O persoană cu care am colaborat mi-a povestit că, după mulți ani de lupta cu medicină convenționala pentru a rezolva problemele de sănătate debilitante, după multe diete la modă și după numărarea caloriilor impuse de dieteticieni, i s-a spus în mod constant că nu are control asupra corpului ei și nu și-l poate „asculta”. I s-a spus că nu se poate încrede în așa ceva. În cele din urmă, a primit o lista mai lungă de medicamente și recomandări fără sens.
Așa cum multe persoane cu care lucrez știu deja, a învață cum să îți „asculți corpul” este o premiză de bază în programele mele de sănătate. Toate culturile ancestrale trăiau într-o astfel de armonie cu corpul lor, știind instinctiv de ce aveau nevoie pentru a rămâne sănătoși. Această înțelepciune prețioasă, acest know-how a fost transmis din generație în generație. Pentru strămoșii noștri a constituit un mod vital și primar de supraviețuire.
În majoritatea culturilor indigene, indivizii prosperă în armonie cu natură, plantele și animalele. Ei au o abilitate remarcabilă de a-și folosi mintea și corpul în moduri surprinzătoare, au o înțelegere aparte a modului în care funcționează corpul lor, de ce are nevoie pentru a rămâne sănătos și de ce are nevoie Pământul pentru a rămâne sănătos, totul bazat pe o înțelepciune și o filosofie ancestrală.
Ce s-a întâmplat în vremurile noastre moderne? Cum ne-am pierdut instinctul? Cred că a fost anihilat de „zgomotul” și comoditatea vieții noastre moderne. „Ascultarea corpului tău” nu înseamnă să îți permiți o satisfacție dăunătoare zilnic, crezând ca doar „îți hrănești” nevoile corpului. Înseamnă să te simți conectat la corpul tău și să ai control asupra lui și asupra minții tale.
Poți să ai încredere în corpul tău? Poți! Dar trebuie să înveți cum. Trebuie să înveți să identifici și să interpretezi toate semnalele pe care corpul tău ți le transmite zilnic că răspuns la alimentație și stil de viață, prin diferite simptome, emoții și gânduri.
Concomitent este esențial să restabilești funcția metabolismului tău și să reduci inflamația, toxicitatea și congestia pentru a putea „ascultă” din nou, și a interpreta corect reacțiile tale.
Cei care iubesc și poftesc alimentație toxică și alte otrăvuri și pretind că acestea „au un gust bun” o fac doar pentru că încărcăturile lor toxice, dezechilibrele biochimice, ineficientele metabolice și pierderea funcției metabolismului au dus la aberații ale gustului și sățietății și au denaturat și subminat capacitatea naturală a corpului uman de a mânca instinctiv. William Wolcott
Există un „ghid de utilizare”?
DA! Mâncarea are puterea de a te vindecă. Dar are și puterea de a te îmbolnăvi dacă este greșită pentru metabolismul tău. Nu numai ceea ce mănânci este important, ci și în ce proporții consumi macro-nutrienții (proteine, grăsimi și carbohidrați), care îți vor permite să îți maximizezi energia, să îți controlezi greutatea și să atingi o sănătate optimă.
Păstrarea unei evidente a reacțiilor tale, așa cum o fac clienții mei în programele mele de sănătate, va dezvălui fapte surprinzătoare despre modul în care corpul tău este afectat de alimentație și stil de viață.
Iată patru categorii care ar trebui luate în considerare atunci când dorești să stabilești dacă felul de mâncare pe care îl consumi te „hrănește” sau „te ucide”:
1. Cum sunt: APETITUL, SAȚIETATEA, POFTELE (de dulce, sărat, etc)?
Poftă mea de mâncare este mare sau scăzută?
Mă simt plin, dar nu sunt satisfăcut (simt că lipsește ceva) după mese?
Am pofte după 1-2 ore de la masă?
Îmi este foame din nou după 1-2 ore?
2. Cum este NIVELUL MEU DE ENERGIE?
După mese mă simt:
energizat sau letargic / somnoros / epuizat?
agitat dar epuizat în interior?
3. Cum sunt EMOȚIILE și GÂNDURILE mele?
După mese mă simt:
Lent, aerian, confuz?
Apatic, deprimat, trist sau anxios, iritabil, supărat?
Clar mental, cu o normalizare a procesului de gândire, stare emoțională îmbunătățită?
4. Am REACȚII NEGATIVE imediat după mese?
Reacțiile adverse pot marca o anumită reactivitate alimentară și pot include (dar nu se limitează la): balonare, gaze, eructații, strănut, tușe, mâncărime, erupții cutanate.
Acestea sunt doar câteva linii generale menite să te ajute în conștientizarea faptului că mâncarea ta zilnică este într-adevăr un factor puternic, important, care îți determina starea de bine. În viață noastră cu un ritm rapid nu mai lăsăm loc pentru astfel de întrebări! Deși acest lucru ne da o senzație temporară de „economisire a timpului” pentru alte lucruri mai importante, realizăm exact opusul: un corp lent, obosit, stresat și ineficient și o minte agitată, care necesită mai mult timp și efort pentru a trece prin responsabilitățile zilnice.