fbpx

Ai o problema de sanatate? Incepe cu sistemul digestiv.

Topics: Sistemul gastrointestinal

Realitatea pe care o traim in ziua de azi ne-a demonstrat ca suprimarea simptomelor negative cu remedii la intamplare a esuat de nenumarate ori in a restabili sanatatea si echilibrul pe termen lung. Corpul uman este mult prea complex pentru a raspunde pozitiv la astfel de abordari si a functiona in mod eficient, fara efecte secundare. Adevarul este ca orice afectiune sau simptom negativ, indiferent de sistemul in care au loc, pot fi mult reduse, daca nu chiar complet eliminate, daca incepi mai intai sa vindeci sistemul digestiv.

Flora intestinala sanatoasa cuprinde cateva functii: formarea adecvata a scaunului, pastrarea echilibrului bacterian intre specii diverse, generarea de vitamine B, vitamina K2, sinteza enzimelor digestive. Flora ta bacteriana intestinala moduleaza reactii inflamatorii si semnale imunitare si comunica cu creierul. Dezechilibre in flora intestinala si toxicitatea din sistemul digestiv stau la baza multor procese: inflamatorii, autoimune, de comportament, depresii, anxietate.

Intr-adevar, cu un singur “foc” indreptat catre sistemul digestiv, poti elimina multe probleme de sanatate, sau poti diminua multe simptome negative. Acest lucru insa nu inseamna ca aceasta actiune trebuie sa consiste in luarea unui probiotic azi, a unei enzime digestive maine, a manca mai multe legume sau a bea ceaiuri detoxifiante. Cu toate ca multe dintre acestea pot de fapt sa fie benefice, a vindeca “sistemul digestiv modern” presupune mult mai mult decat atat si se reduce la cateva aspecte pe care le prezint mai jos:

Totul incepe in utero.

Optzeci la suta din functia unui sistem imunitar sanatos se afla in ecosistemul de bacterii din intestine. Din moment ce bebelusii se nasc cu o flora bacteriana sterila, mama practic “descarca” flora bacteriana intestinala proprie (sanatoasa sau nu) in organismul bebelusului prin alaptare. De asemenea, cand copilul se naste in mod natural, acesta inghite bacteriile si alte microrganisme din canalul vaginal. Nou nascutii care nu experimenteaza nici nastere naturala si nici alaptare, sau ale carora mame le transmit o microflora patogena au un mare dezavantaj.

Deci, nu mai este de mirare ca problemele digestive se inrautatesc cu fiecare generatie! Mamele nu se mai pregatesc pentru conceptie si sarcina consumand alimente nutritive si urmand un program de vindecare corespunzator a sistemului digestiv.

 

Primii ani ai copilariei.

Laptele mamar este alimentul perfect pentru nou nascuti. Acesta contine toti nutrientii esentiali, anticorpii si alti factori importanti pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Contine de asemenea factori antimicrobieni importanti, enzime digestive, hormoni si factori de crestere care sunt importanti pentru un sistem imunitar si digestiv sanatos. Laptele mamar este o sursa naturala de probiotice, deci bebelusii care sunt alaptati obtin o sursa ideala de bacterii benefice esentiale pentru imunitate, si ca rezultat tind sa prezinte o microflora intestinala in care predomina bifidobacteriile benefice, nu cele patogene.

In cazurile in care alaptatul nu este posibil, se poate obtine o alternativa sanatoasa prin consumul formulei de lapte facuta in casa, dupa reteta Weston A Price. Pe site-ul fundatiei se pot gasi o varietate de informatii despre cele mai sanatoase, testate si eficiente retete.

Laptele praf comercial pentru bebelusi contine un nivel alarmant de toxine, sirop de porumb si zahar. Cele mai comune ingrediente in aceste formule sunt: sirop de porumb, zahar (sucroza), izolat de proteina de lapte, ulei de floarea soarelui, ulei de soia si alte aditive ieftine, artificiale si toxice, cat si ingrediente modificate genetic. Acestea vor deschide drumul catre probleme digestive, care incep cu bebelusi constipati si cu colici, reactivitati alimentare, alergii, si vor continua mai tarziu in viata cu o multitudine de afectiuni de sanatate.

Vaccinarea, medicatia si alimentatia gresita a bebelusului (cum ar fi cereale si fructe, in loc de alimente nutritive corespunzatoare pentru dezvoltarea unui creier si a unui organism sanatos), contribuie toate la un sistem digestiv deficitar.

 

Alimentatia potrivita pentru organismul potrivit.

Cu toate ca nu putem alege modul in care sa fim nascuti si alimentatia atunci cand suntem copii, ca adulti avem posibilitatea de a alege alimentatia potrivita metabolismului nostru si reversul afectiunilor si a “alterarii” posibile care s-a produs. O alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos fara consumul de substante toxice ar trebui sa continue pe toata durata vietii, pentru a evita acumularile toxice si inflamatia din organism, cat si un sistem digestiv disfunctional. Cele mai multe afectiuni si un sistem imunitar slabit sunt generate in principal de acesti factori. Daca nu stii ce tip de hrana ti se potriveste si ce anume are corpul tau nevoie pentru a fi sanatos, poti afla azi cu usurinta si precizie prin sistemul Metabolic Typing o metodologie revolutionara care combina medicina antica cu cele mai noi tehnologii, pentru a determina modul in care functioneaza metabolismul tau, cum sa echilibrezi biochimia sa unica, cum sa mentii un sistem digestiv sanatos si sa asiguri reversul afectiunilor. Multitudinea de factori externi care ne-a afectat de-a lungul vietii, cat si mostenirea noastra genetica joaca un rol important in a determina ce alimente sunt potrivite pentru organismul nostru.

 

Antibioticele si sistemul digestiv.

Intregul tub digestiv din organism este acoperit de un strat bacterian oferind protectie impotriva intrusilor, particulelor de alimente nedigerate, toxinelor si parazitilor. Daca aceasta protectie se deterioreaza…va imaginati probabil ce se poate intampla! Aceasta protectie bacteriana de pe peretii intestinali lupta si impotriva micro-organismelor patogene, producand substante naturale antibacteriene, antifungale si antivirale. Acestea determina sistemul imunitar sa reactioneze in mod corespunzator impotriva intrusilor. Flora bacteriana benefica din organism are o mare abilitate de a neutraliza substante toxice din alimente si mediul inconjurator, de a inactiva histamina si de a chela metale grele si alte elemente toxice. Din nou, acest lucru se intampla doar daca aceasta “bariera de protectie” este intacta…In lipsa unei flore intestinale sanatoase, peretii intestinali nu numai ca raman neprotejati, dar devin si deficienti in nutrienti.

O mare majoritate a populatiei are o flora bacteriana intestinala distrusa iar unul din factorii principali sunt antibioticele.

Penicilina si alte antibiotice ale caror nume se termina in “-cilina” au un efect devastator asupra a doua mari categorii de bacterii benefice din corpul uman: Lactobacilii si Bifidobacteria. Acest grup de antibiotice permite bacteriilor gasite in mod normal in materiile fecale sa migreze catre intestine, lucru care predispune persoana la Sindromul Colonului Iritabil si alte afectiuni digestive.

Tetraciclinele si alte antibiotice al caror nume se termina in “-ciclina” au un efect particular toxic asupra peretilor intestinali prin alterarea structurii proteinei din membrana mucoasei, facand-o vulnerabila la invazia microbilor patogenici si prin alertarea sistemului imunitar de a ataca proteina modificata, si astfel declansand o reactie auto-imuna in corp impotriva propriului sistem digestiv. Acestea stimuleaza de asemenea dezvoltarea patogenilor Candida, stafilococi si Clostridia.

Gentamicina, Kanamicina, Eritromicina au un efect devastator asupra bacteriilor benefice cum sunt formele fiziologice de E.coli si enterococi. Un tratament prelungit cu aceste antibiotice poate elimina complet aceste bacterii benefice din sistemul digestiv, lasandu-l expus la specii patogene de E.coli si alti microbi.

Pentru mai multe detalii despre pericolul consumului de antibiotice poti vedea si un articol anterior: Ce se intampla cand luam antibiotice?

 

Reactivitati alimentare.

Reactivitatile alimentare pot juca un rol important in multe afectiuni comune, inclusiv probleme digestive cronice, cum ar fi “sindromul intestinului permeabil”. Cele mai comune alimente alergenice sunt lactatele pasteurizate, glutenul, porumbul, soia, ouale, nucile si crustaceele. Dar de multe ori alimentul reactiv poate fi o chimicala cum ar fi solanina si atunci nu este usor sa o determini fara testarea de laborator. Si cateodata chiar si alimente care sunt considerate sanatoase cum ar fi pui, broccoli sau usturoi pot deveni reactive si cauza simptome.

Deseori, sunt multe alimente reactive sau chimicale, nu numai una sau doua. In plus, reactiile pot fi intarziate sau dependente de dozaj. Acest lucru inseamna ca nu vei simti efectele unei reactii decat multe ore sau zile dupa ce ai consumat alimentul respectiv, sau doar dupa ce ai mancat o cantitate mai mare din acesta. Daca ai sensibilitati alimentare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa identifici care sunt alimentele si chimicalele care iti cauzeaza probleme, utilizand un test de laborator specific si precis. Eliminarea alimentelor reactive pe o perioada de 6-8 luni, implementarea acesteia in alimentatia specifica tipului tau metabolic, cat si urmarea unui protocol specific de vindecare a intestinelor sunt de cele mai multe ori esentiale pentru o vindecare completa.

 

Patogeni.

Infestari cu paraziti, ciuperci si bacterii patogene au luat proportii epidemice in societatea moderna. Sunt multe simptome ale acestor infestari pe care oamenii le au in viata de zi cu zi, avand convingerea ca acestea sunt de fapt “normale”. Alteori, aceste infectii pot fi relativ asimptomatice, ceea ce face si mai dificila conexiunea acestora cu starea generala proasta.

Fiinta umana este alcatuita in medie din aproximativ 100 de trilioane de celule. Anumiti cercetatori sugereaza ca din aceste 100 de trilioane de celule, aproximativ 90 de trilioane sunt paraziti, bacterii, ciuperci, virusi si alte astfel de microrganisme! Un corp sanatos traieste insa in simbioza perfecta cu acestea. Dar atunci cand ecosistemul corpului tau este in dezechilibru, aceste organisme se multiplica, se nutresc si obtin sustenanta prin privarea organismului de nutrienti.

Micotoxinele eliberate de ciuperci sunt capabile sa moduleze sistemul imunitar, devenind invadatorii oricarui tesut din organism! Acestea pot sa dezechilibreze cicluri si comunicatii de reglare imuna importante, permitand tuturor parazitilor sa prolifereze! Candida albicans este prezenta in cei mai multi oameni si este ciuperca cea mai susceptibila de?cauzarea infectiilor locale si sistemice, alergiilor, si chiar de declansarea afectiunilor cum sunt celiachia si boala Crohn.

Infectiile cu Candida sunt considerate o “epidemie moderna” deoarece s-au dezvoltat in timpurile noastre, cand societatea consuma un numar record de medicamente, iar alimentatia procesata a devenit un lucru foarte comun. Elementele cheie care declanseaza un dezechilibru in corp, permitand candidei sa devina patogena si sa se dezvolte sunt: antibioticele, medicamentele, steroizii, medicamentele imunosupresive, sarcina si pilulele anticonceptionale, cat si alimentatia procesata bogata in carbohidrati rafinati, zahar, drojdie, cat si diversele tipuri de mucegaiuri si excesul de alimente fermentate.

Proliferarea rapida si directa a ciupercii dupa consumul de antibiotice sugereaza in mod clar ca problema candidei este una care isi are radacina in starea interioara de dezechilibru a organismului, si nu in atacul exterior al unui microb sau al unei boli.?Acest lucru este foarte important de inteles daca se doreste eliminarea simptomelor negative, sugerand faptul ca ciuperca candida nu este problema, ci esecul organsimului de a controla candida! (William Wolcott, Foundatorul Healthexcel System of Metabolic Typing)

Teste de laborator complete sunt de multe ori necesare pentru a determina cu exactitate tipul parazitilor, bacteriilor sau ciupercilor, cat si un program de vindecare real si eficient, care include eliminarea patogenilor cu ajutorul extractelor din plante si nutrienti specifici.

 

Vindecarea intestinala.

Vindecarea intestinala nu poate fi completa fara reinocularea de bacterii benefice (probiotice), fara restabilirea unui nivel normal de acid gastric in stomac si de enzime, pentru a asigura digestia corespunzatoare a nutrientilor. Cu toate ca acesti nutrienti se obtin sub forma de suplimente care au devenit foarte accesibile, calitatea, metoda si perioada de suplimentare sunt aspecte esentiale care trebuie determinate de un specialist. In programele mele de sanatate ofer tot sprijinul necesar pentru a urma un program complet de vindecare intestinala, care se va potrivi cerintelor tale unice.

 

Este un stil de viata!

Oare dupa ce ai dobandit cunostintele necesare si ai urmat un program de vindecare intestinala inseamna ca poti sa te intorci la vechile tale obiceiuri de alimentatie si vechiul stil de viata, de indata ce te-ai “vindecat”? Daca ai urmat si terminat un program de vindecare eficient raspunsul este “nu”. Din cauza ca nu vei vrea sa te intorci la vechile obiceiuri! Un program eficient, inalt personalizat si complet va determina si transformarea necesara, nu numai pentru a vindeca sistemul digestiv, ci si pentru a vindeca persoana care a avut problema digestiva, intru totul! Cu toate ca programul de vindecare intestinala se va desfasura pe o perioada determinata de timp, multe din practicile pe care le vei invata despre sanatatea ta, organismul tau, alimentatia si suplimentarea necesara pentru tine, vor continua pe tot parcursul vietii. Daca vei atinge un nivel optim de sanatate, nici nu vei dori altceva, pentru ca vei realiza cat de pretios este acest lucru de fapt!

 

Resurse:

Check, Paul. Healing Fungus And Parasitic Infections. The Absolute Essentials

Campbel McBride, Natasha, MD. Gut And Physiology Syndrome

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare