fbpx

Cauzele reale care determina steatoza hepatica (ficatul gras).

Topics: Sistemul gastrointestinal

 

Conceptia comuna este ca ficatul gras (sau steatoza hepatica) este cauzat de o cantitate prea mare de grasimi si/sau proteine in dieta. In realitate, cauzele sunt de multe ori, cu totul altele.

Ficatul este un organ esential in procesul de detoxifiere si sinteza a hormonilor (inclusiv conversia hormonului tiroidian T4 in forma activa T3), avand sute de functii critice. Este ?aspiratorul? circuitului sanguin, filtrand toxine, sintetizand bila, colesterol si amino acizi. La fiecare 3 minute ficatul filtreaza tot sangele din organism!

Functiile ficatului pot fi denaturate de o multitudine de factori, printre care: medicamente (pana la 900 de medicamente sunt responsabile de toxicitatea ficatului), alcool, consum excesiv de cofeina, proteina insuficienta, deshidratare, toxicitate cu metale grele si alte chimicale si odihna insuficienta.

In analiza de sange, cei mai comuni markeri care pot indica?gradul de disfunctionalitate a ficatului sunt: GGT, AST, ALT, fosfataza alcalina, LDH, bilirubina, albumina si trigliceridele. Dintre acestia, trigliceridele sunt cele mai relevante in determinarea steatozei. Trigliceridele sunt grasimi din ficat care servesc drept carburant pentru toti muschii corpului. Un nivel crescut de trigliceride (mai mare de 100 mg/dl) reflecta steatoza hepatica si/ sau congestie a ficatului. Valorile crescute pot indica si un exces de carbohidrati in dieta, si/sau inabilitatea ficatului de a emulsifia grasimile.

Trigliceridele ridicate reprezinta grade diferite de disfunctii metabolice, aflate in legatura cu excesul de carbohidrati si zaharuri, consumul de grasimi hidrogenate, uleiuri polinesaturate alterate, alimente procesate, cat si necesitatea cresterii oxidarii acizilor grasi.

Simptomele prezente pot fi spasme ale fierei, distensie abdominala, scaune grase, probleme de piele, acnee, reflux gastroesofagian.

Ficat gras inseamna ca ficatul se umple de grasime, generand mediul propice dezvoltarii afectiunilor cronice si a inflamatiei.?Zaharurile determina productia de grasimi in ficat -?un proces intern numit lipogeneza, raspunsul normal al corpului la consumul de zaharuri. Fructoza, cel mai nociv tip de zaharuri, este trimisa direct in ficat, crescand lipogeneza. Pe de alta parte, consumul de grasimi si uleiuri sanatoase poate opri productia excesiva de grasimi in ficat, pentru ca aceasta nu determina pancreasul sa creasca productia de insulina si sa il suprasolicite. Cand consumi ratia si tipul de grasimi potrivite pentru tipul tau metabolic, vei stimula arderea grasimilor si nu stocarea lor, regland in acelasi timp senzatia de foame si poftele de dulce. Mai multe despre consumul uleiurilor si grasimilor sanatoase poti citi intr-un articol anterior.

Cum poti rezolva steatoza hepatica?

Dintre toate componentele esentiale pentru o functionare sanatoasa a ficatului, doua dintre cele mai importante sunt: apa si proteina. Amino acizii, in special cisteina si metionina sunt esentiali in faza a doua de detoxifiere a ficatului. Deoarece bila este formata din apa in mare parte, deshidratarea poate impiedica o functionare normala a ficatului.

In programul clinic de vindecare a steatozei, sunt cateva aspecte cheie care trebuie luate in considerare: corectarea alimentatiei, protejarea functiilor hepatice, imbunatatirea utilizarii trigliceridelor, cresterea fluiditatii bilei, decongestionarea ficatului, normalizarea sensibilitatii insulinei si a utilizarii glucozei in organism, imbunatatirea digestiei si a utilizarii acizilor grasi.

Printre schimbarile pe care le poti implementa si singur se numara reducerea sau eliminarea fructozei (in special a siropului de porumb, care se regaseste in multe alimente procesate), a fainii albe, glutenului, excesului de zaharuri, uleiurilor vegetale procesate, polinesaturate. Consuma alimente cu rol de regenerare a ficatului cum sunt cruciferele (broccoli, conopida, varza), cat si sfecla rosie si legumele cu frunze verzi (spanac, kale, mangold, rucola, etc.) pentru decongestionarea ficatului. Consuma de asemenea proteine de calitate (pentru l-carnitina si amino acizi), din surse neindustriale, de la animale crescute pe pasune, in mod traditional, fara antibiotice si hormoni de crestere.

Nutrienti precum acidul lipoic, N-acetil-cisteina, TMG  sunt antioxidanti puternici, care ajuta la vindecarea si regenerarea ficatului, crescand si rezervele de glutation, unul din cele mai importante componente in faza 1 si 2 de detoxifiere a ficatului. Alte componente importante care se pot adauga in programul individualizat de regenerare a ficatului sunt vitaminele B, C, E, silimarina si berberina. Pentru normalizarea trigliceridelor si decongestionarea ficatului se pot utiliza TUDCA, colina, lecitina, vitaminele C, E, niacina, enzimele digestive, sarurile biliare, anghinarea, papadia, bitter-ul digestiv. Pentru a normaliza nivelul insulinei si a utilizarii glucozei se pot utiliza o serie de nutrienti precum cromul, gymnema sylvestre, ginsengul korean, berberina, momordica charantia.

Adopta un program eficient, natural si non-invaziv de vindecare, care sa includa si exercitiul fizic potrivit. Mai multe despre primele schimbari esentiale in alimentatie poti citi aici. Pentru alegerea unui program personalizat de nutritie, care sa includa si protocolul de vindecare individualizat a steatozei hepatice, gasesti mai multe informatii aici.

Acum poti afla date vitale despre starea ficatului, toxicitate, cat si multe alte indicii importante despre sanatatea ta prin analiza de sange a carei interpretare functionala o pun la dispozitie in cadrul programelor mele de sanatate.

In cadrul practicii mele NU interpretez analiza de sange pentru a diagnostica si/sau trata, ci pentru a detecta tendinte, dezechilibre, deficiente, congestii, infectii si inflamatii si a gasi cu ajutorul altor teste complementare cea mai potrivita si personalizata solutie de redobandire a sanatatii si echilibrului biochimic pentru tine.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare