Daca suferi de reflux gastroesofagian, oare de ce consumi antiacide cand este foarte posibil sa te lupti de fapt cu o cantitate scazuta de acid gastric?
Raspunsul ne poate lasa pe toti perplecsi, asa cum ne lasa si intrebarea.
De ce este acidul clorhidric esential pentru sanatate?
Acidul clorhidric are urmatoarele functii primare:
1) sterilizeaza ce mancam si omoara bacterii, virusi, paraziti si ciuperci sensibile la acid;
2) contribuie la digestia proteinelor prin intermediul pepsinei astfel incat sa fie mai usor asimilate de catre intestine;
3) determina deschiderea sfincterului piloric si inchiderea sfincterului esofagian, permitand continutul predigerat al stomacului sa intre mai departe in intestinul subtire pentru procesare si prevenind refluxul in esofag.
4) minerale importante precum zincul, sodiul, cuprul, magneziul, manganul, seleniul, fierul si cromul sunt dependente de cantitatea de acid clorhidric.
Acidul gastric are asadar multe functii importante, nu numai de digerare, dar si de a mentine organismul sanatos. Multe bacterii intra in organism prin alimentatie. O parte din ele nu sunt „benefice” vietii umane. Intr-un stomac sanatos, aceste bacterii sunt omorate prin acidul gastric. Intr-o persoana cu hipoclorhidrie aceste bacterii sunt escortate in intestinul subtire impreuna cu o cantitate generoasa de hrana. A fost demonstrat ca persoanele cu hipoclorhidrie au un numar impresionant de infectii. Fungusul prevalent peste tot in lumea inconjuratoare isi face intrarea prin cavitatea bucala. Multe persoane cu asa zisul „sindrom fungal” nu sunt capabile sa scape de infectii fungale pentru ca organismul se reinfecteaza continuu prin intermediul cavitatii bucale.
O alta functie importanta a acidului gastric este stimularea enzimei pancreatice si ?eliberarea bilei in intestinul subtire. Fara destule enzime pancreatice si bila, digestia si absorbtia carbohidratilor, proteinelor, grasimilor si a vitaminelor A si E este compromisa in mod sever, cauzand indirect malnutritie, chiar si cu o dieta excelenta.
Acidul clorhidric ajuta de asemenea la asimilarea vitaminei B-12, a fierului, magneziului si calciului, si activeaza enzimele in intestinul subtire.
Ce se intampla cand exista prea putin acid gastric?
Dupa 30, 40 sau mai multi ani de digestie sau incercare de a digera tot ce punem in stomac – nu numai mancare, pe care stomacul este menit sa o poata procesa, dar si zahar rafinat, cofeina, alcool, uleiuri oxidate, fluor si clor din apa, coloranti si arome artificiale, pesticide, ierbicide – prindeti ideea, nu? – de ce si-ar imagina cineva, cu exceptia unui vanzator de medicamente sau a unui gastroenterolog, ca stomacurile noastre pot produce mai mult acid, mai multa pepsina si pot digera totul mai eficient pe masura ce imbatranim? Bunul simt ne spune ca dupa 30 sau 40 de ani, activitatea stomacului se incetineste, la fel ca restul organelor, si produce mai putin acid, mai putina pepsina si digera alimentele mai putin eficient. – Dr Jonathan Wright
O cantitate insuficienta de acid gastric poate sa genereze o cascada de probleme de sanatate, si ca rezultat, poate sa compromita toate procesele metabolice, de la regenerarea tesutului la functia imuna, la echilibrul neurotransmitatorilor din creier si mai mult. Acidul gastric insuficient contribuie la cauza principala a multor probleme de sanatate, daca nu a tuturor problemelor de sanatate.
Urmatoarele afectiuni au fost corelate cu hipoclorhidria:
- Acnee
- Insuficienta a glandelor suprarenale
- Alergii
- Anemie
- Artrita
- Astma
- Boli autoimune
- Boala celiaca
- Oboseala cronica
- Hepatita cronica
- Diabet
- Piele uscata
- Boli de fiere
- Reflux gastroesofagian, dar in realitate hipoclorhidrie
- Hipoglicemie
- Infectii? paraziti, ciuperci, bacterii
- Lupus
- Unghii casante
- Osteoporoza
- Disfunctii ale tiroidei
- Cancer de stomac
- Vitiligo
Cum stii daca ai productie insuficienta de acid gastric (hipoclorhidrie)? Simptome si teste.
Simptomele de hipoclorhidrie sunt similare cu cele de hiperclorhidrie. Regurgitari, balonari, arsuri, gaze intestinale, senzatia de stomac „acru”, particule nedigerate in scaun, un apetit foarte mare (din cauza „infometarii” celulare), senzatia de stomac prea plin, digestie lenta, inabilitatea de manca portii mari, constipatie, diaree, toate pot fi cauzate de productie insuficienta de acid gastric.
Deci multi dintre cei care au prea putin acid gastric sunt tratati cu antiacide de parca ar avea prea mult!
Modalitati incorecte de testare a nivelului de acid gastric.
Provocarea cu acid clorhidric este un test folosit in prezent de multi practicanti ai medicinei conventionale cat si alternative, dar acesta este complet neconcludent si nu poate determina starea productiei de acid clorhidric. In acest test pacientul ingereaza cantitati mari de?betaina hcl in timpul meselor. In momentul in care apare senzatia de arsura la o doza mica, atunci se considera ca exista deja o productie suficienta de acid clorhidric, care nu necesita suplimentare. Iata insa de ce acest test este eronat si nu ar trebui sa fie utilizat pentru scopul de a testa productia de acid clorhidric.
Dr. Jonathan Wright a efectuat un studiu clinic considerabil asupra acidului clorhidric si a determinat ca un stomac sanatos va produce echivalentul a 32 de capsule cu acid clorhidric in timpul unei mese. Acest lucru inseamna ca o persoana cu productie normala de acid clorhidric ar trebui sa ingereze 32 de capsule pe stomacul gol fara sa simta nici un fel de reactii negative, cum ar fi senzatia de arsura. Nu multi ar incerca acest experiment insa…
Deci ce anume cauzeaza acea senzatie de arsura in timpul unui test cu acid clorhidric? Este clar ca nu cantitatea de acid, atata timp cat nu ajunge la 32 de capsule de acid clorhidric. Senzatia de arsura are loc deoarece peretii stomacului devin iritati de la acid. Aceasta inseamna doar un singur lucru: ca mucoasa gastrica care protejeaza stomacul este alterata si permite acidului clorhidric sa inceapa digestia proteinei din care este alcatuita aceasta bariera.
Provocarea cu acid clorhidric testeaza de fapt doar integritatea barierei intestinale, care este desigur o informatie foarte valoroasa.
Pentru testarea integritatii mucoasei gastrice, se poate folosi testul rapid functional cu acid clorhidric, care presupune ingerarea a 6 capsule cu acid clorhidric. Aceste capsule se iau in timpul mesei si daca apare senzatia de arsura atunci mucoasa gastrica este alterata. In momentul in care apare aceasta senzatie se iau imediat aproximativ 30 de grame de bicarbonat de sodiu dizolvate intr-un pahar cu apa pentru a neutraliza efectul acidului clorhidric. Daca nu apar senzatii de arsura atunci inseamna ca bariera intestinala este intacta.
Daca provocarea cu acid clorhidric a cauzat arsuri, atunci mucoasa gastrica si bariera intestinala au nevoie de vindecare. Inainte de a incepe insa un tratament este foarte important de determinat ce anume a cauzat aceasta alterare.
Cea mai comuna cauza a alterarii barierei intestinale este un nivel de cortisol ridicat si/sau o infectie a sistemului gastrointestinal si a stomacului (deseori prin infectia cu Helicobacter pylori). O bariera intestinala alterata si disfunctionala este in mod tipic rezultatul productiei deficitare de acid clorhidric.
Pentru a asigura reversul acestei probleme trebuie vindecata integritatea mucoasei gastrice inainte de a incepe suplimentarea cu acid clorhidric, pentru ca altfel se va cauza o alterare si mai pronuntata a stomacului.
Modalitati corecte de testarea a nivelului de acid clorhidric.
Testul Heidelberg a fost dezvoltat in anii ’60 pentru a testa productia insuficienta de acid gastric. Acest test implica inghitirea unei capsule care masoara aciditatea din stomac. Singurele probleme cu acest test sunt ca este foarte greu de gasit si scump, cat si consumator de timp. Dar ofera intr-adevar rezultate foarte precise.
Alte teste mult mai accesibile si la fel de precise de ordin clinic, care impreuna vor oferi informatii mai ample despre acest aspect presupun o analiza a firului de par, teste de sange (pentru valoarea clorurei, a Co2 si a globulinei), si/sau o analiza salivara pentru testarea barierei intestinale.
Este suplimentarea cu betaina acid clorhidric o idee buna?
Suplimentarea cu acid clorhidric este de multe ori necesara, dar nu inainte de a vindeca integritatea barierei intestinale, altfel va rezulta o alterare si mai pronuntata a acesteia! Programul complet de sanatate Metabolic Typing poate sa asigure in mod eficient eliminarea factorilor blocanti, care altereaza aceasta bariera in primul rand, si poate de asemenea oferi un protocol real de suplimentare si dieta pentru vindecare.
Prin consumul alimentelor potrivite pentru tipul de metabolism SI prin asigurarea unei digestii eficiente si absorbtie a nutrientilor, abilitatea inerenta a stomacului de a produce suficient acid clorhidric poate fi restabilita, impreuna cu celelalte functii metabolice. Procesele degenerative pot fi reversate in procese regenerative. Ingerarea, digerarea, absorbtia si utilizarea alimentelor in mod corect pentru tipul de metabolism poate echilibra chimia organismului, poate restabili functiile organelor si glandelor si poate maximiza eficienta metabolica in timp.