Un numar impresionant de persoane au suferit de dureri ale colecistului (vezica biliara), care au rezultat in multe cazuri in operatie pentru extirparea organului. Acest lucru insa nu rezolva problema, doar suprima simptomele durerii. Organismul va trebui sa compenseze pentru pierderea functiilor unui organ important si in primul rand necesar. Din fericire, exista multe solutii naturale si non-invazive de rezolvare a simptomelor negative?si in primul rand de rezolvare a cauzelor care au dus la un colecist disfunctional.
Care este rolul colecistului?
Colecistul, situat langa ficat, are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Este de asemenea necesar pentru emulsificarea grasimilor din alimentatie, actionand ca un “degresant”. Cand mancarea ajunge in duoden (intestinul subtire), celulele peretelui intestinal “detecteaza” grasimile si amino acizii din alimente si elibereaza un hormon denumit colecistokinina. Acesta transmite colecistului sa se contracte, iar bila sa fie trimisa astfel catre intestinul superior unde contribuie la digestia grasimilor. Simultan, colecistokinina determina enzimele digestive sa fie eliberate din pancreas.
Contrar credintei comune, grasimile nu trebuie demonizate si nici evitate in momentul in care nu mai ai colecist. Grasimile sunt necesare pentru creier, ochi, sistemul nervos central; vitamine esentiale cum sunt A, D, E, K se regasesc in grasimi. In absenta unei productii adecvate de bila, aceste vitamine nu isi pot indeplini functiile fiziologice. Asadar, grasimile sunt un ingredient esential pentru sanatate, si fiecare dintre noi are nevoie de propria ratie de grasimi sanatoase, neprocesate, alaturi de proteine si carbohidrati. Care este acea “ratie” benefica organismului tau? Poti afla in mod precis si rapid prin Metabolic Typing.
Rolul ficatului este de a metaboliza si dezactiva toxinele, iar bila leaga aceste toxine si le transmite prin tractul digestiv in scaun. Bila contribuie, de asemenea, la actiunea peristaltica a intestinelor, care conduce materia fecala prin si din corp.
In mod normal, intestinul subtire nu trebuie sa contina bacterii și acest lucru se datoreaza partial prezentei sarurilor biliare. Sarurile sunt un agent natural de conservare care reduc fermentatia bacteriana. Productia insuficienta de bila poate duce la o fermentatie bacteriana crescuta si la suprapopularea cu bacterii in intestinul subtire, infectii cu Candida sau paraziti.
Ce se intampla in organism cand nu mai exista colecist?
Un sistem gastrointestinal disfunctional si inflamat, poate duce printre altele si la staza biliara. Daca intestinele sunt inflamate si alterate (sindromul intestinului cu permeabilitate marita) atunci secretia colecistokininei este intrerupta si colecistul nu se contracta indeajuns pentru a elibera toata cantitatea de bila necesara. Daca colecistul este plin cu bila si colesterol si un nivel scazut de fosfolipide si saruri biliare, atunci se formeaza o substanta vascoasa si stagnanta. Acesta este un mediu propice pentru formarea structurilor ca de cristale care se precipita din solutie si care sunt cunoscute drept pietre la colecist sau calculi biliari. Daca sunt destul de mari, aceste pietre pot ramane blocate in ductul biliar, provocand dureri severe. Operatia are loc in primul rand datorita acestor calculi biliari.
Cu un colecist sanatos, cantitati corespunzatoare de bila sunt eliberate in tractul digestiv, in functie de nevoie. Fara colecist va fi o continua scurgere de bila independent de absenta sau prezenta grasimilor ingerate. Imposibilitatea de a echilibra producerea de bila cu prezenta grasimilor va compromite abilitatea de a digera grasimile si va duce la deficiente de vitamine solubile in grasimi (A, D, E, K) si acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6), metabolism deficitar al colesterolului si absorbtia inadecvata a globulelor de grasime. Ca rezultat, dupa ingerarea alimentelor mai bogate in grasimi vor aparea diareea, balonarea, starea de rau, indigestia.
Cum poti salva colecistul de la operatie?
De cele mai multe ori colecistul nu trebuie extirpat. Cu toate acestea, ignorarea calculilor biliari, a simptomelor asociate si a cauzelor care au dus la disfunctionalitatea colecistului pot avea urmari grave. Afectiunea poate progresa pana in momentul in care pancreasul se inflameaza sau colecistul este foarte infectat si va trebui extirpat pentru a salva viata persoanei.
Exista din fericire o multitudine de actiuni care pot preveni aceste situatii. O alimentatie corecta pentru tipul de metabolism, eliminarea alimentelor alergene (alimente procesate, gluten, lactate industriale, zahar, etc.), suplimentarea cu enzime digestive, probiotice, bitter digestiv si nutrienti specifici care contribuie la sanatatea ficatului si colecistului?sunt toate esentiale si foarte eficiente in combaterea problemelor de colecist.
Ce trebuie sa faci daca nu mai ai colecist?
Ce se intampla dupa ce nu mai exista colecist in organism seamana cu un robinet care curge continuu, dar care nu poate fi dat la maxim atunci cand este nevoie.
Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci cand nu mai ai colecist este sa iei cu fiecare masa principala un substituent al sarurilor biliare, cum ar fi extractul din bila bovina. Acest lucru va trebui continuat pe toata perioada vietii pentru a preveni efectele negative mentionate mai sus si a putea metaboliza corect grasimile sanatoase din alimentatie. Evitarea acestora nu este solutia la problema, ci o vor agrava!
Unul din uleiurile benefice, mai ales in aceasta situatie, este uleiul de cocos, pentru ca nu necesita saruri biliare pentru absorbtie, si este rapid absorbit in partea superioara a intestinului subtire, fiind apoi transportat direct catre ficat prin vena porta. Este de asemenea un ulei cu multe beneficii terapeutice, si care contribuie la sanatatea sistemului digestiv si?imunitar prin lipidele antimicrobiale pe care le contine, cat si a acidului lauric, acidului caprilic, care au proprietati antifungale, antibacteriene si antivirale. Contribuie la prevenirea diverselor probleme cardiace, probleme legate de colesterol si a tensiunii ridicate, la o buna functionare a tiroidei si a sistemului enzimatic, cat si la controlul glicemiei.
De asemenea, actiunile pe care trebuie sa le intreprinzi pentru preventia afectiunilor de colecist sunt valabile si necesare si in cazul in care acesta nu mai exista.