fbpx
  1. Prima pagină
  2. Detoxifiere
  3. Detoxifierea: ne este necesara? (partea a II-a)

Detoxifierea: ne este necesara? (partea a II-a)

Topics: Detoxifiere

In prima parte a acestui articol, Detoxifierea: ne este necesara? (partea I), am prezentat mai multe detalii despre toxicitatea reala care ne inconjoara, cum reactioneaza corpul nostru la aceste toxine si ce anume trebuie facut pentru a asigura o detoxifiere de succes si de durata.

De cele mai multe ori, conceptia comuna cand vorbim de detoxifiere este ca aceasta se refera la cantitati mari de sucuri proaspete si alte ierburi miraculoase, care trebuie ingerate pe o perioada bine determinata. Este adevarat. Si fals in acelasi timp. Asa cum am spus in articolul mentionat mai sus, suntem toti diferiti la nivel biochimic asa cum suntem la nivelul amprentelor.?Deci, un protocol de detoxifiere care functioneaza pentru o persoana, poate sa nu functioneze pentru o a doua persoana si poate chiar sa-i faca rau unei a treia persoane.

Nu exista masuri universale cand vorbim de…sucuri!

Asa cum a fost demonstrat de catre conceptul Metabolic Typing, sucurile concentrate de legume si fructe nu sunt bine tolerate de tipurile proteice (Parasympathetic / Fast Oxidizer), din cauza continutului ridicat de potasiu. Dar pentru tipurile carbohidrat (Sympathetic / Slow Oxidizer), sucurile proaspete de legume si fructe sunt benefice, mai ales daca sunt consumate langa o alimentatie corecta tipului lor metabolic. De aceea, afectiuni serioase precum cancerul au fost tratate cu succes in anumite metabolisme cu ajutorul unor cantitati mari de sucuri proaspete, dar au esuat dramatic in cazul altor metabolisme.

Iar individualizarea nu se opreste aici! Exista, de asemenea, tipuri mixte (Balanced / Mixed), care au nevoie de o varietate de alimente, consumate intr-o anume combinatie, pentru a asigura eficienta maxima si echilibru biochimic. Deci in aceste cazuri, o combinatie gresita de legume si fructe aruncate intr-un storcator, poate dezechilibra si “zapaci” biochimia acestor metabolisme!?Greu de crezut? A fost deja dovedit clinic si stiintific in ultimii 30 de ani, cu ajutorul multor cercetatori si al unor sute de mii de utillizatori de Metabolic Typing.

Efectele in nutritie sunt absolute si cumulative. Astfel, potasiul va stimula cu certitudine anumite metabolisme si le va creste rata de oxidare, indiferent de cum se simte persoana si cum reactioneaza in momentul in care incepe un program intensiv de consum de sucuri. Dar in timp, impactul cumulativ va creste mai puternic…si mai puternic. Ceea ce initial s-a resimtit “fara impact”, in timp poate duce la apetit crescut, pofte de dulce, fluctuatii in nivelul glicemiei, letargie, hiperactivitate, anxietate, nervozitate, lipsa de energie, depresie, articulatii dureroase, etc. Dar nu se va face legatura intre cantitatile mari de sucuri si simptome, pentru ca simptomele pot sa apara abia peste cateva saptamani.

In plus, multi oameni au o digestie deficitara in prezent, datorita unei alimentatii procesate si toxice, medicamentelor, si deficientelor nutritionale. Cu toate ca teoretic, sucurile proaspete de legume si fructe au o cantitate mare de enzime benefice si nutrienti intacti, acestea pot de asemenea sa irite un sistem gastrointestinal deja inflamat si sa genereze mai mult rau decat bine la inceput. Balonarea, eructatia, discomfortul intestinal sunt semne ca sucul proaspat preparat nu este bine tolerat.

Probleme cu tiroida si consumul de sucuri verzi? De ce nu se impaca?

Se inregistreaza un numar in crestere al persoanelor care sufera de hipotiroidie, din cauza unei alimentatii gresite si toxice, a stresului si al unui tratament incorect, care esueaza sa detecteze si sa corecteze adevarata cauza, ci doar sa mascheze simptomele cu medicamente.

Cruciferele precum broccoli, conopida, varza, kale, spanac, ridichi, ruccola, varza chinezeasca, chiar si perele si piersicile contin substante numite goitrogene, care suprima functiile tiroidei. Soia contine de asemenea goitrogene.

Gatirea acestor legume le reduce susbtantele goitrogene in proportie de aproximativ doua treimi. Fermentarea nu reduce aceste substante, deci se recomanda moderatie in consumul de varza murata pentru persoanele sensibile.

