fbpx
  1. Prima pagină
  2. Sănătatea creierului
  3. 7 cauze pentru care suferi de lipsă de energie.

7 cauze pentru care suferi de lipsă de energie.

Topics: Sănătatea creierului

Lipsa de energie este “simptomul misterios” de care suferă o mare majoritate a populației și aproape toate persoanele cu care am lucrat în cadrul programelor mele de sănătate. Oboseală constanța a devenit atât de comună, încât multe persoane au învățat să trăiască cu acest simptom, sau îl atribuie vârstei sau îl suprimă cu stimulante cum ar fi cafeaua. Dar, cu siguranță nu este normală din punct de vedere biologic.

Lipsa de energie poate afecta fiecare aspect al vieții tale: familia, prietenii, locul de muncă și activitățile tale vor avea de suferit. În acest articol doresc să prezint cele șapte principale cauze ale oboselii cronice, pe care le văd în practică mea și cum se pot rezolva eficient.

1. Dezechilibre în macronutrienți

Macronutrienții sunt grăsimile, proteinele s​i carbohidrații. Corpul tău funcționează cu ajutorul acestor macronutrienți și ai nevoie de un raport adecvat între acestea pentru a obține maximum de energie.

Una dintre cele mai frecvente dezechilibre de macronutrienți pe care o observ este este consumul redus de grăsimi sănătoase și excesul de zaharuri din carbohidrați. În acest mod se vor produce dezechilibre glicemice, care vor rezultă în oboseală accentuată, dar și schimbări de dispoziție, iritabilitate, rezistență la pierderea în greutate.

Cu ajutorul programului meu nutrițional poți află acum care este raportul corect între macronutrienți de care ai nevoie pentru a rezolva prima cauza majoră a oboselii cronice.

2. Dezechilibre nutriționale

Dezechilibrul mineralelor se află la baza tuturor afecțiunilor și simptomelor negative. Vindecarea nu este posibilă fără detectarea corectă și precisă a dezechilibrului de minerale, în orice organism.

Asemeni unei mașini care are nevoie de carburant potrivit, și organismul nostru are anumite cerințe nutriționale specifice, care fac posibilă menținerea sănătății, fără a simți constant senzația de oboseală și letargie. Deficiențe comune care stau la baza oboselii cronice sunt deficiențe în vitaminele B, deficiențe de fier, magneziu, potasiu, cupru.

Aceste dezechilibre pot fi corect determinate cu ajutorul analizei minerale tisulare și o interpretare funcțională a analizei de sânge.

3. Dezechilibre glicemice

Glicemia, cantitatea de zahăr care se regăsește în sânge este principala sursă de energie a organismului. Când ai un nivel constant de zahăr din sânge, vei avea un nivel constant de energie, fără fluctuații dramatice.

Când zahărul din sânge fluctuează, corpul tău se lupta pentru a încerca să-l regleze. Poți începe să te simți rău, obosit, amețit, leșinat sau epuizat. Aceste simptome se pot agrava pe măsură ce zahărul din sânge crește sau scade la valori periculoase, deoarece corpul tău fie va încerca să obțină mai mult zahăr din alimentație, fie îți va inundă sistemul cu hormoni, pentru a încerca să-ți aducă glicemia la un nivel stabil.

O persoană cu hipoglicemie este predispusă la căderi ale nivelului glicemic în special în jurul orelor 3-4 PM și poate avea scăderi dramatice ale nivelului glucozei la 2-3 ore după masă. Această persoană prezintă o poftă continuă de dulciuri, este morocănoasă dimineață, devine nervoasă atunci când nu mănâncă, are amețeli, este dependență de cafea pentru a-i furniza energia necesară corpului, se simte slăbită, agitată și nervoasă, se supără foarte repede, are o memorie slabă și lipsa de atenție.

Alte persoane au un nivel glicemic foarte ridicat și devin rezistente la insulină. Pentru organism normalizarea nivelului glicemic este prioritară și transformă astfel excesul de glucoză în trigliceride ce se depun că și grăsime. Acest proces necesită atât de multă energie încât corpul obosește foarte tare. Mai mult decât atât, rezistență la insulină scade capacitatea corpului de a folosi grăsimea acumulată pentru furnizarea de energie.

Acest proces crește de asemenea nivelul de serotonină, o substanță care provoacă somnolență, apatie. Persoanele care dezvoltă rezistență la insulină se simt obosite în cea mai mare parte a zilei că și după mese, se simt infometate, au o poftă de dulciuri care nu se reduce nici după le consumă, sunt corpolente, urinează frecvent, au un apetit ridicat, sete continuuă , întâmpină dificultăți la scăderea în greutate.

Mai multe despre cum poți rezolva acest dezechilibru poți află în articolul meu Șase pași pentru a rezolva permanent problemele de glicemie instabilă.

4. Dezechilibre în microbiomul intestinal

Cunoscut că „al doilea creier”, sistemul tău gastro-intestinal este un factor esențial și adesea trecut cu vederea în nivelul tău de energie. Nu trebuie neapărat să ai simptome intestinale vizibile pentru a avea o problemă cronică la nivelul intestinului. Axa intestin-creier este o rețea complexă de comunicare între aceste două sisteme de importanță vitală atunci când este vorba de nivelurile de energie.

Dacă corpul tău suferă de sindromul intestinului hiperpermeabil, suprapopularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO), reactivități alimentare, sau doar dezechilibre în bacteriile intestinale (disbioza), îți poate afecta semnificativ energia.

De exemplu, un studiu a arătat că infecția cu un parazit numit Giardia lamblia este asociată cu un risc crescut de oboseală cronică, care persistă cel puțin 5 ani după ce infecția a fost tratată. Un alt studiu a constatat că pacienții cu oboseală cronică aveau niveluri anormal de ridicate de Candida albicans în scaun.

În practică mea, utilizez o analiză complexă a microbiomului intestinal, care oferă informații clinice valoroase pentru a dezvoltă un program de vindecare intestinală personalizat.

5. Inflamația și toxicitatea

Alimentația procesată, toxică și stilul de viață rapid și haotic, cât și mediul poluant sunt factorii principali care contribuie la inflamație și toxicitate.

Nu suntem adaptați genetic la acest atac de toxicitate și nici nu putem gestiona prea bine inflamația scăpată de sub control.

Din fericire, parte din inteligență genetică a celulelor este abilitatea de auto-detoxifiere.Dacă nu s-ar întâmplă așa, fiecare celulă din corpul nostru ar muri de auto-intoxicare! Dar din cauza faptului că suntem bombardați cu materiale toxice la tot pasul, din alimentație, medicamente, apă, aer, sol, organismul nostru poate deveni toxic, iar celulele pierd resursele necesare pentru a se auto-detoxifia.
Prin efortul organismului de a se menține sănătos, acesta va încerca să elimine toxine atunci când i se va oferi ocazia – nu este chiar o treaba așa de simplă, ținând cont că organismul nostru este format din peste 100 de miliarde de celule. Această poate fi o povara în plus pentru organele de detoxifiere deja slăbite…și desigur determina o stare și mai accentuată de oboseală.

Dar oferind organismului toți nutrienții necesari conform cerințelor sale genetice și nutriționale individuale, și sprijinindu-l în mod corect pentru a putea face față eliminării de toxine, (care otrăvesc, slăbesc și alterează funcțiile metabolice), se poate oferi un mediu pentru a facilita tendința naturală, înnăscută a organimsului de a manifestă sănătate optimă…dacă i se îngăduie!

6. Dezechilibre hormonale

Diferitele sisteme ale corpului nostru comunica printr-o rețea inteligență de cai hormonale. Un sistem endocrin (hormonal) care funcționează corect este esențial pentru un nivel bun de energie. Două disfuncții ale cailor hormonale relativ frecvente pe care le găsesc la persoanele care se lupta cu un nivel scăzut de energie sunt oboseala glandelor suprarenale și funcția tiroidiana scăzută.

Folosesc în practică mea un test foarte complet și precis pentru a înțelege întregul tablou hormonal. În toate cazurile însă este necesară parcurgerea pașilor de mai sus pentru a asigura un plan de echilibrare pe termen lung.

7. Probleme cu somnul

Tulburările de somn, cum ar fi insomnia și apneea, afectează milioane de oameni din întreagă lume. De cele mai multe ori este o consecință a problemelor enumerate mai sus.

Un somn de proastă calitate sau insuficient, determina nu numai efecte fizice, cum ar fi reflexele mai lente și slăbiciune musculară, dar și efecte emoționale, cum ar fi iritabilitate, dificultăți de concentrare, memorie slabă și dureri.

Când nu dormi suficient pentru că ai un nivel de stres constant în viață ta și în organism, nivelul de cortizol crește peste nivelul normal și scade nivelul melatoninei. Acest lucru te face să te simți și mai neliniștit, și să ai dificultăți în a adormi cât și insomnii.

Sub stres, suprarenalele sănătoase își cresc producția de cortizol și DHEA pentru a menține sănătatea. De asemenea, secretă adrenalină, oferind un impuls de energie atunci când este nevoie. Dacă acest lucru devine excesiv și cronic, suprarenalele nu mai pot ține pasul cu cererea și nivelul DHEA începe să scadă, ceea ce determina extenuarea suprarenală.

În concluzie, primul pas în rezolvarea acestei probleme este conștientizarea ei, apoi înțelegerea cauzelor , urmată de acțiunea concretă de a le rezolva.

Resurse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23399438/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17886123/

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare