Majoritatea celor care sufera de reflux gastroesofagian si/sau arsuri stomacale consuma de regula antiacide pentru ameliorarea simptomelor. Cele mai multe persoane se gandesc la acidul gastric ca fiind un lucru rau, care cauzeaza arsuri stomacale. Cu toate acestea, literatura medicala de specialitate si realitatea clinica au demonstrat ca deseori, nu excesul de acid este problema, ci o insuficienta in productia de acid gastric. In realitate, o cantitate suficienta de acid gastric previne arsurile prin digestia corespunzatoare. Senzatia de arsura este data mai degraba de digestia proasta a mancarii, care se altereaza in intestine.
Activitatea stomacului se incetineste dupa 30 sau 40 de ani.
Dr Jonathan Wright, care a studiat extensiv problema insuficientei de acid gastric, timp de peste 25 de ani in activitatea sa clinica, mentioneaza:
Dupa 30, 40 sau mai multi ani de digestie sau incercare de a digera tot ce punem in stomac, nu numai mancare, pe care stomacul este menit sa o poata procesa, dar si zahar rafinat, cofeina, alcool, uleiuri oxidate, fluor si clor din apa, coloranti si arome artificiale, pesticide, ierbicide, prindeti ideea, nu? De ce si-ar imagina cineva ca stomacurile noastre pot produce mai mult acid, mai multa pepsina si pot digera totul mai eficient pe masura ce imbatranim? Bunul simt ne spune ca dupa 30 sau 40 de ani, activitatea stomacului se incetineste, la fel ca restul organelor, si produce mai putin acid, mai putina pepsina si digera alimentele mai putin eficient.
Care este rolul acidului gastric in organism?
O cantitate corespunzatoare de acid gastric (sau clorhidric) previne indigestia, infectiile parazitare, bacteriene, virale si fungale, prin sterilizarea mancarii care este ingerata. In timpul ingerarii, secretia de acid gastric stimuleaza producerea pepsinei, o enzima necesara la digestia optima a proteinei. Absorbtia mineralelor importante precum zincul, sodiul, cuprul, magneziul, manganul, seleniul, fierul si cromul, cat si vitamina B12 si folatul sunt dependente de cantitatea de acid clorhidric. In absenta acestor nutrienti, se poate ajunge la malnutritie si implicit la afectiuni precum anemie, osteoporoza, boli cardiovasculare, depresie si multe altele. O alta functie importanta a acidului gastric este stimularea enzimei pancreatice si eliberarea bilei in intestinul subtire. Fara destule enzime pancreatice si bila, digestia si absorbtia carbohidratilor, proteinelor, grasimilor si a vitaminelor A si E este compromisa in mod sever, cauzand indirect malnutritie, chiar si cu o dieta excelenta.
Hipoclorhidria – lipsa de acid gastric. Cauze si simptome.
La o persoana cu hipoclorhidrie patogenii sunt escortati in intestinul subtire impreuna cu o cantitate generoasa de hrana. A fost demonstrat ca persoanele cu hipoclorhidrie au un numar impresionant de infectii. Fungusul prevalent peste tot in lumea inconjuratoare isi face intrarea prin cavitatea bucala. Multe persoane cu asa-zisul sindrom fungal nu sunt capabile sa scape de infectii fungale pentru ca organismul se reinfecteaza continuu prin intermediul cavitatii bucale.
Daca nivelul de acid gastric este insuficient, atunci si nivelul pepsinei are de suferit. Ca rezultat, proteinele nu se mai pot descompune in amino acizi si peptide, iar deficienta prezenta poate duce la afectiuni diverse, printre care si depresie, anxietate si insomnie. De asemenea, proteinele nedigerate isi pot face drum catre circulatia sanguina, fenomen care nu se poate intampla intr-un sistem digestiv sanatos. Aceasta intruziune va genera un raspuns imun similar cu acela care este generat atunci cand organismul mobilizeaza mecanisme de autoaparare pentru a elimina infectii bacteriene sau virale. Acest lucru va constitui un factor important in sensibilitatile si alergiile alimentare, cat si in bolile autoimune.
Alte simptome comune asociate cu hipoclorhidria sunt: particule nedigerate in scaun, balonare dupa masa, reflux, eructatii, halitoza, discomfort intestinal, constipatie, probleme ale pielii, infectii fungale, oboseala cronica, suprasolicitarea glandelor suprarenale, boli autoimune, hipoglicemie.
Pentru ca stomacul sa produca un nivel adecvat de acid gastric, trebuie sa existe un nivel suficient de clorura, sodiu si zinc in organism. Multi atleti pot pierde cantitati uriase de clorura si sodiu prin transpiratie. Zincul este un mineral din ce in ce mai greu de obtinut pentru ca este deseori deficient in dietele standard (diete procesate, vegane sau vegetariene.)
Alte cauze ale hipoclorhidriei includ administarea continua de bicarbonat, inhibitoare de pompa de proton, anti-histaminice H2 si medicamente antiacide, cat si prezenta disbiozei intestinale si a infectiei cu Helicobacter Pylori.
Dupa ce bolul alimentar acidifiat (chimul gastric) trece din stomac in duoden, hormonul colecistokinin determina pancreasul sa produca enzimele necesare pentru a digera proteinele, grasimea si carbohidratii. Daca nu exista o cantitate suficienta de acid gastric, hormonul colecistokinin nu va fi activat, in lipsa predigestiei si acidifierii mancarii. Rezultatul poate face ca o cantitate mare de mancare nedigerata sa treaca in intestine, contribuind la proliferarea microorganismelor patogene oportuniste, cat si la dezechilibrele in flora intestinala si autointoxicare.
Cand nu exista suficient acid gastric, pot exista si cantitati ridicate de reziduuri de nitrogen in sange. Acest lucru poate fi reflectat in biochimie prin BUN mai mare de 20. Un exces de reziduuri de nitrogen din cauza proteinelor digerate necorespunzator (din cauza lipsei de acid gastric) pune un stres pe ficat si rinichi.
Refluxul gastroesofagian si acidul gastric.
Refluxul gastroesofagian este de cele mai multe ori diagnosticat prin analiza manifestarilor clinice gastro-intestinale, care pot fi diverse, pe langa refluxul obisnuit. La o examinare mai atenta a persoanelor cu aceasta afectiune se observa si prezenta patogenilor intestinali, a sindromului intestinului cu permeabilitate marita (leaky gut), boala Celiaca, sensibilitati si alergii alimentare, cat si consumul alimentelor procesate, prajite si al grasimilor hidrogenate.
Dr Johnatan Wright cat si multi alti experti in medicina considera ca lipsa de acid clorhidric declanseaza deschiderea sfincterului esofagian, cauzand astfel eliberarea acidului in esofag. Chiar si o cantitate foarte mica de acid este suficienta pentru a cauza simptomele de reflux si arsura.
Confuzia intre hiperclorhidrie si hipoclorhidrie este comuna, deoarece simptomele sunt foarte similare. Ambele vor cauza eructatii, reflux, flatulenta, stari de rau, discomfort abdominal, dureri de cap, scaune iregulate, diaree, constipatie, etc.
Helicobacter Pylori si acidul gastric.
Bacteria Helicobacter pylori este de asemenea un factor principal in simptomele digestive si de reflux. Aceasta inhiba productia de acid gastric. Pe langa producerea simptomelor de reflux, aceasta bacterie poate induce dureri si arsuri stomacale, stari de rau, ameteli, discomfort intestinal in partea superioara, halitoza si greturi. Este o cauza principala in dezvoltarea ulcerului stomacal, cat si a gastritei si a cancerului stomacal.
O constatare clinica comuna la persoanele cu reflux gastroesofagian este ca raspund favorabil in urma suplimentarii cu betaina hcl, sau chiar in urma consumului de acid, cum ar fi otetul nefiltrat, nepasteurizat de mere. Daca insa aceste substante inrautatesc simptomele de reflux, atunci o infectie cu H. pylori este foarte probabila. Acest fapt se datoreaza proliferarii sau interactiunii bacteriei cu acidul ingerat. H. pylori este capabila sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului. Reactia puternica la acizi la persoanele cu infectie H pylori poate indica proliferarea bacteriei sau faptul ca aceasta sapa mai adanc in mucoasa gastrica.
Cercetarile in domeniu au indicat ca Helicobacter Pylori genereaza mai multe efecte negative decat cele la nivel gastrointestinal, cum ar fi cresterea nivelului de amoniac, care este foarte toxic. Bacteria secreta o enzima care rezulta in formarea de amoniac si dioxid de carbon, care se combina cu apa pentru a forma bicarbonat de amoniu. Moleculele de bicarbonat sunt excelente neutralizatoare de acid. Deci H pylori se inconjoara cu aceasta protectie proprie? cu efect anihilator si se ingroapa adanc in mucoasa si epiteliul gastric, unde este protejata nu numai de acidul din stomac, ci si de antibiotice.
Testarea nivelului de acid gastric.
Provocarea cu acid clorhidric este un test folosit in prezent de multi practicanti ai medicinei conventionale cat si alternative, dar acesta este complet neconcludent si nu poate determina starea productiei de acid clorhidric. In acest test pacientul ingereaza cantitati mari de betaina hcl in timpul meselor. In momentul in care apare senzatia de arsura la o doza mica, atunci se considera ca exista deja o productie suficienta de acid clorhidric, care nu necesita suplimentare. Iata insa de ce acest test este eronat si nu ar trebui sa fie utilizat pentru scopul de a testa productia de acid clorhidric.
Dr. Jonathan Wright a efectuat un studiu clinic considerabil asupra acidului clorhidric si a determinat ca un stomac sanatos va produce echivalentul a 32 de capsule cu acid clorhidric in timpul unei mese. Acest lucru inseamna ca o persoana cu productie normala de acid clorhidric ar trebui sa ingereze 32 de capsule pe stomacul gol fara sa simta nici un fel de reactii negative, cum ar fi senzatia de arsura. Nu multi ar incerca acest experiment insa.
Deci ce anume cauzeaza acea senzatie de arsura in timpul unui test cu acid clorhidric??Este clar ca nu cantitatea de acid, atata timp cat nu ajunge la 32 de capsule de acid clorhidric. Senzatia de arsura are loc deoarece peretii stomacului devin iritati de la acid. Aceasta inseamna doar un singur lucru: ca mucoasa gastrica care protejeaza stomacul este alterata si permite acidului clorhidric sa inceapa digestia proteinei din care este alcatuita aceasta bariera.
Provocarea cu acid clorhidric testeaza de fapt doar integritatea mucoasei gastrice, care este desigur o informatie foarte valoroasa.
Cea mai comuna cauza a alterarii barierei intestinale si mucoasei gastrice este un nivel de cortisol ridicat si/sau o infectie a sistemului gastrointestinal si a stomacului (deseori prin infectia cu Helicobacter pylori). O bariera intestinala alterata si disfunctionala este in mod tipic rezultatul productiei deficitare de acid clorhidric.
Pentru a asigura reversul acestei probleme trebuie vindecata integritatea mucoasei gastrice inainte de a incepe suplimentarea cu acid clorhidric pentru ca altfel se va cauza o alterare si mai pronuntata a stomacului.
Testul Heidelberg a fost dezvoltat in anii ’60 pentru a detecta activitatea specifica a pH-ului in stomac si in duoden. Acesta implica inghitirea unei capsule care masoara aciditatea din stomac si ofera rezultate foarte precisa despre hipo- sau hiperclorhidrie. Facand referire la acest test, dr Johnatan Wright mentioneaza:
Din 1976 am analizat productia de acid gastric la mii de persoane cu simptome de arsuri stomacale si indigestie, utilizand o procedura disponibila comercial, extrem de precisa si verificata de cercetarea medicala. Supra-aciditatea nu a fost detectata aproape niciodata, mai ales la persoanele peste 35 de ani.
Alte teste clinice mai accesibile si la fel de precise, care impreuna vor oferi informatii despre acest aspect se refera la analiza firului de par, analiza de sange (pentru valoarea clorurei, a dioxidului de carbon, BUN si a globulinei), cat si testul Obermeyer (sau indican).
Restabilirea nivelului de acid gastric.
Suplimentarea cu betaina HCl, pepsina si enzime digestive este esentiala pentru restabilirea functiilor digestive normale, dar solutia pentru vindecare este de cele mai multe ori mai complexa decat atat. De exemplu, un protocol de eliminare a patogenilor intestinali (inclusiv Helicobacter Pylori) este esential, cat si repararea mucoasei intestinale si gastrice. Acestea trebuie urmate inainte de suplimentarea cu betaina HCl, pentru ca aceasta sa nu altereze si mai mult sistemul digestiv.
Cand nu exista un nivel normal de acid gastric, atunci apar si deficiente de enzime pancreatice, insuficienta bila, putrefactie a bacteriilor din intestine si chiar stres asupra rinichiului si ficatului. In plus, pot exista si insuficiente de minerale si electroliti, infectii patogene si o alimentatie nesanatoasa, care toate contribuie la simptome digestive negative.
De asemenea, daca exista alterare la nivel intestinal, atunci si functionarea glandelor suprarenale va fi compromisa. Acestea vor pompa o cantitate mare de cortizol cu rol anti-inflamator si alergiile / sensibilitatile alimentare vor creste in intensitate. Asadar toate aceste aspecte trebuie luate in considerare pentru o vindecare completa.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Referinte:
Dr. Wright, Johnatan. ?Why Stomach Acid Is Good For You??
Dr. Wright, Johnatan. ?The Digestive Theory of Aging?
Weatherby, ND, Ferguson, ND. ?Blood Chemistry & CBC Analysis?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20581234
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2005/press.html
http://iai.asm.org/content/60/5/1858
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18381965
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1728062/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2543192
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9207257
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11478751
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20581234
http://iai.asm.org/content/60/5/1858
http://www.umich.edu/~hltmlab/research/pylori/index.htm
http://www.jbc.org/content/273/23/14071.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9696699
http://www.coem.com/programstreatment_DigestionAssimilation_CouldStomach.shtml
http://www.phcapsule.com/prodinfo.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20601132
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15562747
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8959527