fbpx
  1. Prima pagină
  2. Alimentație și nutrienți
  3. Soia: de ce este nociva?

Soia: de ce este nociva?

Topics: Alimentație și nutrienți

SOIA. Odata cu tendinta periculoasa care a luat nastere in Romania, imprumutata in mare parte din tarile de vest, de a crea o natiune de vegetarieni si vegani, neglijand cerintele unice genetice si nutritionale ale fiecaruia, s-a nascut si propaganda acestui aliment “la moda”. Soia este mai “pura”, mai “curata”, mai…”vegetala” si lipsita de grasimi si colesterol, pe care trebuie sa le evitam, conform multor recomandari din lumea medicala alopata.

Soia este atat de versatila, incat o putem gasi in ziua de azi atat in industria automobilelor, in industria producatoare de plasticuri si solventi, cat si in alimentele procesate din supermaket-uri, laptele praf pentru copii si hrana animalelor! Este intr-adevar, extraordinara!

Sau…nu?

Soia: intre mit si realitate

Soia a fost consumata de oameni timp de mii de ani. Dar sub ce forma?

Soia a fost consumata pentru prima data in perioada dinastiei Chou (1134 – 246 I.Hr), numai dupa ce chinezii au invatat sa fermenteze boabele de soia si sa produca tempeh, natto si tamari, singurele forme digerabile si acceptabile de a consuma soia.

Majoritatea produselor din soia care nu sunt fermentate pentru a neutraliza toxinele si anti-nutrientii din aceasta sunt procesate intr-un mod care denatureaza proteinele si creste nivelul de substante cancerigene.

Consumul mediu de soia in Japonia si China este de 10 grame (aproximativ 2 lingurite) pe zi. Asiaticii consuma soia in cantitati mici, sub forma de condiment, si nu ca inlocuitor pentru produsele de origine animala.

Soia contine toxine numite “anti-nutrienti.”

Soia contine factori anti-nutritionali cum sunt saponinele, soiatoxinele, fitatii, inhibitorii de proteaza, oxalatii, goitrogenele si substantele estrogene. O serie dintre acesti factori interfereaza cu enzimele necesare la digestia proteinelor.

Produsele din soia nu ofera proteine complete.

Ca toate legumele, soia este deficienta in amino acizii bogati in sulf, metionina si carnitina. In plus, procesarea moderna altereaza lisina fragila.

Soia si vitamina B12.

Substanta similara cu vitamina B12 din soia nu poate fi utilizata de organismul uman; in realitate consumul de soia determina necesitati crescute de vitamina B12 ale organismului.

Soia contine hemaglutinina.

Hemaglutinina este o substanta care genereaza cheaguri in sange prin strangerea in grupuri a celulelor rosii. Aceste celule grupate nu pot sa absoarba si sa distribuie oxigenul in mod corespunzator catre tesuturi.

Soia contine goitrogene.

Goitrogenele sunt substante care blocheaza sinteza hormonilor tiroidieni si interfereaza cu metabolismul iodului si astfel cu functia tiroidei.

Soia contine fitati.

Acidul fitic blocheaza absorbtia mineralelor precum calciul, magneziul, fierul si zincul.

Soia poate cauza deficiente de calciu si vitamina D, ambele necesare pentru sanatatea oaselor. Calciul din supele concentrate de oase si vitamina D din crustacee, untura si organe sunt cele care previn osteoporoza in tarile asiatice, nu soia!

Vegetarienii care consuma tofu ca substitut pentru proteina animala au un risc crescut de a dezvolta deficiente de minerale. Printre acestea, deficienta de zinc in favoarea cuprului, este comuna si profunda, cu efecte multiple. Printre simptomele deficientei de zinc se afla si detasarea de lumea reala, confuzia, sentimente care sunt interpretate gresit ca fiind un efect al iluminarii spirituale.

Soia si isoflavonele.

Isoflavonele sunt un tip de fitoestrogeni, care mimeaza estrogenul uman. Acestea pot bloca estrogenul din organism si au efecte adverse asupra unor tesuturi umane.?Isoflavonele genistein si daidzein din soia afecteaza sistemul endocrin, cauzand infertilitate si chiar cancer de san. La un nivel obtinut prin dieta cu soia, acestea pot previne ovulatia si stimuleaza cresterea celulelor canceroase.

Este suficient a bea doua pahare cu lapte de soia pe zi timp de o luna, pentru a deregla ciclul menstrual.

Consumul a numai 30 de grame (aproximativ 4 linguri) de soia pe zi poate rezulta in hipotiroidism cu simptome specifice de letargie, crestere in greutate si oboseala.

Fitoestrogenul genistein din soia cauzeaza o alterare ireversibila in enzimele care sintetizeaza hormonii tiroidieni.

Studii recente au descoperit ca femeile cu cel mai ridicat nivel de estrogen in sange au avut cel mai scazut nivel in functii cognitive. In americanii de origine japoneza, consumul de tofu a fost asociat cu dezvoltarea de Alzheimer mai tarziu in viata.

Soia contine un nivel toxic de mangan si aluminiu.

Boabele de soia sunt procesate prin spalare cu acid in recipiente de aluminiu, lucru care determina scurgerea acestuia in produsul finit.

Laptele praf din soia este nociv pentru bebelusi.

Laptele praf din soia contine pana la 80 de ori mai mult mangan decat laptele mamar, ceea ce este toxic pentru bebelusi, care nu il pot elimina.

Soia contine inhibitori ai tripsinei care interfereaza cu digestia proteinelor si afecteaza functia pancreatica. Soia determina cresterea necesitatii de vitamina D a corpului, necesara pentru oase sanatoase si o crestere adecvata. Acidul fitic foarte ridicat din soia rezulta in biodisponibilitate redusa a zincului si fierului, care sunt necesare pentru sanatatea si buna dezvoltare a creierului si sistemului nervos. Acidul fitic din soia nu este neutralizat prin metode traditionale de inmuiere, germinare, fermentare si gatire prelungita la foc mic.

Soia nu are colesterol, care este de asemenea, esential pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos. Laptele mamar contine cea mai bogata cantitate de colesterol dintre toate alimentele, iar creierul uman este format in mare parte din colesterol!

Megadoze de fitoestrogeni din laptele praf din soia au fost implicate in tendinta actuala catre dezvoltare sexuala prematura la fete si dezvoltare sexuala intarziata la baieti.

Bebelusii hraniti cu lapte din soia au de 13.000 – 22.000 de ori mai multe substante estrogene in sange decat bebelusii hraniti cu lapte mamar sau de origine animala. Bebelusii hraniti exclusiv cu lapte de soia primesc un echivalent al unor cinci anticonceptionale pe zi!

Soia afecteaza viata sexuala.

Numeroase studii facute pe animale au demonstrat ca soia cauzeaza infertilitate la animale. Consumul de soia determina de asemenea o reducere a virilitatii. Lordul Liu-An din China a fost un conducator si inventator, determinat sa introduca o sursa de proteina ieftina in meniul calugarilor din manastiri, pentru a le reduce libidoul si pornirile sexuale.

Soia este nociva pentru mediul inconjurator.

Majoritatea boabelor de soia produsa in Statele Unite este modificata genetic pentru a da posibilitatea producatorilor sa foloseasca cantitati masive de ierbicide.

Soia este nociva pentru tarile in dezvoltare.

In tarile in curs de dezvoltare, soia inlocuieste culturile traditionale si transfera valoarea rezultata din procesare, de la populatia locala la corporatiile multinationale.

 

 

Resurse:

Dr. Tennant, Jerry. Soy is Poisonous

Sally Fallon, Mary G. Enig, Ph.D. and Mike Fitzpatrick, Ph.D.?Myths and Truths About Soy Foods:

Daniel, Kaayla, PhD. The Whole Soy Story

Weston A. Price Foundation

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare