Majoritatea persoanelor cu care lucrez sufera de extenuarea glandelor suprarenale, asa-numitele „glande de stres”. Stresul este de multe feluri: fiziologic, mental, emotional; creste exponential in randul oamenilor care traiesc in societatea moderna, odata cu inabilitatea de a-l gestiona corespunzator.
Functia glandelor suprarenale si raspunsul acestora la stres.
Suprarenalele sunt doua glande mici, situate deasupra rinichilor. Zona exterioara sau cortexul reprezinta 80% pana la 90% din glanda si secreta steroizi suprarenali (cortizol, DHEA-S, aldosteron si cantitati mici de hormoni sexuali). Zona interioara sau medulara cuprinde 10% până la 20% din glanda si secreta catecolaminele (adrenalina si nor-adrenalina). Cortizolul, DHEA si adrenalina sunt cei hormonii responsabili de gestionarea stresului si adaptarea la cerintele vietii cotidiene.
Nivelurile normale de cortizol trebuie sa fie ridicate dimineata si sa se incetineasca lent pe parcursul zilei. Hormonul care induce starea de somn, melatonina, este invers proportionala cu cortizolul, deci atunci cand cortizolul este mare melatonina este scazuta pentru a ajuta la trezire, iar cand melatonina este ridicata, cortizolul este scazut pentru a te ajuta sa dormi. Extenuarea suprarenala are loc atunci cand exista un dezechilibru in acest ritm de cortizol, ceea ce il determina sa fie prea mare sau prea scazut, in perioade inoportune.
Sub stres, suprarenalele sanatoase isi cresc productia de cortizol si DHEA pentru a mentine sanatatea. De asemenea, secreta adrenalina, oferind un impuls de energie atunci cand este nevoie. Daca acest lucru devine excesiv si cronic, suprarenalele nu mai pot tine pasul cu cererea si nivelul DHEA incepe sa scada, ceea ce determina extenuarea suprarenala. Pe masura ce adrenalina creste in timpul stresului, enzimele digestive sunt simultan scazute, iar nivelul de zahar din sange creste.
In esenta, in conditii de stres cronic, toate sistemele din organism necesare pentru repaus, reparatie si digestie sunt incetinite sau chiar oprite.
Simptomele extenuarii glandelor suprarenale.
Organismul nostru este construit pentru a face fata stresului. De exemplu, in trecut, cand stramosii nostri erau amenintati de un pradator, se activa raspunsul simpatic – modul de lupta sau de fuga al corpului nostru. Acest lucru elibera cortizolul si crestea tensiunea arteriala si glicemia pentru a ajuta la gestionarea stresului. Odata ce amenintarea disparea, cortizolul, glicemia si tensiunea arteriala reveneau la normal. Dar in societatea moderna, majoritatea persoanelor se afla in constanta alerta, si pierd abilitatea de a se „decupla” de la situatia de stres. In final, apar simptomele si efectele urmatoare:
- oboseala nejustificata care nu trece dupa somn
- trezire greoaie dimineata
- imunitate scazuta
- risc crescut de infectii
- nevoia de cofeina sau bauturi energizante pentru a sustine activitati zilnice
- pofte de sarat sau dulce
- probleme cu somnul
- libidou scazut
- alergii cronice
- inflamatie cronica
- memorie slaba
- concentratie slaba
- depresie
- dereglari ale ciclului menstrual
- dureri cronice
- vindecarea lenta a ranilor
- ameteli la ridicatul brusc in picioare
- incapacitatea de a gestiona stresul
- iritabilitate, nervozitate, depresie
- probleme de greutate corporala
- risc crescut de osteoporoza
- probleme de fertilitate
- memorie proasta
Cauzele disfunctiei glandelor suprarenale.
Un raspuns la stres cronic care se dezvolta in cele din urma in extenuare suprarenala, are un impact negativ asupra fiecarui aspect al sanatatii. Stresul atinge o proportie uriasa datorita stilului de viata modern, haotic si toxic si este prezent in cazul tuturor bolilor cronice. Asadar, extenuarea suprarenala este secundara unui stimul de stres cronic. Acesti factori de stres pot fi:
- Disbioza intestinala (dezechilibru in flora bacteriana)
- Sensibilitati alimentare
- Sensibilitati chimice
- Durere cronica
- Disglicemie, cum ar fi hipoglicemie si diabet
- Factorii de mediu, cum ar fi calitatea aerului, alimentelor si a apei, precum și expunerea la toxine
- Stil de viata rapid
- Relatii sociale si familale proaste
- Stres emotional
- Exercitiu fizic necorespunzator
Actiuni pentru restabilirea functiei glandelor suparenale.
Este nevoie de timp pentru a reechilibra conexiunea creier- glande suprarenale. Este important de retinut ca ceea ce functioneaza pentru o persoana nu functioneaza intotdeauna pentru alta.
Nu numai un loc de munca solicitant sau o relatie abuziva sunt factori care contribuie la extenuarea glandelor suprarenale si subminarea mecanismului de protectie a organimsului. Dupa cum am descris mai sus, factorii sunt multipli si pot incepe cu ceea ce se intampla pe plan fiziologic: dezechilibre biochimice, toxicitate cu metale grele si alti compusi sintetici, inflamatie scapata de sub control, boli cronice, etc. dar se pot extinde cu ceea ce se intampla pe plan emotional sau social: relatii toxice, abuzuri, dezechilibru emotional, etc. sau tin de stilul de viata: program haotic de som, mese neregulate, etc.
Asadar cu cat incerci sa faci mai multa „ordine” in viata ta, pe toate planurile, cu atat ai mai multe sanse sa elimini din multitudinea de factori negativi care iti pot afecta capacitatea de a gestiona stresul. Recomandarile mele generale si de baza sunt mai jos:
Stabilirea alimentatiei sanatoase si personalizate.
Pentru ca suntem toti diferiti la nivel biochimic asa cum suntem la nivelul amprentelor, nutritia individualizata se bazeaza pe respectarea cerintelor de ordin genetic, biochimic si nutritional ale fiecarei persoane.
Programul Metabolic Typing te invata cunostinte esentiale despre cum functioneaza organismul tau, cum sa interpretezi semnalale pe care acesta le transmite in fiecare zi, cum sa ajustezi ratiile de proteine, carbohidrati si grasimi pentru a dobandi o energie maxima, si cum sa alegi cea mai pura, curata si potrivita hrana pentru tine. Te invata cum sa re-dobandesti acea legatura pierduta cu Natura si pamantul si cum sa descoperi cele mai eficiente cai de a-ti pastra sanatatea fizica si mentala. Nu este inca o alta dieta tip „masura universala”, care sa se potriveasca ca un sablon fiecaruia si nu este nici „tratament”. Nu este o abordare orientata catre boala si simptome. Este o abordare orientata catre individ si unicitatea acestuia. Acest concept este menit sa asigure un nivel optim de sanatate si sa o „cladeasca” in mod sistematic, indiferent de simptomele negative existente. Este un valoros „know-how”, un stil de viata pe care il poti invata pentru tine si transmite apoi generatiei viitoare.
Includerea de nutrienti si plante adaptogene cu rol de echilibrare a glandelor suprarenale.
In cadrul programelor de suplimentare personalizate pe care le dezvolt pentru fiecare persoana in parte, adaug aproape de fiecare data si extracte din plante denumite adaptogene – menite sa ajute organismul sa gestioneze stresul si sa se adapteze. Cele mai cunoscute sunt rhodiola rosea, ashwagandha, ginsengul, eleuthero, cordyceps, shatavari, busuiocul sfant. Sunt si alti nutrienti care au rol adaptogen cum ar fi magneziul si vitaminele B si care pot fi inclusi in programul tau de vindecare.
Urmarea unei terapii sau a unui sport cu rol de reducere a stresului si a refacerii nivelului de energie.
Daca stilul de viata, modul de gandire si tiparele programate de comportament nu pot fi analizate si ajustate, vindecarea prin nutritie este mult mai dificila si in multe cazuri nu este posibila. Modelele stabilite in sistemul limbic trebuie sa fie schimbate pentru ca vindecarea profunda sa aiba loc, si pentru a restabili functia suprarenalelor. Practicile meditative, yoga, Qi Gong, respiratia si alte practici similare pot avea un efect puternic asupra tiparelor adanc inradacinate in sistemul limbic si ar trebui luate in considerare si deloc subestimate atunci cand doresti o vindecare reala si un rezultat pe termen lung. Mai multe despre aceste practici poti citi aici: Terapii favorite pentru o sanatate mai buna.