„Leaky gut” – sindromul intestinului hiperpermeabil este extrem de comun in societatea moderna si constituie cauza multor probleme de sanatate. Multe persoane insa nici nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, cum apare, ce simptome negative genereaza si ce se poate face pentru vindecare.
Sistemul digestiv nu este numai locul unde se aborb nutrientii; aici se afla 80% din sistemul imunitar si mai mult de 3o de neurotransmitatori ai organismului si creierului. Este logic sa luam in considerare prezenta acestei disfunctii in aproape orice afectiune in organism.
Cum apare sindromul intestinului hiperpermeabil si care sunt simptomele?
Aceasta disfunctie apare in intestinul subtire, locul unde se absorb cei mai multi nutrienti din alimentatie. Pentru ca nutrientii sa fie insa absorbiti in mod corespunzator, sunt transferati prin intermediul unor mici radacini microscopice (villi si micro villi) ale intestinului, catre circulatia sanguina. Odata transferati, se vor depozita peste tot in organism, acolo unde este nevoie. Daca acesti villi insa se atrofiaza si altereaza, absorbtia nutrientilor va avea de suferit.
Peretele intestinului este semi-permeabil; permite doar anumitor particule sa patrunda in circulatia sanguina si blocheaza alte componente indezirabile, cum ar fi toxine si particule nedigerate de alimente. Cand jonctiunile membranei intestinului se largesc insa, aceste componente toxice patrund in circulatia sanguina, unde nu sunt recunoscute de catre organism, iar sistemul imunitar reactioneaza, generand anticorpi pentru protectie, dar si un atac impotriva celulelor sanatoase.
Acest fenomen duce la o multitudine de simptome: confuzie, iritabilitate, inabilitatea de concentrare, anxietate, depresie, schimbari de dispozitie, alergii alimentare, eczeme, probleme de sinus, dureri articulare, pofte pentru alimente procesate si zaharuri, alcool, boli autoimune, tiroidiene, obezitate, balonare, diaree, probleme digestive, oboseala, migrene.
Sistemul digestiv este foarte conectat cu creierul si comunica cu acesta! Cand exista disfunctii in sistemul digestiv, nu se poate produce o cantitate suficienta de triptofan. Acesta este un amino acid folosit de creier, care se transforma in serotonina si are de asemenea un rol important in sanatatea sistemului imunitar. Serotonina este importanta deoarece controleaza foamea, depresia, anxietatea, setea si somnul. Este unul din cei patru neurotransmitatori care sunt responsabili de starea de dispozitie. Asadar, este logic cum sindromul intestinului permeabil poate determina disfunctii in nivelul neurotransmitatorilor si astfel cauza schimbari de dispozitie, confuzie, apatie, depresie si alte simptome negative la nivel emotional si mental.
De ce a devenit o epidemie sindromul intestinului hiperpermeabil ?
O cauza principala este alimentatia procesata si fast food-ul, care sunt nu numai lipsite de nutrienti, dar contin si foarte multe substante toxice.
Toxicitatea mediului si in special toxicitatea cu metale grele si petrochimicale afecteaza in mod direct functiile digestive. Peste 80,000 de chimicale facute de om au fost adaugate in mediul nostru. Toxinele sunt prezente acum in aerul pe care il respiram, in apa pe care o bem, mancarea pe care o mancam si in multe produse de cosmetica, ambalaje de plastic si poluanti industriali.
Daca suferi de constipatie cronica, toxinele din scaun pot irita in timp mucoasa intestinala, care va duce la inflamatie si largirea porilor intestinului subtire. Daca situatia nu se remediaza, aceasta disfunctie poate duce la sindromul colonului iritabil, boala crohn, colita sau boli autoimune.
Dezechilibrul in flora intestinala poate duce la disbioza intestinala – bacteriile patogene prolifereaza in dauna celor benefice, fenomen care determina de asemenea iritare, inflamatie si deteriorarea peretelui intestinal. Infestari cu paraziti, ciuperci si bacterii patogene au luat proportii epidemice in societatea moderna. Atunci cand ecosistemul corpului tau este in dezechilibru, aceste organisme se multiplica, se nutresc si obtin sustenanta prin privarea organismului de nutrienti.
Organismele modificate genetic care au invadat piata americana au ajuns din pacate si in anumite zone din Europa, Romania fiind una din tarile care nu impun restrictii prea riguroase in acest sens. Glifosfatul este cel mai utilizat ierbicid din lume si a fost special dezvoltat pentru culturile modificate genetic. Cand acesta ajunge in intestine, poate chela anumite minerale facandu-le indisponibile si astfel genera disbioza.
Stresul poate contribui la sindromul intestinului permeabil, cum o pot face si consumul de medicamente, in special antiinflamatoarele, antiacidele si antibioticele.
Glutenul din cereale creste nivelul unei proteine numita zonulina, care deschide spatiile dintre celulele peretelui intestinal, chiar daca nu exista o reactivitate (sensibilitate la gluten).
Reactivitatile alimentare pot juca un rol important in sindromul intestinului permeabil. Cele mai comune alimente alergenice sunt lactatele pasteurizate, glutenul, porumbul, soia, ouale, nucile si crustaceele. Dar de multe ori alimentul reactiv poate fi o chimicala cum ar fi solanina si atunci nu este usor sa o determini fara testarea de laborator. Si cateodata chiar si alimente care sunt considerate sanatoase cum ar fi pui, broccoli sau usturoi pot deveni reactive si cauza simptome.
Cum poti asigura vindecarea?
O alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos fara consumul de substante toxice ar trebui sa continue pe toata durata vietii, pentru a evita acumularile toxice si inflamatia din organism, cat si un sistem digestiv disfunctional. Daca nu stii ce tip de hrana ti se potriveste si ce anume are corpul tau nevoie pentru a fi sanatos, poti afla azi cu usurinta si precizie prin sistemul Metabolic Typing.
In perioada vindecarii intestinale, care poate dura de la 2-3 luni, pana la 2 ani, sunt necesare o serie de actiuni specifice cum ar fi: evitarea alimentelor reactive, a antibioticelor, antiinflamatoarelor, antiacidelor, eliminarea patogenilor intestinali, si in final reinocularea cu bacterii benefice (probiotice), restabilirea unui nivel normal de acid gastric in stomac, restabilirea nivelului de enzime si vindecarea peretilor intestinali cu nutrienti specifici.
Un protocol complet de detoxifiere este de asemenea necesar, pentru a restabili functiile organismului. Acesta poate include detoxifierea de metale grele si alti compusi toxici acumulati in utero sau pe parcursul vietii, cu ajutorul unor nutrienti specifici si altor practici eficiente cum sunt clismele cu cafea.
De asemenea, in aceasta perioada, si nu numai, sunt recomandate alimentele cu rol de vindecare si protectie a sistemului digestiv cum sunt muraturile in saramura fermentate in mediu anaerob, supa concentrata de oase, colostru si unt crud de la vaci care ies la pasune (daca nu exista reactivitati la lactate), sau ghee.