Timp de multi ani, diversi experti nutritionali au promovat pe plan international dietele sarace in proteine si grasimi si bogate in carbohidrati, ca fiind dieta perfecta pentru fiecare persoana. Acestia au promis ca oamenii vor slabi si isi vor imbunatati valorile colesterolului, cat si sanatatea si energia.
Ei bine, acestia au dovedit din plin ca au oferit informatii gresite pentru o categorie semnificativa a populatiei de pe glob. In loc sa ofere ceea ce a promis, aceasta dieta universal valabila a produs o obezitate in crestere, cat si rate crescute de diabet.
Astfel a aparut un nou trend menit sa carmeasca orientarile nutritionale in cu totul alta directie. Noi experti in nutritie si medicina au “descoperit” ca aceasta dieta bogata in carbohidrati nu este poate cea mai buna alegere, si ca dieta potrivita pentru toata lumea este in schimb cea bogata in proteine si saraca in carbohidrati. Din pacate, aceasta “descoperire” s-a dovedit a fi la fel de gresita. Multe persoane sufera deja si de pe urma acestei diete; alta dieta, alte afectiuni.
Prin Metabolic Typing se dezvaluie care este raspunsul corect la eterna intrebare nutritionala – alimentatia potrivita pentru o persoana este dictata de genetica acesteia, nu de anumite filosofii si teorii la moda, si nici macar de modul in care se realizeaza studiile stiintifice in ziua de azi.
Studii precedente au demonstrat beneficii rezultate in urma dietelor sarace in proteine si grasimi dar bogate in carbohidrati, cat si in urma celor opuse, sarace in carbohidrati si bogate in proteine si grasimi.
Dar premize de baza ale conceptului Metabolic Typing asa cum este realitatea individualitatii biochimice, sau ca fiecare nutrient are efecte diferite in metabolisme diferite, sau ca aceeasi afectiune poate sa se dezvolte in metabolisme diferite din cauze biochimice total opuse, diferite, au efecte pe termen lung si demonteaza multe mituri curente, la moda, cum ar fi cele de mai jos:
Mit: O dieta vegetariana sau o dieta bogata in fructe si legume si scazuta in proteine si grasimi este idealul pentru tine.
Realitate: Daca aceasta alimentatie este gresita pentru tipul tau metabolic, daca nu se aliniaza la dieta ancestrala si cerintele tale unice de ordin genetic si nutritional, aceasta dieta te poate face mai bolnav sau poate crea noi probleme de sanatate pentru tine. Nu exista alimente “rele” sau “bune” (decat daca vorbim de alimente procesate, care sunt in mare majoritate rele), decat in termenii cerintelor unice dictate de tipul metabolic al fiecarei persoane.
Mit: “Dieta sanatoasa”.
Realitate: Nu exista o “dieta sanatoasa” valabila pentru toata lumea. Acest adevar se aplica in cazul oricarei diete care presupune ca se potriveste pentru toti oamenii – indiferent ca este dieta Atkins, Dukan, Ornish, sau oricare alta din cele peste 80 de diete existente pe piata nutritionala! Singura “dieta” sanatoasa pentru tine este cea potrivita tipului tau metabolic. Numai aceea intruneste cerintele tale biochimice unice si genetice?si poate astfel determina alimentatia ancestrala, care ti se potriveste.
Mit: Pentru a slabi este necesar sa reduci caloriile si grasimile (sau proteinele sau carbohidratii).
Realitate: Grasimile nu te ingrasa. Proteinele nu te ingrasa. Carbohidratii nu te ingrasa. Nici caloriile de fapt nu te ingrasa. Dar ce te ingrasa este inabilitatea de a metaboliza sau a converti in energie carbohidratii, proteinele, grasimile si caloriile. Consuma alimentele potrivite tipului tau metabolic in proportiile potrivite, si vei oferi organismului ceea ce are nevoie pentru a pune in functiune motoarele metabolismului tau. Abia acum stiinta a inceput sa realizeze faptul ca in mare parte, modul in care organismul metabolizeaza nutrientii este dependent de genele mostenite.
Anumite metabolisme absorb mai putine calorii din grasimi decat din proteine sau carbohidrati. Altele absorb mai mult de 9 calorii din gramul de grasime si foarte putin din proteine, sau carbohidrati. Fiecare metabolism este diferit. Modul in care este determinata valoarea caloriilor nu are nici o legatura cu modul in care corpul nostru le proceseaza. Caloriile nu sunt un instrument real de masura a potentialului energetic din alimente si nu au nici o legatura cu determinarea potentialului nutritiv al unui aliment. Toate alimentele contin calorii intr-o masura sau alta, dar nu toate alimentele sunt nutritive.
Daca esti suprapoderal, esti de fapt infometat – infometat in sensul ca ai o nevoie critica de nutrienti care iti vor creste rata metabolica si vor converti alimentele consumate in energie, in loc sa le stocheze in organism sub forma depunerilor de grasime.
Mit: Pentru a slabi tot ceea ce trebuie sa faci este sa reduci caloriile si sa exersezi mai mult.
Realitate: Milioane de oameni au facut exact acest lucru si in multe cazuri nu numai ca nu au slabit, dar s-au ingrasat in schimb! Mai rau, pentru multe persoane, a reduce caloriile a condus la pofte de dulce, infometare, mancat compulsiv, schimbari de dispozitie si fluctuatii in energie.
Numai oferindu-i organismului nutrientii pe care ii poate converti in mod eficient in energie, vei putea slabi si mentine o greutate normala pe perioade indelungate. Numai atunci se pot lua in considerare un posibil exces de calorii si exercitiile fizice necesare.
Mai mult decat atat, numai atunci cand mananci in conformitate cu tipul tau metabolic, cand organismul tau transforma in mod optim nutrientii consumati in energie, simptomele de foame continua, pofte, mancat compulsiv, schimbari de dispozitie si fluctuatii in energie, care sunt deseori asociate cu “tinerea unei diete”, vor disparea.
Mit: Daca iei multe suplimente ca sa “umpli toate golurile”, atunci corpul tau va lua ce are nevoie si va elimina restul.
Realitate: cand tii mana intinsa deasupra focului, oare corpul tau “va lua caldura de care are nevoie” si va elimina restul? Astfel de conceptii ignora realitatea cauzei si a efectului. Daca pui o flacara pe piele, aceasta se va arde. Focul are proprietati fizice specifice care se aplica de fiecare data cand este prezent.
In mod similar, nutrientii au efecte foarte precise asupra organismului – efecte stimulatorii sau sedative, acidifiante sau alcaline. Fiecare supliment pe care il consumi va stimula sau seda organe si sisteme de control specifice.
Consuma nutrientii gresiti sau suplimentele gresite pentru tipul tau metabolic si iti vei inrautati dezechilibrele existente sau vei crea altele noi. Nutrientii au intr-adevar puterea sa vindece, dar si sa te imbolnaveasca daca sunt gresiti pentru modul in care functioneaza organismul tau.
Mit: Toata lumea ar trebui sa suplimenteze cu calciu (sau vitamina C, sau anti-oxidanti, etc.)
Realitate: Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Prin Metabolic Typing stim ca orice nutrient are efecte diferite in metabolisme diferite. De aceea un nutrient poate corecta o anume afectiune intr-o persoana, poate sa nu aiba nici un efect asupra unei alte persoane, sau poate inrautati starea unei alte persoane. “Mancarea (sau suplimentul, nutrientul) unei persoane poate fi otrava alteia.” De aceea este necesar sa suplimentezi doar cu nutrientii necesari pentru tipul tau metabolic. Orice nutrient poate sa scada si sa creasca alti 9 nutrienti in organism. De exemplu, a lua doze terapeutice de vitamina C poate cauza cancer in anumite cazuri – vitamina C scade nivelul cuprului si daca esti deja deficient in cupru si suplimentezi cu vitamina C, poti sa-ti compromiti serios sistemul imunitar.
A lua prea mult calciu poate cauza osteoporoza in anumite cazuri – pentru a putea fi utilizat, calciul are nevoie de nutrienti sinergetici si daca esti deja deficient in acei nutrienti sinergetici, suplimentarea cu calciu va diminua si mai mult rezervele deja deficiente, inrautatind orice problema care se afla in relatie cu metabolismul calciului.
A consuma o dieta saraca in grasimi poate ridica nivelul de colesterol – in anumite metabolisme un nivel bogat de grasimi in dieta este necesar pentru a mentine un metabolism eficient al colesterolului. Desigur, toti avem nevoie de toti nutrientii pentru a ne mentine sanatatea, dar nu in doze terapeutice. Tipul si cantitatea nutrientilor din suplimente poate fi stabilit cu acuratete numai dupa cunoasterea tipului metabolic.
Mit: Nutrientii sunt nutrienti. Nu conteaza sub ce forma se obtin.
Realitate: “Transportatorii” nutrientilor sunt la fel de puternici si importanti ca si nutrientii in sine- in anumite cazuri chiar mai puternici in ceea ce priveste efectele acestora asupra metabolismului. In functie de tipul tau metabolic, orice nutrient poate avea un efect acid sau alcalin.
De exemplu, intr-un tip metabolic proteic Parasympathetic, calciul are un efect acidifiant, dar intr-un tip metabolic proteic Fast Oxidizer, calciul are un efect alcalin. Deci, este important a se utiliza o forma acida de calciu (cum ar fi clorura de calciu) daca esti un tip Parasympathetic, si o forma alcalina de calciu (citrat de calciu) daca esti un tip Fast Oxidizer. Daca nu se tine cont de aceste aspecte, suplimentul nutritional va avea in cel mai fericit caz un efect neutru, si in cel mai rau caz va inrautati si mai mult dezechilibrele existente.
In concluzie, atunci cand cumparati o masina noua, unul din primele lucruri pe care le veti afla este tipul combustibilului de care are aceasta nevoie. Cu un combustibil nepotrivit puteti sa stricati motorul, si altera performanta masinii. Aceeasi atitudine ar trebui adoptata si in cazul propriului organism. Corpul nostru este astfel construit incat sa fie sanatos, dar pentru a functiona eficient are nevoie de combustibilul potrivit, acela pentru care a fost programat din punct de vedere genetic sa il consume.
In concluzie, poti consuma cele mai curate si nealterate alimente, cele mai calitative suplimente, sa bei apa cea mai pura si sa faci exercitii fizice zilnice, dar daca nu respecti cerintele tale unice de ordin genetic si nutritional, nu te vei putea bucura de sanatate optima, fara simptome negative.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.