Daca suferi de orice fel de afectiune de sanatate sau daca ai descoperit ca ai alergii alimentare persistente, aceste informatii ar putea sa iti schimbe perspectiva asupra aceastei probleme. Este intr-adevar necesar sa elimini anumite alimente problematice atunci cand doresti sa reduci inflamatia in organism. Este foarte important sa intreprinzi mai multe actiuni pentru a ‘stinge focul’ si a a-ti imbunatati starea.
Cu toate acestea, poti constata ca, dupa ce elimini alimentele alergene, incepi sa reactionezi la alimente noi, in cadrul dietei tale deja restrictionate. Lista de alimente pe care le poti manca scade si se reduce la consumul acelorasi alimente de mai multe ori, si te intrebi probabil de ce simptomele tale nu se imbunatatesc. Am avut clienti care au urmat o dieta foarte restransa cand am inceput sa lucram impreuna, dar simptomele lor digestive nu s-au imbunatatit si nici sanatatea lor.
Este important sa intelegi de ce reactionezi la aproape tot ceea ce mananci, chiar si la multe dintre alimentele sanatoase, cum ar fi legumele si carnea. Poate fi foarte frustrant! Problema nu este adesea mancarea (cu exceptia cazului in care este vorba despre alimente toxice, procesate), ci in schimb cauza principala este un sistem imunitar hipersensibil si disfunctional.
Un concept important, numit toleranta orala, te va ajuta sa ajungi la cauza primara a multiplelor tale alergii alimentare.
Cercetatorii folosesc termenul de toleranta orala (care este de fapt o toleranta la proteine dietetice) pentru a explica daca sistemul imunitar al unei persoane poate tolera alimente acceptabile in timp ce raspunde in mod adecvat la bacterii sau alti compusi nocivi. Cand se pierde un tip de toleranta, este posibil sa se piarda si alte tipuri de toleranta. De exemplu, multi oameni nu numai ca au sensibilitati si alergii alimentare, dar au si sensibilitati chimice. Acestea sufera de simptome debilitante atunci cand, din pacate, sunt expuse la parfumuri sintetice urbane comune, precum detergenti de rufe, parfumuri puternice, fum de tigara, gaze de esapament din masini si chiar sunete puternice din mediul urban si asa mai departe … Adevarul este ca organismul nostru pur si simplu nu este conceput pentru a face fata acestor expuneri fara a fi afectat negativ.
Deci, cum putem restabili toleranta orala si sa ne calmam sistemul imunitar care reactionează excesiv? Aceasta se refera la o strategie specifica si cuprinzatoare și la mai multe actiuni, dar voi menționa doar cateva dintre cele mai importante:
Vindecarea intestinala.
„Leaky gut” – sindromul intestinului supra-permeabil este extrem de comun in societatea moderna si constituie cauza multor probleme de sanatate. Peretele intestinului este semi-permeabil; permite doar anumitor particule sa patrunda in circulatia sanguina si blocheaza alte componente indezirabile, cum ar fi toxine si particule nedigerate de alimente. Cand jonctiunile membranei intestinului se largesc insa, aceste componente toxice patrund in circulatia sanguina, unde nu sunt recunoscute de catre organism, iar sistemul imunitar reactioneaza, generand anticorpi pentru protectie, dar si un atac impotriva celulelor sanatoase.
Cateva cauze comune pentru care oamenii dezvolta sindromul intestinului supra-permeabil sunt:
Stresul cronic
Alimente inflamatorii
Alcool in exces
Anumite medicamente
Infectii gastrointestinale
Dezechilibre hormonale
Boli autoimune
Hrana procesata
Toxine
Deficitul de vitamina D
In perioada vindecarii intestinale, care poate dura de la 2-3 luni, pana la 2 ani, sunt necesare o serie de actiuni specifice cum ar fi: evitarea alimentelor reactive, a antibioticelor, antiinflamatoarelor, antiacidelor, eliminarea patogenilor intestinali, si in final reinocularea cu bacterii benefice (probiotice), restabilirea unui nivel normal de acid gastric in stomac, restabilirea nivelului de enzime si vindecarea peretilor intestinali cu nutrienti specifici.
Diversitatea microbiomului.
Una dintre capcanele de a consuma o dieta foarte restransa este aceea ca pierzi diversitatea bacteriilor intestinale sau a microbiomului intestinal. Cercetarile au aratat ca o bogata diversitate a microbiomului intestinal este esentiala pentru mentinerea tolerantei orale. Indiferent de tipul metabolic pe care il ai, trebuie sa te asiguri ca mananci cantitatea si diversitatea adecvata de fibre si alimente prebiotice pentru organismul tau. Acest lucru se datoreaza faptului ca o populatie de bacterii intestinale sanatoase si diversitatea creeaza o multime de acizi grasi cu lant scurt (SCFA), care promoveaza toleranta orala. Pe masura ce organismul invata sa recunoasca proteinele din mai multe alimente, este mai putin probabil sa se declanseze un atac asupra acestor alimente.
Celulele dendritice.
Un factor cheie in pierderea tolerantei orale este dat de celulele dendritice care devin supra-reactive. Acestea sunt celulele imune care determina la ce proteine ar trebui sa reactioneze sistemul imunitar, provocand inflamatii. Ele devin deosebit de hiperactive atunci cand intalnesc proteine care nu sunt bine digerate. Aceste proteine nedigerate sunt considerate ca fiind deosebit de periculoase de catre sistemul imunitar, care declanseaza o reactie. Tendinta lor de a fi hiper-reactive poate fi rezolvata prin asigurarea unei bune digestii a proteinelor (folosind acid clorhidric și enzime digestive ca suplimentare) si cresterea nivelului de SIgA. (Marker-ul SIgA poate fi testat cu acuratete in cadrul analizei gastro-intestinale GI Ecologix.) Celulele SIgA pot preveni de fapt un raspuns imun. Ele actioneaza ca o prima linie de aparare a sistemului imunitar, inconjurand proteinele imune reactive, inainte ca celulele dendritice sa se ataseze de ele.
Inconjurand proteinele cu probleme, acestea impiedica celulele dendritice sa fie bombardate in mod constant si sa devina hiperactive. Dar cum poti mentine un nivel corespunzator al markerului SIgA? Exista mai multe aspecte care trebuie avute in vedere precum: un nivel bun de vit A, D, E, K, diversitate intestinala si un microbiom sanatos, un nivel corespunzator al glutationului, rezolvarea disfunctiei glandelor suprarenale, si a infectiilor. In programele mele de vindecare intestinala folosesc o serie de nutrienti foarte specifici si benefici pentru a mentine un nivel corespunzator de SIgA, un indiciu foarte important pentru starea sistemului imunitar.
Unele dintre aceste actiuni sunt, de asemenea, benefice si pentru a influenta celulele T reglatoare, care pot amortiza inflamația si, astfel, ajuta la restabilirea tolerantei orale.
Functia ficatului.
Celulele din ficat numite celule Kupffer pot influenta reactivitatea imuna la proteine. Ce activeaza celulele Kupffer? Compusi toxici in ficat si functie slaba de detoxifiere a ficatului. Aceasta poate duce la un raspuns inflamator. Deci, pentru unii oameni, gestionarea tolerantei orale depinde de sustinerea functiei hepatice si de detoxifiere. Cateva actiuni benefice in acest sens sunt includerea alimentelor cu rol de detoxifiere si sustinere a functiilor hepatice cum sunt anghinarea, sfecla rosie, rucola si cruciferele, dar si nutrienti cum ar fi vitaminele B, C, berberina, glutation, armurariu, TMG, NAC, papadie si multi altii.
Histamina.
Nu este neobisnuit ca persoanele care au pierdut toleranta orala la proteinele alimentare sa experimenteze reactii la histamina. Pe langa evitarea alimentelor bogate in histamina, exista si compusi naturali care pot calma reactiile histaminei precum quercetina si formula Antronex. Dar retine ca repararea intestinului supra-permeabil (leaky gut) este de fapt cea mai buna modalitate de a preveni si chiar de a elimina reactiile la histamina.
Clinicienii observa ca rata pierderii tolerantei orale creste dramatic in randul oamenilor. Vom continua sa vedem ca oamenii isi pierd toleranta la varste din ce in ce mai tinere si pe masura ce trece timpul.
Multe persoane au convingerea ca daca isi restabilesc anumite functii digestive isi vor recapata pe deplin sanatatea. Dar aceasta este doar o piesa a puzzle-ului și, de cele mai multe ori, este insuficienta si incorect realizata.