lipide pro-inflamatorie si a tromboxanului, un hormon eliberat de trombocite, care induce agregarea plachetara si constrictia arteriala (2), (3), (4).

Colesterolul LDL asigura si transportul antioxidantilor cum sunt vitamina E, A, D, coenzima Q10, cat si al fosfolipidelor. Fiecare celula din corp are colesterol in compozitia sa, oferind stabilitatea si duritatea necesara. Hormonii steroidieni (vitali pentru toate functiile fiziologice din organism) sunt produsi din colesterol. Creierul uman este alcatuit in mare proportie din colesterol. Sarurile biliare sunt produse din colestero; bila este vitala pentru digestie si asimilarea grasimilor in dieta. Sistemul nostru imunitar are nevoie de colesterol pentru a repara celule denaturate, asa cum este si in cazul operatiilor, si a denaturarii celulei datorita alimentatiei toxice si a chimicalelor. Colesterolul este transportat din ficat, pentru a executa reparatiile necesare in organism.

Deci colesterolul este un raspuns la inflamatie, nu cauza acesteia!

Ce reflecta valorile colesterolului din analiza de sange?

Un nivel total al colesterolului intre 200-240 este asociat cu rata cea mai scazuta de mortalitate. Persoanele cu un nivel al colesterolului mai mare de 200 au si o rata foarte scazuta de infectii. Pe langa functia de transport, HDL are capacitatea de a preveni oxidarea LDL si de a elimina particule oxidate ale LDL. O valoare situata intre 50 – 85 mg/dl este considerata optima din punct de vedere functional.

Numerosi factori pot influenta valorile LDL, printre care: inflamatii, infectii, boli cronice, dezechilibre ale tiroidei, mutatii genetice, toxine, etc. O valoare cuprinsa intre 80 – 150 mg/dl este considerata normala din punct de vedere functional.

Valoarea totala a colesterolului nu este un indicator real si precis in determinarea bolilor cardiovasculare. Raportul LDL/HDL, trigliceridele, glucoza, insulina, markerii inflamatori (proteina C reactiva, homocisteina), activitatea electrolitilor, markerii legati de activitatea ficatului, a glandelor suprarenale, tiroidei si markerii inflamatori ai sistemului digestiv trebuie toti analizati pentru a putea obtine o viziune completa si a intelege ce se intampla cu adevarat in organism, in profunzime. Daca nu se executa si aceste analize, abia daca vei obtine o investigatie clinica superficiala, incompleta, dar si ineficienta.

Afectiuni asociate cu un nivel scazut de colesterol.

Infectii.

Studiile au demonstrat ca LDL are capacitatea de a reduce patogenii si bacteriile infectioase (5). Cand sunt cuplate cu LDL, acestea se dezactiveaza. In plus, cand endotoxinele sunt cuplate cu LDL, sunt incapabile sa declanseze productia citokinelor pro-inflamatorii cum ar fi TNF-a. De aceea, cand exista rezerve insuficiente de colesterol si LDL, o persoana poate avea un risc crescut de infectii.

Adesea, colesterolul scazut este mai periculos decat colesterolul ridicat. De exemplu, in 19 studii ample unde au fost analizate mai mult de 68.000 de decese, de catre pofesorul David R. Jacobs si colegii sai de la Divizia de Epidemiologie a Universitatii din Minnesota, colesterolul scazut a fost asociat cu un risc ridicat de deces din cauza afectiunilor gastrointestinale si respiratorii.(6)

Imunitate scazuta si toxicitate.

Rezerve insuficiente de colesterol si LDL scazut pot determina o imunitate scazuta, cat si inflamatii ridicate, susceptibilitate la infectii, numar redus de antioxidanti si insuficiente hormonale. Din cauza faptului ca aproximativ 80% din colesterolul din sange este produs de ficat, o productie scazuta este reflectata de toxicitate a ficatului si/sau insuficienta biliara. Colesterolul fiind o lipida anabolica (care inhiba inflamatia si degenerarea) sugereaza ca un nivel scazut reflecta catabolism, degenerare si efecte distructive ale radicalilor liberi in celule si tesuturi.

Dr. Mihai Netea si echipa sa de la Departmentul de Medicina Interna si Nucleara, Spitalul Universitar Nijmegen, Olanda, a efectuat un studiu unde a injectat endotoxine in soareci cu un nivel normal al colesterolului, si in soareci cu hipercolesterolemie familiala, care aveau nivelul de LDL de patru ori mai ridicat decat normal. In urma injectarii, toti soarecii cu un nivel normal al colesterolului au murit, in timp ce grupul cu hipercolesterolemie a murit doar in urma unei doze de opt ori mai mare de endotoxine. In alt experiment au injectat bacterii vii si au descoperit ca de doua ori mai multi soareci cu hipercolesterolemie au supravietuit, comparat cu soarecii cu colesterol normal(7). Aceste experimente sunt inca o confirmare a rolului protector pe care il are colesterolul in organism.

Boli autoimune.

Rezerve suficiente de colesterol in tesuturi inhiba cascada de semnale imune pro-inflamatorii, care se afla la baza proceselor auto-imune. O activitate scazuta a colesterolului poate fi un factor primar in dezvoltarea unor afectiuni autoimune.

Persoanele cu boala inflamatorie, autoimuna Crohn prezinta adesea concentratii scazute de colesterol in sange (8). Persoanele cu artrita reumatoida prezinta scaderi semnificative, atat in LDL cat si in nivelul total de colesterol, cu cinci ani inainte de a fi diagnosticati cu artrita reumatoida (9). De asemenea, acest studiu indica tendinta colesterolului scazut la persoanele cu diabet de tip 1 si Sjorgen (10), (11).

Concluziile care se pot trage in urma acestor corelatii se refera la capacitatea anti inflamatorie a colesterolului, iar scaderea in productia acestuia este asociata cu o susceptibilitate la stres oxidativ, infectii, inflamatii si alterare produsa de radicalii liberi. Toate acestea sunt cat se poate de reale la persoanele cu boli autoimune.

Sa nu uitam, asadar, cat de vital este colesterolul pentru o multitudine de functii in organism. Cand exista o cantitate insuficienta de colesterol produs in ficat, acest lucru se reflecta negativ asupra multor functii din organism. Unul din motivele pentru care persoanele care consuma statine se simt lipsite de energie, sufera de extenuare a glandelor suprarenale, imunitate scazuta si se pot afla intr-o stare catabolica de descompunere musculara, se datoreaza insuficientei de?colesterol ? esential pentru producerea hormonilor si functionarea celulara normala.

Deoarece colesterolul este implicat in toate membranele celulare din organism, cantitati insuficiente pot determina formarea de celule fara integritate structurala. In astfel de conditii, celulele se pot descompune in sange, un proces numit hemoliza. Anemia hemolitica poate determina o cascada de afectiuni cum ar fi trombocite scazute, numar redus de celule albe, sangerari vaginale, pierderea cunostintei, oboseala, ameteli, disfunctii ale ficatului.?Intelegerea lantului complex de mecanisme vitale din organism, care implica colesterolul este esentiala pentru o sanatate optima.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3442317/

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19404868

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19404868

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16420478

5. http://qjmed.oxfordjournals.org/content/96/12/927

6.?Jacobs D si altii. Report of the conference on low blood cholesterol: Mortality associations. Circulation 86, 1046-1060, 1992.

7.?Netea MG si altii. Low-density lipoprotein receptor-deficient mice are protected against lethal endotoxemia and severe gram-negative infections. Journal of Clinical Investigation 97, 1366-1372, 1996.

8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562284

9. http://ard.bmj.com/content/69/7/1310.full

10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693966

11. http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/45/4/481.full

Dr. Ravnskov, Uffe. The Cholesterol Myths

Kendrick, Malcolm MD.  The Great Cholesterol Con

Analizele de sange. Ce inseamna interpretarea functionala pentru sanatatea ta? 3

Analizele de sange. Ce inseamna interpretarea functionala pentru sanatatea ta?

analizele de sange

 

Multe din persoanele care aleg sa lucreze cu mine, in cadrul programelor de sanatate pe care le ofer, imi adreseaza initial cam aceleasi intrebari: „ce supliment pot sa iau ca sa imi scada durerile?„, „ce remediu exista pentru nivelul ridicat de colesterol?”, „ce pot lua pentru glicemie ridicata?”, „care din plantele acestea sunt mai bune anti-inflamatorii?”. Si altele de genul acesta..

Dupa un timp insa in care lucram impreuna la rezolvarea problemelor de sanatate, aceste intrebari se diminueaza si se reduc la una singura:”care crezi ca este cauza acestui simptom negativ pe care il am?„. In acel moment stiu ca persoana respectiva a inteles pe deplin modul in care se rezolva cu adevarat afectiunile si ca s-a aliniat abordarii pe care o practic. Pentru ca rezolvarea reala a afectiunilor se face printr-o munca de detectiv, in care nu numai ca ai descoperit cauzele, dar stii si cum sa le elimini intr-un mod eficient si neinvaziv.

Descoperirea cauzei cu ajutorul testelor de laborator.

Datele de laborator pot oferi o cantitate vasta de informatii in legatura cu functii metabolice diverse, sisteme din organism, deficiente nutritionale, toxicitate si raspuns la stres. De fapt, o interpretare functionala de calitate va oferi informatii valoroase, care te vor ajuta sa atingi un nivel ridicat de sanatate. Din punct de vedere functional, exista trei arii de baza care influenteaza aproape tot in organism: hidratare si echilibrul electrolitilor, digestie si asimilare, eliminare si detoxifiere. Prin intermediul analizelor potrivite si al analizei amanuntite a simptomatologiei persoanei, se vor putea afla date importante despre functionalitatea acestora.

Mai departe de nivelul de baza al intelegerii gamei de referinta „ideale” pentru markerii individuali, exista o intreaga sfera a interpretarii biochimiei sangelui, care este dedicata intelegerii „tiparelor” din cadrul acesteia. Analiza acestor tipare poate indentifica in mod eficient dezechilibre fiziologice si deficiente nutritionale prin intelegerea relatiilor complexe care exista intre factorii biochimiei sangelui. Aceasta analiza a tiparelor permite detectarea dezechilibrelor primare cu mai mare precizie si claritate; cuantifica dezechilibre fiziologice in ceea ce priveste relatiile existente intre markeri, mai degraba decat valoarea lor individuala „ridicata” sau „scazuta”.

In cadrul practicii mele NU interpretez analiza de sange pentru a diagnostica si/sau trata, ci pentru a detecta tendinte, dezechilibre, deficiente, congestii, infectii si inflamatii si a gasi cu ajutorul altor teste complementare (analiza firului de par, testul Metabolic Typing, analiza genetica, etc.) cea mai potrivita si personalizata solutie de redobandire a sanatatii si echilibrului biochimic pentru persoana respectiva.

Interpretarea functionala.

Laboratoarele ofera in analize informatii despre medii statistice, nu valori optime. Gama de referinta a laboratoarelor este creata utilizand modelul curbei lui Gauss, unde rezultatele tale sunt comparate cu „media” acelui laborator. Aici nu exista decat doua deviatii, una deasupra si una sub medie. Aceasta gama de referinta se va largi cu trecerea timpului din ce in ce mai mult, pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai bolnavi.

„Media” insa nu inseamna sanatate. In plus, laboratoare diferite utilizeaza game de referinta diferite. Din perspectiva functionala insa, se analizeaza valorile optime ale fiecarui marker.

Interpretarea analizelor din punct de vedere functional nu este orientata catre identificarea, diagnosticarea si tratarea bolilor, ci catre mentinerea si identificarea sanatatii, si imbunatatirea functiilor corpului.

De exemplu, analizele de rutina nu contin decat masurarea glicemiei, un marker destul de instabil de altfel. Dar izoland doar glucoza, fara sa se ia in considerare si alti factori foarte importanti pentru metabolismul glucozei, cum ar fi insulina, LDH si hemoglobina glicozilata (HbA1C), se risca neidentificarea starii reale a organismului.

In plus, multe laboratoare au game de referinta foarte largi; pentru insulina de ex., aceasta este intre 2 ? 24! Deci, o persoana cu o valoare 22 a insulinei este considerata in limite normale! In realitate, aceasta valoare, corelata si cu alte valori din analiza de sange determina clar rezistenta la insulina si/sau o persoana care se indreapta cu pasi foarte siguri si rapizi catre diabet. Nu e de mirare ca multe persoane sunt in faza de pre-diabet sau au deja diabet, fara sa stie.

Cand analiza de sange se interpreteaza functional, mai degraba decat patologic, aceasta poate oferi multe informatii fiziologice esentiale, si ne ajuta: sa intelegem unde sunt prioritatile fiziologice (care sunt cele mai importante disfunctii si dezechilibre biochimice), sa decidem care sunt potentialele urmatoare teste necesare pentru a afla date suplimentare, sa dezvoltam un program personalizat care sa sprijine functiile biologice, cat si sa urmarim progresul si eficacitatea programului implementat in timp.

Mituri si particularitati in interpretarea analizei de sange.

In prezent, multi?experti recomanda remedii sintetice sau naturale pentru valori ridicate ale colesterolului. De la statine la niacina, usturoi, ulei de peste, boabe de mustar si chiar veganism, se recomanda o varietate de remedii, pana cand vei ajunge sa-l nimeresti cumva pe cel potrivit…Un fel de ruleta ruseasca.

Cu toate acestea, nimeni nu se intreaba de ce este colesterolul marit? Sa nu cazi in capcana care s-a intins de-a lungul erei moderne, potrivit careia grasimile saturate si carnea sunt de vina. Despre cauza reala a acestei disfunctii poti citi mai mult aici.

Deci in acest caz, valoarea totala a colesterolului nu spune mai nimic. Raportul LDL/HDL, trigliceridele, glucoza, markerii inflamatori (proteina C reactiva, homocisteina), activitatea electrolitilor, markerii legati de activitatea ficatului, a glandelor suprarenale, tiroidei si markerii inflamatori ai sistemului digestiv trebuie toti analizati pentru a putea obtine o viziune completa?si a intelege ce se intampla cu adevarat in organism, in profunzime. Daca nu se executa si aceste analize, abia daca vei obtine o investigatie clinica superficiala, incompleta, dar si ineficienta.

Ce se poate spune despre riscul bolilor cardiovasculare? In realitate,?colesterolul nu este cea mai buna modalitate de a analiza acest risc. Proteina C reactiva, insulina si homocisteina sunt indicatori majori si esentiali pentru a obtine o analiza precisa. Din pacate am intalnit multe persoane cu probleme diverse de sanatate, care au facut analize de sange ani de zile si in nici una din ele acesti markeri nu au fost recomandati si analizati…

De ce sunt acesti markeri importanti? Formarea homocisteinei este rezultatul biosintezei amino acidului L-metionina. Un nivel mai mare de 8 este asociat cu riscul bolilor cardiovasculare, cat si cancer si alte afectiuni. Nivelul de homocisteina creste in urma anumitor deficiente cum ar fi folatul, vitamina B6 si B12. De multe ori exista mutatii genetice care ridica indirect nivelul de homocisteina. De ex., mutatii in genele MTHFR pot reduce in mod semnificativ rata de metilare a homocisteinei, ducand la un nivel ridicat al acesteia, si crescand astfel riscul de boli cardiovasculare. Includerea unui protocol specific in planul de suplimentare devine astfel esential. Dupa cum se observa, implicatiile pot fi profunde si numai o investigatie corespunzatoare poate determina adevarata cauza a afectiunilor.

Dr Ron Rosedale, un expert in medicina nutritionala si metabolica, bine cunoscut pe plan international, mentioneaza importanta analizei insulinei:

Este modul de a trata bolile cardiovasculare si modul in care mi-am tratat tatal, modul in care am tratat pacientul cu risc ridicat de cancer, cat si osteoporoza si tensiunea ridicata. Modul de a trata practic toate asa numitele boli cronice ale batranetii este de a trata insasi insulina.

Una din modalitatile prin care o persoana isi creste riscul de boli cardiovasculare este daca devine rezistenta la insulina. Aceasta va cauza si o excretie mare de magneziu si retentie de sodiu, care ambele cresc riscul de boli cardiovasculare. Diete bogate in zaharuri si alimente procesate vor determina o cantitate mare de insulina sa fie eliberata de pancreas.

Un alt exemplu se refera la ureea serica sau BUN (blood urea nitrogen). Valorile stabilite de laborator pot fi foarte ridicate (pana la 36!) si unele nici nu au limita inferioara. In realitate, o persoana care prezinta valoarea 7 de ex., va suferi de o multitudine de afectiuni, inclusiv malnutritie celulara. O valoare ridicata cum ar fi 25 de ex., poate indica stres al rinichilor, deshidratare si posibila insuficienta a electrolitilor. Dar aceste valori sunt considerate ca fiind „normale” in interpretarile standard.

Mai mult decat functional! Includerea individualitatii biochimice.

Daca orice nutrient sau aliment poate avea influente diferite, din punct de vedere biochimic, la oameni diferiti, cum poate exista un tratament – pentru orice afectiune – care sa functioneze la toata lumea? Nu boala este cea care trebuie tratata, ci dezechilibrele metabolice din profunzime, care au cauzat de fapt boala. – William Wolcott, The Healthexcel System of Metabolic Typing?.

Sa presupunem ca avem doua persoane cu un nivel ridicat al colesterolului si ambele iau niacina pentru aceasta. Una din ele va obtine rezultate pozitive, prin scaderea nivelului de colesterol, dar cealalta va obtine o inrautatire a starii de sanatate si acelasi nivel ridicat de colesterol. Ce s-a intamplat? Prin intermediul metodologiei Metabolic Typing stim ca niacina este de ajutor in normalizarea nivelului de colestrol in anumite metabolisme (cum sunt tipurile carbohidrat), dar dezechilibreaza metabolismul colesterolului la alte persoane (cum ar fi tipurile proteice.)?

Poti afla astfel despre un nutrient, planta, remediu care a functionat nemaipomenit la o anumita afectiune. Il incerci si tu, doar ca sa constati ca a esuat complet in cazul tau. O alta persoana il incearca si obtine in schimb rezultate pozitive.

Este experienta multor oameni care au incercat remediul sau dieta de slabit de succes a prietenului, doar ca sa observe ca aceasta a cauzat o crestere in greutate in cazul lor! Este experienta unui barbat care suplimenteaza cu zinc, doar ca sa constate ca problema sa de prostata s-a inrautatit. Este experienta femeii cu sindrom premenstrual care sufera o intensificare a simptomelor negative, dupa ce a luat vitamina B6 sau ulei de primula sau maca! Iar exemplele sunt fara sfarsit…?

Deci este esential sa retinem ca beneficiile unui anumit nutrient nu se aplica tuturor. Iar in ziua de azi putem afla cu precizie care este acel nutrient si care este acea alimentatie care ni se potriveste noua!

Informatiile obtinute de la laboratoare si in urma analizei simptomelor trebuie sa fie utilizate in programe nutritionale si strategii personalizate. Este incorect sa presupunem ca fiecare are nevoie de acelasi remediu, pentru ca exista factori infiniti care determina individualitatea biochimica a fiecaruia dintre noi.

Daca doresti o abordare diferita asupra sanatatii tale si informatii concrete despre cauzele simptomelor negative, cat si modul de eradicare al acestora, consulta aceste date despre cum poti incepe unul din programele Metabolic Typing chiar de azi!

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

 

 

Scaderea colesterolului si demontarea miturilor despre colesterol! 4

Scaderea colesterolului si demontarea miturilor despre colesterol!

scaderea colesterolului

 

Scaderea colesterolului poate deveni o actiune periculoasa. Traim intr-o societate in care producatorii de organisme modificate genetic nu ar manca din propriile productii, ci doar ecologic, in care promotorii si sustinatorii vaccinurilor nu si-ar vaccina proprii copii sau pe ei insisi, si unde bineinteles, producatorii de medicamente pentru scaderea colesterolului (statinele) nu ar lua aceste medicamente si nici nu le-ar recomanda propriei familii. Te pune pe ganduri, nu-i asa?

Deci care sunt acele „mituri” ale colesterolului, care au fost administrate populatiei in tot acest timp prin marketing agresiv? Sa facem o mica analiza!

 

Mitul nr. 1: Un nivel ridicat al colesterolului LDL cauzeaza ateroscleroza si boli cardiovasculare.

Colesterolul LDL oxidat reprezinta un factor important in ateroscleroza si bolile cardiovasculare, dar acesta nu a demonstrat a avea vreo legatura cu nivelul colesterolului LDL nativ din corp. Mai degraba, nivelul antioxidantilor din organismul unui individ pare sa joace un rol cheie in a influenta concentratiile de LDL oxidat din sange.

Colesterolul oxidat este un pericol real si se regaseste in multe alimente procesate, in laptele praf (care se adauga in lactatele degresate pentru a le da consistenta si in multe dulciuri procesate), in extractul de praf de oua, si in carne si grasimi care au fost gatite la temperaturi inalte. Inflamatia generata de uleiurile procesate, partial hidrogenate (grasimi trans), uleiurile vegetale, organisme modificate genetic, si o dieta ridicata in zahar si alimente procesate, alcool si tutun, determina de asemenea valori ridicate. Disfunctii in nivelul de colesterol LDL pot fi cauzate si de toxicitate cu metale grele si chimicale, toxicitate a ficatului, hipotiroidism si disfunctii ale rinichilor.

Cand exista un nivel crescut de oxidare in organism, atunci exista si o tendinta a unei activitati crescute a radicalilor liberi in tesuturi. Corpul nostru produce mai mult colesterol ca raspuns la inflamatiile existente in corp. Deci colesterolul NU este problema, este de fapt solutia pe care corpul o utilizeaza in incercarea de a se auto-vindeca. Inflamatia in peretii arteriali este adevaratul pericol, si daca aceasta nu este depistata, blocajele arteriale pot opri circulatia sangvina catre inima sau creier, rezultand intr-un atac de cord sau atac cerebral. De fapt, raportul intre trigliceride si colesterolul HDL este probabil factorul de risc numarul unu pentru bolile cardiovasculare.

In razboiul impotriva „demonului colesterol”, nivelul crescut al unei substante numita homocisteina este de multe ori ?uitata. Homocisteina a fost corelata cu producerea patologica a placii in artere si tendinta de a forma blocaje in acestea, care este o combinatie fatala. Nutrientii care scad nivelul de homocisteina sunt acidul folic, vitamina B6, B12 si colina, care se regasesc in mare parte in alimentele de origine animala.

Deci, valoarea ridicata a colesterolului in sange este inutila? Nu! Cu siguranta ca indica prezenta unui dezechilibru metabolic, care trebuie rezolvat.

Dar care sunt atunci cauzele reale ale atacurilor de cord si cerebrale? Acestea sunt:

  • Trigliceride crescute
  • Valori scazute ale colesterolului HDL
  • Valori crescute ale homocisteinei
  • Deficiente nutritionale rezultate din lipsa grasimilor saturate si a colesterolului in dieta
  • Consumul crescut de colesterol oxidat

Mitul nr. 2: Colesterol „bun” si „rau”.

Cele mai abundente doua lipoproteine din corp sunt LDL si HDL. Functia principala a lipoproteinei LDL este sa transporte colesterol de la ficat catre tesuturile care il incorporeaza in membranele celulei. HDL transporta colesterolul utilizat, care a fost eliminat de celule, inapoi catre ficat pentru reciclare sau excretie. LDL si HDL nu sunt nici „bune”, nici „rele”, sunt doar colesterol!

Noua teorie fabricata care trebuia sa incorporeze paradigma „colesterol bun – rau” afirma: colesterolul LDL formeaza depozite de grasime in peretii arteriali, care se transforma in placi care cresc, se rup si stimuleaza formarea cheagurilor de sange care blocheaza artera. Colesterolul HDL pe de alta parte este lipoproteina benefica pentru inima, care contracareaza actiunea LDL prin inlaturarea colesterolului din artere si transportarea acestuia inapoi catre ficat pentru o eliminare sigura. Aceasta paradigma este extrem de simplista si superficiala si nu sustine evidenta coplesitoare in domeniul stiintific, istoric si clinic.

Mitul nr. 3: Grasimile saturate si alimentele bogate in colesterol sunt „rele” si contribuie la valori crescute ale colesterolului in sange.

In anul 1960’s comunitatea medicala conventionala ignora o valoare totala mare a colesterolului, chiar daca ajungea pana la 300! Acum, tot ce depaseste 230 (sau chiar mai putin de atat) este considerat a fi o problema, iar „solutia” pe care o propune comunitatea medicala este de cele mai multe ori o dieta saraca in oua si carne (pe langa statine).

Lupta impotriva colesterolului a inceput cu industria alimentelor procesate care a pornit o mare campanie impotriva acestei substante, sustinuta in principal de industria uleiurilor vegetale!?Archer Daniels Midland a vrut sa vanda un ocean de ulei de soia si astfel a ajuns sa conduca razboiul impotriva colesterolului si a grasimii saturate in special. Uleiurile sanatoase de cocos si palmier au fost interzise de la import in Statele Unite, consumul de unt a scazut vertiginos si toata lumea „stia” deodata ca margarina va salva natiunea!

Apoi au fost inventate statinele – medicamentele menite sa reduca colesterolul, fiind acompaniate de lupta impotriva colesterolului si grasimii saturate. Studiile care contraziceau vehement aceste teorii au continuat insa sa apara. Cercetari publicate in Journal of the American Medical Association, 1999; 281(15):1387-94) au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre consumul de oua si riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale, nici la barbati si nici la femei.

Un studiu elaborat de Gilman, et al si publicat in decembrie 24, 1997 in Journal of the American Medical Association a descoperit ca…

CU CAT CONSUMI MAI MULTE GRASIMI SATURATE, CU ATAT MAI PUTINE SANSE AI SA SUFERI UN ATAC CEREBRAL.

Acest studiu a fost de fapt capabil sa cuantifice efectul de protectie al grasimilor saturate:

RISCUL DE ATAC CEREBRAL SCADE CU 15% PENTRU FIECARE CRESTERE DE 3% A GRASIMILOR SATURATE IN DIETA.

Dr. William Castelli, un fost director al studiului Framingham (cel care initial a sustinut problema colesterolului in bolile cardiovasculare) a mentionat ulterior:

PERSOANELE CU UN COLESTEROL SCAZUT (MAI MIC DE 200) SUFERA UN ATAC DE CORD IN PROPORTIE DE APROAPE 40% DIN TOTALUL ATACURILOR DE CORD INREGISTRATE.

Un studiu interesant elaborat de Leddy, et al si publicat in 1997 in Medicine?and Science in Sports and Exercise, Volumul 29, unde participantii erau femei si barbati din elita atletilor profesionisti, au urmat alternativ diete bogate in grasimi si sarace in grasimi. Rezultatele au aratat ca atletii care au urmat o dieta saraca in grasimi au suferit un declin considerabil in performanta atletica. Dar cel mai intersant a fost faptul ca subiectii care au urmat o dieta saraca in grasimi au suferit o cadere semnificativa in colesterolul HDL, impreuna cu o crestere a trigliceridelor (amandoua fiind factori de risc in bolile cardiovasculare).

Uleiurile vegetale cum sunt uleiul de floarea soarelui, porumb, rapita, arahide sau oricare alt ulei vegetal procesat (exceptand uleiul de masline, de cocos si de palmier) vor accelera procesul imbatranirii in general, generand o deteriorare catabolica in organism si in special vor cauza o oxidare in peretii arteriali si inima, care declanseaza o criza cardiovasculara.

Mitul nr. 4: Statinele sunt sigure.

Primul pericol pe care il determina statinele este deteriorarea functiilor ficatului. Statinele blocheaza enzima HMG CoA reductaza astfel incat ficatul nu mai poate sintetiza propriul colesterol. Acestea intervin in metabolismul normal al ficatului, inhiba productia in ficat a multor substante vitale pentru sanatate si il imbolnavesc in acest proces.

De aceea se recomanda in general ca pacientul care consuma statine sa faca un control de rutina al enizmelor ficatului o data la 6 luni.

Ficatul nostru produce 2000 miligrame de colesterol in fiecare zi. Credeti ca acesta incearca sa ne distruga cu afectiuni cardiovasculare? Nu. Colesterolul este o substanta absolut necesara avand multe functii critice in organism. Nu am putea supravietui fara colesterol.

Al doilea pericol care apare in urma consumului de statine este durerea de muschi si oase,?care poate deveni severa, si este frecvent nediagnosticata. Multi doctori nu sunt constienti de acest efect secundar al statinelor si astfel persoanele suferinde ajung sa primeasca alte diagnosticuri de tendinita, tenosinovite, tendinopatie, sindromul rotator cuff, etc

Sunt multe cazuri raportate in literatura de specialitate unde pacientii au urmat operatii pentru afectiuni muscolo-scheletice, care de fapt nu au existat in realitate. Un numar de pacienti care consumau statine au suferit insuficiente renale; altii au suferit dureri musculare atat de mari incat au fost eventual incapabili sa se sustina si sa respire singuri. Altii chiar au murit.

Statinele secatuiesc rezervele de coenzima Q10 in organism. Fara coenzima Q10 mitocondriile celulei nu mai pot produce energie determinand dureri musculare si slabiciune. Inima este organul aflat la risc datorita cantitatii mari de energie pe care o utilizeaza.

Producatorii de statine au recunoscut faptul ca acestea afecteaza sistemul imunitar, fapt care poate duce la cancer si boli infectioase. Este o practica comuna sa se recomande statinele pentru artrita inflamatorie si ca supresor al imunitatii pentru pacientii cu operatii de transplant.

Importanta colesterolului: un sumar

Asa cum au concluzionat foarte logic Guy Schenker si Ronald Grisanti, este ridicol sa numim colesterolul o substanta daunatoare care trebuie sa fie „distrusa”, daca ne gandim la multitudinea de functii vitale, fiziologice pe care acesta le are in organismul uman:

  • Creierul uman este alcatuit in mare proportie din colesterol
  • Nervii sunt alcatuiti din colesterol
  • Corpul uman utilizeaza colesterol pentru a produce toti hormonii sexuali si hormonii suprarenali
  • Laptele matern contine peste 50% din caloriile sale sub forma de grasime, in cea mai mare parte saturata, fiind astfel „alimentul” cel mai bogat in colesterol!
  • Fara colesterol si rolul acestuia in digestie nu am putea absorbi nici una din vitaminele solubile in grasimi cum sunt vitaminele A si E
  • Fiecare celula din corp este inconjurata de o membrana continand colesterol si fara aceasta nici o celula din corp nu ar putea functiona
  • Colesterolul este atat de important pentru ficat incat acesta produce 2000 milligrame de colesterol in fiecare zi
  • In urma unei diete sarace in colesterol, ficatul compenseaza diferenta prin producerea unei cantitati mai mari pentru a dispune de cantitatea necesara. (Apoi statinele, desigur, scad aceasta cantitate, accelarand acest proces!)
  • O valoare crescuta de colesterol in sange nu este determinata de alimentele bogate in colesterol; aceasta se datoreaza unui metabolism care nu este eficient in a metaboliza colesterolul de care are organismul nevoie.

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse:

Colpo, Anthoni. LDL Cholesterol:Bad Cholesterol, or Bad Science

Guy Schenker D.C. and Ronald Grisanti D.C., D.A.B.C.O., M.S. The Cholesterol Farce

Kendrick, Malcolm MD. The Great Cholesterol Con

Lundell, Dwight, MD.The Cholesterol Lie Exposed

Taubes, Gary.The Soft Science of Dietary Fat

Sally Fallon and Mary G. Enig, PhD. Dangers of Statin Drugs: What You Haven’t Been Told About Popular Cholesterol-Lowering Medicines

 

Photo credit: howitworksdaily.com
Valorile colesterolului mai presus de cifre. 5

Valorile colesterolului mai presus de cifre.


valorile colesterolului

Valorile colesterolului dezvaluie o realitate mai complexa decat cea pe care ai auzit-o in mod obisnuit. Mai jos sunt cateva din cele mai importante aspecte de luat in considerare:

 

Intrebarea este, de ce anumite persoane au mai mult colesterol in sange decat altele, si de ce poate aceeasi persoana sa aiba valori diferite ale colesterolului in momente diferite ale zilei? De ce sunt valorile colesterolului diferite in anotimpuri diferite ale anului? Iarna valorile cresc, iar vara acestea scad. De ce valorile colesterolului cresc pana la tavan dupa operatii chirurgicale? De ce acestea cresc cand avem o infectie? De ce cresc dupa un tratament dentar? Sau cand suntem stresati? Si de ce colesterolul revine la valori normale cand suntem relaxati si ne simtim bine? Raspunsul la toate aceste intrebari este: colesterolul este o substanta cu rol de vindecare in organism.” (dr. Natasha Campbell?McBride)

Corpul nostru produce mai mult colesterol ca reactie la inflamatiile existente. Deci colesterolul nu este problema, este de fapt solutia pe care organismul o utilizeaza in incercarea de a se autovindeca. Inflamatia in peretii arteriali este pericolul real si daca nu este determinata si rezolvata cauza, aceasta poate eventual sa opreasca circulatia sanguina catre inima sau creier, care poate cauza un atac de cord sau cerebral.

Care sunt sursele de inflamatie in corp?

Cand nu exista destui antioxidanti in corp, atunci sunt prezenti si radicalii liberi in tesuturi. LDL se oxideaza in corp din cauza consumului de uleiuri si grasimi hidrogenate, uleiuri vegetale rafinate si rancede, organisme modificate genetic, alimente procesate, alcool si din cauza fumatului. Colesterol denaturat se afla in extractele de oua, in lapte praf (adaugat si la varietatea de produse lactate cu grasimi reduse), in carnuri si grasimi care au fost alterate la temperaturi inalte. Valori ridicate de colesterol LDL pot fi cauzate si de toxicitate cu metale grele si chimicale, toxicitate a ficatului, stres, hipotiroidism si disfunctii ale rinichilor.

Colesterol „bun” si „rau”? Nu exista asa ceva!

LDL (low density lipo-protein) este un „transportator” al colesterolului, distribuindu-l catre diferite parti ale corpului, acolo unde este nevoie de acesta. HDL?(high density lipo protein) duce colesterolul inapoi catre ficat. LDL si HDL nu sunt nici „bune”, nici „rele”, sunt doar atat…colesterol.

Niveluri scazute ale HDL reflecta o viata sedentara. Dar valori mai mari de 75 ale HDL sunt de fapt in stransa legatura cu bolile autoimune. Aceasta este cu atat mai posibil cu cat si trigliceridele sunt mai scazute (mai mici de 40). Consumul excesiv de alcool, droguri, hipotiroidismul si excesul de estrogen pot toate sa cauzeze valori prea mari ale HDL.

Valorile colesterolului si ce inseamna acestea.

Valori ridicate ale colesterolului in sange nu spun nimic despre cat colesterol se afla in tesuturi. In momentul in care un organism incepe sa se vindece si sa-si corecteze dezechlibrele metabolice, nivelul de colesterol din sange poate sa urce, pentru ca paraseste tesuturile! Majoritatea persoanelor simt nevoia sa intervina imediat in mijlocul acestui fenomen natural, pentru a „regla cifrele”…In realitate, aceste fenomene temporare nu sunt decat franturi ale unor „imagini” in miscare din complexitatea fiziologica a corpului.

Nu este destul sa ne uitam doar la valorile scazute sau crescute ale LDL si HDL. Marimea particulei de colesterol LDL cat si proteina C reactiva (proteina care se gaseste in sange si a carei valoare creste ca raspuns la inflamatie) trebuie de asemenea verificate.

Ce ne spune particula de colesterol LDL? O particula LDL sanatoasa este mare si „pufoasa” – ca rezultat, circula in mod natural in sistem si nu creeaza probleme. Cu toate acestea, cand particula LDL devine mica si densa nu mai circula cu asa usurinta si are tendinta de a ramane blocata in mici orificii ale arterelor, unde se acumuleaza nutrienti. Cand se intampla acest lucru, asa cum se intampla cu multe alte lucruri stagnante, se creeaza inflamatie si inceputul aterosclerozei.

Biochimii diferite, metabolisme diferite, valori diferite ale colesterolului.

Nu numai ca o valoare totala a colesterolului mai mare de 200 nu este neaparat mare, dar pentru multe persoane este chiar normala si necesara! Tipurile proteina asa cum sunt definite de sistemul Healthexcel Metabolic Typing, au deseori valori mai mari de 200 si se regasesc in metabolisme foarte sanatoase! Aceste metabolisme se nutresc cu ratii mai mari de proteine si grasimi saturate, cat si alimente bogate in colesterol.

Un scurt sumar al functiilor vitale ale colesterolului in organism.

Sa nu uitam deci cat de esential este colesterolul pentru organism! Este menit sa existe in sistemul nostru NU pentru a ne face rau, ci pentru a activa o multitudine de functii fara de care nu am putea supravietui! Mai jos sunt doar cateva dintre acestea:

  • Fiecare celula a corpului are colesterol in compozitia sa
  • Colesterolul mareste integritatea membranei celulei; ii ofera stabilitatea si duritatea necesare
  • Fiecare hormon steroidal este produs din colesterol
  • Abilitatea corpului de a sintetiza vitamina D este dependenta de colesterol
  • Colesterolul este un antioxidant si actioneaza impotriva radicalilor liberi
  • Sarurile biliare sunt produse din colesterol. Bila este vitala pentru digestie si asimilarea grasimilor in dieta
  • Sistemul nostru imunitar are nevoie de colesterol pentru a repara celule denaturate. (asa cum este si in cazul operatiilor, si a denaturarii celulei datorita alimentatiei toxice si a chimicalelor)

Acestea fiind spuse, mesajul este sa ne educam in ceea ce priveste colesterolul si ceea ce inseamna cu adevarat pentru organism inainte de a decide pentru tratamentul cu statine si eliminarea grasimilor saturate si a alimentelor bogate in colesterol. Nici una din aceste metode nu va avea succes fara efecte daunatoare asupra sanatatii. Ar fi ca si cum am ucide mesagerul (colesterolul) ca ne-a dat vesti proaste. Aflarea cauzei reale a disfunctiilor este singura cale care va functiona, nu mascarea simptomelor negative prin medicamente periculoase.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Resurse: