fbpx

Oua si carne de la pasari hranite cu SOIA: de ce sunt nocive?

Topics: Alimentație și nutrienți

 

Odata cu educatia consumatorului in ceea ce priveste hrana naturala si cum trebuie preparata aceasta, cat si de unde trebuie procurata, cunostintele legate de dieta animalelor sunt la fel de importante ca si cele legate de dieta oamenilor.

Cuvinte care au inceput sa descrie hrana care nu provine din supermarket se limiteaza la „natural”, „de tara”, „fara conservanti” , „traditional” si „ecologic”. Cu toate ca doar ultima se refera concret la practici sanatoase de crestere a animalelor si implica anumite certificate care sa ateste acest lucru, nu exista nici o informatie suplimentara pentru consumator referitoare la un aspect esential: „Ce mananca animalele?” Chiar daca provin „de la tara” sau sunt „ecologice” nu inseamna ca si alimentatia lor este cea pe care ne-o dorim pentru sanatatea noastra. Multi producatori sustin cu inversunare ca fara soia, pentru aportul de proteine, nu este posibil sa cresti si sa comercializezi gaini de oua si carne. In realitate, acesti producatori va mint in fata sau sunt complet dezinformati.

 

Ce optiuni de hrana au animalele?

In Statele Unite productia de porumb si soia sunt explozive si intens utilizate in alimentatia animalelor si oamenilor si promovate ca fiind un lucru sanatos. Interesele marilor corporatii si goana dupa profit rapid isi spun aici cuvantul. Din punct de vedere al mediului inconjurator, este un dezastru, soia fiind cultura cea mai distrugatoare din lume. Aproape 20% din padurea Amazonului a fost defrisata pentru a planta soia modificata genetic. Aceasta a fost creata pentru a nu fi distrusa de pesticidele si ierbicidele toxice. Aceste toxine distrug insa biologia solului. In trecut soia se cultiva numai pentru compost, dar astazi predomina in alimentatia animalelor si oamenilor.

Sunt multi producatori ecologici atat peste hotare cat si in tara care nu utilizeaza furajele din productia industriala, pline de amestecuri dubioase, pesticide, aditivi, antibiotice, melamina si arsenic. Folosesc in schimb amestecuri de porumb si soia ecologice sau doar boabe de porumb si soia conventionale, fara amestecuri. Daca nu sunt ecologice, problema se dubleaza din cauza predominantei de porumb si soia modificate genetic. Alimentele modificate genetic au un efect devastator atat pentru sanatatea oamenilor, cat si a animalelor. Aceste alimente nu sunt recunoscute de celule si depozitate ca material toxic in corp; probleme de imunitate, digestive si in final cancer sunt cele care au fost strans corelate cu consumul acestor alimente.

O concluzie surprinzatoare a fost oferita in urma unui studiu privind gainile hranite conventional versus gainile hranite ecologic.?Se pare ca cele hranite ecologic au dezvoltat un proces diferit de exprimare a genelor in intestinele lor, fata de cele care au primit hrana conventionala.

Oamenii de stiinta au fost surprinsi sa descopere ca diferente simple in metodele de cultivare a hranei pot avea un rezultat extrem de drastic in ceea ce priveste modul in care gainile o proceseaza si felul cum exprima acest lucru in genele lor. Doctorul Astrid de Greeff a ajuns sa descopere ca 49 de gene se regleaza diferit in animalele care sunt hranite ecologic.

Si totusi, care este problema cu soia, ca aliment pentru pasari?

1.Cantitate foarte ridicata de acizi grasi nesaturati si raport omega 6:3 disproportionat de 8:1

Acizii grasi nesaturati sunt cele mai fragile lipide existente. La temperaturi inalte, presiune sau in urma macinarii boabelor de soia, acizii grasi nesaturati (omega 3 si 6) sunt supusi peroxidarii rapide. Efectele nocive ale peroxidarii grasimilor asupra sanatatii sunt foarte documentate in literatura de specialitate ca fiind cauza primara in formarea de radicali liberi, imbatranirea celulara si reactii inflamatorii.

Un numar mare de studii au demonstrat efectul nociv al dietelor bogate in grasimi nesaturate din surse vegetale in detrimentul grasimilor mononesaturate si saturate. Dr. Ray Peat a studiat extensiv acest aspect si ofera 37 de citatii din literatura de specialitate care confirma efectele nocive ale acizilor grasi nesaturati. Printre acestea se numara slabirea sistemului imunitar in moduri similare cu slabirea acestuia prin radiatie, dezechilibre hormonale, cancer, imbatranire si infectii virale.?

Soia contine aproximativ 8.7 grame de acizi grasi nesaturati in 80 de grame de soia, cu 7.68 grame de omega 6 si 1.0 gram de omega 3. Continutul de acizi grasi saturati este 2.3 grame in 80 de grame. Acest lucru face ca soia sa fie o planta care contine in mare parte lipide nesaturate si un raport foarte disproportionat intre omega 3 si 6. Multi cercetatori au convingerea in prezent ca un raport omega 6:3 mai mare de 4:1 este un factor major in dezvoltarea conditiilor pro-inflamatorii si a bolilor degenerative prevalente in sociatatea moderna.

Este important de mentionat ca macinarea boabelor de soia pentru a produce faina pentru animale va rupe rapid catenele duble moleculare bogate in electroni generand oxidarea acizilor grasi nesaturati. Rezultatul? Un aliment ranced pentru animale. Nici o cantitate oricat de mare de vitamina E adaugata ulterior la hrana nu va avea vreun efect asupra procesului de oxidare indusa a fainii de soia.

 

2.Continut mare de „anti-nutrienti”: acid fitic si inhibitori ai tripsinei.

Acidul fitic este bine documentat si studiat, fiind cunoscut pentru blocarea absorbtiei mineralelor: calciu, magneziu, cupru, zinc si fier. De asemenea, acidul fitic inhiba enzime necesare la digestia hranei, inclusiv pepsina necesara la digestia proteinelor si amilaza necesara la digestia amidonului. Tripsina, necesara la digestia proteinelor in intestinul subtire este de asemenea inhibata de acidul fitic. Soia contine cea mai mare concentratie de acid fitic dintre toate plantele.

Cu toate ca soia are un continut mare de amino acizi pentru o planta, compusii anti-tripsina care se regasesc in soia pot inhiba utilizarea multor alti amino acizi prezenti. Studiile efectuate pe pesti au aratat ca absorbtia proteinei s-a imbunatatit considerabil cand a fost eliminata tripsina din soia.

Incalzirea soiei va distruge mult din compusii anti-tripsina, dar vor genera si lipide nesaturate rancede si toxice. Hmm..putem oare schimba un rau cu altul?

 

3.Continut ridicat de goitrogeni si fitoestrogeni.

Soia contine substante numite goitrogeni care suprima functia tiroidei. Fitoestrogenii din soia au fost corelati cu o rata mare de crestere la gaini. Aditional, estrogenul este potential carcinogenic. In 1992 serviciile de sanatate elvetiene au estimat ca 100 de grame de proteina de soia ofera echivalentul estrogenic al pilulei contraceptive. Multe persoane, in special femeile sufera in prezent de o dominanta de estrogen care dezechilibreaza sistemul endocrin.

Fermentarea soiei este o metoda eficienta de a reduce anti-nutrientii regasiti in aceasta planta. Pentru consumul uman, cantitati mici de soia fermentata bio cum se regaseste in gastronomia asiatica traditionala: miso, natto, tempeh, shoyu si tamari nu vor creea problemele mentionate. Cu toate acestea insa, in cazul hranirii animalelor exista in continuare un nivel crescut de grasimi nesaturate si instabile la procesare.

 

Posibile semne ale unor oua de calitate inferioara.

Coaja oualelor poate fi lipsita de fermitate si grosime in cazul gainilor hranite cu soia. Acest lucru se datoreaza unui continut de calciu scazut determinat de acidul fitic in actiune.

Una din functiile esentiale ale colesterolului este ca mareste integritatea membranei celulei; ii ofera stabilitatea si duritatea necesare. Ouale de la gainile hranite cu soia si astfel lipsite de o cantitate necesara de colesterol, pot prezenta un albus care se separa cu mare usurinta de galbenus.

 

In ciuda dogmei initiate de mari industrii in goana dupa profit si protejarea propriilor interese, dietele bogate in grasimi saturate sunt benefice si sanatoase fiind consumate de-a lungul istoriei omenirii, in timp ce grasimile nesaturate din surse vegetale au existat in dieta umana si a animalelor de doar aproximativ 100 de ani. Promovarea acestor uleiuri si grasimi nesaturate este in mare parte sustinuta de subventii agricole si cercetare stiintifica superficiala.

Fundatia Weston A. Price, recunoscuta pe plan international, depune eforturi sustinute pentru sprijinul fermierilor sustenabili, traditionali si ecologici, pretutindeni in lume. Aceasta organizatie recomanda fermierilor sa elimine soia din dieta gainilor si sa o inlocuiasca cu surse de proteina din: zer crud, lapte fermentat, insecte, viermi si larve.?

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

Peat, Ray.Unsaturated Vegetable Oils: Toxic

The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.

Nagel, Ramiel. Living with phytic acid

Tenant, Jerry. Soy is poisonous.

Myths and Truths about Soy. The Weston A. Price Foundation?

Huff, Ethan. Organic Chickens are Genetically Different

Effects of feeding soybean meal with varying trypsin inhibitor activities on growth of fingerling channel catfish

Sikkema, Albert. Organic feed influences gene expression in chickens

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare