Ideea comuna este ca obezitatea are o singura cauza: dieta necorespunzatoare. Cu toate ca este esential a consuma o alimentatie sanatoasa, neprocesata, care se potriveste metabolismului tau pentru a mentine o greutate normala, dar si o sanatate buna, acesta nu este singurul factor de luat in considerare. Ca o confirmare a acestui fapt, daca deja consumi o alimentatie preponderent sanatoasa si potrivita metabolismului tau, faci exercitiu fizic si tot nu reusesti sa slabesti, atunci cu siguranta exista o serie de aspecte clinice pe care inca nu le-ai luat in considerare.
Rezistenta la insulina.
Cele mai multe persoane se gandesc la diabet in momentul in care aud cuvantul “insulina”. Cu toate acestea, poti avea?probleme de greutate si un nivel ridicat de insulina, fara a fi insa diabetic. Inca! Insulina este un hormon produs de pancreas si are rolul de a echilibra glucoza din sange si a o transporta in celule. Cu cat nivelul de insulina este mai mare, cu atat va fi mai greu sa pierzi in greutate.
Eliberarea de insulina necesara contracararii unui nivelul ridicat de glucoza din sange epuizeaza celulele pana in punctul in care ele incep sa refuze insulina. Asadar celulele devin rezistente la insulina. Atunci cand ele devin rezistente la insulina iar glucoza nu reuseste sa intre in celula, aceasta circula si se acumuleaza in sistem, provocand pagube arterelor si creierului. Pentru organism normalizarea nivelului glicemic este prioritara si transforma astfel excesul de glucoza in trigliceride ce se depun ca si grasime. Mai mult decat atat, rezistenta la insulina scade capacitatea corpului de a folosi grasimea acumulata pentru furnizarea de energie.
Acest proces creste de asemenea nivelul de serotonina, o substanta care provoaca somnolenta, apatie. Persoanele care dezvolta rezistenta la insulina? se simt obosite in cea mai mare parte a zilei ca si dupa mese, se simt infometate, au o pofta de dulciuri care nu se reduce nici dupa le consuma, sunt corpolente, urineaza frecvent, au un apetit ridicat, sete continuua , intimpina dificultati la scaderea in greutate. Rezistenta la insulina constituie un risc maxim in aparitia bolilor de inima si a diabetului, conduce la o activitate scazuta a glandei tiroide, contribuie la aparitia apneei, tulburari ale metobolismului hormonal, obezitate si anumite tipuri de cancer.
Mai multe informatii despre cum poti combate rezistenta la insulina gasesti in articolul: Sase pasi pentru a rezolva permanent problemele de glicemie instabila.
Rezistenta la leptina.
Leptina este un hormon important care stimuleaza metabolismul, reduce apetitul si transmite semnale organismului sa arda grasimile.?Sunt multi factori care pot afecta in mod negativ nivelul de leptina inclusiv: consumul de fructoza si zaharuri simple, mancatul in exces, lipsa de somn si stresul ridicat, nivelul ridicat de insulina, exercitiul fizic prea putin sau prea mult sau tipul gresit de exercitiu fizic, consumul de cereale si lectine.
Cand consumi un exces de fructoza in dieta, ficatul nu o poate utiliza destul de repede ca si “carburant”. In schimb, organismul incepe sa transforme fructoza in grasime, transportand-o in circulatia sanguina sub forma de trigliceride si depozitand-o in ficat sau in jurul mijlocului. Cu cat se transforma mai multa fructoza in grasime, cu atat nivelul de leptina va creste (pentru ca grasimea produce leptina.) Si cand ai cantitati prea mari ale unui hormon circuland in sistem, organismul va deveni rezistent la mesajul acestuia. In cazul leptinei, creierul va incepe sa ignore semnalul ca te-ai saturat. Vei continua sa mananci si vei lua?in greutate.
Diminuarea factorilor care cauzeaza rezistenta la leptina si inflamatia este esentiala, asa cum este si diminuarea masei de grasime. In plus, este esential sa efectuezi anumite schimbari in alimentatie: eliminarea alimentelor procesate, a zaharurilor, fructozei, alimentelor modificate genetic, uleiurilor vegetale industriale, lactatelor si carnii industriale, de la animale hranite necorespunzator. Alege carne si lactate de calitate, de la animale crescute pe pasune, fara hormoni si antibiotice, cat si legume crescute fara chimicale toxice.
Nu sari peste mese pentru a mentine un nivel echilibrat al glicemiei, asigura-te ca dormi cele 7-8 ore necesare, iesi in natura, alege exercitiul fizic de intensitate ridicata si scurta, cat si exercitiul cu greutati, si nu cel cardio, mai ales la inceput. De asemenea, elimina pe cat posibil produsele de igiena corporala si cele de curatenie care contin chimicale, deoarece prezinta un stres suplimentar pentru organism si contribuie la acumularea bagajului toxic.
Disfunctii ale tiroidei.
Un dezechilibru in hormonii tiroidieni, in mod special hipotiroidismul sau disfunctii in conversia hormonilor tiroidieni pot face ca slabitul sa fie dificil sau chiar imposibil. Pentru a determina daca ai probleme tiroidiene este necesara o analiza de sange unde trebuie analizati markerii: TSH, Free T3, Total T3, Free T4, Total T4, Anti-TPO. Prin utilizarea unei metode integrative si functionale vei obtine informatiile?corecte despre functia tiroidei. Mai multe informatii despre posibilele disfunctii si metode de echilibrare ale tiroidei poti citi in articolul: Ce se intampla in corpul tau cand suferi de afectiuni tiroidiene?
Glandele suprarenale si productia de cortizol.
Cortizolul este hormonul secretat de glandele suprarenale si un nivel ridicat va determina cresterea insulinei, contribuind la rezistenta la insulina.
Cortizolul poate mobiliza trigliceridele si le poate reloca in celulele grasimii viscerale (in jurul mijlocului). Persoanele cu un exces de grasime depusa in jurul mijlocului si pe burta au asadar un dezechilibru al acestui hormon steroidian.
O clasa de plante denumite adaptogene iti ajuta organismul sa gestioneze mai eficient stresul la care este supus zilnic. Cateva dintre aceste adaptogene sunt: ashwagandha, rhodiola, tulsi (busuiocul sfant), schisandra, shatavari, eleuthero.
Dezechilibre ale hormonilor steroidieni.
Testosteronul contribuie la dezvoltarea si mentinerea masei musculare. Daca esti deficient in testosteron, organismul va descompune tesutul muscular si vei avea dificultati cu recuperarea dupa exercitii fizice si accidente.
La barbati, excesul de estrogen poate duce la dezvoltarea de tesut adipos pe piept; dominanta de estrogen contribuie la dificultatea de a slabi.