Multe din persoanele care aleg sa lucreze cu mine imi adreseaza initial cam aceleasi intrebari: “ce supliment pot sa iau ca sa imi scada durerile?“, “ce remediu exista pentru nivelul ridicat de colesterol?”, “ce pot lua pentru glicemie ridicata?”, “care din plantele acestea sunt mai bune anti-inflamatorii?”. Si altele de genul acesta..
Dupa un timp insa in care lucram impreuna la rezolvarea problemelor de sanatate, aceste intrebari se diminueaza si se reduc la una singura:”care crezi ca este cauza acestui simptom negativ pe care il am?“. In acel moment stiu ca persoana respectiva a inteles pe deplin modul in care se rezolva cu adevarat afectiunile si ca s-a aliniat abordarii pe care o practic. Pentru ca rezolvarea reala a afectiunilor se face printr-o munca de detectiv, in care nu numai ca ai descoperit cauzele, dar stii si cum sa le elimini intr-un mod eficient, natural si neinvaziv.
Descoperirea cauzei cu ajutorul testelor de laborator.
Datele de laborator pot oferi o cantitate vasta de informatii in legatura cu functii metabolice diverse, sisteme din organism, deficiente nutritionale, toxicitate si raspuns la stres. De fapt, o interpretare functionala de calitate va oferi informatii valoroase, care te vor ajuta sa atingi un nivel ridicat de sanatate. Din punct de vedere functional, exista trei arii de baza care influenteaza aproape tot in organism: hidratare si echilibrul electrolitilor, digestie si asimilare, eliminare si detoxifiere. Prin intermediul analizelor potrivite si al analizei amanuntite a simptomatologiei persoanei, se vor putea afla date importante despre functionalitatea acestora.
Mai departe de nivelul de baza al intelegerii gamei de referinta “ideale” pentru markerii individuali, exista o intreaga sfera a interpretarii biochimiei sangelui, care este dedicata intelegerii “tiparelor” din cadrul acesteia. Analiza acestor tipare poate indentifica in mod eficient dezechilibre fiziologice si deficiente nutritionale prin intelegerea relatiilor complexe care exista intre factorii biochimiei sangelui. Aceasta analiza a tiparelor permite detectarea dezechilibrelor primare cu mai mare precizie si claritate; cuantifica dezechilibre fiziologice in ceea ce priveste relatiile existente intre markeri, mai degraba decat valoarea lor individuala “ridicata” sau “scazuta”.
In cadrul practicii mele NU interpretez analiza de sange pentru a diagnostica si/sau trata, ci pentru a detecta tendinte, dezechilibre, deficiente, congestii, infectii si inflamatii si a gasi cu ajutorul altor teste complementare (analiza firului de par, testul Metabolic Typing, analiza genetica, etc.) cea mai potrivita si personalizata solutie de redobandire a sanatatii si echilibrului biochimic pentru persoana respectiva.
Interpretarea functionala.
Laboratoarele ofera in analize informatii despre medii statistice, nu valori optime. Gama de referinta a laboratoarelor este creata utilizand modelul curbei lui Gauss, unde rezultatele tale sunt comparate cu “media” acelui laborator. Aici nu exista decat doua deviatii, una deasupra si una sub medie. Aceasta gama de referinta se va largi cu trecerea timpului din ce in ce mai mult, pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai bolnavi.
“Media” insa nu inseamna sanatate. In plus, laboratoare diferite utilizeaza game de referinta diferite. Din perspectiva functionala insa, se analizeaza valorile optime ale fiecarui marker.
Interpretarea analizelor din punct de vedere functional nu este orientata catre identificarea, diagnosticarea si tratarea bolilor, ci catre mentinerea si identificarea sanatatii, si imbunatatirea functiilor corpului.
Cand analiza de sange se interpreteaza functional, mai degraba decat patologic, aceasta poate oferi multe informatii fiziologice esentiale, si ne ajuta: sa intelegem unde sunt prioritatile fiziologice (care sunt cele mai importante disfunctii si dezechilibre biochimice), sa decidem care sunt potentialele urmatoare teste necesare pentru a afla date suplimentare, sa dezvoltam un program personalizat care sa sprijine functiile biologice, cat si sa urmarim progresul si eficacitatea programului implementat in timp.
Mituri si particularitati in interpretarea analizei de sange.
Starea glicemica.
Analizele de rutina nu contin decat masurarea glicemiei, un marker destul de instabil de altfel. Dar izoland doar glucoza, fara sa se ia in considerare si alti factori foarte importanti pentru metabolismul glucozei, cum ar fi insulina, LDH si hemoglobina glicozilata (HbA1C), se risca neidentificarea starii reale a organismului. Gama de referinta a laboratorului pentru insulina este intre 2 si 24! Deci, o persoana cu o valoare 22 a insulinei este considerata in limite normale! In realitate, aceasta valoare, corelata si cu alte valori din analiza de sange determina clar rezistenta la insulina si/sau o persoana care se indreapta cu pasi foarte siguri si rapizi catre diabet. Nu e de mirare ca multe persoane sunt in faza de pre-diabet sau au deja diabet, fara sa stie.
Colesterolul.
In prezent, multi experti recomanda remedii sintetice sau naturale pentru valori ridicate ale colesterolului. De la statine la niacina, usturoi, ulei de peste, boabe de mustar si chiar veganism, se recomanda o varietate de remedii, pana cand vei ajunge sa-l nimeresti cumva pe cel potrivit…Un fel de ruleta ruseasca.
Cu toate acestea, nimeni nu se intreaba de ce este colesterolul marit? Sa nu cazi in capcana care s-a intins de-a lungul erei moderne, potrivit careia grasimile saturate si carnea sunt de vina. Despre cauza reala a acestei disfunctii poti citi mai mult aici.
Deci in acest caz, valoarea totala a colesterolului nu spune mai nimic. Raportul LDL/HDL, trigliceridele, glucoza, markerii inflamatori (proteina C reactiva, homocisteina), activitatea electrolitilor, markerii legati de activitatea ficatului, a glandelor suprarenale, tiroidei si markerii inflamatori ai sistemului digestiv trebuie toti analizati pentru a putea obtine o viziune completa si a intelege ce se intampla cu adevarat in organism, in profunzime. Daca nu se executa si aceste analize, abia daca vei obtine o investigatie clinica superficiala, incompleta, dar si ineficienta.
Bolile cardiovasculare.
In realitate, colesterolul nu este cea mai buna modalitate de a analiza riscul de boli cardiovasculare. Proteina C reactiva, insulina si homocisteina sunt indicatori majori si esentiali pentru a obtine o analiza precisa. Din pacate am intalnit multe persoane cu probleme diverse de sanatate, care au facut analize de sange ani de zile si in nici una din ele acesti markeri nu au fost recomandati si analizati…
De ce sunt acesti markeri importanti? Formarea homocisteinei este rezultatul biosintezei amino acidului L-metionina. Un nivel mai mare de 8 este asociat cu riscul bolilor cardiovasculare, cat si cancer si alte afectiuni. Nivelul de homocisteina creste in urma anumitor deficiente cum ar fi folatul, vitamina B6 si B12. De multe ori exista mutatii genetice care ridica indirect nivelul de homocisteina. De ex., mutatii in genele MTHFR pot reduce in mod semnificativ rata de metilare a homocisteinei, ducand la un nivel ridicat al acesteia, si crescand astfel riscul de boli cardiovasculare. Includerea unui protocol specific in planul de suplimentare devine astfel esential. Dupa cum se observa, implicatiile pot fi profunde si numai o investigatie corespunzatoare poate determina adevarata cauza a afectiunilor.
Una din modalitatile prin care o persoana isi creste riscul de boli cardiovasculare este daca devine rezistenta la insulina. Aceasta va cauza si o excretie mare de magneziu si retentie de sodiu, care ambele cresc riscul de boli cardiovasculare. Diete bogate in zaharuri si alimente procesate vor determina o cantitate mare de insulina sa fie eliberata de pancreas.
Ureea serica sau BUN (blood urea nitrogen).
Un alt exemplu se refera la ureea serica sau BUN (blood urea nitrogen). Valorile stabilite de laborator pot fi foarte ridicate (pana la 36!) si unele nici nu au limita inferioara. In realitate, o persoana care prezinta valoarea 7 de ex., va suferi de o multitudine de afectiuni, inclusiv malnutritie celulara. O valoare ridicata cum ar fi 25 de ex., poate indica stres al rinichilor, deshidratare si posibila insuficienta a electrolitilor. Dar aceste valori sunt considerate ca fiind “normale” in interpretarile standard.
Mai mult decat functional! Includerea individualitatii biochimice.
Daca orice nutrient sau aliment poate avea influente diferite, din punct de vedere biochimic, la oameni diferiti, cum poate exista un tratament – pentru orice afectiune – care sa functioneze la toata lumea? Nu boala este cea care trebuie tratata, ci dezechilibrele metabolice din profunzime, care au cauzat de fapt boala. – William Wolcott, The Healthexcel System of Metabolic Typing.
Sa presupunem ca avem doua persoane cu un nivel ridicat al colesterolului si ambele iau niacina pentru aceasta. Una din ele va obtine rezultate pozitive, prin scaderea nivelului de colesterol, dar cealalta va obtine o inrautatire a starii de sanatate si acelasi nivel ridicat de colesterol. Ce s-a intamplat? Prin intermediul metodologiei Metabolic Typing stim ca niacina este de ajutor in normalizarea nivelului de colestrol in anumite metabolisme (cum sunt tipurile carbohidrat), dar dezechilibreaza metabolismul colesterolului la alte persoane (cum ar fi tipurile proteice.)
Poti afla astfel despre un nutrient, planta, remediu care a functionat nemaipomenit la o anumita afectiune. Il incerci si tu, doar ca sa constati ca a esuat complet in cazul tau. O alta persoana il incearca si obtine in schimb rezultate pozitive.
Este experienta multor oameni care au incercat remediul sau dieta de slabit de succes a prietenului, doar ca sa observe ca aceasta a cauzat o crestere in greutate in cazul lor! Este experienta unui barbat care suplimenteaza cu zinc, doar ca sa constate ca problema sa de prostata s-a inrautatit. Este experienta femeii cu sindrom premenstrual care sufera o intensificare a simptomelor negative, dupa ce a luat vitamina B6 sau ulei de primula sau maca! Iar exemplele sunt fara sfarsit…
Deci este esential sa retinem ca beneficiile unui anumit nutrient nu se aplica tuturor. Iar in ziua de azi putem afla cu precizie care este acel nutrient si care este acea alimentatie care ni se potriveste noua!
Informatiile obtinute de la laboratoare si in urma analizei simptomelor trebuie sa fie utilizate in programe nutritionale si strategii personalizate. Este incorect sa presupunem ca fiecare are nevoie de acelasi remediu, pentru ca exista factori infiniti care determina individualitatea biochimica a fiecaruia dintre noi.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, alege programul Metabolic Energy!