Ficatul este un organ esential in procesul de detoxifiere si sinteza a hormonilor (inclusiv conversia hormonului tiroidian T4 in forma activa T3), avand sute de functii critice. Este aspiratorul circuitului sanguin, filtrand toxine, sintetizand bila, colesterol si amino acizi. La fiecare 3 minute ficatul filtreaza tot sangele din organism!?
Functiile ficatului pot fi denaturate de o multitudine de factori, printre care: medicamente (pana la 900 de medicamente sunt responsabile de toxicitatea ficatului), alcool, consum excesiv de cofeina, proteina insuficienta, deshidratare, toxicitate cu metale grele si alte chimicale si odihna insuficienta.
Mai jos iti prezint trei pasi esentiali care iti vor asigura un ficat sanatos si implicit lipsa multor simptome negative cu care poate te confrunti.
1. Afla starea de sanatate a ficatului.
Analiza de sange ofera informatii pretioase despre starea de sanatate a unei persoane, atata timp cat interpretarea acesteia se efectueaza in mod functional. Laboratoarele ofera in analize informatii despre medii statistice, nu valori optime. Gama?de referinta a laboratoarelor este creata utilizand modelul curbei lui Gauss, unde rezultatele tale sunt comparate cu „media” acelui laborator. Aici nu exista decat doua deviatii, una deasupra si una sub medie. Aceasta gama de referinta se va largi cu trecerea timpului din ce in ce mai mult, pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai bolnavi.
„Media” insa nu inseamna sanatate. In plus, laboratoare diferite utilizeaza game?de referinta diferite. Din perspectiva functionala se analizeaza valorile optime ale fiecarui marker.
Interpretarea functionala a analizelor de sange nu este orientata catre identificarea, diagnosticarea si tratarea bolilor, ci catre mentinerea si identificarea sanatatii, sau cu imbunatatirea functiilor corpului.
Urmatorii markeri din analiza de sange sunt necesari pentru a analiza in mod corespunzator starea de sanatate a ficatului: GGT, AST, ALT, fosfataza alcalina, LDH, bilirubina, albumina si trigliceridele.
Primii cinci markeri sunt enzime metabolice si se regasesc in concentratii mari in ficat si alte parti ale organismului. Gama-glutamiltranpeptidaza (GGT) este o enzima metabolica regasita in celulele ficatului si un factor sensibil in determinarea alterarii ficatului. Este un fapt?comun ca aceasta enzima sa aiba valori ridicate atunci cand se consuma alcool in exces, cat si medicamente. Valori ridicate indica posibila alterare a celulelor in ficat, cat si un posibil blocaj al tractului biliar.
Aspartat aminotransferaza (AST) este o enzima metabolica si valori ridicate sunt asociate cu factorii de risc in bolile cardiovasculare, cat si alterare a celulelor ficatului.
Aminotransferaza alanina (ALT) este o enzima metabolica care se regaseste in ficat, muschi, inima si rinichi. Valorile ridicate ale acestui marker apar atunci cand exista alterare in celulele specifice ale organelor, cat si stadii diferite de disfunctie a ficatului.
Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima metabolica care se gaseste in oase, intestine si ficat. Valori crescute sunt corelate cu stadii diferite de disfunctie a ficatului si cu o posibila deficienta de zinc.
LDH (lactate dehydrogenase) este un grup de enzime metabolice care reflecta activitatea metabolica a carbohidratilor. Valori crescute ale acestuia indica congestie a ficatului. Acesta se va observa?de regula cu valori crescute de bilirubina, ALP, ALT, GGT si AST.
Bilirubina este rezultatul descompunerii hemoglobinei. Este transportata de catre splina si maduva osoasa catre ficat de unde se va excreta mai departe prin bila. Valorile ridicate indica disfunctie a ficatului si posibila obstructie a tractului biliar.
Albumina este o proteina majora a sangelui; regleaza echilibrul fluidelor, si faciliteaza transportul hormonilor. Este produsa in principal in ficat. Cand exista o disfunctie sau congestie a ficatului, albumina va fi scazuta.
Trigliceridele sunt grasimi in ficat care servesc drept carburant pentru toti muschii corpului. Un nivel crescut de trigliceride reflecta steatoza hepatica si/ sau congestie a ficatului. Valorile crescute pot indica si un exces de carbohidrati in dieta, si/sau inabilitatea ficatului de a emulsifia grasimile.
In cadrul practicii mele NU interpretez analiza de sangepentru a diagnostica si/sau trata, ci pentru a detecta tendinte, dezechilibre, deficiente, congestii, infectii si inflamatii si a gasi cu ajutorul altor teste complementare (analiza firului de par, testul Metabolic Typing, analiza genetica, etc.) cea mai potrivita si personalizata solutie de redobandire a sanatatii si echilibrului biochimic pentru tine.
2. Consuma nutrienti detoxifianti si foloseste metode potrivite pentru a detoxifia ficatul.
Multi oameni pot fi deficienti in nutrientii lipotropici, din cauza unei alimentatii necorespunzatoare. Amino acidul metionina este esential pentru detoxifierea ficatului, reglarea excesului de estrogen si detoxifierea metalelor grele si a chimicalelor. L-metionina este necesar pentru bio-sinteza altor amino acizi importanti cum sunt taurina, cisteina si carnitina. Metionina se gaseste in principal in alimentele de sursa animala, dar este distrusa atunci cand acestea se gatesc la temperaturi prea inalte.
TUDCA ofera suport pentru mitocondriile din tesutul hepatic, reduce enzimele hepatice si ajuta la vindecarea ductului biliar – hepatic.
Colina si inositolul sunt vitamine B lipotropice, cu abilitatea de a mobiliza grasimea din ficat. Colina este necesara in sinteza fosfolipidelor, care sunt componente structurale esentiale pentru toate membranele celulare din organism. Inositolul are de asemenea un rol important in metabolismul grasimilor si in detoxifierea ficatului.
Betaina, un nutrient lipotropic gasit in concentratii mari in alimente precum sfecla rosie, are un puternic efect in detoxifierea ficatului.
Suplimente nutritionale continand acid alfa lipoic, L-glutamina, L-glicina, N-acetil-cisteina, vitamina C, cordiceps, armurariu, frunza de anghinare si papadie au efecte puternice asupra productiei de glutation, care este unul din cei mai importanti componenti in faza 1 si 2 de detoxifiere.
De asemenea, una dintre cele mai eficiente, practice si econome metode de detoxifiere este clisma cu cafea, folosita inca din antichitate! Se poate efectua de mai multe ori zilnic in cadrul proceselor de detoxifiere intensa, sau de 2-4 ori pe saptamana, de mentinere. Aceasta este un ajutor excelent in procesele de detoxifiere ale ficatului, cat si in functiile de eliminare si curatare a colonului, contribuie la ameliorarea starilor de oboseala, depresie, iritabilitate, inlesneste circulatia bilei, creste activitatea glutationului din ficat si ajuta la eliminarea patogenilor care infesteaza colonul (ciuperci, paraziti, bacterii).
3. Consuma alimente esentiale pentru a mentine ficatul sanatos.
Cea mai buna detoxifiere pe care o poate face un individ este asigurarea unei alimentatii conform tipului de metabolism, deci o alimentatie personalizata, care respecta cerintele individuale de ordin genetic si nutritional. Aceasta este cea mai importanta actiune care va duce la echilibrarea biochimiei individuale, reversul afectiunilor si mentinerea cailor de eliminare a toxinelor in buna functionare pe o perioada indelungata.
Astfel, in functie de alimentatia potrivita fiecarei persoane si profilul de sanatate al acesteia, este esential consumul constant al unor alimente cu puternice efecte detoxifiante cum sunt: sflecla rosie, pentru continutul de betaina, radacina de brusture, sunatoare, usturoi, broccoli, varza de Bruxelles, gulie, ridiche alba si neagra, ghimbir, rucola, papadie, turmeric.
Retete.
Suc detoxifiant cu sfecla rosie
1 sfecla rosie medie
1 telina
1 morcov
frunze de sfecla rosie sau frunze de papadie (optional)
? lamaie curatata de coaja (optional)
1 bucata mica ghimbir proaspat
Se curata si se spala toate legumele si se pun intr-un storcator. Se bea ca o completare la o masa principala sau intre mese. Se recomanda ca tipurile proteice sa bea acest suc dupa o masa sau amestecat cu o sursa de grasime, (cum ar fi o lingura de ulei de cocos, sau 1/2 cana de lapte crud, sau lapte de cocos, sau crema de cocos).
Acest suc detoxifiant poate produce efecte destul de profunde, mai ales la persoanele cu un nivel crescut de toxicitate. Consuma cu atentie, o data la cateva zile, observand atent reactiile pe care le transmite organismul. Daca apar reactii negative, consuma-l diluat cu apa si cu o frecventa mai redusa si/sau nu pe stomacul gol.?
Salata de sfecla rosie cu branza de capra
1-2 sfecle crude sau fierte
branza de capra maturata, mai uscata, nepasteurizata
ulei de masline extra virgin
otet de mere
seminte de chimen
turmeric (optional)
Se dau pe razatoare sfecla si branza de capra. Se amesteca si se adauga restul ingredientelor, dupa gust.