fbpx

Metilarea, element cheie pentru sistemul digestiv si detoxifiere.

Topics: Detoxifiere, Sistemul gastrointestinal

Problemele in ciclul metilarii sunt deja recunoscute pe plan international ca fiind unul din factorii primari si ascunsi in multe afectiuni si procese degenerative.

Metilarea este un proces chimic care are loc in fiecare celula a corpului si este esentiala pentru multe functii critice, cum ar fi sinteza si expresia ADN si ARN, conjugarea si sinteza glutationului, sinteza neurotransmitatorilor, detoxifiere si controlarea inflamatiei. Disfuncii in procesele de metilare pot rezulta in dereglari emotionale si ale dispozitiei, cat si in dezechilibre multiple in functia ficatului, inimii, pancreasului, stomacului, intestinelor, glandelor suprarenale si a tiroidei.

Afectiuni comune care implica o metilare necorespunzatoare sunt: intolerante alimentare severe, boli autoimune, cardiovasculare, anxietate, autism, depresie, bipolar, schizofrenie, ADHD, toxicitate cu chimicale si metale grele, cancer, diabet, boli inflamatorii neurologice, toxicitate cu cupru, afectiuni gastrointestinale, si altele.

Ultimele descoperiri in genetica, epigenetica si biochimie au permis posibilitati semnificative in prevenirea multor afectiuni si chiar asigurarea reversului acestora prin terapie nutritionala specifica fiecarei gene. Utilizarea de nutrienti specifici este “carburantul” care porneste toate mecanismele biochimice. Stiinta care se ocupa cu studiul nutrientilor si expresia genetica se numeste nutrigenomica si este considerata de catre multi viitorul medicinei.

Ocolirea anumitor mutatii genetice prin suplimentarea nutrientilor lipsa din anumite mecanisme de metilare va schimba modul in care vor functiona celulele si organismul tau. In plus, datorita stiintelor in plina dezvoltare cum sunt epigenetica si nutrigenomica care au schimbat paradigme in medicina, nu mai trebuie sa credem ca anumite gene mostenite sau “proaste” sunt o sentinta la moarte.

Cat de importanta este metilarea?

Metilarea este critica intr-o serie de mecanisme din cadrul sistemelor biologice. Metilarea este implicata in:

  • sinteza neurotransmitatorilor (dopamina, norepinefrina, serotonina care influenteaza starea de dispozitie, somnul, comportamentul, cognitia si memoria.)
  • reglarea expresiei genetice si a functiei proteinelor
  • sinteza antioxidantilor celulari cum ar fi glutationul
  • detoxifierea?metalelor grele si a chimicalelor toxice
  • reglarea si activarea sistemului imun
  • reglarea si expresia homocisteinei
  • expresia sau suprimarea unei afectiuni si suprimarea genelor care nu ar trebui sa se exprime
  • repararea si regenerarea celulara, a tesuturilor si a ADN-ului
  • activitatea si expresia hormonala
  • inhibarea virala
  • reducerea proceselor de imbatranire
  • integritatea mitocondriala

Cauzele care genereaza probleme de metilare.

Daca exista anumite mutatii genetice in metilare, acest complex mecanism va fi afectat negativ si in consecinta sinteza anumitor substraturi biochimice va avea de suferit.

MTHFR (metilentetrahidrofolat reductaza) este o enzima care adauga un grup de metil la acidul folic pentru a-l face disponibil pentru organism. Aceasta joaca un rol semnificativ in mecanismul de metilare al organismului si este astfel esentiala in producerea unor nutrienti cheie.?

Cand MTHFR este activata, atunci se produce donatorul de metil principal al organismului, SAMe. Cand MTHFR este dezactivata, atunci organismul conserva folatul astfel incat sa il poata utiliza pentru producerea ADN-ului, printre altele.

In momentul in care se regasesc mutatii ale acestei gene, functia MTHFR se reduce cu 20 – 80%, in functie de tipul de mutatie. Avand in vedere impactul major al metilarii in organism si faptul ca MTHFR regleaza acest proces, mutatiile in aceasta gena pot afecta teoretic aproape toate simptomele si afectiunile existente.

Alte gene care sunt semnificative in ciclul metilarii in afara de MTHFR sunt CBS, BHMT, MTRR si SUOX .

Cercetarile au demonstrat ca factori precum alimentatia si toxicitatea au o influenta enorma asupra modului in care functioneaza metilarea. Enzima MTHFR este inhibata de elemente toxice precum plumb, mercur, cadmiu, aluminiu. Anumite deficiente de cofactori / nutrienti cum ar fi zinc, metionina, magneziu, vit B6, folat, B12 dar si anumite excese de nutrienti cum ar fi cupru, mangan, fier pot influenta negativ acest proces.

Metilarea si sistemul digestiv.

Celulele epiteliale din sistemul digestiv au o rata ridicata de replicare, aproximativ o data la trei zile. Acest lucru creste nevoia de grupuri de metil pentru metilarea ADN-ului si de fosfatidilcolina, si utilizeaza multa energie, supra-solicitand sinteza creatinei. Cu un consum adecvat de alimente bogate in fosfatidilcolina si creatina (alimente de origine animala), nevoia de grupuri de metil, raspunzatoare de sintetizarea acestor nutrienti importanti, va scadea.

In lipsa unei cantitati corespunzatoare de creatina nevoia ridicata de energie pentru replicarea celulara nu va putea fi sustinuta. Fara o cantitate corespunzatoare de fosfatidilcolina nu se va putea forma o bariera intestinala eficienta. Fara metilare ADN corespunzatoare, o celula stem nu poate deveni tipul de celula de care are nevoie organismul. Efectul rezultat din combinarea acestor trei factori va contribui la sindromul intestinului supra-permeabil (“leaky gut”) si va creste inflamatia in zona gastrointestinala.

Metilarea si detoxifierea.

Metilarea contribuie la transformarea unor chimicale nocive in substante pe care ficatul, fierea si rinichii le pot elimina din organism. Unul din mecanismele cheie in detoxifiere implica crearea antioxidantului glutation, cel mai important luptator impotriva radicalilor liberi din organism.

Glutationul este o tri-peptida formata din amino acizii cisteina, acidul l-glutamic si glicina, plus o molecula de glutamat. Este un detoxifiant puternic si protejeaza celulele (in special cele ale ficatului si tiroidei) de speciile reactive de oxigen. Fara glutation celulele acestea mor pentru ca se autodistrug sau stabilesc activitati celulare aberante, care rezulta in moarte celulara sau proliferare celulara anormala.

Abilitatea celulei de a-si produce propriul glutation este de importanta critica. Impreuna cu super oxid dismutaza si catalaza, antioxidantul glutation protejeaza ADN-ul mitocondrial si conserva integritatea producerii de energie a vietii celulare. De asemenea, glutationul protejeaza ARN-ul si ADN-ul si faciliteaza procesele necesare pentru transcriptie.

Glutationul contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Astfel, celulele vor produce glutation DACA vor avea disponibile cantitatile necesare de nutrienti, grupuri de metil si ATP. Glutationul va proteja atunci celula si va facilita buna ei functionare. Persoanele cu un nivel scazut de glutation vor suferi de imbatranire prematura, alterare celulara si afectiuni hepatice, datorita excesului de toxine. Inevitabil, o lipsa de grupuri de metil si un ATP scazut vor rezulta in producerea scazuta de glutation si celulele din organism se vor autointoxica cu reziduuri metabolice.

Cum poti monitoriza activitatea metilarii?

Pentru a afla daca procesul metilarii este optim exista cateva analize si markeri care pot fi monitorizati:

  • nivel ridicat de hematii in analiza de sange sau anemie si volum mediu eritrocitar peste 95 pot fi semne de metilare deficitara.
  • un nivel mai mare de 8 al homocisteinei indica posibilitatea unei metilari scazute
  • dezechilibre in nivelul vitaminelor B6, B12 sau folat, determinate prin masurarea acidului metilmalonic (pentru B12) sau testul de acizi organici.

Aceste valori trebuie desigur corelate cu intregul profil de sanatate al persoanei pentru a stabili un status corect al proceselor de metilare si a determina cum influenteaza acestea starea de sanatate in mod individual.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare