fbpx

Implicatiile fumatului. Metode naturale si eficiente pentru a renunta la fumat.

Topics: Detoxifiere

Fumatul este prevalent in Romania: pe strada, in toate spatiile publice, langa copii….fumul ne inconjoara la tot pasul. Este o realitate trista si fara a intra prea mult in detalii de ordin psihologic si social, care nu fac neaparat scopul acestui articol, ma voi rezuma la implicatiile fiziologice ale fumatului asupra organismului, dar si asupra mediului, cat si la metodele naturale de a combate acest viciu. Pentru ca, solutii chiar exista!

Cum se instaleaza depedenta?

Prima etapa se caracterizeaza printr-un fel de reactie adversa la o substanta toxica: cand fumezi prima data ai simptome negative precum tusea, dureri de gat, ameteala. Aceasta reactie acuta poate fi luata drept evidenta ca fumul de tigara este toxic pentru organism. Dupa ce fumatul devine un obicei, simptomele negative nu mai sunt percepute. Corpul tau se obisnuieste cu fumul si simptomele sunt „mascate” sau ascunse. Aceasta „mascare” poate fi considerata o adaptare a corpului de a tolera otrava cu care vine in contact. Chiar daca simptomele negative sunt prezente, adaptarea la aceasta toxina ia forma stresului cronic. In aceasta perioada, adaptarea este atat de puternica incat devii dependent de tigari. Trebuie sa fumezi la intervale regulate, pentru a evita simptomele negative datorate sevrajului; nevoia si pofta de a fuma devin o obsesie si daca nu fumezi, te poti astepta la nervozitate, dureri, depresie, lipsa somnului, agitatie, apetit crescut pentru mancare, etc.

Etapa finala, cea in care devii un adict veritabil, este cea in care corpul esueaza in a mentine un nivel de adaptare si va suferi de simptome alergice si adictive in mod simultan. In acest moment apar simptomele cronice de boala, care se instaleaza si care poate lua multiple forme de manifestare.

Odata ce o persoana a devenit dependenta de fumat, aceasta trebuie sa obtina o anumita „toxicitate” cu nicotina pentru o functionare normala a creierului, digestiei si eliminarii. De asemenea, in perioade de stres, tensiuni si datorita problemelor emotionale, fumatorii aleg in mod reflex tigara, fara a mai putea controla acest lucru.

 

Afectiuni generate de fumat.

Afectiunile generate de consumul de tutun sunt unele dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice. In lume, o persoana moare de pe urma fumatului la aproximativ fiecare 6 secunde, echivalentul a 6 milioane de oameni pe an. Se preconizeaza ca mai mult de 8 milioane de persoane vor muri pe an pana in 2030, daca nu se iau masuri urgente de a controla acest fenomen distructiv.

Multe persoane nu vor simti efectele serioase ale fumatului decat multi ani mai tarziu. Tigarile cauzeaza o acumulare constanta si extrem de toxica in organism, care va genera in final o multitudine de afectiuni, printre care:

  • afectiuni cardiovasculare
  • afectiuni respiratorii
  • degenerare maculara si cataracta
  • pierderea dintilor si cresterea numarului de carii
  • vindecare lenta in urma accidentelor
  • cancer
  • alterarea sistemului muscolo-scheletic si a densitatii minerale a oaselor
  • risc crescut de fracturi
  • risc crescut pentru dureri de spate cronice
  • risc crescut pentru boala Alzheimer
  • imunitate scazuta impotriva infectiilor
  • infertilitate
  • pierderi de sarcina

 

Tigarile contin numai frunze si hartie? Total eronat!

Tutunul se numara printre cele mai complexe dependente. Marile companii producatoare de tigari au determinat o adictie si mai profunda prin adaugarea aditivilor, crescand nivelul nicotinei si al zaharului. In plus, tigarile sunt contaminate cu multe chimicale cancerigene. Asadar, dincolo de dependenta psihologica, aceasta a devenit o dependenta chimica. Cele mai importante chimicale care se regasesc in tigari sunt:

  • Catran – o mixtura de chimicale periculoase
  • Arsenic – metal greu, folosit in conservarea lemnului
  • Acroleina – folosita in trecut ca arma chimica
  • Benzen – un solvent industrial, rafinat din petrol
  • Cadmiu – metal greu, folosit la baterii
  • Crom – folosit la producerea vopselurilor
  • Formaldehida – folosita in mortuare si producerea vopselurilor
  • Nitrosamine – un grup de chimicale care altereaza ADN-ul
  • Poloniu-210 – un element puternic radioactiv
  • Hidrocarburi aromatice policiclice – chimicale periculoase care altereaza ADN-ul
  • 1,3 – Butadiena – folosita in producerea cauciucului

 

Te-ai intrebat vreodata de ce tigarile nu se sting la vant puternic si de ce ard asa de uniform? Pentru ca in hartia de tigari se incorporeaza particule de plastic, pentru a determina distributia de nicotina in mod mai eficient…

Acetatul de celuloza este o forma de plastic, care se utilizeaza de obicei la filmul foto si este puternic inflamabil.

Hartia folosita la tigari provine de la copaci a caror culoare este in mod natural maro. Pentru albirea hartiei se foloseste clor, care se va absorbi in organism cu fiecare inhalare, avand un efect cancerigen.

Pentru ca nu este suficient insa sa fumezi toate aceste chimicale mentionate, si chiar si plastic, industria tutunului a mers mai departe. In prezent, majoritatea tutunului contine pesticide si ierbicide?in acest cocktail, si este de asemenea modificat genetic. Desigur, industria tutunului stie acest lucru…

Fibra de sticla se foloseste de obicei la constructia cladirilor, dar si la producerea tigarilor! Fibra de sticla, care ia in jur de 15 ani pentru a se dezintegra in mediu, se foloseste la un capat al tigarii pentru a nu arde degetele fumatorului. Dar ce se intampla cu aceasta fibra de sticla, atunci cand particule minuscule se detaseaza si se inhaleaza? Acestea patrung in gura, gat, esofag si plamani, alterand tesutul epitelial si provocand mici rani nu numai la suprafata, dar si la nivel celular. Astfel, chimicalele vor avea un acces si mai usor catre organism, accelerand procesele cancerigene.

 

Impactul asupra mediului inconjurator.

Producerea de tigari este extrem de daunatoare mediului. Se estimeaza ca un copac este consumat pentru fiecare 300 de tigari. Considerand ca in lume se produc 5.6 trilioane de tigari anual, industria tutunului devoreaza 18.6 miliarde de copaci in fiecare an.

Deforestarea necesara pentru a creste suprafata agricola pentru cultivarea de tutun este in crestere si se situeaza la cateva sute de mii de hectare de paduri pe an. La aceasta se adauga folosirea intensa de pesticide si ingrasaminte chimice, care imbolnavesc atat oamenii, cat si solul.

De asemenea, producerea tigarilor genereaza o cantitate foarte mare de deseuri, care se cumuleaza la cantitatea mucurilor de tigari, care nu sunt bio-degradabile. Sa speram ca fumatorii se vor gandi si la acest aspect, atunci cand arunca neglijent mucurile de tigara pe strada, in parcuri si gradini…

Beneficii imediate rezultate in urma renuntarii la fumat.

Nu este niciodata prea tarziu sa te lasi de fumat! In 20 de minute de la ultimul fumat, tensiunea si rata batailor inimii vor scadea. In 12 ore, nivelul de monoxid de carbon scade la normal, in 2-12 saptamani circulatia se imbunatateste si functia plamanilor creste. In 1-9 luni, tusea se diminueaza si respiratia se normalizeaza. Intr-un an, riscul de a suferi de boli cardiovasculare scade la jumatate. In 10 ani, riscul de a face cancer de plamani scade la jumatate.

Daca renunti la fumat la 30 de ani, vei castiga in jur de 10 ani de viata. La 40 de ani vei castiga 9 ani de viata, la 50 vei castiga 6 ani din viata, iar la 60 vei castiga 3 ani de viata.

Renuntarea la fumat scade riscul multor afectiuni aflate in legatura cu fumatul pasiv la copii, cum ar fi afectiuni respiratorii si infectii ale urechilor, cat si nasteri premature si pierderi de sarcina.

 

Metode naturale si eficiente pentru renuntarea la fumat.

Cele mai multe simptome negative „de retragere” se pot diminua dupa 48 de ore si pot disparea complet dupa 6 luni. Ametelile pot dispare in doua zile, somnul se poate regla in mai putin de o saptamana, poftele pot dispare cam in doua saptamani, iritabilitatea, depresia si nervozitatea in mai putin de o luna, lipsa de concentrare in mai putin de doua saptamani, apetitul crescut pentru mancare in mai putin de 10 saptamani.

Desigur, acestea sunt orientative si difera la fiecare persoana in parte, dar ideea de baza este ca nici unul din simptomele negative pe care le vei simti in urma renuntarii nu vor fi prezente pe vecie, si ?exista multe resurse care te pot ajuta considerabil in acest proces.

Alimentatie potrivita si hidratare corespunzatoare.

Pentru a putea renunta la fumat pentru totdeauna, va trebui sa renunti la cei doi mari factori co-adictivi: cafeaua si zaharul. Atat tutunul, cat si zaharul si cofeina, destabilizeaza glicemia, fortand eliberarea de adrenalina si endorfina. Serotonina, norepinefrina si alte chimicale esentiale din creier devin de asemenea deficitare in urma consumului celor trei substante. Primul pas care trebuie urmat pentru a putea face fata cu succes renuntarii la fumat si detoxifierii este urmarea unei alimentatii sanatoase, care sa sustina procesele metabolice. O alimentatie sanatoasa inseamna mult mai mult decat renuntarea la zahar si anumite alimente procesate.

Pentru o alimentatie cu adevarat personalizata, care sa asigure si reversul afectiunilor tale, cat si suplimentarea cu nutrientii necesari organismului pentru sanatate si detoxifiere, ai nevoie de programul MetabolicEnergy.

Hidratarea este de asemenea foarte importanta pentru organism si poate chiar fi de ajutor in procesul renuntarii la fumat. Mai multe detalii despre efectul hidratarii si deshidratarii asupra organismului poti afla aici.

O metoda care poate fi de ajutor in procesul renuntarii la fumat este consumul unui pahar de apa de fiecare data cand apare nevoia de a fuma. Din punct de vedere fiziologic, nevoia de a fuma se afla in legatura directa cu toxinele, care au fost depozitate in tesuturile conective ale organismului si sunt pe cale de a intra in circulatia sanguina, determinand ingrosarea sangelui. Acest fenomen cauzeaza in general iritare, nervozitate, anxietate si chiar atacuri de panica. In loc de a impinge toxinele inapoi in tesuturile conective, consumul unui pahar cu apa poate subtia sangele, lucru care va ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Astfel, nevoia de a fuma va scadea de fiecare data cand vei face acest lucru.

Suport pentru glanda suprarenala.

Daca fumezi pentru a putea gestiona mai bine stresul, atunci trebuie sa acorzi multa atentie restabilirii functiei glandei suprarenale. Aceasta este de cele mai multe ori extenuata in cazul fumatorilor, iar reglarea functiei acestora este esentiala pentru o detoxifiere eficienta. Daca nu poti gestiona stresul fara tigari, atunci sunt sanse mari sa nu te poti lasa de fumat. Exista o mare varietate de plante adaptogene, care au rol de echilibrare a glandei suprarenale si care te vor ajuta atat in situatiile de stres, cat si in cresterea nivelului de energie si claritate mentala. Cateva dintre acestea sunt: ginseng, schisandra, ashwagandha, rhodiola, lemn dulce, tulsi (busuioc sfant indian), astragalus.

Amino acizi.

Alegerea amino acizilor potriviti pentru detoxifiere este determinata de ceea ce obtii atunci cand fumezi. Este tutunul un stimulant pentru tine? Daca da, atunci cand renunti se instaleaza depresia? Sau tutunul functioneaza mai mult ca un tranchilizant, care te calmeaza atunci cand fumezi si te streseaza atunci cand nu fumezi? Sau tutunul te calmeaza si iti da energie in acelasi timp?

In cadrul programului de sanatate MetabolicEnergy vei dispune si de recomandari specifice in ceea ce priveste tipul de amino acizi necesari metabolismului tau, pentru a te ajuta in procesul renuntarii la fumat. Amino acizi precum L-tirosina, L-glutamina si GABA (acidul gamma-aminobutiric) pot fi de mare ajutor in acest proces.

Acupunctura.

Numeroase studii si evidente clinice au demonstrat ca acupunctura (mai ales in zona urechii) determina ca fumatorul sa simta o aversiune si un gust rau pentru tigari, in urma tratamentului, cat si reducerea poftei de a fuma. Efectele acesteia sunt de obicei de lunga durata. Odata cu acupunctura, medicina traditionala chineza recomanda si folosirea unor plante specifice, care pot contribui la reducerea simptomelor negative.

Ayurveda.

Conform sistemului medical Ayurveda, renuntarea la fumat nu trebuie sa se faca brusc, pentru a nu determina un „sindrom de retragere” stresant si solicitant. Ayurveda recomanda doua strategii majore: detoxifierea de nicotina si gestionarea stresului. In acest sens, renuntarea la fumat se face gradual. O metoda este prepararea unei mixturi de plante indiene (brahmi, jatamamsi, pudra de petale de trandafiri) si introducerea acesteia in proportie de o treime, in interiorul tigarii, in locul tutunului. Cand fumezi aceasta tigara, te opresti la punctul in care incepe sa arda tutunul. In timp, pofta de a fuma va trebui sa se reduca.

De asemenea, poti pune peste tigara cateva picaturi de ghee (unt clarifiat) amestecat cu brahmi. Acesta va produce un fum pregnant, care va elimina dorinta de a fuma.

Un ceai calmant pe care il poti bea atunci cand te simti stresat sau in tensiune si doresti sa fumezi o tigara, se poate face dintr-o mixtura de jatamamsi, musetel si brahmi.

Ca si in cazul acupuncturii, consultarea unui specialist in Ayurveda iti va oferi recomandari personalizate si specifice, care te vor ajuta sa-ti atingi scopul de a renunta la fumat.

Homeopatia.

Medicamentele homeopatice determina de asemenea reducerea poftei de a fuma, diminuarea „simptomelor de retragere” si aversia pentru tutun. Doua din cele mai folosite medicamente homeopatice pentru aceasta situatie sunt Lobelia inflata 6C (pentru reducerea poftei de afuma) si Nux vomica 30C (pentru reducerea iritabilitatii si controlul apetitului crescut pentru mancare).

Uleiurile esentiale.

Atat uleiul esential de piper negru, cat si cel de angelica au efecte pozitive in procesul renuntarii la fumat. Uleiul esential de piper poate reduce intensitatea poftei de a fuma, iar uleiul de angelica poate diminua frecventa cu care fumezi.

Alte tehnici.

Practicarea respiratiei constiente poate fi extrem de utile in procesul renuntarii la fumat.

Fumatul, si in general orice alta dependenta, sunt un semnal ca persoana a pierdut controlul. Vina care apare de obicei in urma actului nu face decat sa blocheze obtinerea satisfactiei si determina nevoia de a aprinde „inca o tigara”, in speranta ca persoana va gasi in sfarsit ceea ce cauta. Rezistenta la fumat genereaza efecte secundare psihosomatice pronuntate, mentionate mai sus. Dar aceste „simptome de retragere” se pot manifesta numai daca persoana crede ca a fost privata de libertatea de a fuma. Plecand de la aceasta perspectiva, poti incerca urmatoarea strategie:

1. De fiecare data cand simti nevoia de a fuma, repeta in gand : „vreau sa fumez acum.” Acest lucru va aduce dorinta de fuma din subconstient catre mintea constienta si va permite suficient timp pentru a face alegerea in mod constient, daca vrei sa fumezi sau nu. (Consumul unui pahar cu apa poate aduce de asemenea dorinta de a fuma catre mintea constienta.)

2. Apoi repeta in gand: „am acum libertatea de a alege sa fumez.” Daca nu iti reamintesti ca esti liber in a face aceasta alegere, mintea subconstienta si dependenta va crede ca nu mai poti fuma si vei intra intr-o stare de rebeliune. Acest lucru poate genera din nou simptome negative de retragere.

3. Daca simti o nevoie disperata de a fuma, constientizeaza acest lucru prin a spune: ” Aleg sa fumez din nou.” Inainte de a aprinde tigara, verifica daca este intr-adevar ce iti doresti. Sau: „pentru moment, accept ca vreau sa fumez, dar aleg sa nu o fac de data asta.”

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

Resurse:

Ross, Julia. The Mood Cure

Levine, Stephen, PhD. Food Addiction, Food Allergy and Overweight

Lad, Vasant. The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies

http://www.cancerresearchuk.org

http://www.who.int/tobacco/quitting/benefits/en/

http://www.who.int/tobacco/research/economics/rationale/environment/en/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11676576

http://www.naturalnews.com/040967_stop_smoking_cigarette_addiction_14andout.html

http://www.naturalnews.com/034374_smoking_Big_Tobacco_addictions.html

http://www.greenmedinfo.com/disease/smoking-cessation-nicotine-addiction

http://www.greenmedinfo.com/blog/radiation-found-be-1-cause-tobacco-related-cancer1

http://www.greenmedinfo.com/article/chemical-and-radioactive-carcinogens-cigarettes-associated-health-impacts-and

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare