Mancarea unui om este otrava altuia. – Lucretius
Imagineaza-ti ca esti un eschimos. Poti sa mananci pana la 5 kg de carne pe zi, cantitati enorme de grasimi si practic doar o „urma” de carbohidrati. Dar esti perfect sanatos. Intreaga ta familie este sanatoasa si stramosii tai au fost si ei sanatosi. Nu stiau ce inseamna cancerul sau bolile cardiovasculare. Dar apoi te decizi sa te muti in mijlocul junglei in America de Sud si sa traiesti printre indienii Quechua, care s-au adaptat de-a lungul secolelor la o dieta aproape vegetariana, bogata in carbohidrati si foarte saraca in grasimi si proteine. Si ei, de altfel, la fel de sanatosi…Te casatoresti cu un (o) localnic(a) si ai copii.
Deci…ce vei manca TU acum ca sa iti mentii sanatatea? Si ce vor manca copiii tai ca sa poata creste sanatosi?
1.Individualitate metabolica.
Este timpul sa gandim mai departe de nutritia bazata pe marketing-ul in masa, deoarece nu exista masuri universale cand vorbim despre nutritie. Nu exista „o carne” sau ” o grasime” care sa se potriveasca cu toate metabolismele. Sunt metabolisme care se nutresc cu cantitati mari de carne rosie si grasimi si sunt altele care se nutresc in schimb cu carne slaba, alba. Ratiile proteinelor de origine animala si a grasimilor, cat si tipul acestora variaza foarte mult de la persoana la persoana, de la cultura la cultura si de la metabolism la metabolism. Dar aceste grupuri principale de alimente: proteinele animale si grasimile saturate au fost intotdeauna prezente la toate culturile pe tot globul.
In concluzie, singura dieta sanatoasa este cea care indeplineste cerintele unice de ordin genetic si nutritional ale individului.
Cerintele noastre nutritionale au fost influentate puternic de-a lungul timpului de conditiile de mediu si de stilul de viata pe care l-am adoptat. Ambele s-au schimbat dramatic in ultimul secol. Crezi ca in ziua de azi alimente care au asigurat sanatatea stramosilor nostri, (cum a fost carnea, de exemplu) au devenit deodata „periculoase” si generatoare de obezitate si boli?
William Wolcott, fondatorul Sistemului Healthexcel de Metabolic Typing explica :
Grasimile nu te ingrasa. Proteinele nu te ingrasa. Carbohidratii nu te ingrasa. Si nici caloriile de fapt nu te ingrasa. Dar ce te ingrasa este inabilitatea de a metaboliza sau a converti in energie carbohidrati, proteine, grasimi si calorii.
Consuma alimentele potrivite pentru tipul tau metabolic, ratiile potrivite de macronutrienti (proteine, grasimi, carbohidrati) si ii vei da organismului tau combustibilul necesar pentru a porni motoarele metabolismului tau. Stiinta incepe sa realizeze si sa se obisnuiasca cu ideea ca ceea ce face corpul nostru cu alimentele pe care le ingereaza se afla de fapt in codul genetic.
Suntem toti unici la nivel biochimic asa cum suntem la nivel de amprente. Individualitatea biochimica este responsabila de faptul ca nutrientii se comporta diferit in metabolisme diferite. Deci „carnea unei persoane (sau tipul si cantitatea acesteia) poate fi otrava alteia.”
2.Nutritie.
Cu toate ca acest adevar s-a dorit uitat, ignorat sau „modificat” de catre promotorii dietelor vegane, realitatea este ca urmatorii nutrienti sunt prezenti DOAR in alimentele de origine animala si sunt foarte necesari pentru sanatatea noastra: vitamina A, vitamina D, colesterol, vitamina B12, acizi grasi nesaturati cu catena lunga: AA, EPA si DHA.
Grasimile saturate au multe roluri importante in organismul uman. Acestea ofera integritate peretilor celulei, contribuie la metabolizarea acizilor grasi esentiali, imbunatatesc sistemul imunitar, protejeaza ficatul si contribuie la dezvoltarea oaselor sanatoase. Plamanii si rinichii nu pot functiona fara grasime saturata.
Colesterolul din dieta contribuie la rezistenta peretilor intestinali si la un sistem nervos si creier sanatoase la bebelusi. Colesterolul este vital pentru producerea de hormoni, care au o influenta profunda asupra starii noastre psihice si fizice.
Laptele matern contine peste 50% din caloriile sale sub forma de grasime, in cea mai mare parte saturata, fiind astfel alimentul cel mai bogat in colesterol! Fara colesterol si rolul acestuia in digestie nu am putea absorbi nici una din vitaminele solubile in grasimi cum sunt vitaminele A si E.
Fiecare celula din corp este inconjurata de o membrana continand colesterol si fara aceasta nici o celula din corp nu ar putea functiona. Colesterolul este atat de important pentru ficat incat acesta produce 2000 milligrame de colesterol in fiecare zi. In urma unei diete sarace in colesterol, ficatul compenseaza diferenta prin producerea ?unei cantitati mai mari pentru a dispune de cantitatea necesara.
Carnea rosie este o sursa bogata de nutrienti care protejeaza inima si sistemul nervos; acestia includ vitaminele B12, B6, zinc, fosfor, carnitina si coenzima Q10.
Urmatorii nutrienti sunt absorbiti mult mai usor din alimente de origine animala decat din cele de origine vegetala: calciu, vitamina B6, magneziu, fier, zinc si cupru. Calciul din plante de exemplu este foarte greu de asimilat; corpul are nevoie de multe enzime si vitamine pentru a-l putea absorbi. In culturile in care nu se consumau lactate traditional, se consumau multe oase de animale. Se facea o pudra din acestea si se adauga la mancare, sau se consuma supa concentrata de oase.
3.Traditie si diete ancestrale.
Este o realitate ca in prezent traim intr-un mare „cazan” unde se „topesc” si se amesteca gene de pe tot globul. Stramosii nostri au venit din parti diferite ale lumii si multi dintre noi putem avea in vene sange de origini diferite. Un om de stiinta stralucit si cunoscut pe plan international, doctorul Weston Price, a calatorit prin lume in anii 1930 pentru a studia sanatatea si dietele civilizatiilor traditionale, primitive. In cartea sa remarcabila, Nutrition and Physical Degeneration, se prezinta cateva descoperiri fundamentale:
- Dietele popoarelor traditionale erau extrem de variate (fiind dependente de locul geografic, climat si de alimentele locale disponibile in mod natural).
- Toate popoarele indigene care au urmat dieta lor ancestrala erau perfect sanatoase.
- Dar cei care s-au stramutat sau din diferite motive s-au indepartat de la modul lor ancestral de a manca au inceput sa se imbolnaveasca si sa prezinte semne de boli degenerative.
Doctorul W. Price a analizat alimentele populatiilor indigene comparate cu dieta americana procesata si a descoperit ca dietele traditionale ofereau cel putin de 10 ORI mai multe vitamine solubile in grasimi de la surse animale cum ar fi : untul, icrele, crustaceele, organele, ouale si grasimile animale.
Conform studiilor doctorului Price asupra membrilor comunitatii „primitive” seminole, acestia aveau fete late, frumoase, cu destul loc pentru o dantura perfecta si o sanatate robusta. Seminolii „modernizati” au fost nascuti din parinti care si-au abandonat dieta traditionala si prezentau fete inguste, cu dinti incalecati si o imunitate scazuta la boli.
4. Sanatatea genelor si frumusetea.
Grupurile izolate pe care le-a studiat doctorul Price au inteles importanta nutritiei preconceptuale pentru ambii parinti. Multe triburi practicau o perioada de hranire speciala inainte de conceptie, unde se consumau alimente de origine animala foarte nutritive de catre tinerii parinti in devenire. Aceleasi alimente erau considerate foarte importante pentru perioadele de sarcina si lactatie ale mamelor si pentru copiii in crestere. Price a descoperit ca aceste alimente erau extraordinar de bogate in minerale si in vitaminele solubile in grasimi, prezente doar in sursele de origine animala. Oamenii din triburile izolate pe care acesta le-a fotografiat aveau trupuri frumos cladite, nu aveau probleme de fertilitate, nu prezentau carii, aveau danturi perfecte, erau stabili emotional si nu prezentau nici un semn de boli degenerative.
Oamenii obisnuiau sa „proiecteze” copii inca din timpuri antice. Aveau ca scop nasterea de copii sanatosi, inteligenti, fericiti, toate acestea fiind trasaturi necesare care sa contribuie la longevitatea comunitatii. Bunul simt, intelepciunea ancestrala si observarea atenta i-au ajutat sa inteleaga ca atunci cand anumite alimente lipseau din dieta parintilor, copiii se nasteau cu probleme de sanatate si anomalii. Au invatat de-a lungul timpului cum sa se foloseasca de hrana disponibila pentru a evita astfel de probleme. De exemplu, localnicii din teritoriul Yukon (Canada) stiau despre scorbut, o boala determinata de deficienta de vitamina C, si au invatat cum sa se protejeze impotriva acesteia. Nu, nu mancau lamai pentru extra vitamina C! Mancau glandele suprarenale ale cerbilor pe care ii vanau!
Triburile Masaai din nordul Africii consumau in mare parte lapte crud si sange de vita; aveau trupuri perfect sculptate, staturi inalte si danturi fara cusur. Nu consumau fructe sau cereale, dar laptele pe care il beau continea de cinci ori mai multe fosfolipide necesare pentru dezvoltarea creierului decat laptele modern, procesat.
Femeile triburilor Blackfoot utilizau un sistem nutritional inca necunoscut, bazat pe nutrienti care se regaseau in peretii intestinali ai bizonilor si care erau meniti sa contribuie la dezvoltarea unui cap frumos si rotund al bebelusului! In Fiji localnicii consumau un tip specific de crab care, potrivit credintei tribului, contribuia de asemenea la sanatatea bebelusului.In insulele Scotiei, localnicii consumau cap de peste (cod, bogat in acizi grasi esentiali), acesta constituind hrana de baza a acestora. Si astfel de exemple sunt multe.
In cartea sa Deep Nutrition, doctorul Catherine Shanahan, vorbeste despre cum genele sunt afectate de ceea ce mancam:
Cercetatorii epigeneticii studiaza cum genele noastre reactioneaza la comportamentul nostru, si au descoperit ca aproape tot ceea ce mancam, inhalam sau intreprindem poate avea un efect direct sau indirect asupra genelor si le influenteaza intr-o anumita masura. (…) Nu numai ca ceea ce mancam ne afecteaza pana la nivel de gene, dar fizicul nostru a fost sculptat in parte de hrana pe care parintii si bunicii nostri au consumat-o sau nu generatii in urma.
5. Sustenabilitate.
Aici sunt intrebarile pe care ar trebui sa vi le puneti, un fel de noua rugaciune pe care sa o spuneti inainte sa mancati. Acest aliment contribuie la regenerarea sau la distrugerea solului? Utilizeaza numai lumina solara si ploaia, sau are nevoie de surse neregenerabile de apa, pamant, carburant, si distruge mlastinile si raurile? Poti merge pe jos pana unde este cultivata aceasta hrana, sau vine la tine pe un drum netezit de consumul de petrol?
(Mitul Vegetarian –Lierre Keith)
Joel Salatin, autor si fermier la Polyface Farm din Virginia, Statele Unite (o mecca a producerii hranei in mod sustenabil” cum o numeste Keith ), reuseste performanta sa adauge anual 2.50 cm de pamant nou, fertil, prin rotatia continua a animalelor pe pasune. Este o cifra uriasa, luand in considerare faptul ca o padure de conifere poate sa adauge doar 0.58 mm in 50 de ani!
Si deja stim cu totii (sau ar trebui sa stim) ca productia industriala a carnii de consum ne distruge atat sanatatea, cat si planeta. Animalele crescute pe pasune insa le salveaza.
6. Etica.
Faptul ca viata cere sacrificiu are profunde ramificatii spirituale. Pentru ca o fiinta sa poata supravietui este necesar ca alta sa moara. Si acest lucru ar trebui sa ne ofere o lectie despre cum ne slujim unul pe celalalt, cum slujim creatia, pe Creatorul nostru si tot ceea ce ne inconjoara. Toate fiintele vii mananca si sunt mancate. Sacrificul perpetuu al unei fiinte vii creeaza viata pentru fiinta urmatoare. A percepe acest lucru ca fiind un act de regenerare este matur si normal. A percepe acest lucru ca pe o violenta care trebuie oprita este anormal si pueril.
(Folks This Ain’t Normal– Joel Salatin)
In concluzie, daca ai o pofta continua de grasimi animale si carne ar fi bine sa-ti asculti organismul si instinctele, deoarece iti vorbesc cu siguranta. A re-invata cum sa interpretezi semnalele pe care ti le transmite corpul zilnic este esential pentru sanatate si supravietuire. Legea naturala va fi intotdeauna deasupra stiintei, tehnologiei, ultimelor tendinte in lumea dietelor, filosofiilor si credintelor impuse. Goana dupa „mai nou, mai usor, mai mare, mai rapid” au scos din ecuatie intelepciunea ancestrala. Si personal cred ca trebuie sa ne reintoarcem la aceste pretioase cunostinte ale popoarelor traditionale, pe care am incercat sa le uitam sau nu le-am aflat niciodata. Acest lucru ar fi de asemenea, etic.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
Keith, Lierre. The Vegetarian Myth
Price, Weston. Nutrition and Physical Degeneration
Shanahan, Catherine. Deep Nutrition
Salatin, Joel. Folks, This Ain’t Normal