Multe dintre aceste legume sunt consumate in mod obisnuit in combinatiile pentru sucuri proaspete sau in salate. Moderatia este importanta, mai ales cand suferi de dezechilibre hormonale (care afecteaza functia tiroidei) si stii deja ca metabolismul tau nu se poate nutri cu cantitati mari de astfel de sucuri.

Acidul oxalic si absorbtia mineralelor.

Acidul oxalic se gaseste in mod natural in o cantitate mare de plante si se poate combina cu calciul si fierul in organism, formand saruri mai putin solubile numite oxalati. Ca rezultat, consumul de alimente bogate in acid oxalic pot dezechilibra tipuri proteice mentionate mai sus, care au deja o absorbtie mai redusa de calciu. Acidul oxalic se reduce prin gatire usoara.

Alimente bogate in acid oxalic care se folosesc in mod curent in sucurile proaspete la storcator sunt: capsunile, merisoarele, ardeii grasi, andivele, strugurii, patrunjelul, prunele, mangold si dovlecelul.

Tinand cont de aceste realitati, oare trebuie sa renuntam total la ideea de suc proaspat? Sigur ca nu! Sunt insa multe situatii cand trebuie sa ne alegem cu intelepciune alimentele, suplimentele si pe cei care ne sfatuiesc in materie de sanatate, daca vrem sa asiguram reversul afectiunilor noastre.

Retete de sucuri pentru fiecare tip de metabolism.

Pentru a oferi o idee despre cat de diferite trebuie sa fie sucurile pe care le prepari, in functie de cum functioneaza metabolismul tau, iti prezint mai jos cateva retete pentru fiecare tip metabolic.Vei observa ingrediente precum spanac si varza, dar nu uita: totul in moderatie, BIO, si cat se poate de personalizat!

Sucuri pentru tipuri carbohidrat

1

Green Power o cana de frunze de rucola,1 castravete,1 zucchini,1 morcov, suc de la o jumatate de lamaie
2 Ginger Blaster aprox. 4 cm radacina de ghimbir, o legatura de frunze de kale, cateva frunze de varza verde, 1 castravete, 1 mar, suc de la o jumatate de lamaie
3 Pink Lady o salata verde, 1 castravete, o legatura de patrunjel, o jumatate de sfecla rosie, suc de la o jumatate de lamaie
4 Puerto Rican Cabbage Drink cateva foi de varza, 1 morcov, 2 linguri de ceapa, 2 linguri frunze de coriandru sau patrunjel, o lingurita de suc de lime

Sfat: tripleaza cantitatile de legume si fructe si imparte sucul in trei, pentru a bea inainte de fiecare masa principala.

 

Sucuri pentru tipuri proteice

?

1

Sweet Beginnings 2 morcovi, o jumatate de mar, un sfert de sfecla rosie, o telina si aprox. 100 ml de smantana dulce cruda sau lapte de cocos (adaugat in suc)
2 Fall V-8? 1 pastarnac, cateva frunze de kale, o telina sau doua cozi de telina, o cana de frunze de spanac,?1 tubercul de nap ?(topinambur)- optional?si aprox. 100 ml de smantana dulce cruda sau lapte de cocos (adaugat in suc)
3 Sweetheart 3 morcovi, 1 mar, o jumatate de sfecla rosie,?si aprox. 100 ml de smantana dulce cruda sau lapte de cocos (adaugat in suc)
4 Greenie cateva frunze de varza verde, o telina sau 2 cozi de telina, o jumatate de fenicul, si aprox. 100 ml de smantana dulce cruda sau lapte de cocos (adaugat in suc)
5 Pink Lady 1 mar rosu, o telina sau 3 cozi de telina, o jumatate de castravete, 5 frunze mari de salata verde,?si aprox. 100 ml de smantana dulce cruda sau lapte de cocos (adaugat in suc)

Sfat: Poti adauga un galbenus de ou crud la oricare din aceste retete pentru proteine sau mananca o proteina inainte de a consuma aceste sucuri.

 

Sucuri pentru tipul mixt

 

1

Green Power o cana de frunze de rucola, 1 castravete, 1 zucchini, suc de la o jumatate de lamaie

2

Popeye Blaster o cana de frunze de spanac, 1-2 morcovi, o telina, o jumatate de mar, suc de la o jumatate de lamaie

3

Pink Lady o legatura de frunze de kale sau de sfecla rosie, 1 castravete, o jumatate de sfecla, suc de la o jumatate de lamaie

4

?

?

5

?

?

?

?

Puerto Rican Cabbage Drink

 

Cooling drink

cateva frunze de varza verde, o jumatate de pepene galben, 2 linguri de ceapa dulce (esalota), 2 linguri de frunze de coriandru sau patrunjel, o lingurita de suc lime

1 castravete, 1 grapefruit

Sfat: Consuma o proteina conform tipului tau metabolic odata cu sucul.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare