Sindromul suprapopularii bacteriene intestinale (SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth) este un termen mai putin cunoscut, dar afectiunea este din ce in ce mai prevalenta. Inca un alt rezultat al stilului de viata modern si al alimentatiei procesate? Cu siguranta aici isi are radacina, cu toate ca mecanismele declansatoare si vindecarea propriu zisa sunt mai complexe decat atat.
Ce este SIBO?
SIBO este o supracolonizare cu bacterii specifice, de obicei din colon, in intestinul subtire, unde nu au ce cauta. Intestinul subtire joaca un rol important in digestie si absorbtia nutrientilor. Este si o parte importanta a sistemului imun, continand o retea impresionanta de celule limfoide (celule ale sistemul imunitar, care lupta cu infectiile si regleaza activitatea sistemului imunitar.)
Intestinul subtire este aproape steril in mod natural, iar?atunci cand aceste bacterii se dezvolta in acest loc, apar simptome negative, cum ar fi balonarea, discomfortul intestinal, arsurile, constipatia, crampele, diareea, migrenele, oboseala, malabsorbtia. Aceasta suprapopulare duce la un exces in productia de hidrogen si/sau metan. Supraproductia de hidrogen este asociata cu diareea, iar supraproductia de metan cu constipatia. In cazul supraproductiei de metan, cu cat aceasta este mai crescuta, cu atat constipatia este mai severa. Iar cand ambele sunt prezente, atunci atat diareea cat si constipatia vor aparea, alternativ.
Aceste gaze (hidrogenul si metanul) nu sunt produse de celulele umane, dar sunt un produs metabolic al fermentatiei carbohidratilor de catre bacteria intestinala. Odata cu SIBO isi pot face aparitia si alte afectiuni cum sunt sindromul colonului iritabil, hipotiroidismul, intoleranta la lactoza, boala Crohn, scleroza sistemica, boala celiaca, pancreatita cronica, fibromialgia, acneea rosacee si altele.
Care sunt cauzele?
Organismul are cateva mecanisme prin care previne SIBO. Dintre acestea, cei mai multi specialisti considera ca peristaltismul intestinului subtire este foarte important in preventia SIBO. Aceste miscari peristaltice au un rol de „curatare” a intestinului de materiale reziduale nedigerate, dar si de bacterii, si de impingere a acestora catre intestinul gros. Acest lucru se intampla la fiecare 90 – 120 de minute si numai intre mese. Se crede ca SIBO este puternic influentat de o disfunctie in acest proces.
De asemenea, o cantitate corespunzatoare de acid gastric, secretii pancreatice si ale fierei sunt importante, deoarece acidul clorhidric, enzimele si bila au toate rol bactericid. Un alt mecanism de preventie este dat de buna functionare a valvei ileocecale, care are rolul de a opri refluxul bacteriei din colon in intestinul subtire.
Cum se testeaza prezenta SIBO?
La ora actuala, cea mai comuna metoda de a determina prezenta SIBO este testul respirator de hidrogen / metan. Acesta presupune ingerarea unei solutii de lactuloza, un zahar sintetic neabsorbabil, ca substrat pentru fermentarea bacteriana. Daca exista o infectie bacteriana in intestinul subtire, hidrogenul si metanul se vor transmite din intestine catre circulatia sanguina si apoi se vor elimina prin plamani. In timpul testului vei respira intr-un tub la intervale de 20 de minute.
Cum te poti vindeca de SIBO?
Este esentiala in primul rand stabilirea alimentatiei care se potriveste tipului metabolic. Aceasta va fi intotdeauna baza oricarui program de vindecare, care va asigura homeostaza pe termen lung. In ceea ce priveste specificatiile in cazul SIBO, acestea se refera la diete care omit din alimentatie o serie de carbohidrati, care determina fermentarea in intestine, cum ar fi dieta elementala, sau FODMAP sau SCD (Specific Carbohydrate Diet). Aceste restrictii vor trebui combinate cu tipul de alimentatie specific fiecarui tip metabolic.
In general, dietele pentru SIBO reduc polizaharidele, oligozaharidele si dizaharidele, eliminand toate cerealele, legumele cu amidon, lactoza, indulcitorii si fasolea (in prima faza). De obicei, persoanele cu SIBO simt imbunatatiri destul de rapid in urma acestor restrictii alimentare. Dar de cele mai multe ori, pentru o vindecare completa trebuie incluse si o varietate de suplimente specifice cu efect antibacterian cum ar fi cele continand berberina, allicin si ulei de oregano. Pentru restabilirea functiilor digestive, a florei bacteriene si vindecarea intestinala sunt necesare si capsulele cu acid clorhidric, enzimele, probioticele specifice fara prebiotice (nu toate probioticele sunt indicate cu SIBO!) si nutrientii cu rol de reparare intestinala (lemn dulce, L-glutamina, ulm, aloe vera, nalba, etc.).
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
http://www.townsendletter.com/FebMarch2013/ibs0213_3.html